.
Waarom Zijn Bodemmicroben Onontbeerlijk In Je Cannabistuin?
Bodemmicroben zijn verschillende soorten miniatuur beestjes die in de bodem leven. Sommige van deze microben kunnen een symbiotische relatie aangaan met planten, waardoor deze beschermd zijn en gezond blijven. Deze micro-organismen kunnen dan ook zeer waardevol zijn in ieders cannabistuintje.
De term microbe wordt gebruikt om microscopische organismen te beschrijven die niet met het blote oog gezien kunnen worden, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Wat betreft aarde en de gezondheid van planten blijken microben absoluut noodzakelijk te zijn. Wij, mensen, vinden het soms prettig zaken isolationistisch te benaderen. We ontleden daarbij delen van de natuur, zodat we meer te weten komen over hun functies en karakteristieken.
Hierdoor onderschatten we echter vaak hoe verbonden het web van het leven werkelijk is. En hoe organismen afhankelijk van elkaar zijn en soms belangrijke, symbolische relaties vormen om elkaar te helpen overleven.
Dit soort symbiotische relaties komt vaak voor in aarde tussen micro-organismen en planten. Een dergelijke interconnectiviteit kan daarbij aangewend worden door kwekers voor het creëren van gezonde teelaarde en om bijzonder sterke cannabis te kweken.
De volgende quote van microbioloog en bodembiologie-onderzoeker dr. Elaine Ingham benadrukt het belang van gezonde aarde, boordevol micro-organismen. "Als we schoon water willen, moeten we weer biologie in onze bodem stoppen. Als we willen kweken en gewassen willen oogsten, moeten we geleidelijk de bodem en vruchtbaarheid opbouwen, in plaats van vernietigen. De enige manier waarop we deze einddoelen kunnen bereiken, is het verbeteren van het leven in de aarde".
Planten en microben: een symbiotische alliantie
Hoewel planten geen hersenen hebben en voor zover we weten (tenzij we het mis hebben), geen bewustzijn, bevatten ze wel chemische mechanismen waarmee ze hun externe omgeving kunnen veranderen en vorm kunnen geven. Daarbij doet veel van deze magie zich in de bodem voor. Soms wordt de aarde slechts beschouwd als een bron van voedingsstoffen voor de planten die erin groeien. In feite is echter ontdekt dat het een complex en verbijsterend ecosysteem is, barstensvol micro-organismen.
Planten en microben bemoeien zich niet alleen met zichzelf; ze staan actief met elkaar in wisselwerking en werken zelfs samen om het leven iets te vergemakkelijken en de kans op overleven te vergroten. Micro-organismen kunnen de groei van een plant daarbij middels verscheidene mechanismen verbeteren. Denk aan het veranderen van hormoonsignalen. Ook kun je denken aan het afweren of bestrijden van ziekteverwekkende microben en het stimuleren van de biobeschikbaarheid van voedingsstoffen.
Voedingsstoffenopname
Al deze mechanismen zijn voordelig voor cannabiskwekers. Met name voor degenen die hun planten buiten kweken, waar de omstandigheden moeilijker zijn en de biodiversiteit vele malen groter. De meeste cannabiskwekers kennen de voedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium (NPK) - de drie macro-voedingsstoffen die de plant nodig heeft om gezond en goed te groeien.
Bodemmicroben kunnen fantastisch helpen voedingsstoffen in de bodem vrij te maken, zodat ze makkelijker op te nemen zijn. Zo kunnen ze geblokkeerde nutriënten, zoals NPK, die gebonden zijn aan anorganische moleculen, metaboliseren en ze beter beschikbaar maken voor planten om op te nemen.
Diverse microben in de bodem, zoals sommige bacteriën en schimmels, kunnen deze voedingsstoffen afbreken. Op die manier worden ze zodanig vrijgegeven dat een plant er baat bij kan hebben. Gezegd wordt dat deze microbiële bondgenoten zelfs de belangrijkste aanjagers van de groei van planten in de vrije natuur zijn. Het mag dan ook duidelijk zijn dat zowel indoor als outdoor cannabiskwekers enorm kunnen profiteren van microben in de bodem.
