By Max Sargent


Is het je opgevallen dat wiet vroeger een ongelooflijk intense geur had, maar dat je het tegenwoordig niet meer zo sterk ruikt? Dat zou goed kunnen. Toch ligt dat waarschijnlijk niet aan de wiet, maar aan je neus!

Wanneer je een bepaalde geur steeds opnieuw ervaart, kun je er ongevoeliger voor raken. Op termijn neemt je vermogen om een bekend aroma te ervaren af. Dit staat bekend als neusblindheid. In dit artikel onderzoeken we dit fenomeen in de context van wiet. We kijken waarom het optreedt en wat je er tegen kunt doen.

Een vrouw ruikt aan een cannabisbud, omringd door twee planten met dichte toppen, tegen een zachte pastelgroene achtergrond. Een licht damp stijgt op vanaf de onderkant van de afbeelding, subtiel het concept van

Wat is neusblindheid?

Neusblindheid is geen gezondheidsaandoening, maar een normale reactie op overmatige blootstelling aan bepaalde geuren. Wij mensen zijn op zo’n manier geëvolueerd om bijzonder bewust te zijn van stimuli die we niet herkennen. Daar staat tegenover dat we ook stoppen met het opmerken van stimuli waar we gewend aan zijn. De evolutionaire redenen hiervoor verschillen, afhankelijk van het type geur en onze associatie ermee. Maar het fenomeen staat algemeen bekend als neusblindheid. In principe is het simpelweg het wennen aan een bepaalde geur, waardoor je er niet langer gevoelig voor bent.

Meestal raakt het reukorgaan (je reukzin) sneller gewend aan slechte geuren dan aan aangename geuren. Hoewel slechte geuren ons waarschuwen voor gevaar, hoeven we er niet aan blootgesteld te blijven; ze kunnen tenslotte nogal overweldigend zijn. Hoewel we prettige geuren wel langer ruiken, kunnen ook deze na overmatige blootstelling vervagen. Dit geldt ook voor mensen die regelmatig wiet gebruiken.

  • Neusblindheid in de context van wiet

Wanneer je regelmatig wiet gebruikt, zul je waarschijnlijk merken dat je gevoeligheid voor de vele geuren en smaaknuances van wiet na verloop van tijd afneemt. Misschien ervaar je dit niet als een groot probleem, al kan het wel teleurstellend zijn. Maar voor de fijnproevers die juist dol zijn op de grote verscheidenheid aan wietaroma’s, kan deze neusblindheid de algehele ervaring met wiet flink belemmeren. Mocht je inmiddels neusblind zijn, valt daar gelukkig wel wat aan te doen.

  • Neusblindheid versus anosmie: wat is het verschil?

Neusblindheid is een normale en volkomen gezonde reactie op bekende geuren. Anosmie is echter een aandoening waarbij mensen een gedeeltelijk of volledig verlies van reuk en smaak ervaren. Meestal treft de stoornis vooral de neus en niet de smaakpapillen, waardoor mensen de smaken zoet, zuur, zout en bitter wel gewoon proeven. De meer verfijnde smaken en geuren, die via de neus gaan, gaan met anosmie echter vaak verloren.

Neusblindheid is specifiek voor geuren die je regelmatig ruikt. Anosmie beïnvloedt het vermogen van de neus in het algemeen.

De wetenschap achter neusblindheid

Hoe ontstaat neusblindheid? Hieronder gaan we dieper in op dit veelvoorkomende fenomeen. We onderzoeken daarbij ook wat er precies in de hersenen en het lichaam gebeurt.

  • De rol van het reukorgaan bij het waarnemen van wietverbindingen

Op fysiek niveau hebben mensen een uitstekend reukvermogen dat vergelijkbaar is met de meeste zoogdieren. Om redenen die we niet helemaal begrijpen, is ons vermogen om gebruik te maken van deze hardware sterk afgenomen. Hierdoor is reuk bij de meeste mensen gedegradeerd tot een soort secondair zintuig; we hebben het ook niet meer nodig om te overleven. De meeste dieren zouden echter reddeloos verloren zijn met zo'n verminderd reukvermogen.

Op evolutionair niveau helpt reuk ons om door de wereld te navigeren. Het vertelt ons wat lekker en eetbaar ruikt en wat vies ruikt. Rottend vlees kunnen we van grote afstand herkennen, wat ons waarschijnlijk waarschuwt voor gif of infectie.

Veel levende wezens, inclusief planten, zijn geëvolueerd om sterke geuren te produceren. De redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld het afschrikken van roofdieren of het aantrekken van bestuivers en mogelijke partners. De wietplant produceert behoorlijk intense aroma's, dankzij een cocktail van terpenen, esters, vluchtige zwavelverbindingen en flavonoïden. Onze neuzen zijn erg goed in het detecteren van deze geuren, ook al zijn ze niet voor ons bedoeld. En over het algemeen zijn we dol op die heerlijke geurtjes!

  • Hoe constante blootstelling aan wiet de sensorische perceptie beïnvloedt

Voortdurende blootstelling aan een geur vermindert de reukdetectie. Dit gebeurt niet in de neus, maar in de hersenen. Wanneer dezelfde, al bekende signalen de hersenen bereiken, zal dat de aangrenzende cellen in de piriforme cortex niet activeren. Na de introductie van een nieuwe geur, worden ze echter op een andere manier geactiveerd. Dit geeft aan dat de hersenen op zoek zijn naar nieuwe geuren, zodat ze de aandacht kunnen richten op onbekende en potentieel gevaarlijke[1] of nuttige stimuli.

