De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Voedingstekorten: zo voorkom en herstel je ze.


Net als mensen vereisen cannabisplanten een gevarieerd en gezond dieet om te overleven en floreren. Ze hebben de juiste hoeveelheid voedingsstoffen nodig voor het uitvoeren van belangrijke fysiologische functies. Als slechts 1 stukje van de puzzel ontbreekt, leidt dit mogelijk tot een vertraagde groei en een verminderde opbrengst.

Gelukkig communiceert de cannabisplant haar behoeften vrij goed. Zodra een voedingstekort ontstaat, geeft ze vaak een signaal af. Denk aan verwelking, verkleuring of vergeling van de bladeren. Zo weet de kweker wat de plant nodig heeft.

Voordat we bespreken hoe je diverse voedingstekorten voorkomt en herstelt, zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten.

Video id: 207447241

MACRO- VS. MICROVOEDINGSSTOFFEN

Macrovoedingsstoffen zijn mineralen die cannabisplanten in grote hoeveelheden nodig hebben. Hieronder vallen stikstof, fosfor en kalium. Vetten, koolhydraten en eiwitten vormen de basis van het menselijk dieet. Op dezelfde manier heeft cannabis grote hoeveelheden van deze mineralen nodig om belangrijke processen uit te voeren.

Microvoedingsstoffen zijn mineralen en elementen waarvan veel kleinere hoeveelheden nodig zijn. Toch zijn ze net zo cruciaal voor de gezondheid van planten. Hieronder vallen onder meer ijzer, zink, zwavel en borium. Vergelijk ze met de mineralen en vitamines in het menselijke dieet. We hebben er niet veel van nodig. Wanneer ze echter ontbreken, worden we al snel ziek.

MOBIELE VS. IMMOBIELE VOEDINGSSTOFFEN

Door je te verdiepen in het verschil tussen mobiele en immobiele voedingstoffen, kun je tekorten nauwkeuriger analyseren.

Mobiele voedingsstoffen zijn mineralen die door de plant verplaatst kunnen worden naar gebieden waar ze het hardst nodig zijn. De plant kan bijvoorbeeld in oudere fan leaves opgeslagen fosfor naar nieuwe groei leiden in het geval van een tekort. Een tekort aan een mobiele voedingsstof is daarom eerst zichtbaar in oudere plantendelen.

Immobiele voedingsstoffen zitten daarentegen opgesloten. Planten kunnen ze niet herverdelen. Bij een tekort aan zink bijvoorbeeld, zie je de eerste tekenen in nieuwe groei. De plant kan namelijk de mineraalreserves niet verplaatsen.

MOBIELE VS. IMMOBIELE VOEDINGSSTOFFEN
ELEMENT (Symbool) MOBILITEIT IN PLANT VOEDINGSTEKORT GEVONDEN IN
FOUND IN
Stikstof
(N)
Mobiel Oude bladeren
Fosfor
(P)
Mobiel Oude bladeren
Kalium
(K)
Mobiel Oude bladeren
Calcium
(Ca)
Immobiel Nieuwe bladeren
Zwavel
(S)
Immobile Nieuwe bladeren
Magnesium
(Mg)
Mobiel Oude bladeren
IJzer
(Fe)
Immobiel Nieuwe bladeren
Mangaan
(Mn)
Immobiel Nieuwe bladeren
Borium
(B)
Immobiel Nieuwe bladeren
Molybdeen
(Mo)
Immobiel Nieuwe bladeren
Zink
(Zn)
Immobiel Nieuwe bladeren

HET BELANG VAN DE PH-WAARDE

Mogelijk bevat je groeimedium alle benodigde voedingsstoffen voor je plant. Maar als de pH-waarde niet klopt, kan je plant ze niet opnemen. Cannabisplanten gedijen het best in aarde met een pH tussen 6-6,5. Wanneer deze hoger of lager ligt, ervaren de plantenwortels problemen met de opname van essentiële voedingsstoffen. Dit fenomeen staat bekend als een voedingsblokkade. Regelmatig flushen helpt dit voorkomen. Houd de waarde in de gaten met een pH-meter. Ook kun je de zuurgraad van je aarde wijzigen met behulp van deze technieken.