Hoe ontstaat de band?
Deze relatie bestaat echt niet alleen uit nemen en niets geven. De planten profiteren inderdaad van grotere toegankelijkheid tot essentiële voedingsstoffen. De microben krijgen echter ook iets terug. De wortels van de planten geven namelijk diverse substanties aan de bodem af, exsudaten genaamd. Sommige daarvan bestaan uit suikers, aminozuren en organische zuren die microben kunnen gebruiken als voedingsbron.
Deze exsudaten dragen effectief bij aan het ontstaan van het wortelmicrobioom. De voedingsstoffen kunnen ook ziekteverwekkende microben aantrekken, maar sommige nuttige micro-organismen bieden op hun beurt ook weer afweermechanismen.
Mycorrhiza
Misschien wel de meest interessante plant/microbe bondgenootschap is die van planten met schimmels. Van een bepaalde soort, genaamd mycorrhiza, is bekend dat het zich bindt met de plantenwortels. Het deel van de schimmel dat in de bodem leeft en eigenlijk een soort wortelstelsel is, noemen we mycelium. Het mycelium van mycorrhiza fungeert daarbij als het verlengde van de wortels van een plant. Hierdoor kan deze voedingsstoffen opnemen uit een groter gebied dan dat ze alleen met de eigen wortels kan bereiken.
Mycorrhiza vormt dit verband door zich te voeden met de suikerachtige exsudaten van de plant. Als dank levert de schimmel extra vocht en voedingsstoffen, bijeengebracht uit de bodem via het mycelium.
Mycorrhiza komt in twee primaire typen voor; ectomycorrhiza-schimmels leven om de buitenkant van de wortels heen, terwijl endomycorrhiza-schimmels binnenin de plant zelf aanwezig zijn. Cannabiskwekers die de kracht van schimmels willen aanwenden om de opname van voedingsstoffen bij hun planten te verbeteren, moeten daarbij oppassen met het geven van te veel meststoffen en schimmels die de werking van deze organismes kunnen aantasten en verminderen.
Gunstige microben: Rhizobacter
Verschillende soorten microben spelen ook een cruciale rol in het bodemvoedselweb. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen en recyclen voedingsstoffen. Ook werken ze rechtstreeks samen met de wortels en bieden ze indrukwekkende voordelen.
Easy Roots Rhizobacter voegt meerdere soorten gunstige bacteriën en algen toe aan je groeimedium. Ze helpen je planten de voedingsstoffen beter te absorberen en ziekteverwekkers af te weren. Deze microben produceren groeibevorderaars die stikstof uit de atmosfeer vasthouden. Daarnaast maken ze essentiële voedingsstoffen beschikbaar voor je wietplanten.
Deze microscopisch kleine jongens maken voedingsstoffen vrij die planten vervolgens makkelijk op kunnen nemen. Ook helpen ze om organisch materiaal af te breken en bestrijden ze slechte bacteriesoorten. Als hun levenscyclus erop zit sterven deze kleine jongens en geven zo nog meer voedingsstoffen af aan het wortelnetwerk.
De algencomponent in de mix zorgt dat de goede bacteriën gezond blijven. Deze organismen beschermen bacteriën tegen irritatie van meststoffen en pH-schommelingen. Ze voorzien je planten van 60 belangrijke sporenelementen die nodig zijn voor een optimale fysiologische functie.
Wortel weerstand
Mycorrhiza-schimmels overstijgen en vergroten hun vermogen planten van aanvullende voedingsstoffen te voorzien. Ze zijn ook in staat een plant tegen bepaalde nematoden te beschermen. Dit zijn microscopisch kleine schepseltjes waarvan duizenden voorkomen in slechts een handjevol aarde. Van deze nematoden zijn 25.000 soorten beschreven, waarmee ze qua aantal de meest voorkomende beestjes ter wereld zijn.
