By Max Sargent Reviewed by: Gloria Payá


Streef je altijd naar een betere oogst? Of wil je gewoon graag meer weten over de groei van wiet? Laten we eens kijken hoe melkzuurbacteriën het groeiproces van wiet kunnen verbeteren. Verfijn je teeltmethode en til je thuiskweek op een hoger plan!

In dit artikel bespreken we de werking van melkzuurbacteriën en hoe je er je wietoogst mee kunt verbeteren.

Wat zijn melkzuurbacteriën?

Melkzuurbacteriën zijn nuttige microben die suikers fermenteren in melkzuur. Van nature zijn dit soort bacteriën in tal van omgevingen aanwezig, zoals de bodem, de planten en het maagdarmkanaal van mens en dier. Omdat ze een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de balans in het microbioom, kunnen ze ook bij het kweken van wiet goed van pas komen.

Melkzuurbacteriën komen meer voor dan je misschien zou denken. Ze worden in de voedselindustrie veel gebruikt, bijvoorbeeld bij het fermenteren van yoghurt, kaas, kefir of gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi. Als je ooit op zoek bent geweest naar middelen voor een betere darmwerking, ben je waarschijnlijk ook uitgekomen bij producten met melkzuurbacteriën.

Onlangs werd aangetoond dat melkzuurbacteriën voor de landbouw veelbelovend zijn. De toepassing ervan is voor boeren een duurzame manier om te zorgen voor gezondere planten, een betere bodemvruchtbaarheid en hogere opbrengsten.

What is lactic acid bacteria

Het nut van melkzuurbacteriën voor de wietteelt

Melkzuurbacteriën kunnen als sterk probioticum voor wiet fungeren en zo de planten meehelpen bij het verwerken van voedingsstoffen. Op die manier zorgen ze dat je planten de benodigde voeding optimaal gebruiken. Maar wat betekenen melkzuurbacteriën voor de oogst? Uiteindelijk zorgen ze voor hogere opbrengsten, meer en sterkere toppen en bovendien meer smaak. Zolang de andere factoren niet goed onder controle zijn, zullen melkzuurbacteriën je thuiskweek niet compleet veranderen. Maar als je voor net dat beetje extra gaat, kan het wel een verschil maken.

  • Melkzuurbacteriën als biostimulanten

Doordat melkzuurbacteriën biologische processen bevorderen, fungeren ze als biostimulanten. Dit zijn stoffen die bijdragen aan een betere groei en ontwikkeling. Als je ze op een effectieve manier toedient, kunnen ze veel voordeel opleveren. Dan moet je denken aan het stimuleren van de stofwisseling, de wortelgroei en de opname van voeding. Sommige onderzoeken[1] wijzen zelfs op een effectievere fotosynthese, hetgeen leidt tot een robuustere, sterkere groei. Daardoor krijg je gezondere planten met meer opbrengst en toppen van betere kwaliteit — en daar wordt uiteindelijk iedereen blij van!

  • Melkzuurbacteriën als biologische meststoffen

Als biologische[2] meststoffen kunnen melkzuurbacteriën de bodem vruchtbaarder maken door organisch materiaal af te breken en de voedingscyclus in de bodem te versnellen. Zo worden complexe organische stoffen afgebroken in enkelvoudige vormen die de plant beter op kan nemen. Daardoor verloopt de opname van macro- en micronutriënten beter en heeft het toedienen van organische voeding meer effect.

Via dit proces wordt de bodem verrijkt met essentiële voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld fosfor en kalium. Dat zorgt voor een gezonde en sterke groei. Bovendien zorgen melkzuurbacteriën voor een goede bodemstructuur en meer opnamecapaciteit van water. Daardoor hoef je de planten minder water te geven en blijft de pH stabiel.

