De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá


  • Door de pH van de aarde te meten, krijg je een indicatie van de zuurgraad of alkaliteit ervan. Het heeft een aanzienlijke invloed op de gezondheid van wietplanten. De ideale pH voor in aarde gekweekte wiet is 6,0–7,0.
  • Wietplanten kunnen alleen voedingsstoffen opnemen binnen een specifiek pH bereik. Afwijkingen kunnen leiden tot voedingstekort en 'voedingsblokkade'.
  • Je kunt een digitale meter of pH testkit gebruiken om de pH van de aarde of het water te testen. Indien nodig, kun je aanpassingen doen met behulp van 'pH up' of 'pH down' oplossingen of natuurlijke methoden zoals compost.
  • Door de pH te beheren, bevorder je gezondere, krachtigere wietplanten, wat leidt tot oogsten van betere kwaliteit.

Wat Is pH?

De pH-schaal is een simpele maatstaf voor de aciditeit of alkaliteit van een medium en varieert van 1–14. Een pH van 7 is neutraal (de pH van zuiver water). Als de pH lager is dan 7, beschouwen we een stof als zuur. Denk aan azijn of citroensap. Als de pH hoger is dan 7, is de stof alkalisch, zoals het geval is met zeep, bleekmiddel en ammoniak.

In meer wetenschappelijke termen heeft de pH-waarde te maken met de concentratie van waterstofionen, bijvoorbeeld in het water dat je aan je planten geeft. De pH-schaal is logaritmisch met grondtal 10, wat betekent dat water met een pH van 6 al tien keer zuurder is dan water met een pH van 7.

Hieronder vind je een overzicht met de verschillende pH-waardes van bekende producten:

1.0 - Accuzuur
2.0 - Citroensap en azijn
3.0 - Sinaasappelsap en frisdrank
4.0 - Tomatensap
5.0 - Zwarte koffie en bananen
6.0 - Urine en melk
7.0 - Zuiver water, geen kraanwater of flessenwater
(de pH van stromend of flessenwater kan aanzienlijk variëren)
8.0 - Zeewater en eieren
9.0 -  Zuiveringszout
10.0 - Milk of Magnesia en het water van Great Salt Lake, Utah

Hoe beïnvloedt pH de beschikbaarheid van voedingsstoffen?

De pH van je bodem heeft een directe impact op het vermogen van je wietplanten om voedingsstoffen op te nemen. Dat komt omdat verschillende voedingsstoffen oplosbaar worden bij verschillende pH waarden. Bij een pH van 6,5 zijn de meeste voedingsstoffen beschikbaar als in water oplosbare ionen die de wortels van planten gemakkelijk kunnen opnemen. Zo krijgen je planten de voedingsstoffen die ze nodig hebben om de groei te maximaliseren.

Wanneer de pH van je aarde echter te ver boven of onder de 6,5 komt, verandert de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Bij een lage pH zijn bijvoorbeeld ijzer (Fe), mangaan (Mn) en aluminium (Al) makkelijker beschikbaar voor planten. Deze zijn echter allemaal giftig in grotere hoeveelheden.

Bij een hoge pH krijgen planten betere toegang tot kalium (K), fosfor (P), zwavel (S), boor (B) en molybdeen (Mo). Hoe dan ook kunnen planten niet de juiste balans aan voedingsstoffen opnemen die ze nodig hebben voor een gezonde groei wanneer de pH van je bodem niet goed is.

Video id: 484379208

De Voordelen van het Handhaven van de Perfecte pH

De voordelen van behouden van de juiste pH voor je planten zijn vrij voor de hand liggend. Je kweekt gezondere planten die een krachtigere groei laten zien. Het gevolg is een betere oogst. Bovendien verzeker je ook dat de tijd en het geld dat je hebt besteed aan het bemesten van je planten, vruchten af zal werpen.

Door regelmatig de pH van je groeimedium te controleren, kun je ervoor zorgen dat je planten alle toegediende voedingsstoffen daadwerkelijk kunnen opnemen. Je kunt eventuele pH-onbalans ook vroeg opsporen. Zo loop je later in je kweek minder risico op voedingstekorten (hierover later meer).