Sommige nematoden zijn nuttig voor je cannabisplanten. Daar komen we later op terug. Sommige kunnen echter nogal schadelijk zijn. Zo eten plantparasitaire aaltjes de wortels van je cannabisplanten, waardoor de gezondheid en de groeikracht negatief beïnvloed wordt.
Soorten nematoden
Ectoparasitaire nematoden leven binnen de rhizosfeer (het deel van de aarde rond de wortels van de plant). Daar doen ze zich tegoed aan de buitenste cellen van het worstelstelsel. Endoparasitaire nematoden groeien echter in de wortels zelf om zich te voeden. Van deze is bekend dat ze schade aan landbouwgewassen veroorzaken.
Het mycelium van schimmels bestaat uit schimmel- of zwamdraden, hyfen genaamd. Deze kunnen wortel-etende nematoden bestrijden en voorkomen dat ze het wortelstelsel van planten aanvallen.
Roofaaltjes
Niet alle nematoden zijn een gevaar voor je cannabisplanten. Zo bestaan er soorten die men roofaaltjes noemt. Die kunnen fungeren als een soort beveiligingsbedrijf, speciaal voor je planten. Roofaaltjes voeden zich met andere micro-organismen die de rhizosfeer bevolken, waaronder de vervelende cannabiswortel-etende parasitaire nematoden. En dat niet alleen. De nuttige nematoden geven ook voedingsstoffen vrij in plantbeschikbare vorm. Dus op een bepaalde manier dragen ze ook bij aan de gezondheid en voedingsopname van de planten.
De meeste roofaaltjes behoren tot vier verschillende taxonomische groepen. Monochide nematoden hebben een mondholte die vaak ofwel slechts een tand bevat, verschillende grote tanden, meerdere kleine grijptanden, of al deze mogelijkheden, die ze gebruiken om in hun prooi te prikken. Dorylaimida nematoden hebben een odontostyle, die omschreven kan worden als een naald-achtige tand. Ze gebruiken deze om prooi-organismen te vangen en op te eten. Hierdoor zorgen ze ervoor dat het aantal cannabiseters in de rhizosfeer afneemt.
Dan hebben we nog twee andere soorten roofaaltjes. Diplogasteride nematoden hebben kleinere mondholtes, ook met tanden bewapend. Ze worden doorgaans in groten getale aangetroffen in ontbindende, organische mest en hebben een levenscyclus van 8-15 dagen. Tot slot hebben aphelenchoides een naald-achtige stilet die ze gebruiken om prooi-nematoden te penetreren en ze te injecteren met verlammende digestieve enzymen. Vervolgens doen ze zich tegoed aan een feestmaal, namelijk de lichamelijke inhoud van de prooi.
Nematoden toevoegen aan je tuin
Deze nematoden zijn beslist wreed, maar ze helpen wel degelijk je cannabisplanten te beschermen tegen talloze ongewenste bewoners in je aarde.
Wanneer je deze roofaaltjes in je cannabistuin wilt introduceren, zorg er dan voor dat je dit in de namiddag of avond doet. Zo worden ze niet aan direct zonlicht blootgesteld. Dat overleven ze namelijk niet. Ze moeten in de koelkast bewaard worden tot het moment dat de kweker beslist ze in te zetten. De aarde moet een beetje vochtig zijn voordat je ze verhuist en naderhand bewaterd worden.
Leg ze direct onder de planten die je wilt beschermen, in plaats van ze door de aarde te mengen. De eenvoudigste manier voor het toevoegen van nematoden doe je door ze te mixen met de juiste hoeveelheid water, zoals gedemonstreerd in de instructies van het door jou gekozen product. Vervolgens kunnen ze direct op de aarde gesprenkeld worden.
Micro-organismen in je aarde vermeerderen
Er bestaan meerdere manieren waarop cannabiskwekers het aantal nuttige microben in hun aarde kunnen vermeerderen om de plantgezondheid en mogelijk zelfs de kwaliteit en kwantiteit van de oogst te verbeteren.
