Waarom zou je reguliere cannabiszaden kweken?
Ontdek de wereld van de reguliere cannabiszaden.
Inhoud:
Reguliere cannabiszaden werken precies zoals de natuur het heeft bedoeld en hebben 50% kans om mannelijk of vrouwelijk te worden. Hiermee zijn veredelaars in staat nieuwe cultivars te creëren en stekken van betere kwaliteit te verkrijgen. Gebruik deze gids voor alles wat je moet weten over reguliere cannabiszaden.
WAT IS REGULIERE CANNABIS?
Reguliere cannabiszaden zijn niet zozeer aan menselijk ingrijpen onderhevig. Iedere keer dat je ze ontkiemt, neem je een gok. Je hebt een kans van één op twee dat je zaden bloeiende vrouwtjes of pollen-producerende mannetjes worden.
Als reguliere zaden minder THC-rijke toppen opleveren, wat is dan het nut ervan? Allereerst zijn mannelijke planten extreem waardevol voor veredeling. Daarnaast leveren reguliere soorten superieure stekken op.
Cannabis is een tweehuizige soort. Dit betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. Vrouwtjes ontwikkelen daarbij de beste wiet. Dit leidde tot de creatie en popularisering van gefeminiseerde zaden — soorten die gemanipuleerd zijn om in 99,99% van de gevallen vrouwtjes voort te brengen.
VOORDELEN VAN REGULIERE CANNABISZADEN
Gefeminiseerde zaden zijn ideaal voor kwekers die uitsluitend wiet willen. Reguliere zaadjes bieden echter ook voordelen. Ze zijn allereerst onmisbaar voor het creëren van nieuwe soorten. Reguliere zaden leveren daarnaast vaak vitalere planten op. Deze exemplaren zijn robuuster, verdragen stress beter en brengen stekken voort met een explosievere groei en betere opbrengsten. Ontdek hieronder meer over de voordelen van reguliere zaden.
-
VEREDELING
Zonder reguliere cannabiszaden geen veredeling! Zo simpel is het. Kies je favoriete mannelijke en vrouwelijke exemplaren en kruis deze. Zo zorg je voor nageslacht met de beste kenmerken van beide. Of je nu streeft naar extreme kracht, een specifiek smaakprofiel of bepaalde kleuren; je hebt reguliere zaden nodig om je dromen te verwezenlijken.
-
MOEDERPLANTEN EN STEKKEN
Reguliere cannabisplanten leveren sterke en gezonde stekken op, die goed wortelen en hard groeien. Met stekjes kunnen kwekers een exacte genetische kopie van een plant maken. Indien je de morfologie of kleur van een cannabisplant waardeert, kun je die dupliceren middels stekken.
Stekken stellen je tevens in staat meer planten te verkrijgen in een korter tijdsbestek. Je slaat hiermee de ontkiemfase over en hebt diverse jonge, voorgegroeide plantjes gereed staan.
Reguliere cannabisplanten zijn beter voor stekken dan hun gefeminiseerde tegenhangers. Zo zijn deze stekjes stabieler, hebben ze sterkere genen en minder kans om hermafrodiet te worden. Gefeminiseerde zaden zijn enkel geschikt voor één oogst en hun genen hebben de neiging instabiel te worden bij stekken.
ZO KWEEK JE REGULIERE CANNABISZADEN
Reguliere cannabiszaden kweken is vrijwel identiek aan het telen van gefeminiseerde varianten. Toch dien je met enkele zaken rekening te houden.
-
Ontkieming
Er bestaan diverse manieren om je zaden te ontkiemen. Je kunt ze bijvoorbeeld rechtstreeks in de aarde zaaien of enkele dagen in vochtig keukenpapier gewikkeld houden. Ook kun je de Easy Start Kit gebruiken om de kiemkracht te bevorderen. Hierin zit een tray met benodigdheden voor elk zaadje en gunstige bacteriën die het ontkiemen stimuleren.
Het volledige kiemproces duurt vaak één tot vier dagen. In die periode vereisen de zaden een relatieve vochtigheidsgraad van ongeveer 80%. Met de Easy Start Kit of vochtig keukenpapier is dat geen probleem.
Daarnaast dienen je zaden warm te blijven. Een kamertemperatuur van ongeveer 26°C is ideaal.
-
Binnen of buiten?
Je moet ook beslissen of je de planten binnen of buiten gaat telen. Aan beide omgevingen kleven voor- en nadelen.
Binnenteelt geeft kwekers meer controle over de kweekruimte. Je kunt lichtschema’s reguleren met één druk op de knop en irrigatie tot op de druppel in de gaten houden. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn te beïnvloeden met ventilatoren, verwarming en luchtbevochtigers.