Tekenen van hoge en lage pH bij wietplanten

Bij het kweken van wiet zijn er enkele tekenen van een onjuiste pH. Deze zijn:

Lage pH
  • groeiachterstand
  • rode of paarse verkleuring van de bladeren en stengels
  • bladnecrose (bruin worden en verwelken van gezonde bladeren)
  • verbrande bladpunten
  • gedraaide bladeren
  • bladchlorose (vergeling van bladeren met groene nerven)
Hoge pH
  • bruine vlekken op bladeren
  • groeiachterstand of verwelkte bladeren
  • bladnecrose (bruin worden en verwelken van gezonde bladeren
  • bladchlorose (vergeling van bladeren met groene nerven)
  • afsterven van de bladpunten van nieuwe bladeren
  • donkergroene bladeren met rode of paarse verkleuring

Houd er rekening mee dat de oorzaken van alle bovenstaande symptomen in feite voedingstekorten zijn. Deze ontstaan als gevolg van onevenwichtigheden in de pH. Je kunt ze echter niet verhelpen door je planten simpelweg meer van de ontbrekende voedingsstoffen te geven. Je moet de pH opnieuw reguleren door je bodem eerst te spoelen. Zo verwijder je overtollige voedingsreservoirs, om je planten vervolgens weer te voeden met een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen.


Problemen met je kweek? Download onze gids voor deskundige tips om je planten te laten gedijen!

Gratis RQS
Grow Guide!

Stay cultivated! Gg_book
Scoor nu gratis!

Voedingsuitsluiting Begrijpen en Voorkomen

Voedingsuitsluiting wordt ook wel nutrient lockout genoemd. Dit fenomeen ontstaat wanneer je wietplanten geen voedingsstoffen uit de bodem of de meststoffen kunnen opnemen. Een van de belangrijkste oorzaken van voedingsuitsluiting is een onbalans in de pH. Soms is de oorzaak een zoutophoping in de wortelzone. Dit kan gebeuren wanneer je minerale meststoffen gebruikt aangezien die meestal een hoog zoutgehalte hebben.

Beste pH voor de bloei

Wietplanten groeien het beste bij een neutrale pH waarde van 6-7, van zaadje tot oogst. Toch zijn er veel ervaren kwekers die de pH tijdens de bloei verhogen naar 6,5-7,5. Ze hopen hiermee dat de planten essentiële bloeivoedingsstoffen efficiënter opnemen. Kalium en fosfor (de belangrijkste macronutriënten die de ontwikkeling van toppen stimuleren), maar ook calcium, zwavel en magnesium zijn namelijk beter beschikbaar bij een licht verhoogde pH.

Door de pH van je bodem geleidelijk wat te verhogen, zorg je ervoor dat je planten een goede balans krijgen van voedingsstoffen voor de bloei. Tegelijkertijd vermindert dit de toegang tot stikstof, die ze in deze fase niet nodig hebben. Een hoge beschikbaarheid van stikstof tijdens de bloei kan zelfs een onbalans in voedingsstoffen veroorzaken, wat de ontwikkeling van toppen enorm belemmert.

  • pH voor Kweken in Aarde: 6,0-7,0

Als je in aarde kweekt, ligt de optimale pH voor de wortelzone tussen 6,0 en 7,0. Er is echter geen vaste waarde binnen dit bereik die het beste is. Het kan zelfs goed zijn om wat natuurlijke fluctuaties binnen dit venster toe te staan. Zo bevorder je een optimale opname van voedingsstoffen.

Probeer dus tijdens het aanpassen van je pH elke keer een iets andere meting te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld je pH instellen op 6,2 voor de ene waterbeurt en 6,6 voor de volgende. Zolang je meting binnen 6,0-7,0 blijft, zou alles in orde moeten zijn. Aarde is ook meer vergevingsgezind voor wat betreft een onbalans in de pH. Toch moet je niet overdrijven.

