Hermafrodiete cannabis: Wat is het en hoe ga je ermee om?
Heb je het vermoeden dat een hermafrodiet je gehele oogst dreigt te verpesten? Als dat het geval is, moet je snel handelen. In dit artikel behandelen we alle essentiële informatie over hermafroditisme bij wiet. Hoe herken je het, hoe ga je ermee om en hoe voorkom je het in de toekomst?
Inhoud:
Wat is Hermafroditisme?
Een 'hermie' is een wietplant die zowel vrouwelijke als mannelijke toppen heeft. Cannabis is een tweehuizige plantensoort. In tegenstelling tot andere planten produceert het zowel mannetjes als vrouwtjes. Cannabis kan echter ook hermafrodiet zijn, en planten voortbrengen die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben.
Wat Veroorzaakt Hermafroditisme?
Hermafroditisme bij cannabisplanten heeft verschillende oorzaken:
• Genetica
Soms erven cannabisplanten hermafrodiete genen. Dit kan van nature voorkomen, maar ook het gevolg zijn van veredelen. De stress daarvan kan leiden tot hermafroditisme bij een soort.
• Manipulatie van zaad
Onzorgvuldige verwerking en manipulatie van zaden verhoogt ook de kans op hermafrodiete planten. Een voorbeeld hiervan is feminisering. Dit is een onnatuurlijk proces dat zadenbanken en veredelaars gebruiken om een hoog percentage vrouwelijke planten te verzekeren. Bij juiste toepassing, levert feminisering alleen vrouwtjes op. Wanneer het echter onjuist gebeurt, ontstaan soms hermafrodieten.
• Stress
Planten zoeken van nature omgevingsfactoren waarin ze gezond en sterk kunnen groeien. Indien deze factoren niet voldoen, lijden ze aan stress. Bij cannabis zorgt dit er soms voor dat een plant hermafrodiet wordt.
Hermafroditisme Als Overlevingsinstinct
Om hermafroditisme bij cannabisplanten beter te begrijpen, is het belangrijk te weten dat het soms een overlevingsmechanisme is.
De productie van sinsemilla is in zijn geheel onnatuurlijk. Daarbij blijven vrouwelijke planten expres een onnatuurlijk lange tijd onbevrucht. In feite zorgt dit ervoor dat de plant de productie van THC en terpenen opvoert. En zo krijgen wij de bijzonder krachtige en aromatische toppen in handen waar we naar op zoek zijn.
Dan zijn er ook nog de talloze trainingstechnieken van kwekers om planten te manipuleren zodat ze grotere opbrengsten opleveren. Ook veredelaars gebruiken onnatuurlijke technieken (zoals inteelt) om aan zaden te komen en soorten te creëren die extra sterk, productief en homozygoot zijn.
Is dit nu een goede of slechte zaak? Die interessante vraag is helaas niet zomaar te beantwoorden. Voor dit artikel is het echter simpelweg belangrijk om te beseffen dat cannabisteelt niet bepaald “natuurlijk” is en dat dit soms de reden is waarom sommige planten hermafrodiet worden.
Wat Voor Stress Levert Hermafrodieten Op?
Cannabisplanten kunnen op verschillende manieren stress ervaren. Bijvoorbeeld door:
• Temperatuur en vochtigheid
Cannabisplanten houden van nature van temperaturen van rond de 20-30°C en een relatieve luchtvochtigheid van 40-70%. Voldoet de temperatuur of vochtigheid in je kweekruimte hier niet aan? Dan levert dat soms hermafrodiete planten op.
• Licht
Zoals je waarschijnlijk wel weet, is licht belangrijk voor cannabisplanten. Wanneer je planten te dicht op de lichtbron zitten of de lichtschema’s onregelmatig zijn, ervaren je planten soms stress. Ook lichtlekkage in de donkere periode is een stressfactor die je onmiddellijk aan moet pakken.
• Voedingsstoffen
Cannabisplanten hebben de juiste voedingsstoffen nodig om geweldige wiet op te leveren. Het overmatig of juist gebrekkig voeden van planten is ook stressvol voor ze. Dit belemmert hun mogelijkheid om zich goed te ontwikkelen. En daardoor neemt het risico op hermafrodieten toe.
• pH
Een kweekmedium dat te zuur of alkalisch is, is soms ook een stressfactor voor cannabis.