De grootste beperking van binnenteelt is de ruimte. Middelgrote indica-soorten kun je hier weliswaar prima kweken. Torenhoge sativa’s zijn voor de meeste mensen echter niet haalbaar.
Bij buitenteelt stel je de planten bloot aan de elementen. Hoewel ze de kans krijgen volop van het zonlicht te profiteren, kun je tegen hittegolven, stormen, overstromingen en droogtes weinig beginnen. Buitenplanten zijn tevens vatbaarder voor plagen en schimmelziekten.
Ruimte is echter meestal geen probleem buiten. Telers kunnen hier hoge en productieve planten kweken, die grotere opbrengsten opleveren.
-
Verplanten
Als je zaailingen iets gegroeid zijn, plaats je ze in een grotere pot. Het is belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben om hun wortels uit te breiden. Ze rechtstreeks in een grote pot plaatsen kan echter weer ongunstig uitpakken. Het is beter om geleidelijk het formaat pot te vergroten naarmate je planten groeien. Daarmee voorkom je issues als wortelrot.
De RQS Kweekpot Textiel is ideaal voor de volledige teelt. Deze milieuvriendelijke potten behouden vocht en zorgen dat wortels fatsoenlijk kunnen ademen. Ze zijn verkrijgbaar in de formaten 11, 15, 19 en 25l. Verpot je plant naar de volgende pot, naarmate ze groeit. De RQS Kweekpot Textiel is geschikt voor zowel binnen als buiten.
Bij RQS raden we aan biologisch te kweken. Studies bevestigen de schadelijke effecten van pesticiden en herbiciden. Daarnaast is er met holistische methodes geen noodzaak voor synthetische voeding.
-
Voedingsstoffen
Je geeft niet alleen je planten voeding wanneer je voedingsstoffen aan de aarde toevoegt. Zo voedt je ook de vitale organismen waaruit het voedselweb van de grond bestaat. Deze levensvormen onderhouden een nuttige relatie met cannabisplanten.
Het aantal van deze nuttige micro-organismen kun je verhogen, door je eigen compostthee te maken. Deze voedingsrijke vloeistof bevordert de groei van gunstige schimmels en bacteriën, terwijl het ziekteverwekkers helpt bestrijden.
Compostthee is niet de enige plantenvoedende formule die je thuis kunt maken. Probeer ook eens je eigen super soil te maken, die alles biedt wat je plant nodig heeft op het juiste moment.
-
Bewatering
Het is tevens cruciaal te leren hoe je je plant correct water geeft. Teveel vocht kan wortelrot veroorzaken, maar te weinig kan problemen met de voedingsopname opleveren.
Vaak hebben beginnende kwekers de neiging hun planten te goed te willen verzorgen en geven ze teveel water. Begin dus voorzichtig en verhoog geleidelijk de hoeveelheid vocht naarmate je cannabis groeit.
De hoeveelheid water die je geeft, is daarnaast afhankelijk van het formaat van de pot. Gebruik deze gegevens bij het bewateren:
- pot van 1l = 0,25l water
- pot van 4l = 1l water
- pot van 12l = 3l water
- pot van 30l = 7,5l water
Het is een goed idee om je potten te wegen, voordat je water geeft. Plaats ze dus, indien mogelijk, op een weegschaal. Elke keer dat je water geeft, houdt de aarde dit vast en worden de potten aanzienlijk zwaarder. Je weet dat het tijd is om weer water te geven, wanneer de potten hun oorspronkelijke gewicht hebben.
Ook kun je het watermoment bepalen door aan de aarde te voelen. Een algemene vuistregel: Wacht tot de bovenste 2,5cm uitgedroogd is, tot je de planten weer water geeft.
Buitenplanten zijn vatbaarder voor overbewatering bij zware regenval. Zet ze in een kas of onder een tijdelijk afdakje, zodat wortelrot geen kans maakt.
-
Luchtstroom
Ventilatie is belangrijk voor zowel binnen- als buitenplanten. Stilstaande lucht kan de groei van schimmels bevorderen en zo je werk verpesten. Installeer ventilatoren wanneer je binnen kweekt en zet je planten buiten op een plekje waar voldoende wind staat.
-
Temperatuur en vochtigheid
De temperatuur en vochtigheid zijn belangrijk om rekening mee te houden als je schimmel wilt voorkomen en de opbrengst wilt optimaliseren. Deze factoren kun je binnen beheersen met luchtbevochtigers, luchtontvochtigers, verwarming en airconditioning.