Als je puur biologisch kweekt, waarbij je geen minerale voedingsstoffen toedient, is de pH niet zo'n probleem. Als je gecomposteerde aarde met organisch materiaal gebruikt, verbeteren de micro-organismen de beschikbaarheid van voedingstoffen voor de wortels. Kwekers die standaard potmixen en minerale voedingsstoffen gebruiken, moeten echter wel rekening houden met de pH.

Staafdiagram dat toont hoe de pH van de bodem (van 4,5 tot 9,5) de beschikbaarheid van voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, magnesium, ijzer, mangaan, boor, koper, zink en molybdeen beïnvloedt.
  • Ga voor Biologisch en Vergeet het Meten van pH

Bij RQS zijn we grote voorstanders van biologische wietteelt. Dit levert niet alleen een veel beter eindproduct, maar neemt ook veel gedoe weg bij het kweken. Dit geldt vooral als het om de pH gaat.

Het gebruik van chemische voedingsstoffen lijkt misschien eenvoudig. Toch kost het tijd en oefening om je cannabisplanten te bemesten met vloeibare minerale meststoffen. Biologische voedingsstoffen bevorderen echter op natuurlijke wijze de gezondheid van je planten. Ze ondersteunen de ontwikkeling van een gezond microbieel leven in je medium.

Het gebruik van natuurlijke meststoffen zoals compost, wormenmest en beendermeel creëert een perfecte omgeving zodat gezonde bacteriën en schimmels zich kunnen vermenigvuldigen. Deze houden de conditie van je aarde optimaal. Hierdoor is het meestal niet nodig om de pH van je aarde zo nauwlettend in de gaten te houden als je anders zou doen.

  • pH voor Hydrocultuur en Aardeloos Kweken: 5,5–6,5

Hydro en aardeloze kweek zijn echter een ander verhaal als het op pH aankomt. Als je bijvoorbeeld in kokos kweekt, is de optimale pH-waarde bij de wortelzone iets lager dan in aarde, tussen 5,5 en 6,5. Hetzelfde geldt voor alle hydromethoden.

Bij deze methoden is het net zo belangrijk dat je de pH binnen het acceptabele bereik laat fluctueren om de opname van voedingsstoffen te ondersteunen. In hydro worden calcium en magnesium bijvoorbeeld meestal geabsorbeerd bij pH-waarden boven de 6. Andere voedingsstoffen zoals mangaan geven echter de voorkeur aan een iets lagere pH.

Maar nogmaals, normaal gesproken is dit geen probleem. De pH in een hydrocultuuropstelling schommelt namelijk altijd een beetje bij elke voeding. Je hoeft alleen te corrigeren als de pH-waarde buiten het optimale bereik van 5,5-6,5 valt.

Wanneer je in kokos, perliet of hydrocultuur kweekt, ben je verantwoordelijk voor het toedienen van voedingsstoffen. Dit doe je rechtstreeks aan de wortelzone via het water. Dit betekent dat enorme pH-schommelingen een groter risico vormen dan in aarde. Een inert groeimedium, zoals je gebruikt voor een hydro- en aardeloze kweek, houdt uitsluitend water vast en ondersteunt de wortels. Let bij het toedienen van voedingsstoffen er dus op dat je je planten niet overbelast.

Staafdiagram dat laat zien hoe de pH van de bodem de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten beïnvloedt. De x-as varieert van pH 4,5 tot 8,5, terwijl de y-as de relatieve beschikbaarheid van voedingsstoffen aangeeft. Voedingsstoffen die worden weergegeven zijn stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, boor, zink en koper.

Hoe kun je de pH van water controleren en aanpassen?

Om een gezonde pH in de aarde te behouden, is het heel belangrijk dat je je water regelmatig test. De pH van zowel flessenwater als kraanwater kan sterk variëren en heeft direct invloed op de pH van de aarde waar je planten in groeien. Daarom raden we je aan om altijd de pH van het water te meten voordat je je planten water geeft, en ook de pH van je waterafvoer bij te houden.

