De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Hoe Corrigeer en Voorkom Je Strekkende Cannabiszaailingen?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe voorkom je beschimmelde wiet tijdens het drogen en curen?
- Hoe Behandel Je Droge en Breekbare Wietblaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Oorzaken en oplossingen voor gele wietbladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Mijn wietplanten worden te hoog: wat kan ik het beste doen?
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
- Alles over de opbrengst per wietplant
Hoe Corrigeer en Voorkom Je Strekkende Cannabiszaailingen?
Het corrigeren en voorkomen van strekkende cannabiszaailingen.
Inhoud:
Net als baby's zijn cannabiszaailingen super kwetsbaar en hebben ze veel liefdevolle zorg nodig. Helaas lopen veel kwekers gedurende het beginstadium van hun kweek tegen hetzelfde probleem aan; hun zaailingen krijgen lange, uitgerekte en zwakke stengels. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot andere problemen, waardoor je wietplanten het risico lopen matige resultaten te behalen.
Hieronder lees je hoe je strekkende cannabiszaailingen kunt voorkomen en corrigeren.
De Zaailingfase
Zaden zijn net kleine, genetische tijdcapsules. Daarmee bedoelen we dat ze slechts één klus hebben en slechts één kans om die te volbrengen. Ze zijn ontworpen om te overleven. Een zaadje bevat absoluut alles wat een toekomstige plant nodig heeft om op gang te komen. Als het eenmaal is geactiveerd onder invloed van vocht en duisternis, wordt de ontkieming in gang gezet. Wanneer dat proces is begonnen, is er geen weg meer terug.
Een zaailing heeft tijdens de eerste paar dagen van haar leven geen voedsel nodig. Vanwege haar genetica is ze al voorzien van alle essentiële voedingsstoffen die vereist zijn om het wonder van het leven te omarmen. Zaailingen hebben een klein beetje reserve om hen te helpen zich te vestigen in hun groeiomgeving.
Onder optimale omstandigheden, barst het zaadomhulsel, of de bolster, open en komt er een spilwortel tevoorschijn, die zich onmiddellijk een weg naar beneden baant op zoek naar water. Het duurt niet lang voordat je een spruit uit de grond ziet komen dat haar eerste babyblaadjes (zaadlobben) uitspreidt. Daarna zie je het eerste paar echte blaadjes ontstaan. De taak van de bladeren is net zo belangrijk als die van de spilwortel. De blaadjes zijn echter op zoek naar een andere voedselbron, namelijk licht. Een plant gebruikt het licht letterlijk om datgene wat ze uit de grond haalt te verteren.
De Perfecte Belichting voor Je Cannabiszaailingen
Om gezonde zaailingen te krijgen, is het belangrijk om ze, zodra ze zijn ontkiemd, de juiste hoeveelheid en het juiste licht te geven. Cannabiszaailingen krijgen graag 16 uur licht per dag, met een intensiteit van 375 lumen en 4000 lux.
Om dit te bereiken, raden we aan om een spaarlamp van 12W per 1 à 2 zaailingen te gebruiken. Hang de lamp 5 tot 7,5cm boven de kruin van de zaailingen en blijf de groei nauwlettend in de gaten houden. Zorg ervoor dat de planten geen contact maken met de lampen.
Als je je zaailingen onder lampen met een hoog percentage rood licht laat groeien, kunnen ze strekken. Blauw licht helpt daarentegen de afstand tussen de noden minimaal te houden. Ook moedigt dit de planten aan om vanaf het begin mooi compact te groeien.
Wat Veroorzaakt Abnormaal Strekken?
Abnormaal strekken in de zaailingfase is een teken van stress. Te weinig licht is verreweg de meest voorkomende situatie die zorgt dat zaailingen strekken en omvallen.
Op dezelfde manier waarop de penwortel naar water en voedingsstoffen graaft, zal het bovenste deel van de plant krachtig uitrekken als het niet genoeg licht ontvangt. Dit is een overlevingsmechanisme waarbij een plant al haar energie gebruikt om boven concurrerende planten uit te groeien. In het geval van binnenteelt is er geen concurrentie, maar de zaailing zal het wél op die manier waarnemen. Dit gedrag wordt vrijwel zeker veroorzaakt als je bijvoorbeeld een plant onder de vensterbank in de schaduw hebt staan. Onder kunstlicht kan het echter nog erger worden.
Beginnende indoorkwekers hebben vaak het gevoel dat ze meer dan genoeg licht aan hun planten geven. Daarom kan dit misschien wat verwarrend lijken: een MH-lamp (Metal Halide) van 200 watt ver boven je plant plaatsen, zal minder effectief zijn dan een CFL-lamp (Compact Fluorescent Light) van 20 watt die enkele centimeters boven de wietplant is geplaatst. Hoewel CFL zwakker is dan MH, neemt de lichtintensiteit aanzienlijk af naarmate de planten verder van de lichtbron verwijderd zijn.
Bovendien heeft een zaailing weinig en zeer kleine blaadjes. Het totale oppervlak om licht te absorberen, is daarmee erg klein. Dus ook al bereikt die lamp van 200W een groot gebied, de zaailing kan er maar een fractie van gebruiken. De CFL-lamp die vlak boven de plant is geplaatst, kan daarentegen het grootste deel van de 20W leveren.
Andere Mogelijke Oorzaken van Strekkende Cannabiszaailingen
Naast een tekort aan licht zijn er nog een aantal andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je cannabiszaailingen strekken. Zo is een laag voedingsstoffengehalte in de aarde ook een veel voorkomende oorzaak.
