.
Vier hacks om oude cannabiszaden te laten ontkiemen
Hebben je oude cannabiszaden er de kracht niet meer voor? Dan komen deze vier technieken van pas! Vergeleken met verse zaden, zijn verouderde zaadjes soms lastig op te kweken. We bespreken wat je kunt doen om de ontkieming te stimuleren.
Hoe ouder een cannabiszaadje, hoe lastiger de ontkieming. Maar dit betekent niet dat je voor een onmogelijke taak staat. Heb je zaden bewaard als appeltje voor de dorst? En ben je uitgedroogd? Dan helpen deze tips mogelijk bij het ontkiemen van de meeste, zo niet alle zaden.
1. VOORWEKEN IN WATER
Naarmate je zaden verouderen, verhardt het beschermende schilletje. Dit voorkomt dat water het zaadje binnendringt. De kleine, slapende embryo in de schil weet niet dat de omstandigheden voor de ontkieming juist zijn als het geen vocht ontvangt. Week je oude cannabiszaden daarom ongeveer 12 uur in water en ontdek wat er gebeurt.
Verbeter je kansen door koolzuurhoudend water te gebruiken. Het is ook mogelijk supplementen toe te voegen die de opname van water verbeteren. Fulvinezuur en de meeste boosters geven je zaden eveneens een lichte dosis voedingsstoffen.
- Fulvinezuur
- Booster voor kiemkracht
- Waterstofperoxide
- Gibberellinezuur
Kies voor warm water, maar niet te heet. Houd ongeveer 22°C aan. Vermijd direct zonlicht en houd een oogje op je glas. Week je zaden niet langer dan 24 uur. Ze krijgen anders geen zuurstof en verdrinken.
2. SCHUREN
Het maken van inkepingen of het licht schuren van de schil helpt soms ook om vocht te laten doordringen in de taaie buitenlaag van een ouder zaadje. Zo ga je te werk: Bekleed een luciferdoosje of klein bakje met schuurpapier. Doe hier je zaadjes in. Schud krachtig gedurende 30-60 seconden. Haal vervolgens de zaadjes uit het doosje. Je bemerkt wellicht weinig verschil, maar deze kleine schaafwondjes doen soms wonderen. Water is in staat de schil te doordringen, wat mogelijk tot ontkieming leidt.
3. VERWIJDER DE RUG
De schil van een cannabiszaadje bestaat uit twee delen. Een naad loopt rondom. De kant die iets hoger ligt dan de andere is de rug. Een verharde rug bemoeilijkt soms de opening van het zaadje. Om deze te verwijderen, haal je een scherp mes langs de gehele rand. Ga voorzichtig te werk en de rug komt los zonder ernstige beschadiging aan het zaadje.
Als je de rug verwijdert, is het zaadje in staat zich makkelijker te openen. Daarnaast verbetert de absorptie van water.
4. INSNIJDEN
In een noodgeval is chirurgisch ingrijpen soms de enige oplossing. Doe dit alleen als niets werkt, want je kunt je zaden evengoed verwoesten.
- Verwijder de zaden uit eventueel vocht en laat ze volledig uitdrogen.
- Snijd met een steriele scalpel het zaadje in via de naad. Open het voorzichtig.
- Probeer het nu opnieuw te laten ontkiemen.
BELANGRIJK
Als je zaden langer dan een jaar of twee bewaart, zorg dan voor een goede bewaarmethode. Zo vergroot je de kans op late ontkieming. Bewaar je zaden in een luchtdicht bakje. Zet dit in de koelkast. Houd een temperatuur aan van 6-8°C en een relatieve luchtvochtigheid van 20–30%. Is de luchtvochtigheid te hoog? Voeg dan pakjes silicagel toe.
Als je bovenstaande stappen volgt, vergroot je de kans op schade bij elke stap. Gun je zaden telkens een paar dagen tot een week om te ontkiemen. Laat de buitenkant ook steeds drogen om rot te voorkomen. Probeer niet meerdere of alle technieken tegelijkertijd.
Kweek in de toekomst je zaden op voordat ze de kans krijgen te verouderen. Ze zijn niet goedkoop, dus verkwist ze niet.