.
Tips Voor Het Optimaliseren Van Terpenen In Je Cannabisplanten
Met technieken om de productie van terpenen te versterken, kan de geur en het smaakprofiel van een soort sterk beïnvloed worden. Deze methoden met aanzienlijke resultaten zijn eenvoudig toe te passen.
Inhoud:
Waardoor verschillen cannabissoorten eigenlijk? Allereerst zijn er genetische variaties. Deze resulteren in verschillen in groeipatroon, vorm en groeisnelheid. De uniciteit van een cannabissoort wordt ook bepaald door wat de trichomen bevatten. Dit zijn kleine, paddenstoelvormige klieren die op de toppen en bladeren van de planten zitten. Ze scheiden hars af die boordevol cannabinoïden, zoals THC en CBD, zit. Verschillen in de ratio’s onderscheiden veel soorten en hun effecten van elkaar. Maar cannabinoïden zijn niet de enige stoffen waar hars rijk aan is. Ook terpenen worden aangemaakt in de trichomen.
Terpenen zijn aromatische stoffen die overal in de natuur voorkomen. Ze zorgen voor de kenmerkende geuren van planten en vruchten. Zo zorgt de terpeen pineen voor het aangename aroma van naaldbomen. En limoneen geeft citrusschillen hun verfrissende geuren. Het terpeen-profiel van een soort beïnvloedt de smaak en geur. Dit speelt voor veredelaars dan ook een belangrijke rol bij het kweken. Voor connaisseurs is het bovendien van belang bij het roken van een soort.
Terpenen blijken bij cannabisplanten echter nog een grote rol te spelen. Ze hebben niet alleen hun eigen medicinale effecten, maar beïnvloeden ook andere aspecten van de high. Dit staat ook wel bekend als het “entourage effect”.
Door de extra voordelen van terpenen, is hun productie des te belangrijker geworden. Inmiddels proberen veel telers de aanmaak ervan te bevorderen. Hieronder een paar tips om het gehalte terpenen te optimaliseren en zo zeer aromatische wiet te behalen.
HET BEGINT ALLEMAAL BIJ DE GENEN
Er zijn genoeg redenen waarom kwekers terpenen omwille van de geur willen maximaliseren. Voor de reguliere kweker betekent het geurende toppen voor betere rooksessies en om indruk te maken op mede-blowers. Voor commerciële telers betekent het een aantrekkelijker eindproduct na de oogst. Voor beide is er de potentie om de effecten te versterken. Wil je de meest geurende wiet kweken? Dan is zaadselectie een belangrijke factor. Je hebt een enorme voorsprong als je begint met soorten die specifiek ontworpen zijn voor terpeenproductie.
Lees de soortbeschrijving van de zaden die je wilt kopen goed door. Selecteer daarbij een terpeen-profiel met de karakteristieken die je zoekt.
ALLES DRAAIT OM GOEDE BODEMKWALITEIT
Als je je planten in aarde kweekt, zorg dan dat het van uitstekende kwaliteit is. Je kunt eenvoudig hoogwaardige grond kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Veel voedingsstoffen die je planten gebruiken om te overleven en bloeien, zijn in aarde aanwezig. Een hogere bodemkwaliteit staat daarbij in verband met aromatische en smaakvolle wiet. Het kweken van wiet in uitgeputte bodems levert teleurstellende resultaten op.
BEZORG JE PLANTEN STRESS, MAAR NIET TEVEEL
Een biologisch organisme stress bezorgen kan op twee manieren uitpakken. Indien de juiste hoeveelheid wordt toegepast, past het zich aan, wordt het sterker en leeft het verder. Als er teveel stress wordt bezorgd en het organisme niet in staat is om daar adequaat op te reageren, sterft het. Voor het kweken van terpeenrijke cannabis is precies de juiste hoeveelheid nodig.
Methodes als low stress training zijn een geweldige optie als je toppen wilt die barstensvol terpenen zitten. Deze techniek draait om het verbuigen, vervormen en manipuleren van takken, om zo te forceren dat planten in een bepaalde vorm groeien. Het zorgt uiteindelijk voor meer hoofdtakken die meer verdeeld zijn. Het eindresultaat is een kleinere plant, die grotere opbrengsten en zeer aromatische toppen geeft.
Ontbladering, of simpel gezegd het snoeien van blad, is een andere techniek waarmee het gehalte terpenen een boost krijgt. Het verwijderen van overtollige bladeren geeft ruimte in het bladerdak, zodat er meer licht bij de toppen kan komen. Tegelijkertijd bezorg je de plant stress, waardoor de productie van trichomen wordt versterkt.
WEES JE BEWUST VAN DE BELICHTING
De belichting is een van de belangrijkste factoren bij het kweken en speelt een bijzonder voorname rol bij de productie van terpenen. Trichomen produceren in de natuur hars mede om planten te beschermen tegen overmatige lichtblootstelling. Kwekers kunnen hier hun voordeel uit halen. Door planten bloot te stellen aan UVB-licht gedurende 2-3 weken tijdens de bloei, kan de productie van trichomen eenvoudig versterkt worden.
STEL DE TEMPERATUUR BIJ
Vrijwel alle omgevingsfactoren kunnen beheerst worden, om zo te zorgen voor een optimale terpeenproductie. Een belangrijke daarvan is de temperatuur. Door deze in de nacht te verlagen, maken de trichomen overuren. Het beste kun je de temperatuur 's nachts met ongeveer 5 graden Celsius verlagen. Zorg uiteraard dat je je planten niet zo koud zet dat je andere aspecten van de groei belemmert.
SPOEL JE PLANTEN ALTIJD
Het spoelen van je planten kan hun geur en smaak ten goede komen, doordat overtollige voedingsstoffen worden verwijderd. Nutriënten kunnen zich ophopen in de toppen en zo de natuurlijke smaken van de soort gaan overheersen. Spoel je planten zo’n twee weken voor de oogst met zo zuiver mogelijk water.
OOGST ZORGVULDIG
Terpenen zijn vluchtige bestanddelen en er is niet veel nodig om hun kwaliteit aan te tasten. Als je ook maar iets te lang wacht met oogsten, dan kunnen waardevolle geuren en aroma’s verloren gaan. Bekijk zorgvuldig met een vergrootglas de trichomen op je toppen. Lees je daarbij goed in over het oogsten om te weten wanneer het juiste moment is.
LAAT JE WIET GOED DROGEN EN UITHARDEN
Hoewel al het werk gedaan lijkt na de oogst, resteren er toch nog een paar taken. Behoud de geur en smaak van je wiet door het goed te laten drogen en uitharden. Droog het gedurende 2–3 weken in een koele omgeving. Door teveel warmte gaan waardevolle terpenen verloren. Probeer een luchtvochtigheid van rond de 50% aan te houden.
Na het drogen is het tijd om de wiet uit te laten harden. Ga voor lage temperaturen, geen licht en een luchtvochtigheid van rond de 55%. Dit proces versterkt de smaak en geur van je toppen aanzienlijk.