• Kweekmedium
Het kweekmedium herbergt de wortels van je planten, zodat ze voedingsstoffen en water kunnen opnemen. Een slecht medium leidt soms tot wortelproblemen. En zoals je vast al vermoedt, zorgt dit weer voor stress.
• Trainingstechnieken
Trainingstechnieken als fimmen, toppen, LST, supercroppen en talloze andere methodes, geven cannabisplanten stress op een goede manier. Daardoor gaan ze meer voedingsstoffen opnemen of groeien ze op een wijze die mogelijk de opbrengst verhoogt. Indien je de technieken echter onjuist toepast, pakken ze vaak negatief uit.
• Bloeitijden
Soms gaan vrouwelijke planten die lange tijd onbestoven staan pollen aanmaken in een poging tot zelfbestuiving.
Onthoud dat planten specifieke omstandigheden nodig hebben om goed te groeien. Voor cannabis ligt dat niet anders. Wanneer we wiet kweken, met name binnen, zijn we verantwoordelijk voor deze omstandigheden. Ook is het een delicaat proces om cannabis te stimuleren en manipuleren voor hogere opbrengsten, sterkere en smaakvollere toppen, etc.
Doe je dit verkeerd, dan levert dat soms stress op. Daardoor worden planten mogelijk hermafrodiet. Vooral als de plant reeds genetische aanleg heeft voor hermafroditisme.
Hoe Identificeer Je Een Hermafrodiet?
Een hermafrodiete cannabisplant verpest soms een volledige oogst, wanneer ze pollen verspreidt en vrouwtjes bevrucht. Als dit gebeurt, richten de vrouwelijke planten hun energie op de productie van zaden in plaats van grote, harsrijke toppen.
Het spreekt daarom voor zich dat je hermafrodieten zo snel mogelijk wilt identificeren. Bij sommige planten zijn kenmerken van hermafroditisme al vroeg in de bloei zichtbaar, zodra de topproductie begint. Deze bevatten daarbij zowel mannelijke als vrouwelijke topstructuren. De structuren kunnen op verschillende takken verschijnen of op dezelfde tak. Sommige hermafrodieten ontwikkelen zelfs beide geslachten op eenzelfde top. Deze noemen we ook wel “echte hermafrodieten”.
Soms worden planten ook wel aan het eind van de bloeifase hermafrodiet. Dit gebeurt wanneer een plant een laatste poging waagt om zichzelf te bestuiven voordat ze afsterft. Hoewel veel kwekers hun planten wat meer hun gang laten gaan tijdens de bloei, blijft het dan ook belangrijk je cannabis tijdens de laatste levensfase regelmatig te controleren op hermafrodiete toppen.
Planten die laat in de bloeifase hermafrodiet worden, ontwikkelen vaak zogeheten “banaantjes”. Deze mannelijke meeldraden (precies zoals in een mannelijke pollenzak) steken uit de vrouwelijke top. Daarbij kunnen ze op elk moment stuifmeel gaan verspreiden. Technisch gesproken, zijn dit toppen van een gemengd geslacht en niet van een hermafrodiet.
Hoe Ga Je Om Met Hermafrodiete Cannabisplanten?
Echte hermafrodieten dien je, net als mannelijke planten, vroeg te verwijderen om te voorkomen dat ze je vrouwtjes bestuiven. Cannabisplanten met toppen van een gemengd geslacht kun je echter gewoon oogsten.
Mocht een van je planten “banaantjes” hebben ontwikkeld richting het eind van de bloeifase, overweeg dan om de plant te oogsten en de toppen te houden. Als het goed is, zijn deze zaadloos. Afhankelijk van hoever je plant is gekomen, biedt ze soms nog prima rookwaar.
Hoe Voorkomen Je Hermafrodieten in De Toekomst?
Helaas valt niet te voorspellen of een plant hermafrodiete genen met zich meedraagt. Het enige wat je kunt doen om hermafroditisme te voorkomen: geef je planten de beste kweekomstandigheden. Probeer daarbij stress zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik je trainingstechnieken (low- dan wel high-stresstraining)? Zorg dan dat je weet wat je doet.
Zorg er tot slot voor dat je je zaden koopt bij een betrouwbare cannabis-zadenbank, waar veredelaars bij het creëren van nieuwe soorten hun best doen om hermafroditisme te voorkomen.