By Luke Sumpter


Het kweken van je eigen wiet heeft veel voordelen. Toch zul je ongetwijfeld ook voor verschillende uitdagingen komen te staan. Voordat je jonge zaailingen veranderen in bloemrijke schoonheden, bestaat de kans dat er insecten en een of twee soorten schimmels op je pad komen.

Wij zijn niet de enigen met een voorliefde voor wiet. Hoewel wij vooral gek zijn op de psychoactieve effecten ervan, gebruiken insecten en schimmels wietplanten als bron van voedsel en onderdak. Een paar insectenbeten vormen misschien geen groot probleem, maar sommige schimmelinfecties, met name Fusarium, zijn wel een grote bedreiging.

Als bijzonder problematische ziekteverwekker leeft Fusarium net onder het aardoppervlak en richt het zich op het wortelstelsel. De wortels zijn cruciaal voor het leven van wietplanten, waardoor elke vorm van schade kan uitmonden in een ramp voor de opbrengst en de plantengezondheid.

Je hoeft niet bang te zijn voor Fusarium, maar je moet er wel op voorbereid zijn. Kom hieronder de belangrijkste feiten te weten over deze aandoening en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat Is Fusarium?

Fusarium is een groot geslacht van verschillende draadschimmels. Dit geslacht is onderverdeeld in dertien subcategorieën, met in totaal dertig soorten. Niet al deze soorten zijn schadelijk voor je planten. Sommige spelen zelfs een belangrijke rol bij het voedselweb in de aarde.

Van deze lange lijst treft de soort Fusarium oxysporum de wietplant op de meest ongunstige plaats, namelijk het wortelstelsel. Hoewel deze schimmel in de natuur onschadelijk is en zelfs gunstig is voor sommige planten, kan hij in de landbouw grote schade aanrichten.

Onderzoekers denken dat de soort afstamt van een minder agressieve, niet-ziekteverwekkende voorouder die alleen invloed had op de cortex (buitenste laag) van de plantenwortels. Een aanpassing maakte het waarschijnlijk mogelijk dat de schimmel in het vaatweefsel door kon dringen. Hiermee was de vreedzamere overlevingsstrategie niet langer meer van toepassing.

Fusarium is zelfs zo'n bedreigende ziekteverwekker voor wietplanten dat bepaalde regeringen de schimmel ingezet hebben tijdens de oorlog tegen drugs. Door de schimmel over akkers te verspreiden, voerden ze een luchtaanval uit op illegale cannabiskweekbedrijven. Zo konden ze ons allemaal redden van een onschadelijke plant!

Afgezien van geopolitiek brengt Fusarium echt schade toe aan je wietplanten. De ziekteverwekker kan jarenlang in de bodem aanwezig zijn, waar hij organisch materiaal afbreekt en verslindt. Als de schimmel geluk heeft, komt hij in contact met je wietplanten en begint hij ze te koloniseren.

Wat Is Fusarium?

Wat Doet Fusarium met Je Wietplanten?

Fusarium leidt tot een ziekte die bekendstaat als de Fusarium-verwelkingsziekte. Nadat hij een aanval op het wortelstelsel heeft uitgevoerd, verhindert de ziekteverwekker dat wietplanten vitale hulpbronnen kunnen opnemen die ze vereisen om te overleven. Dit resulteert in zwakke, verwelkende planten die moeite hebben om te overleven, laat staan een levensvatbare oogst kunnen opleveren.

Na contact met de cortex van de wortels dringt Fusarium door in het xyleem. Wietplanten zijn afhankelijk van dit vaatweefsel. Ze gebruiken het namelijk om water en opgeloste voedingsstoffen door de stengel te geleiden en vervolgens door de hele plant te verspreiden.

Belangrijke voedingsstoffen als stikstof spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van chlorofyl. Daarnaast hebben planten kalium nodig om nutriënten te verplaatsen. Wietplanten zijn ook afhankelijk van water, omdat dit een belangrijk onderdeel is van de fotosynthese. Wanneer Fusarium deze belangrijke levensaders afsnijdt, verwelken de planten snel, vallen ze om en gaan ze uiteindelijk dood.