Een pH testkist is een van de meest gebruikte manieren om de pH van de bodem te meten. Dit gaat als volgt:

  1. Neem een monster van je water, voedingsoplossing of afvoerwater.
  2. Voeg 1-2 druppels pH oplossing toe.
  3. Schud het mengsel om het goed te mengen.
  4. Vergelijk de kleur van je mengsel met de kleurenkaart die bij je testkit is geleverd.

Ben je op zoek naar een nauwkeurigere en eenvoudigere manier om de pH in je wietkweek te meten? Koop dan onze pH meter van Hanna Instruments. Na een eenvoudig kalibratieproces geeft deze handzame meter je in een oogwenk de exacte pH, zonder dat je kleurenkaarten hoeft te vergelijken.

pH en Wiet - Veelgestelde Vragen

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende vragen over pH en wiet. Raadpleeg dit overzicht als je pH-gerelateerde problemen tegenkomt tijdens je kweek.

Moet Ik de pH van Mijn Meststof Testen Voor ff Nadat Ik Voedingsstoffen Heb Toegevoegd?
Meet altijd de pH van je voedingsoplossing nadat je voedingsstoffen hebt toegevoegd. Deze veranderen namelijk de pH van het water. Nadat het mengen van je oplossing, gebruik je een pH-meter of druppels om de pH-waarde te testen.
Moet Ik de pH van Mijn Afvoer Meten Na het Voeden van Mijn Planten?
Ja. Denk er altijd aan om de pH van de wegvloeiende oplossing te testen. Dit geeft je een goed idee van de pH van je groeimedium.
Hoe Nauwkeurig Moet de pH Zijn Bij het Kweken van Wiet?
Het is geen ramp als je meting iets boven of onder de optimale waarde valt. Onderneem alleen actie als er grote pH-schommelingen zijn. Deze belemmeren namelijk het vermogen van je plant om voedingsstoffen op te nemen.

pH Meten met Druppels

pH-meetkits bevatten meestal een reageerbuis, een flesje testoplossing en een kleurgecodeerde pH-kaart. Het testen van de pH van je aarde met deze kits is supereenvoudig:

1. Bereid je meststof voor zoals gewoonlijk en roer deze voorzichtig. Pas op dat je je meststof niet teveel van zuurstof voorziet, aangezien dit de pH kan beïnvloeden.

2. Vul het reageerbuisje voor de helft met je meststof en voeg er 3 druppels testvloeistof aan toe.

Stapsgewijze handleiding voor het testen van de pH van de bodem: meng de bodem met water in een kom, voeg 3 druppels testvloeistof toe aan een reageerbuis. De reageerbuis toont een neutrale pH van 7,0, ideaal voor tuinieren en plantgezondheid.

3. Schud de reageerbuis voorzichtig om de pH-testoplossing met je meststof te mengen.

4. Gebruik de kleurenkaart om de pH van je meststof af te lezen. Je kunt de pH verhogen of verlagen met speciale producten.

5. Herhaal dit proces met de voedingsoplossing die uit de potten vloeit. Ligt de pH ver onder of boven die van je meststof en zit je in de gevarenzone (onder 5 of boven 7)? Dan moet je mogelijk de pH van je aarde aanpassen.

Instructies voor het testen van de pH van de bodem: schud de reageerbuis voorzichtig en vergelijk de kleur van de vloeistof met een grafiek om de pH van de bodem te bepalen. De afbeelding toont een reageerbuis met een pH van 7,0, wat op neutrale grond wijst.

pH Meten met een Digitale pH-Meter

Het meten van de pH met een digitale pH-meter (zoals onze **pH-tester) kan niet eenvoudiger. Nadat je je apparaat hebt gekalibreerd, steek je deze gewoon in je meststof, afvoer en aarde om een nauwkeurige aflezing van de pH te krijgen.

Hoe Pas je de pH aan bij het Kweken van Cannabis?

Als de pH van je kunstmest, aarde of water ver buiten het optimale bereik ligt, moet je deze snel aanpassen. Dit kan gedaan worden met "pH up" en "pH down”. Deze producten koop je in de growshop. Als je pH te hoog is, gebruik je pH down en andersom.