LAB as a biofertiliser
  • Melkzuurbacteriën bestrijden ongedierte en ziektes

Een ander voordeel van melkzuurbacteriën is dat ze het vermogen hebben om planten tegen ongedierte en ziektes te beschermen. Over pathogenen[3] hoef je je meestal geen zorgen te maken, tot ze op een gegeven moment hevig toeslaan en je merkt hoe irritant en schadelijk ze zijn! Als je melkzuurbacteriën gebruikt, dan hoef je dat niet mee te maken.

Melkzuurbacteriën produceren verschillende antimicrobiële stoffen, zoals bacteriocines en organische zuren, die de groei van schadelijke bacteriën, schimmels en dergelijke verhinderen. Dit natuurlijke verdedigingsmechanisme vermindert de kans op veelvoorkomende[4] ziektes, zoals meeldauw, wortelrot en Botrytis. Tel daarbij op dat melkzuurbacteriën de opname van voedingsstoffen verbeteren, en je hebt een perfect recept voor planten met een sterk immuunsysteem en een gezonde omgeving!

  • Melkzuurbacteriën zorgen voor een levende bodem

Met het begrip levende bodem wordt een gezond en dynamisch ecosysteem aangeduid, waarin diverse microben, organisch materiaal en planten samen voor een zelfvoorzienende omgeving zorgen. Hiermee wordt een gezonde, natuurlijke habitat nagebootst. En we willen liever een bodem die als een goed ecosysteem gedijt, dan aarde boordevol waardeloze voedingsstoffen.

Bij het bevorderen van een levende bodem spelen melkzuurbacteriën een belangrijke rol. Ze versnellen de afbraak van organische materie en de nutriëntencyclus en stimuleren daarmee de groei van veel microben in de bodem. Bovendien vormen ze een voedingsbron voor allerlei nuttige microben en zorgen zo voor een evenwichtig en goed gedijend microbioom. Deze microbiële diversiteit bevordert de vruchtbaarheid van de bodem en de gezondheid van de planten, en remt de ontwikkeling van pathogenen. Zo wordt wiet meer resistent.

  • Melkzuurbacteriën bevorderen het kiemen van wietzaadjes

Het gebruik van melkzuurbacteriën wordt als gunstig beschouwd voor het kiemen van wietzaadjes. Met melkzuurbacteriën behandelde zaadjes kiemen zichtbaar sneller en succesvoller, resulterend in een sterke start van de groei. Hoe het gunstige effect van melkzuurbacteriën op de kieming van zaad er precies uitziet, is nog niet volledig bekend. In het algemeen dragen de bacteriën bij aan een hogere nutriënten-beschikbaarheid, het stimuleren van de wortelgroei en de bescherming van planten tegen in de bodem voorkomende ziekteverwekkers.

Melkzuurbacteriën zijn niet het eerste waar je aan denkt bij het kiemen van zaad. Maar als je genoeg ervaring hebt en weet wat je doet, kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn.

Hoe kun je thuis melkzuurbacteriën kweken voor je wietplanten?

Het kweken van melkzuurbacteriën is eenvoudig en goedkoop, en iedereen kan het. Hieronder staat wat je ervoor nodig hebt en hoe je het doet.

Benodigdheden

  • Rijst
  • Water
  • Melk (bij voorkeur rauwe of ongepasteuriseerde melk)
  • Pan met deksel
  • Kaasdoek of ademende stof
  • Elastiek
  • Maatbeker en lepels
  • Vergiet of zeef
  • Pipet