Illustratie getiteld "De wetenschap achter neusblindheid", die het menselijke hoofd en de schedel toont met gelabelde olfactorische structuren, zoals neusholtes, olfactorische zenuwen en hersenen. Gele lijnen geven de olfactorische vezels aan.

De oorzaken van neusblindheid door wiet

Je weet nu meer over de werking van het reukorgaan en hoe het wiet detecteert. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom je neusblind voor wiet kunt worden.

  • Overmatige blootstelling

Overmatige blootstelling is de belangrijkste oorzaak van neusblindheid. Als je dagelijks wiet om je heen hebt, is de kans groot dat je er ongevoelig voor wordt. Je ruikt nog wel iets, maar de aanwezigheid van de geur zal afnemen naarmate je hersenen hun aandacht ergens anders op richten. Dit geldt zeker als je regelmatig dezelfde soort gebruikt.

  • Omgevingsfactoren

Als je plotseling merkt dat je je wiet niet meer echt kunt ruiken, hoef je niet per se neusblind te zijn. Soms is een omgevingsfactor de oorzaak en hangt er bijvoorbeeld een nieuwe, sterkere geur in de lucht. Het kan ook aan een hoge luchtvochtigheid liggen. Geuren zijn beter waarneembaar in droge lucht, daarom ruiken joints en sigaretten op koude, frisse winteravonden vaak extra sterk. Het kan ook zijn dat je verkouden bent en dat je reukvermogen hierdoor tijdelijk minder is. Daarnaast kan het gebeuren dat je wiet simpelweg niet zo'n sterk aroma heeft!

Wat zijn de gevolgen als je neusblind bent voor wiet?

Neusblindheid hoeft in principe geen probleem te zijn. Toch snappen we best dat je er niet enthousiast over bent, zeker als je de geur van wiet erg waardeert. Hieronder bespreken we enkele nadelen.

  • Minder genot bij het gebruik van wiet

Houd je juist van die intense aroma's en smaken van wiet? Dan is neusblindheid waarschijnlijk erg vervelend. Ondanks dat je minder bewust bent van elke smaaknuance, is het niet zo dat je met neusblindheid helemaal niets meer kunt ruiken.

  • Gebrek aan bewustzijn in sociale situaties

Neusblindheid kan ook betekenen dat je geen idee hebt hoe sterk jijzelf, je auto of je huis naar wiet ruikt! Dat zakje wiet in je broekzak ruik je zelf waarschijnlijk niet meer, maar je omgeving doet dat wel degelijk. Of misschien heb je snel een joint gerookt op weg naar je werk en denk je dat de geur weg is, terwijl het als een walm om je heen hangt. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk niet in staat bent om de wietgeur die je met je meedraagt te detecteren.

Wat kun je doen als je neusblind bent voor wiet?

Oké, je bent neusblind. Wat nu? Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen. Hieronder lees je hoe je te werk gaat.

Lichaamsbeweging
Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging gedurende een lange periode de gevoeligheid van je reukzin helpt behouden. Of dit neusblindheid tegengaat of alleen helpt om anosmie te voorkomen, is niet duidelijk. Maar regelmatig sporten, is altijd een goed idee.
Blijf gehydrateerd
Uitdroging kan je reukvermogen ook tijdelijk verminderen. Daarom kan het helpen om water te drinken voordat je wiet rookt. Dit activeert je reukorgaan en zal je neus gevoeliger maken. Bovendien kun je aanzienlijk meer van je high genieten als je goed gehydrateerd blijft.
Gebruik koffie
De geur van koffie maakt andere moleculen los van receptoren in het reuksysteem. Zo kun je het systeem als het ware 'resetten'. Dit gaat neusblindheid niet per se tegen, maar kan wel helpen om je reuksysteem zo gevoelig mogelijk te maken.
Gebruik verschillende soorten wiet
Om neusblindheid direct te bestrijden, doe je er goed aan om regelmatig te wisselen tussen wietsoorten. Hoe meer je verschillende geuren je ruikt, hoe gevoeliger je reukvermogen zal zijn. Mocht je de luxe hebben, probeer dan verschillende soorten wiet te gebruiken. Zo houd je niet alleen je neus bezig, maar verbeter je ook je algehele ervaring.
Las een pauze in
Soms is een pauze van wiet nodig om het systeem te laten resetten. Een tolerantiepauze gaat niet alleen neusblindheid tegen, maar geeft je hersenen ook rust. Bovendien geniet je nog meer van de high als je in een later stadium weer een keer wiet gebruikt.
Stop met tabak roken
Het is bekend dat het roken van tabak je reuk- en smaakvermogen vermindert. Dus als je veel waarde hecht aan de geur van wiet, is het de moeite waard om te stoppen met tabak roken. Als je sigaretten rookt, kan het helpen om hiermee te stoppen en je uitsluitend bij joints te houden. Wanneer je overstapt op vapen, merk je waarschijnlijk een nog groter verschil in de geur. Omdat je met een vaporizer daarnaast geen verbrande stoffen meer rookt, zal de wiet ook nog beter smaken. Dat noemen wij een win-winsituatie!

Neusblindheid: koester de geur van wiet

Veel mensen die regelmatig wiet roken, kunnen last krijgen van neusblindheid. Sommige gebruikers hebben hier geen problemen mee, maar voor anderen kan het de ervaring echt verpesten. Gelukkig kun je veel doen om neusblindheid te bestrijden en dat heerlijke aroma van wiet te restaureren. Probeer bovenstaande tips en blijf genieten van je favoriete plant!

External Resources:
  1. Human olfaction: a constant state of change-blindness - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.