Cannabiszaailingen profiteren, om precies te zijn, van stikstof uit nitraat. In tegenstelling tot stikstof uit ammoniak is nitraatstikstof een stuk gemakkelijker op te nemen door planten. Bovendien zorgt het voor bossigere vegetatieve groei. Als je zaailingen ondanks ideale lichtomstandigheden toch strekken, raden we je aan om het gehalte ammoniakstikstof in de aarde en voeding te controleren.
Een andere oorzaak van strekkende zaailingen is hitte.
Cannabiszaailingen vinden warme, vochtige omstandigheden heerlijk. Maar te veel hitte kan ervoor zorgen dat de bladeren van je plant langzamer gaan groeien dan de stengel. Dit leidt tot lange en gestrekte groei. Voor een gezonde groei raden we je aan om de temperatuur voor je planten overdag op 19–20°C te houden. 's Nachts moet dit ongeveer 13°C zijn.
Tenslotte kunnen cannabiszaailingen ook strekken als ze te veel of juist te weinig licht per dag krijgen.
Hoewel sommige kwekers hun zaailingen onder 24 uur licht per dag kweken, raden wij 16 uur aan. Zaailingen zijn kwetsbaar en te veel licht kan stress en strekken veroorzaken. Onthoud dat die donkere uren net zo belangrijk zijn voor jonge planten. Zo hebben ze namelijk tijd om te ademen en gezonde wortels te ontwikkelen.
Vermijd veelgemaakte fouten bij het kweken van zaailingen. Download onze kweekgids voor deskundig advies over het kweken van sterke, gezonde cannabisplanten!
Gratis RQS
Grow Guide!
Hoe Voorkom Je Dat Cannabiszaailingen Strekken en Omvallen?
Strekkende cannabiszaailingen kunnen lastig te hanteren en te verpotten zijn. De stengels zijn vaak kwetsbaar en als ze eenmaal beginnen te groeien, kunnen de bladeren zich ongelijk ontwikkelen vanwege het strekken in de zaailingfase.
Voor het beste resultaat raden we aan om je strekkende zaailingen dieper in de aarde te planten. Pas je belichting daarbij aan en controleer het stikstofgehalte van je grond en/of meststoffen, zoals hierboven vermeld. Als je er eenmaal zeker van bent dat de omgeving juist is, zet de zaailing dan weer onder de kweeklamp en houd de groei in de gaten. Na een tijdje moet de begraven stengel nieuwe wortels gaan ontwikkelen.
Je kunt ook overwegen om je zaailingen buiten in direct zonlicht te kweken. Er gaat tenslotte niets boven moeder natuur. Zaailingen onder direct zonlicht zullen dan ook gezonde, sterke stengels met korte internodes ontwikkelen. Zodra je plantjes twee tot drie volgroeide bladeren hebben, kun je ze gerust naar binnen verplaatsen. Zorg hier dat de lampen op de juiste hoogte hangen om strekken te voorkomen.
Als je je zaailingen binnen moet kweken, gebruik dan de eerder beschreven opstelling. Zo zorg je ervoor dat ze voldoende direct licht met de juiste intensiteit krijgen.
Al vrij snel zul je merken dat je zaailingen een gezondere groei ontwikkelen. Korte internodes en compact, groen gebladerte zijn allemaal tekenen dat ze goed groeien.
Let op: sommige kwekers binden hun strekkende zaailingen vast aan bijvoorbeeld een paal. We raden deze methode echter niet aan, omdat het niets doet om de zwakke, lange stengel te bestrijden. Ook biedt het geen oplossing voor de problemen die in latere fases ontstaan.
Het Uitdunnen van Je Cannabiszaailingen om Strekken te Voorkomen
Uitdunnen is een veelgebruikte techniek in de agricultuur die vaak door cannabiskwekers wordt vergeten. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om het verminderen van concurrentie tussen planten door de populatie "uit te dunnen".
Cannabisplanten groeien erg snel en concurreren van nature met elkaar om ruimte, licht en voedingsstoffen. Dus ook al denk je misschien dat het kweken van meer planten leidt tot een grotere, betere opbrengst, is dat niet altijd het geval. In feite kiezen veel ervaren kwekers ervoor om hun zwakste zaailingen weg te doen en alleen de gezondste planten door te telen. Op deze manier concentreren ze zich alleen op de wietplanten met de grootste kans op goede toppen.
Uitdunnen helpt je ook om een gelijkmatig bladerdak in je kweekruimte te behouden. Hierdoor wordt de beperkte hoeveelheid licht en ruimte optimaal benut. Ook kan uitdunnen helpen om ongedierte en andere plagen te voorkomen. Je komt tenslotte minder snel in een volle kweekruimte terecht.
Om je planten uit te dunnen, houd je je zaailingen de eerste één à twee weken goed in de gaten en bewaar je alleen de exemplaren die de gezondste en snelste groei vertonen.
Grow Guide Zoekmachine
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Hoe Corrigeer en Voorkom Je Strekkende Cannabiszaailingen?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe voorkom je beschimmelde wiet tijdens het drogen en curen?
- Hoe Behandel Je Droge en Breekbare Wietblaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Oorzaken en oplossingen voor gele wietbladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Mijn wietplanten worden te hoog: wat kan ik het beste doen?
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
- Alles over de opbrengst per wietplant