Instructies

  1. Rijstwater maken: Spoel eerst ongeveer 200 g rijst af met 250 ml rijst in water. Gooi het spoelwater niet weg, maar bewaar het in een pan want het bevat zemelen en essentiële microben voor de bereiding van melkzuurbacteriën.
  2. Fermentatie: Bedek de pan met kaasdoek en zet het met een elastiek vast. Laat het drie tot zeven dagen bij kamertemperatuur rusten en fermenteren. In die periode zullen de al aanwezige melkzuurbacteriën zich in het rijstwater vermenigvuldigen.
  3. Voeg melk toe: Zeef de gefermenteerde vloeistof om alle vaste deeltjes eruit te verwijderen en meng het met ongeveer 10 delen melk. De melk zorgt voor meer voedingsstoffen en biedt een passende omgeving voor de melkzuurbacteriën om te groeien (denk aan kefir). Laat dit mengsel nogmaals zeven dagen fermenteren. In deze periode ontstaat er een scheiding in lagen, met bovenaan een heldere vloeistof (melkzuur-serum).
  4. Oogst de melkzuurbacteriën: Als de fermentatie klaar is, gebruik je een pipet om voorzichtig de bovenste laag (het melkzuur-serum) uit de melk te verzamelen. Dit serum is rijk aan melkzuurbacteriën en kan enkele maanden in een afgesloten bakje in de koelkast worden bewaard. Je kunt het ook meteen gebruiken als bladvoeding of om er de planten mee te spoelen. De melk kun je weggooien.
How to make LAB for weed plants

Het toedienen van melkzuurbacteriën

Voor het toedienen van melkzuurbacteriën op je wietplanten bestaan er de volgende mogelijkheden:

  • Bladvoeding: Om het als bladspray te gebruiken, verdun je het melkzuur-serum met water in de verhouding 1:20 (1 deel serum op 20 delen water) en spuit je het royaal op de bladeren. Als bladvoeding kan het de weerstand van de planten versterken, de opname van nutriënten bevorderen en bescherming bieden tegen bladziektes. Voor een goed resultaat spuit je de planten 's morgens vroeg of 's avonds laat, want daarmee voorkom je verbranding van de bladeren door de zon. Als je binnen kweekt, kun je voor het sprayen het beste eerst het licht uitdoen.
  • Bodemdrench: Voor het verbeteren van het bodembioom meng je het melkzuur-serum met water in de verhouding 1:10 en giet je het onder je planten over de aarde. Je kunt dit op het tijdstip doen dat je de planten normaal gesproken water geeft om te voorkomen dat ze te veel water krijgen. Zoals gezegd, bevorder je met deze bodemdrench gezonde wortels, de voedingsopname en het microbioom van de bodem. Geef deze oplossing eens per week aan je planten.
  • Zaadbehandeling: Om de kieming van het zaad te bevorderen, week je de wietzaadjes een aantal uur in een verdunde melkzuurbacterie-oplossing (verhouding 1:30), voor je ze in een pot of bak met een zaaimedium plant. Deze behandeling wordt geacht de kiemkracht te verbeteren en de zaailingen tegen bodemziektes te beschermen.

Melkzuurbacteriën en wiet: benut de kracht van microben

Het gebruik van melkzuurbacteriën voor wiet kan leiden tot gezondere planten, betere oogsten en een duurzaam groeiproces. Het is daarbij niet alleen mogelijk om de bodemkwaliteit te verbeteren, maar ook om pathogenen te bestrijden en zelfs de kiemkracht te versnellen en te verhogen.

Nogmaals, het toedienen van melkzuurbacteriën zal het proces van kweken niet helemaal omgooien. Het is eerder een nuttige aanvulling voor de geweldige zorg en aandacht die je al aan je planten besteedt. Je zou er een meer verfijnder product en proces mee kunnen verkrijgen!

External Resources:
  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0038071716304151
  2. Applied Sciences | Free Full-Text | Importance of Lactic Acid Bacteria as an Emerging Group of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria in Sustainable Agroecosystems https://www.mdpi.com
  3. Agriculture | Free Full-Text | The Biocontrol of Plant Pathogenic Fungi by Selected Lactic Acid Bacteria: From Laboratory to Field Study https://www.mdpi.com
  4. The potential of lactic acid bacteria in mediating the control of plant diseases and plant growth stimulation in crop production - A mini review - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.