BIOLOGISCH KWEKEN

Ontwikkelingen in de bodemwetenschappen tonen aan dat de rhizosfeer (wortelzone) barst van het leven. Hier werkt een complex netwerk van micro-organismen synergetisch samen met het wortelstelsel. Een optimale balans van bacteriën en schimmels in de aarde is nodig om organisch materiaal af te breken en voedingsstoffen toegankelijk te maken voor planten. Compostering en het creëren van een zogeheten living soil biedt langdurige bescherming tegen voedingstekorten.

Bovendien ondersteunt dit een gezonde biodiversiteit in de rhizosfeer. Dit gunstige leven stimuleert een geweldige oogst. Als kweker kun je echter ook op korte termijn meer directe actie ondernemen. Gebruik bijvoorbeeld bladspray als snelle oplossing wanneer planten wat voedingsstoffen missen. Deze bladvoeding omzeilt het wortelstelsel omdat de bladeren het direct absorberen.

HOE VOORKOM EN BEHANDEL JE VOEDINGSTEKORTEN?

Hieronder bespreken we de belangrijkste voedingstekorten. We leggen ook uit je ze voorkomt en behandelt als je er toch mee te maken krijgt.


Wil je voedingsproblemen vermijden? Download onze gids om essentiële tips voor de verzorging van cannabis te leren!

Gratis RQS
Grow Guide!

Stay cultivated! Gg_book
Scoor nu gratis!

STIKSTOF

Stikstof is een mobiele macrovoedingsstof. Het speelt een voorname rol in fotosynthese en de vorming van vitale plantaardige eiwitten. Een stikstofgebrek resulteert mogelijk in vergeling van oudere bladeren. Soms vallen deze bladeren van de plant. Uiteindelijk vergeelt de gehele plant, met lagere opbrengsten tot gevolg.

STIKSTOF
Preventie
  • Houd de pH binnen een optimaal bereik (6,0-6,5).
  • Start met voedingsrijke potgrond.
  • Begin met composteren om in de toekomst te genieten van een rijk medium.
  • Mycorrhiza staan in verband met stikstofbindende bacteriën. Voeg ze toe aan je aarde om de hoeveelheid stikstof te verhogen.
Oplossingen
  • De meeste biologische meststoffen bevatten voldoende stikstof om een tekort te herstellen. Probeer vismeel, mest, luzerne of verenmeel.
  • Pas de pH-waarde aan, indien nodig.
  • Gebruik compostthee als bladspray voor een snelwerkende oplossing.
  • Verhoog de hoeveelheid stikstof in je compost met keukenafval, vers snoeiafval en grasresten.

FOSFOR

Ook fosfor is een macronutriënt voor de cannabisplant. Dit is een mobiele voedingsstof. Planten sturen dit mineraal naar delen met de grootste behoefte. Fosfor is onmisbaar voor de fotosynthese en eiwitsynthese en is een cruciaal component van DNA. Een fosforgebrek manifesteert zich in rode/paarse stelen, bruine vlekjes op het blad en droge bladeren.

FOSFOR
Preventie
  • Gebruik aarde die rijk is aan organisch materiaal.
  • Verhoog de absorptiegraad door luchtige aarde te gebruiken.
  • Gebruik mycorrhiza-schimmels in je aarde om de opname van fosfor te verbeteren. Deze microben helpen onoplosbare fosfaten om te zetten in beschikbare moleculen.
  • Voeg meer mest toe aan je compost.
Oplossingen
  • Verhoog de pH-waarde richting het hogere eind van het spectrum. Dit vergemakkelijkt de opname door je planten.
  • Voeg wormenmest en vismeel toe aan je aarde.
  • Gebruik een biologische voeding die rijk is aan fosfaat.
  • Wellicht geef je te veel water. Geef pas weer water wanneer de bovenste 3cm aarde droog is. Zo voorkom je dat het medium te compact wordt.
  • Verplaats je planten naar een warmere plek of zet ze onder een zeildoek om warmte te vast te houden. Bij temperaturen onder de 15°C ervaren planten soms problemen met het opnemen van fosfor.

KALIUM

Kalium is de derde en laatste macrovoedingsstof. Het helpt de opname van CO₂ te reguleren en speelt een rol in fotosynthese. Deze mobiele voedingsstof draagt tevens bij aan de productie van ATP (de cellulaire energie-eenheid). Een kaliumtekort uit zich in bruine en gele bladpunten en randen, gekrulde bladeren en stretchen.