-
Geslachtsbepaling
De eerste kenmerken van de toppen of stuifmeelzakjes zijn te zien aan de knopen. Dit zijn de plekken waar de takken samenkomen met de hoofdsteel. Vrouwelijke toppen zien er allereerst uit als minuscule knopjes met kleine witte haartjes. Stuifmeelzakjes vormen echter ronde, haarloze peultjes.
Het is mogelijk ze te onderscheiden voordat de planten rijp zijn voor de voortplanting. Cannabisplanten maken hun geslacht helemaal aan het einde van de vegetatieve fase kenbaar.
Belangrijk is dat je de mannetjes en vrouwtjes zo vroeg mogelijk identificeert. Zo kun je ze ruim voordat de lucht gevuld raakt met stuifmeel van elkaar scheiden.
Richt een afzonderlijke kamer of kweektent in voor je mannelijke planten. Zodra ze rijp zijn, kun je hun stuifmeel verzamelen voor toekomstige kruisingen. Je kunt ze ook met een vrouwtje in een speciaal voor veredeling bestemde tent plaatsen en op natuurlijke wijze zaden verkrijgen.
VEREDELING: CREËER JE EIGEN SOORTEN
Met reguliere cannabiszaden is het mogelijk thuis je eigen soorten te veredelen. Je kunt hierbij twee strains kruisen om hun beste eigenschappen samen te brengen in één plant. Kruis bijvoorbeeld een regulier mannetje met een autoflowering vrouwtje, om een soort te creëren die sneller bloeit.
Misschien vind je het af en toe lastig kiezen tussen indica- en sativa-soorten? Overweeg dan eens een indica-dominante soort te kruisen met een sativa-dominante variëteit en zo een evenwichtige cultivar te creëren.
Ook kun je spelen met terpeenprofielen. Sommige soorten zijn fruitig, terwijl andere aardachtige aroma’s bieden. Combineer bijvoorbeeld eens tegengestelde terpeenprofielen om te zien wat dat oplevert. Ook kun je een regulier mannetje kruisen met een THC-rijke of CBD-rijke soort, om het gehalte cannabinoïden te verhogen.
Zodra je de mannetjes en vrouwtjes waarmee je wilt veredelen hebt opgekweekt, is het tijd om te kruisen. Gebruik daarvoor de volgende simpele tips.
-
STAP 1: KIES EEN MANNETJE EN VERZAMEL STUIFMEEL
Om te beginnen, kies je een uitstekend mannelijk exemplaar. Selecteer een mannetje met de kenmerken die je wilt doorgeven.
Wil je een hoge plant, kies dan het langste mannetje dat je hebt. Of misschien wil je een generatie productieve mannetjes? In dat geval kies je de plant met de meeste stuifmeelzakjes.
Betreed de mannelijke kweekruimte en plaats een plastic zak over een tak met rijpe stuifmeelzakjes. Schud de plant om het stuifmeel in de zak op te vangen.
-
STAP 2: BESTUIF DE VROUWTJES
Verander, indien mogelijk, je kleding voordat je de kweekruimte met de vrouwtjes betreedt. Eventueel achtergebleven pollen kan onbedoeld planten bevruchten.
Selecteer de vrouwtjes die je wilt bestuiven. Dip met een penseel in het stuifmeel en bestrijk voorzichtig de toppen die je wilt bevruchten.
Bestuif per plant de toppen van één of twee takken. Label deze takken en laat de overige toppen uitbloeien tot rookbare wiet.
-
STAP 3: BESPROEI JE PLANTEN
Laat het stuifmeel ongeveer drie uur zijn werk doen. De bevruchte toppen beginnen nu met de zaadvorming. Besproei de bestoven toppen voorzichtig met water, om overtollig pollen te verwijderen.
-
STAP 4: OOGST DE ZADEN
De bevruchte toppen maken binnen twee tot zes weken zaden aan. Zijn ze eenmaal rijp? Droog en bewaar ze dan een maand. Hierna zijn je zaden klaar voor de ontkieming, waarna je kunt verdergaan met experimenteren! Kweek je zaadjes op, rook wat en laat alles op je inwerken.
Herhaal dit alles met je favoriete exemplaren, om de gewenste eigenschappen naar voren te halen. Nu ben je niet langer beperkt tot de soorten die je bij zadenbanken kunt bemachtigen.
Met wat experimentatie kun je letterlijk de soort van je dromen creëren. Vind de exemplaren die jouw favoriete terpenen aanmaken, een high geven waar je dol op bent en met toppen die jij mooi vindt. Bij elke volgende generatie kom je een stap dichter bij de creatie van je eigen meesterwerk!