Compost maken
Een manier om dit te doen, is het maken van hoogwaardige compost. Composteren is een proces dat in feite door nuttige micro-organismen wordt uitgevoerd. Ze breken organisch materiaal, zoals voedselafval, onkruid en ander tuinafval, af en zetten dit om in hoogwaardige compost die rijk aan voedingsstoffen is.
Voeg grote hoeveelheden plantaardig materiaal toe om te composteren, zoals grasafval, bladeren, groenten en fruitschillen. Ook doe je er bruin materiaal bij, zoals snoeiafval, houtsnippers en stro. De composthoop moet regelmatig gehusseld worden, zodat zuurstof aan de hoop wordt toegevoegd. Dat helpt het afval af te breken en om te zetten.
Wanneer je de compost vermengt met aarde, ontstaan er meer nuttige microben en tal van andere gezondheidsbevorderende voedingsstoffen. Op die manier hoeven cannabiskwekers minder, of zelfs helemaal geen gebruik meer te maken van synthetische producten en meststoffen.
Gebruik compostthee
Compostthee is een uitstekende en natuurlijke manier om je cannabis krachtige, essentiële voedingsstoffen toe te dienen. Je kunt het daarbij van heel veel soorten plantaardig materiaal maken. Compostthee blijkt de natuurlijke kwaliteit en zelfs de smaak van groenten te verbeteren. Dus wie weet wat het kan betekenen voor cannabis!
Basismateriaal, zoals plantenafval en wormenpoep, wordt aan water toegevoegd en dat moet je een tijdje laten trekken. De meningen zijn verdeeld over de vraag of het nuttiger is een aeroob (zuurstofhoudend) of anaeroob (zuurstofvrij) brouwsel te gebruiken. Van zuurstofhoudende thee, gemaakt met behulp van een zuurstofpomp, wordt echter gezegd dat deze het aantal nuttige microben vergroot. Als de compostthee eenmaal klaar is, kun je het direct rond de planten gieten.
Niet voorbewerken
Het voorbewerken van landbouwgrond is een land- en tuinbouwmethode en wordt gedaan om de bodem op toekomstige gewassen voor te bereiden. Deze methode blijkt echter schadelijk te zijn voor de bodemgezondheid. Het draagt bijvoorbeeld bij aan bodemerosie en er komen grote hoeveelheden kooldioxide vrij in de atmosfeer die al genoeg kampt met een bovenmatige hoeveelheid van het gas. Het voorbewerken wordt ook geassocieerd met het verlies van micro-organismen in de bodem.
Het jaarlijkse voorbewerken van de bodem bestaat uit het omwoelen van de bovengrond (de bovenste 5cm). Hierdoor wordt de humus, de aarde die rijk is aan organische materialen, blootgesteld aan de elementen. Dat kan tot gevolg hebben dat de vele micro-organismen die erin leven, beschadigd raken en dat de natuurlijke processen verstoord worden.
Het achterwege laten van het voorbewerken van de bodem wil zeggen dat deze gevoelige habitat niet verstoord wordt. Op die manier kun je zorgen voor een jarenlange toename van organisch materiaal in de bodem. Dit leidt uiteindelijk tot gezondere aarde en -planten.
Vermijd pesticiden
Industriële landbouw en niet-biologische kwekers maken maar al te vaak gebruik van pesticiden als chemische manier om met ongewenste plagen te dealen. Hoewel dit misschien effectief is, heeft het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen grote effecten op onze gezondheid en het milieu. De middelen worden bijvoorbeeld in verband gebracht met verschillende gezondheidsaandoeningen. Daarbij komen ze makkelijk in het grondwater terecht, waar ze schade berokkenen aan de natuur.
Pesticiden roeien niet alleen ongewenste plagen uit. Ze hebben ook een negatief effect op nuttige bodemmicroben. Zo kunnen pesticiden het verbazingwekkende werk dat microben in de bodem uitvoeren, remmen of zelfs helemaal stoppen. Micro-organismen die bijvoorbeeld stikstof reguleren of fosfor oplossen, zouden inactief worden als de aarde met pesticiden verontreinigd is.