KALIUM
Preventie
  • Wees zorgvuldig met het gebruik van voeding. Het te vaak toedienen van voedingsstoffen leidt mogelijk tot zoutophoping. Dit belemmert de opname van kalium.
  • Verrijk je compost met houtas en zeewiermeel.
  • Geef niet te veel water.
Oplossingen
  • Flush het medium.
  • Meet de pH-waarde en stel deze bij om een mogelijke voedingsblokkade te herstellen.
  • Voeg kippenmest toe aan de aarde.
  • Gebruik biologisch zeewier als bladspray.

CALCIUM

Deze immobiele microvoedingsstof is onmisbaar voor gezonde planten. Het houdt de celwanden bijeen. Een calciumtekort leidt mogelijk tot onjuiste ontwikkeling en vervormingen van nieuwe groei (wortelpuntjes en jonge blaadjes).

CALCIUM
Preventie
  • Voeg dolomitische kalk/tuinkalk toe aan het medium.
  • Een pH-waarde van 6,2 is ideaal voor de opname van calcium.
  • Voeg genoeg eierschalen toe aan je biologische compost.
  • Kweek wormen! Wormenmest zit boordevol voedingsstoffen, waaronder calcium.
Oplossingen
  • Gebruik een cal-mag supplement.
  • Verhoog of verlaag de pH-waarde naar 6,2.
  • Voeg 1 theelepel gebluste kalk toe aan 4l water en geef deze oplossing aan je planten.

ZWAVEL

Je planten vereisen deze immobiele voedingsstof in heel kleine hoeveelheden. Maar het is essentieel voor de vorming van vitale enzymen en eiwitten. Een zwaveltekort leidt tot vergeling van nieuwe groei en verkleuring aan de onderkant van bladeren.

ZWAVEL
Preventie
  • Verrijk je composthoop met mest.
  • Schimmels en bacteriën zijn onmisbaar voor het vrijgeven van zwavel in de bodem. Maak gebruik van technieken als teelt zonder grondbewerking om ze te stimuleren en voeg wat mycorrhiza toe als je in potten kweekt.
Oplossingen
  • Epsomzout is rijk aan zwavel. Voeg 1-2 theelepels Epsomzout toe aan ongeveer 4l water. Dien dit toe tot de symptomen verdwijnen.
  • Stel indien nodig de pH-waarde bij naar het optimale bereik.

MAGNESIUM

Zonder deze mobiele microvoedingsstof is fotosynthese onmogelijk. Het mineraal bevindt zich in het hart van de chlorofylmolecuul en stelt deze in staat om licht te absorberen. Bij een magnesiumtekort ziet de onderste groei er belabberd uit. Bladeren vergelen, drogen uit en worden uiteindelijk bruin.

MAGNESIUM
Preventie
  • Voeg dolomitische kalk toe aan het kweekmedium.
  • Gebruik mestrijke compost.
  • Behoud een goede pH-balans.
Oplossingen
  • Flush het medium. Gebruik water met een pH van 6.0 pH als de pH uit balans is.
  • Epsomzout is ook rijk aan magnesium. Voeg 1-2 theelepels Epsomzout toe aan ongeveer 4l water. Dien dit toe tot de symptomen verdwijnen.

IJZER

IJzer is onmisbaar voor vorming van chlorofyl. Het element maakt ook deel uit van diverse enzymen en enkele belangrijke pigmenten. Kortom, deze immobiele microvoedingsstof ondersteunt planten bij het uitvoeren van metabolische en energievormende processen. Bij een ijzertekort verkleurt de jonge groei bovenin de plant lichtgeel.

IJZER
Preventie
  • Help je planten de aanwezige ijzer te absorberen door mycorrhiza aan de aarde toe te voegen. Deze synergetische organismen helpen het element richting het wortelstelsel.
  • Test de pH-waarde van je medium om een voedingsblokkade uit te sluiten.
  • Voeg kippenmest, keukenafval en zeewier toe aan je composthoop.
Oplossingen
  • Zorg voor een correcte pH-waarde.
  • Flush het groeimedium en voeg naderhand een ijzersupplement toe.
  • Gebruik een kleine hoeveelheid stikstofhoudende meststoffen om de pH-waarde te verlagen en ijzer toegankelijker te maken.

