By Steven Voser


De relatieve luchtvochtigheid is een cruciale factor bij het kweken van wiet. Daarom raden we beginnende kwekers aan om zich goed in dit onderwerp te verdiepen, zodat de kans op een fatsoenlijke opbrengst groter is. Wietplanten houden van warme temperaturen, maar warme lucht houdt ook meer vocht vast dan koude lucht. Daarom is het belangrijk dat je de luchtvochtigheid in je kweekruimte regelmatig meet en reguleert, zodat je de ideale omgeving kunt creëren.

In dit artikel leggen we uit hoe je de relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte met behulp van een luchtontvochtiger reguleert.

Wat Is een Luchtontvochtiger?

Zoals je misschien al zou vermoeden, zijn luchtontvochtigers apparaten waarmee je de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte kunt verlagen. Veel mensen gebruiken een luchtontvochtiger in huis om te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en om te voorkomen dat er schimmels en meeldauw ontstaan. Deze houden namelijk van een vochtige omgeving. Luchtontvochtigers worden daarnaast ook vaak voor commerciële en industriële doeleinden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de luchtvochtigheid in binnenzwembaden, sportscholen, ijsbanen en opslagplaatsen.

Hoe Werkt een Luchtontvochtiger?

De twee belangrijkste typen luchtontvochtigers zijn:

  • Koelontvochtiger: dit type luchtontvochtiger zuigt lucht uit de omgeving aan. Vervolgens wordt deze lucht langs een gekoelde spiraal geleid. Hierdoor condenseert het water in de lucht en komt het in een opvangbak of emmer terecht voor verwijdering of recycling.
Hoe Werkt een Luchtontvochtiger?
  • Dehydrerende ontvochtiger: dit type luchtontvochtiger zuigt eveneens de lucht uit de omgeving aan. Het verschil met een koelontvochtiger is dat de lucht hier door een wiel wordt geleid. Dit wiel is bedekt met een middel dat water absorbeert, zoals silicagel. Het water komt hierbij niet in een bak of emmer terecht, maar wordt verwijderd middels een warme luchtstroom. Deze waterdamp verdampt vervolgens op een metalen plaat, waarna het in een reservoir druppelt.
Hoe Werkt een Luchtontvochtiger?

Hoe Kies Je de Juiste Luchtontvochtiger voor het Kweken van Wiet?

Of je nu een ervaren kweker bent of net begint met je eerste kweek; in beide gevallen heb je een luchtontvochtiger nodig om de luchtvochtigheid te reguleren. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke zaken die je in gedachten moet houden bij de aanschaf van een luchtontvochtiger voor binnenkweek.

  • Je Budget

Je budget heeft vanzelfsprekend een grote invloed op het type luchtontvochtiger dat je voor je binnenkweek wilt gebruiken. Als je geen ontvochtiger gebruikt, neemt de kans op schimmels en ongedierte toe, dus je kunt eigenlijk niet zonder. Houd dan ook op tijd rekening met de aanschaf- en gebruikskosten van een luchtontvochtiger. Een paar apparaten zijn echt van belang bij het kweken van wiet, en dat geldt ook voor een ontvochtiger. Daarom kun je hier beter niet te veel op bezuinigen.

  • Draagbare Versus Vaste Luchtontvochtigers

Bij een draagbare luchtontvochtiger wordt het water in een reservoir opgevangen dat regelmatig geleegd moet worden. Een vaste luchtontvochtiger is daarentegen aangesloten op afvoerbuizen, waarmee het water naar een afvoer of een groter reservoir gaat. Het voordeel hiervan is dat je het water opnieuw kunt gebruiken.

Zowel draagbare als vaste luchtontvochtigers hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo hebben draagbare modellen het voordeel dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Hierdoor kun je ze zonder problemen op een andere plek in je kweekruimte neerzetten. Ook zijn ze handig mee te nemen als je bijvoorbeeld gaat verhuizen.

