.
Tabaksmozaïekvirus - Hoe Je Je Cannabisplanten Beschermt
Het tabaksmozaïekvirus (TMV) is een virus dat voor het eerst bij tabaksplanten werd ontdekt. Andere planten, zoals cannabis, lopen ook gevaar. De kweker loopt geen risico, maar een plant kan lelijk misvormen en de opbrengst vermindert. Er is geen behandeling voor. Hier lees je hoe je het herkent en wat je moet doen bij een besmetting.
Zoals de naam al suggereert, komt het tabaksmozaïekvirus voornamelijk voor bij tabaksplanten. Het TMV veroorzaakt vervorming en het opkrullen van de bladeren en het laat een spoor van mozaïekpatronen na. Het kan tevens de groei vertragen en de opbrengst verminderen. Het TMV was het eerste plantenvirus dat ontdekt werd.
Maar wat nog erger is; het heeft er alle schijn van dat het zich onder andere planten verspreid heeft. Dit zijn onder meer tomatenplanten, paprikaplanten, aubergines, spinazie en goudsbloemen. Het lijkt er tevens op dat cannabisplanten gevoelig zijn voor het TMV. En hoewel het virus geen kwaad kan voor de kweker zelf kan het wel een goede oogst in de weg staan.
DE SYMPTOMEN CONSTATEREN
Planten die besmet zijn met het TMV zien er nogal vreemd uit. Ze hebben met hun gedraaide en omgekrulde bladeren een onnatuurlijk uiterlijk. De bladeren vertonen ook gele strepen, aangetaste plekken en een opvallend vreemd gevlekt mozaïekpatroon.
De verschijnselen kunnen op meerdere, of slechts een paar bladeren zichtbaar zijn. Sommige planten zijn slechts drager van het virus en vertonen zelf geen symptomen. Het is ook makkelijker te zien of de bladeren een gevlekt patroon vertonen als de aangetaste plant gedeeltelijk in de schaduw staat.
Duidelijk zichtbare aanwijzingen dat een plant met het TMV besmet is, zijn onder meer:
- De bladeren hebben een vreemde kleur: bruine bladeren met "verschroeide" randen, bleke en gele strepen bij oude en nieuwe aanwas, maar ook donker paarse of zwarte vlekken zijn een signaal. Eveneens het vergelen van de bladeren tussen de nerven. Een gevlekt mozaïekpatroon is het belangrijkste signaal van het TMV.
- Groeistagnatie: zowel nieuwe als bestaande aanwas kan aangetast worden door het TMV. Mocht je plant niet groeien zoals zou moeten, dan zou de groei mogelijk vertraagd kunnen zijn door het virus. Het wegkwijnen van planten is tevens een mogelijk signaal dat ze besmet zijn met het TMV. Ook vertraagt het de wortelgroei.
- Abnormale groei: bladeren groeien in een vreemd, gedraaid patroon. Het lijkt ook alsof ze in een net verstrikt zijn; ze krullen op een vreemde manier naar beneden of naar boven.
- Vreemdsoortige stelen: de steeltjes kunnen er ernstig verzwakt uitzien, of vertonen vreemde kleuren, zoals rood of paars.
- Bloedeloze toppen: je toppen worden niet mooi en vet; ze blijven veel te klein.
AANGETASTE PLANTEN BEHANDELEN
Tot op heden is de verspreiding van deze ziekte onder cannabisplanten nog niet bewezen. Er zijn slechts meldingen van. Het is echter slecht nieuws als je vermoedt dat je planten geïnfecteerd zijn. Er bestaat namelijk geen behandeling voor. Een besmette plant blijft altijd met het TMV besmet. Met andere woorden, het enige wat je kunt doen, is de geïnfecteerde planten opspeuren en ze bij je kweek vandaan houden. Het lijkt erop dat het TMV zich via contact verspreidt. Omdat virussen ook in pollen en zaden aanwezig kunnen zijn, overleven ze erg lang in een kweekruimte. Ze kunnen overleven op de apparatuur in de ruimte, tapijten, aarde en op niet levend plantaardig materiaal.
Dat is waarom het zo verschrikkelijk belangrijk is dat je de zieke planten direct afzondert en verwijdert zodra je een infectie vermoedt. Wees rigoureus. Zorg ervoor dat je alle oppervlakten van je kweekruimte grondig reinigt en alle sporen van het TMV verwijdert alvorens je aan een nieuw kweekproject begint.
EEN WIJZE RAAD OVER INFECTIEPREVENTIE ALS JE ROOKT
Als je wiet of tabak rookt, bestaat de kans dat je handen besmet zijn met het virus. Maak er dus een vaste gewoonte van je handen grondig te wassen voordat je een plant aanraakt.