De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Max Sargent


Worden je wietplanten te hoog? Uitgerekte en spichtige planten zijn om meerdere redenen niet ideaal. Zo kunnen ze omvallen of zichzelf aan je lichtinstallatie branden. Wietplanten die ongecontroleerd groeien, zijn daarom niet wenselijk.

Hoge wietplanten leiden bovendien niet altijd tot een grotere oogst. Integendeel, als je planten hoog zijn, kan dat juist een teken zijn dat ze ongelukkig zijn. Dit is met name het geval wanneer ze niet genoeg licht krijgen. Een lichttekort zorgt er namelijk voor dat ze zich gaan uitstrekken. En dat heeft uiteindelijk een negatieve invloed op de grootte en kwaliteit van je uiteindelijke oogst!

Maar hoe voorkom je dat je wietplanten te hoog worden? Hiervoor bestaan er meerdere mogelijkheden, waarvan een aantal zelfs voor een grotere opbrengst kunnen zorgen!

Waarom moet je voorkomen dat je wietplanten te hoog worden?

Er zijn meerdere goede redenen waarom je wietplanten niet te hoog moeten worden. Of je nu bijvoorbeeld het maximale uit je kweekruimte wilt halen of je kweek verborgen wilt houden; te allen tijde is het belangrijk te voorkomen dat je planten ongeremd gaan groeien.

Hieronder vind je een aantal redenen om de groei van je wietplanten in toom te houden:

Privacy en veiligheid

Grote planten trekken meer aandacht. Dit komt zowel door hun grootte als hun geur.

Strekken tijdens de bloeiperiode

Sommige wietplanten worden twee keer zo groot aan het begin van de bloeifase. Als je hier niet op voorbereid bent, loop je het risico dat je kweekruimte te klein wordt voor je planten.

Gelijkmatige lichtverdeling

Het bladerdak van hoge planten wordt aan veel licht blootgesteld, terwijl de toppen die zich aan de onderkant bevinden nauwelijks licht ontvangen. Dit leidt ertoe dat deze onderste wiettoppen zich niet optimaal kunnen ontwikkelen, waardoor je potentiële opbrengst kleiner wordt.

Licht voor kleinere soorten

Als je meerdere soorten kweekt, zullen er ook strains tussen zitten die wat kleiner zijn dan andere. Als je de hoogte van de grotere planten niet in toom houdt, bestaat de kans dat de kleinere wietplanten onvoldoende licht krijgen.

Lichtverbranding voorkomen

Je planten branden zich als ze te hoog worden en te dicht in de buurt van de lampen komen. Deze schade belemmert de algehele groei en ruïneert de cola's die zich bovenin je wietplanten bevinden.

Waarom worden mijn wietplanten hoog en smal?

Als je merkt dat je wietplanten te hoog worden, is het belangrijk dat je eerst de oorzaak hiervan vaststelt. Anders pas je misschien de verkeerde oplossing toe, wat uiteindelijk ook weer een negatieve invloed kan hebben.

Waarom worden mijn wietplanten hoog en smal?

Er zijn meerdere redenen waarom je wietplanten te hoog kunnen worden, waaronder:

Onjuiste afstand van het licht

Als je lampen te ver van je planten verwijderd zijn, gaan de wietplanten zich strekken om dichter in de buurt van het licht te komen. Dit is natuurlijk gedrag dat voortkomt uit een poging om boven andere planten uit te komen.

Zwak licht

Als je lampen niet sterk genoeg zijn, gaan je planten zich ook naar het licht strekken. Hierbij maakt het niet uit of je lampen te hoog of te laag zijn geplaatst. Je planten gaan simpelweg op zoek naar meer licht totdat ze voldoende krijgen.

Rood lichtspectrum

In de natuur groeien wietplanten in de lente en de zomer. In deze periode is het zonlicht het sterkst en worden de planten aan het blauwe en witte lichtspectrum blootgesteld. In de herfst wordt het zonlicht zwakker en verandert het lichtspectrum in rood. Dus om te zorgen dat je planten voldoende energie uit de fotosynthese kunnen halen, moet je ze blootstellen aan het juiste lichtspectrum voor de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden.

Te lang in de vegetatieve fase

Fotoperiodieke wietplanten blijven groeien zolang ze zich in de vegetatieve fase bevinden. Als je je planten dus te lang in deze fase houdt en ze niet in toom houdt, dan worden ze vanzelf heel groot.

Genen

Sommige wietsoorten worden gewoon lang en spichtig. Dit geldt bijvoorbeeld voor sativa landrassen. Je kunt deze wel onder controle houden, maar veel indica soorten zijn geschikter voor een niet al te grote kweekruimte.