Hoe Je een Fusarium-infectie Herkent

Je kunt op verschillende belangrijke factoren letten bij het diagnosticeren van een Fusarium-infectie. Een aantal van deze symptomen komt echter ook bij andere aandoeningen voor, zoals een tekort aan voedingsstoffen. Als de gezondheid van de plant snel achteruitgaat, wijst dat in de richting van een Fusarium-infectie.

Let op de volgende symptomen:

  • Bladeren die vergelen en verwelken.
  • Vertraagde of belemmerde groei.
  • Wortels en stengels bederven.
  • Roodgekleurde wortels net onder de grond.
  • Roodachtige verkleuring van xyleemvaten. Dit kun je alleen zien als je de stengel ontleedt.
  • Oranje, roze of witte schimmelvorming aan de buitenkant van de stengels.
  • Stengels die opzwellen en uiteindelijk splijten door druk.
  • Een verspreiding van rottend en necrotisch weefsel langs de stengel.

Hoe Je een Fusarium-infectie bij Wietplanten Behandelt

We hebben slecht nieuws: dit kan niet. Tenminste, nog niet. Er is nog geen behandeling voor een Fusarium-infectie. De schimmels vallen ook bonen, tomaten, erwten en asperges aan. Deze groenten teelt men op grote schaal en maken deel uit van de massale landbouwindustrie die wordt gesteund door onderzoeksinstellingen, maar desondanks is er nog steeds geen behandelmiddel gevonden.

Er zijn dus geen biologische of chemische middelen om deze ziekteverwekker aan te pakken. Daarom moeten we ons richten op preventie als belangrijkste verdedigingslinie tegen de ziekte.

Hoe Je een Fusarium-infectie bij Wietplanten Behandelt

Fusarium-infecties in de Toekomst Voorkomen

Als je eenmaal last hebt van Fusarium dan kan het een lange tijd invloed hebben op je buitenkweek. Gebruik onderstaande methoden om de kans op toekomstige infecties tot een minimum te beperken.

  • Gebruik geïnfecteerde aarde niet opnieuw: Als Fusarium zich eenmaal heeft gevestigd in een stukje grond, dan blijft het daar nog jaren zitten. Je zult er de komende seizoenen geen wiet op kunnen kweken. Onderdeel van de preventiestrategie is door geen aarde opnieuw te gebruiken waar planten eerder besmet in zijn geraakt.
  • Plant in potten: Het kweken van wiet in potten en bakken zorgt voor een semi-geïsoleerde omgeving. Het groeimedium blijft per plant gescheiden. Dit kan helpen om de verspreiding van Fusarium van het ene wortelstelsel naar het andere te voorkomen.
  • Vernietig geïnfecteerde planten: Fusarium kan in geïnfecteerde planten overleven. Verbrand daarom al het besmette materiaal in een afgelegen deel van je tuin. Voeg het nooit toe aan je composthoop. Maak bovendien het gereedschap dat in contact is gekomen met de planten schoon met een waterstofperoxide-oplossing.
  • Gunstige schimmels: Inoculeer je aarde met mycorrhiza-schimmels. Deze nuttige microben helpen je planten niet alleen om voedingsstoffen op te nemen, maar kunnen ook de aanwezigheid van andere ziekteverwekkende schimmels tegengaan.
  • Beheer de pH-waarde van de aarde: Test routinematig de pH van je aarde. Fusarium geeft de voorkeur aan zuurdere grond. Als de cijfers niet kloppen, neutraliseer de aarde dan met dolomietkalk.

Laat Je Niet Afschrikken

Laat Fusarium geen invloed hebben op het plezier van het kweken van je wietplanten buiten. Veel kwekers oogsten elk jaar zonder dat ze ooit last krijgen van deze schimmel. Ook als je Fusarium nooit bent tegengekomen, is het de moeite waard om te weten wat je kunt doen om de ideale omstandigheden voor de fungus te beperken. Steek je handen maar in de aarde, richt je gezicht naar de zon en ga vooral door met kweken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.