  • pH Down Gebruiken

Gezien kraanwater over het algemeen alkalisch is, zul je gewoonlijk je pH moeten verlagen in plaats van deze te verhogen. Om dit te doen, voeg je kleine hoeveelheden pH down toe aan je water- of voedingsoplossing (er zijn veel verschillende merken op de markt). Roer het goed door en test de pH opnieuw. Herhaal het proces totdat je pH-waarden correct zijn.

  • pH Up Gebruiken

Het proces van het verhogen van de pH van je water of voedingsoplossing is hetzelfde als het verlagen. Voeg simpelweg kleine hoeveelheden pH up toe aan je voedingsstoffen of water totdat de pH-waarden op het gewenste niveau zijn.

  • Alternatieve Manieren om de pH te Verlagen of te Verhogen bij het Kweken van Wiet

Naast het gebruik van pH-regelaars, kun je de pH ook verlagen of verhogen met diverse natuurlijke producten. Mest, compost, wormenmest, compostthee, dennennaalden en houtkrullen zijn enkele voorbeelden. Deze middelen helpen allemaal om de pH van je aarde geleidelijk te verlagen.

Het duurt langer voordat deze producten effect hebben. Maar ze helpen wel bij de creatie van een gezond milieu voor de micro-organismen bij de plantenwortels. Dit bevordert de gezonde groei van je planten en beschermt ze tegen ziekteverwekkers en ongedierte.

Citroensap en azijn zijn ook zeer effectief bij het verlagen van de pH. Vergeet niet om deze producten met water te verdunnen. Zo voorkom je een drastische verlaging van de pH of beschadiging van de wortels.

Het meest gebruikte product om de pH van de grond te verhogen, is kalk of kalksteen. Dit is vaak verkrijgbaar in poeder-, pellet- of gehydrateerde vorm. Als alternatief kun je houtas gebruiken. Dit helpt om de pH geleidelijk te verhogen en is ook een bron van kalium, calcium en andere micronutriënten.

Persoon test de pH van een vloeistof met een pH-meter en een spuit. De spuit staat op het punt in een bekerglas te worden gestoken, met twee andere bekerglazen zichtbaar op de tafel voor een pH-metingsproces.

Hoe Corrigeer Je de pH in Aarde en Hydrocultuur?

  1. Test altijd de pH van je aarde of reservoir voordat je enige aanpassingen doet.
  2. Als je in aarde kweekt en je pH is te hoog (te alkalisch), dan raden we je aan om kleine hoeveelheden citroensap of azijn aan het water van je planten toe te voegen. Voor het beste resultaat verdun je het sap of de azijn in minstens 5-10 delen water. Daarna breng je het geleidelijk aan en blijf je de pH testen tot je een niveau hebt bereikt waar je tevreden mee bent. Als je hydrocultuur gebruikt, raden we je aan om steeds kleine hoeveelheden pH down (1-2 ml) aan je reservoir toe te voegen totdat je de juiste pH-waarde krijgt.
  3. Als je pH te laag (te zuur) is, raden we aan om een vloeibaar dolomietkalkproduct te gebruiken om de pH te verhogen. Als je een snelle oplossing nodig hebt, kun je ook proberen de pH te verhogen door zuiveringszout aan je water toe te voegen. De meeste kwekers vinden echter de resultaten van korte duur en stappen uiteindelijk over op dolomietkalk voor stabielere resultaten. Bij hydrocultuur raden we aan een natuurlijke pH up oplossing te gebruiken om je pH-waarden te reguleren.
Handleiding voor het aanpassen van de pH van de bodem: citroen en azijn om de pH te verhogen ('Te alkalisch'), baking soda en dolomiet om de pH te verlagen ('Te zuur').

Wiet en pH – Tot Slot

Het monitoren en reguleren van de pH van je aarde of reservoir is een van de belangrijkste factoren bij het kweken van gezonde wietplanten en de productie van een geweldige oogst. Als je zelf tips hebt voor het reguleren van de pH in je cannabistuin, deel ze dan in de reacties hieronder!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 40481 reviews