Hoe je de hoogte van wietplanten in de vegetatieve fase beheerst

De vegetatieve fase is over het algemeen de beste fase om de groei van je planten onder controle te houden. De reden hiervoor is dat je je planten in deze fase schade toe kunt brengen, waarvan ze herstellen voordat ze gaan bloeien. Tijdens de bloeifase kun je dit eigenlijk niet meer doen, omdat schade dan tot een lagere opbrengst leidt. Wacht dus niet tot het moment dat je planten zich in het bloeistadium bevinden!

  • Buigen of low stress training

Low stress training (LST) en buigen zijn ideale methodes om het strekken van je planten onder controle te houden. Bovendien sla je hiermee twee vliegen in één klap. Zo houd je enerzijds je planten lager bij de grond, terwijl tegelijkertijd het licht alle toppen beter kan bereiken. Dit resulteert uiteindelijk in een grotere opbrengst.

Door de hoofdstengel horizontaal vast te binden, wordt in feite de zijkant van de plant het nieuwe bladerdak. Hierdoor wordt een veel groter oppervlak aan genoeg licht blootgesteld. Op deze manier houd je niet alleen de groei van de plant onder controle, maar zorg je ook voor een betere en gelijkmatigere ontwikkeling van de toppen.

Deze techniek kun je het beste in een vrij vroeg stadium toepassen. Bovendien is deze methode voor autoflowering wietplanten heel handig, omdat deze niet goed tegen high stress-technieken kunnen.

Buigen of low stress training
  • Topping

Topping is een agressievere trainingsmethode. Hierbij knip je letterlijk de top van de plant af bij het punt waar de hoofdcola begint te groeien. Als reactie hierop, herstelt de plant zich door niet één, maar twee nieuwe hoofdcola's te ontwikkelen. Deze hebben de neiging om naar buiten te groeien, in plaats van naar boven. Kortom, je houdt niet alleen de grootte van de plant onder controle, maar je krijgt ook meer toppen!

Zorg er wel voor dat je deze techniek alleen tijdens het vegetatieve stadium toepast, anders knip je de hoofdtop af!

Topping
  • ScrOG

De Screen Of Green-methode (ScrOG) houdt in dat je je planten door een gaasscherm laat groeien en ze daar doorheen weeft. In plaats van naar boven te groeien, gaan ze hierdoor naar buiten groeien. Ook hierbij wordt het maximale oppervlak van de plant aan licht blootgesteld. 

ScrOG
  • Topping vlak voor de bloei

Je kunt de grootte van je planten ook in toom houden door ze onaangeroerd te laten tijdens de vegetatieve fase en ze net voor de bloei te toppen. Wanneer je wietplanten op het punt staan om over te gaan op de bloeifase, knip je de toppen van alle takken af. Hierdoor kun je het strekken van de plant tijdens de bloei afremmen. In plaats van dat de plant haar energie gaat gebruiken om te strekken, moet ze deze nu inzetten om nieuwe toppen te produceren.

Soms houdt het toppen vlak voor de bloei in dat je alle voorbloei moet snoeien. Als je planten tijdens de vegetatieve fase namelijk de hele kweekruimte al hebben opgevuld, is er niet voldoende ruimte voor ze om te bloeien. Je moet in dat geval rigoureus te werk gaan. Snoei de planten terug tot ongeveer de helft van hun omvang. Vervolgens stel je je lampen in op een lichtcyclus van 12/12 voor de bloei.

Maak je hierbij geen zorgen, wietplanten zijn namelijk robuust. Ze kunnen zelfs herstellen als ze ingekort zijn tot een stengel met slechts één of twee bladeren. En maak jezelf niet gek met gedachten over tijdsverlies en lagere opbrengsten. Alle technieken die je toepast zijn een goede oefening om een echte expert in het kweken van wiet te worden!

Topping vlak voor de bloei
  • Plaats hoge planten in een hoek

Als je te laat bent en sommige planten al gestrekt zijn, kun je deze het beste verplaatsen om lichtverbranding te voorkomen. De lichtintensiteit is het sterkst in het midden, dus als je je planten naar de zijkant verplaatst, verbranden ze minder snel. Bovendien krijgen de kleinere wietplanten hierdoor meer licht, waardoor de kans kleiner is dat deze zich gaan strekken.

Wees je er wel van bewust dat het probleem juist erger kan worden wanneer je hogere planten uit het meest intense licht weghaalt. Probeer dus een balans te vinden.

Deze methode kun je zowel tijdens de vegetatieve- als de bloeifase toepassen.

Hoe je de grootte in de bloeifase kunt beheersen

In het ideale geval merk je tijdens de vegetatieve fase dat je wietplanten te hoog worden, en doe je daar vervolgens wat aan. Maar het leven verloopt helaas niet altijd volgens plan! Zoals gezegd, worden sommige soorten tijdens de vroege bloeifase wel twee keer zo groot, terwijl andere nauwelijks groter worden. En als je een bepaalde soort nog nooit gekweekt hebt, weet je misschien niet in welke mate deze zich tijdens de bloeifase strekt. Als gevolg daarvan kan je kweekruimte plotseling overwoekerd raken. Wat moet je in dat geval doen?