MANGAAN

Mangaan ontvangt niet zoveel aandacht in de wereld van cannabisteelt. Deze immobiele microvoedingsstof speelt echter een fundamentele rol in de fysiologie van cannabis. Het ondersteunt fotosynthese, respiratie, stikstofopname en celstrekking van wortelcellen. Ook beschermt het wortels tegen slechte microben. Mangaantekort verschijnt aanvankelijk als een lichtgroene verkleuring rond een nieuw ontwikkelde steel. Uiteindelijk strekt dit zich uit, waarna bruine vlekken ontstaan.

MANGAAN
Preventie
  • Vaak ligt een onevenwichtige pH ten grondslag aan een mangaantekort. Meet de pH-waarde van je aarde daarom regelmatig. Houd deze binnen optimaal bereik om opname door je planten te verzekeren.
  • Maak een mangaanrijke compost door ananas, tomaat, cranberry en wortel aan je hoop toe te voegen.
Oplossingen
  • Flush je potten.
  • Snoei aangetaste delen weg als deze niet herstellen.
  • Besproei het bladerdak met een bladspray op zeewierbasis.

BORIUM

Borium werkt samen met calcium. Het verstevigt de celwanden van de planten en ondersteunt bij celdeling. Breeders hebben ook een zwak voor deze immobiele voedingsstof, aangezien het helpt bij het bestuivingsproces. Een gebrek aan borium leidt tot deficiëntieverschijnselen zoals een gebrek aan turgor, verminderde vruchtbaarheid, zwakke vegetatieve groei en onontwikkelde meristemen. Nieuwe groei ziet er verwrongen uit, suikerblaadjes verwelken en bladeren vertonen een geelachtig bruine verkleuring.

BORIUM
Preventie
  • Laat planten niet te vaak uitdrogen.
  • Voorkom voedingsblokkade door NIET te overvoeden.
  • Laat de luchtvochtigheid niet onder de 25% dalen.
  • Gebruik goed drainerende, luchtige aarde.
  • Voeg royale hoeveelheden appel, banaan, broccoli en kikkererwten toe aan je composthoop.
Oplossingen
  • Spoel het medium en streef naar een ideale pH-waarde.
  • Mix 1 theelepel boorzuur in 4l water en geef dit aan de aangetaste planten.

MOLYBDEEN

Een andere, minder bekende nutriënt is molybdeen. Het helpt bij de vorming van 2 essentiële enzymen die nitraat omzetten in nitriet en vervolgens in ammoniak. Planten gebruiken ammoniak om aminozuren aan te maken die uiteindelijk eiwitten vormen. Wanneer je planten een tekort aan molybdeen hebben, vertonen de jonge bladranden rode en roze verkleuringen. Soms zie je ook gele, gevlekte bladeren. Een gebrek aan molybdeen is gelukkig redelijk zeldzaam.

MOLYBDEEN
Preventie
  • Houd de pH-waarde tussen 6,0-6,5.
  • Start je kweek met een hoogwaardige, levende compost.
  • Gooi af en toe bonen, erwten, granen en rauwe noten op je compost.
Oplossingen
  • Flush en pas de pH aan.
  • Besproei aangetaste planten met een bladspray op zeewierbasis.
  • Geef je planten een wormencompostthee.

ZINK

Planten hebben helemaal niet veel zink nodig. Wanneer het ontbreekt, ontstaan ziekten. Zink vormt delen van eiwitten, membranen en groeihormonen. Deze immobiele microvoedingsstof reguleert tevens het functioneren van enzymen en stabiliseert DNA en RNA. Wat gebeurt er zodra zink verdwijnt? Deficiëntiesymptomen manifesteren zich in vertraagde nieuwe groei. De afstand tussen nodes neemt af en bladeren zien er gerimpeld en geel uit. Uiteindelijk vertonen nieuwe bladeren vergeling en roestkleurige punten.

ZINK
Preventie
  • Een te basische pH veroorzaakt de meeste zinktekorten. Behoud de juiste zuurtegraad.
  • Stimuleer het zinkgehalte in je compost met pompoen.
  • Gunstige microben spelen een grote rol in de zinkopname. Voeg nuttige schimmels toe aan je medium.
Oplossingen
  • Verlaag alkalische pH naar het ideale bereik.
  • Stop overbewatering.
  • Gebruik een bladspray op basis van vis of zeewier om het zinkgehalte snel te verhogen.
Voedingstekorten Bij Cannabis
 
Voedingstekorten Bij Cannabis
 
 
Voedingstekorten Bij Cannabis
 
 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 40481 reviews