  • Hang de kweeklampen zo hoog mogelijk

In de bloeifase heb je niet zoveel opties en kun je eigenlijk alleen maar hopen dat er snel een einde aan de opwaartse groei komt. Een van de beste opties daarbij is om je lampen hoger te plaatsen, om zo te proberen lichtverbranding te voorkomen.

Afhankelijk van de hoogte van je kweekruimte kan het echter zijn dat dit geen optie is.

Hang de kweeklampen zo hoog mogelijk
  • Verlaag het aantal lichturen per dag

Zoals je waarschijnlijk wel weet, hebben planten licht nodig om te groeien. Daarom zal het verlagen van de lichttoevoer de groei van een plant afremmen. Je moet de lichttoevoer echter niet te veel verlagen, want dan ruïneer je je oogst. Maar door de lichttoevoer terug te brengen naar elf of zelfs tien uur per dag, kun je het strekken hopelijk beperken.

  • Lollipop je planten

Lollipopping is een van de weinige trainingsmethoden die je tijdens de bloeifase kunt toepassen. Het voorkomt niet alleen dat je planten te hoog worden, maar verlaagt ook de luchtvochtigheid en daarmee de kans op schimmel. Bovendien verhoogt deze methode mogelijk je opbrengst. Als je deze techniek echter wilt gebruiken om de groei onder controle te houden, moet je het toepassen voordat je planten gaan strekken. Wanneer ze dit al doen, kun je deze methode niet meer toepassen.

Bij deze techniek verwijder je alle takken en bladeren aan de onderkant van de plant. Deze lijken misschien kostbaar, maar de blaadjes en toppen onderaan de wietplant krijgen bijna geen licht. Desalniettemin moet de plant wel energie in deze delen steken. Wietplanten laten van nature ook de onderste bladeren vallen als die meer energie verbruiken dan dat ze produceren. Deze methode versnelt dit proces alleen maar.

Lollipop je planten
  • Progressieve oogst

Als je planten te hoog worden en verbranden, kun je de bovenste toppen het beste zo snel mogelijk oogsten. Zodra de trichomen melkachtig van kleur zijn, knip je deze wiettoppen af. Deze optie is wellicht niet ideaal, maar waarschijnlijk wel de beste. Als je hier namelijk voor kiest, krijgen de lagere cola's meer licht, waardoor ze hopelijk betere toppen gaan produceren.

Progressieve oogst
  • Lichtintensiteit verlagen

Als je niet de mogelijkheid hebt om je lampen hoger te plaatsen, en je planten zich al hebben uitgestrekt, dan is een van de laatste opties het verlagen van de lichtintensiteit. Hierdoor verklein je de kans op lichtverbranding. Als je besluit hiertoe over te gaan, dan moet je wel wat verbranding of een lagere opbrengst op de koop toenemen.

Maar als het je lukt om een evenwicht te vinden tussen een lagere lichtintensiteit en de hoogte van de planten, dan kun je er toch redelijk ongeschonden uitkomen.

  • Supercroppen tijdens de bloei

Deze maatregel is een laatste redmiddel en mag je eigenlijk alleen toepassen als er echt geen andere optie meer over is. Hierbij buig je in de bloeifase de bovenste tak van je plant op een drastische manier.

Je plant zal vervolgens al haar energie in het herstel van dat deel steken. Het kan dus zeker nadelig voor je opbrengst zijn.

Maar als je op dit punt bent aangekomen, dan is het vooral van belang om de schade tot een minimum te beperken. De kans is reëel dat je plant zich zou gaan branden wanneer je deze tak zou laten zitten. Dus maak je vooral niet te druk als je deze methode moet toepassen. Een andere oplossing is er gewoonweg niet!

Als je dit zo snel mogelijk doet, kunnen de lagere takken en toppen zich nog prima ontwikkelen en groter worden. Hopelijk kun je zo toch nog je verlies enigszins goedmaken.

Supercroppen tijdens de bloei

Te hoge wietplanten: leer van je fouten

Elke kweek is een enorme leerervaring. Dus zolang je je bewust bent van wat er fout is gegaan, is het niet allemaal voor niets geweest. Sterker nog, zolang je serieus aandacht aan het probleem hebt besteed, hoeft er helemaal geen sprake van een mislukte kweek te zijn. Maar hoe kun je de volgende keer dan voorkomen dat je planten zich zo gaan strekken?

  • Gebruik kleinere potten

De potmaat bepaalt voor een deel de maximaal grootte van een plant. Hoe groter een wietplant, hoe groter het wortelsysteem is. Dus als je planten bij je vorige kweek te hoog zijn geworden, neem je de volgende keer een kleinere potmaat. Dit zou de groei moeten inperken. Het beste hieraan is dat je tijdens het kweken niet meer hoeft in te grijpen. Bovendien vormt het geen gevaar voor de gezondheid van je planten, zolang de potten niet extreem klein zijn!

  • Plaats de kweeklampen op juiste afstand

Als je de kweeklampen op de juiste afstand van je planten plaatst, voorkom je dat ze zich uitstrekken. Dit is met name het geval tijdens de vegetatieve fase. De ideale hoogte is zo dicht mogelijk op je planten, maar zonder dat ze het risico lopen op lichtverbranding. Zorg er ook voor dat je de lampen hoger plaatst naarmate je wietplanten groter worden!

  • Denk na over het soort licht

Verschillende typen licht verschillen qua vermogen en vallen onder verschillende lichtspectra. Door het juiste vermogen en lichtspectrum te gebruiken, moedig je je planten aan om dik en sterk te worden. Hierdoor zullen ze niet meer omhoog schieten, op zoek naar licht.

Denk na over het soort licht
  • Verdiep je in je wietsoorten

Als je commerciële wietzaadjes koopt, of als je weet welke soort je kweekt, is er altijd informatie beschikbaar over de gemiddelde hoogte (binnen en buiten). Hierdoor weet je hoe hoog een plant kan worden als ze onder optimale omstandigheden wordt gekweekt.

Wanneer de gemiddelde hoogte van een plant te hoog lijkt voor jouw kweekruimte, dan kun je wellicht beter een kleinere soort kiezen. Zo heb je nog wat speelruimte voor het geval je planten zich wel gaan uitstrekken. Over het algemeen worden indicasoorten laag en bossig en sativasoorten lang en spichtig.

  • Wacht niet te lang op de bloeifase

Zoals we al hebben gezegd; hoe langer je planten mogen groeien, hoe hoger ze worden. Dus schakel op het juiste moment over naar de bloeifase. Als ze toch te groot zijn geworden, top je ze. Vervolgens geef je ze de kans om te herstellen en schakel je over op de bloeifase. In de vegetatieve fase heb je namelijk nog best wat speelruimte.

Sommige wietplanten worden tijdens de vroege bloei twee keer zo groot. Kijk dus hoe groot je soort maximaal kan worden en schakel over naar de bloeifase wanneer ze de helft van deze grootte heeft bereikt. Afhankelijk van de strain kan het zijn dat de planten kleiner worden dan verwacht, maar veel groter dan de maximale hoogte worden ze waarschijnlijk niet.

  • Kweek in een grotere kweekruimte

Dit is een luxe die veel kwekers niet hebben. Maar als je planten de vorige keer te groot waren voor je kweekruimte, kijk dan toch of je misschien een grotere ruimte kunt gebruiken. Meer ruimte maakt het niet alleen mogelijk voor je planten om extra te strekken, het zorgt ook voor een betere ventilatie, waardoor de kans op gezonde planten groter is.

Belangrijke punten bij hoge wietplanten binnenshuis

Wanneer planten binnenshuis te hoog worden, zijn er twee belangrijke zaken waar je op moet letten: 

  • Luchtvochtigheid

Wietplanten geven een aanzienlijke hoeveelheid water af. Daarnaast geven ze de voorkeur aan een relatieve luchtvochtigheid (RH) van 50-65%. Als ze te groot worden, kan de luchtvochtigheid een probleem vormen, omdat de planten continu waterdamp aan de lucht afgeven. Dit water verzamelt zich op de bladeren en andere plekken in de kweekruimte. En dat kan tot schimmel en andere problemen leiden.

Als de luchtvochtigheid een probleem is, kan een luchtontvochtiger of een afzuigventilator met meer vermogen helpen. En door bladeren te verwijderen, kun je de luchtstroom ook verbeteren en zo de luchtvochtigheid onder controle houden. Verwijder in dit geval alleen de onderste en middelste fan leaves. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het licht de onderste bloeiende takken beter kan bereiken.

  • Temperatuur

Net als de luchtvochtigheid, kan de temperatuur in de kweekruimte stijgen als je planten te hoog worden. Een verminderde luchtstroom en een buitensporige planthoogte kunnen de temperatuur behoorlijk opdrijven. Bovendien komen de planten hierbij vaak te dicht bij de kweeklampen in de buurt. Wietplanten gedijen het best bij een temperatuur van gemiddeld 25°C. Wanneer de temperatuur hoger is, is de kans op strekkende wietplanten groter. Daarnaast kunnen hoge temperaturen ook de blad- en toppenvorming beïnvloeden, evenals de uiteindelijke smaak en sterkte van de toppen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 39653 reviews