Vaste luchtontvochtigers hebben daarentegen het voordeel dat ze minder aandacht en tijd van je vragen. Het opgevangen water wordt namelijk automatisch afgevoerd. Ze zijn wel lastiger om te installeren, waardoor ze vaak alleen geschikt zijn voor grote kweekruimtes waarin continu wordt gekweekt.

  • Volume van het Reservoir

Dit is een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de aanschaf van een luchtontvochtiger voor je kweekruimte. Luchtontvochtigers met een groot reservoir hoef je minder vaak te legen, maar nemen meestal wel meer ruimte in beslag en zijn vaak duurder.

Als je je planten in een kleine ruimte of tent kweekt, dan is het misschien beter om een kleine luchtontvochtiger te nemen, zodat het apparaat niet al te veel ruimte in beslag neemt. Het nadeel is wel dat je de luchtontvochtiger vaker moet legen. Als je je daarentegen geen zorgen hoeft te maken over je ruimte en budget - of als je je kweekruimte voor langere tijd onbeheerd achterlaat - dan kun je vaak beter een luchtontvochtiger nemen met een groot reservoir.

  • Grootte van Je Kweekruimte

Tegenwoordig zijn de meeste luchtontvochtigers redelijk efficiënt. Dit houdt in dat ze de relatieve luchtvochtigheid in een kleine kweekruimte of -tent op peil kunnen houden. Als je echter een ervaren kweker bent met een grote kweekruimte, dan kun je het beste een grotere luchtontvochtiger nemen. Grotere luchtontvochtigers kunnen namelijk beter het vochtgehalte in grotere ruimtes reguleren.

Hoe Kies Je de Juiste Luchtontvochtiger voor het Kweken van Wiet?

Hoe Je Je Eigen Luchtontvochtiger voor Je Wietkweek Maakt

Als je een klein budget hebt, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een luchtontvochtiger te maken. Een zelfgemaakte luchtontvochtiger is voor de langere termijn niet ideaal en de kwaliteit is niet te vergelijken met die van een commercieel apparaat, maar het kan een goed alternatief zijn als je even krap bij kas zit.

Benodigdheden

  • 2x 20 liter emmers
  • Grote zak steenzout
  • Boormachine

Stappen

  1. Maak met de boormachine een paar drainagegaten in de bodem en zijkanten van een van de emmers.
  2. Plaats de emmer met de gaten in de emmer zonder gaten.
  3. Giet het steenzout in de bovenste emmer.
  4. Zet de luchtontvochtiger in je kweekruimte en controleer elke dag het reservoir.

Het idee hierachter is vrij eenvoudig; het steenzout in de bovenste emmer onttrekt het vocht uit de lucht, waarna het water condenseert en op de bodem van de onderste emmer druppelt. Het luchtvochtigheidsgehalte in je kweektent bepaalt uiteindelijk hoeveel water de luchtontvochtiger opneemt en hoe vaak je het steenzout moet vervangen.

Onthoud dat de kwaliteit van een zelfgemaakte luchtontvochtiger lager is dan die van eentje uit de winkel, laat staan in vergelijking met die van een professioneel apparaat. Desalniettemin kun je hiermee de luchtvochtigheid van je kweekruimte in ieder geval een beetje reguleren.

Andere Opties voor een Zelfgemaakte Luchtontvochtiger

De luchtontvochtiger van steenzout die we hierboven besproken hebben, is niet de enige manier om de luchtvochtigheid te reguleren. Er zijn ook andere manieren om je eigen luchtontvochtiger te maken, namelijk:

  • Calciumchloride-ontvochtiger: net als steenzout en silicagel is calciumchloride een relatief effectief droogmiddel en bovendien eenvoudig te verkrijgen. Vul een sok met calciumchloride en hang deze ergens in je kweekruimte aan een touwtje. Gebruik een emmer of kom om het vocht dat uit de sok druppelt op te vangen.
Andere Opties voor een Zelfgemaakte Luchtontvochtiger
  • Silicagel: doe silicagel in een plastic bak. Maak een aantal gaten in de bak, zodat er lucht in en uit kan stromen. Zet de bak vervolgens in je kweekruimte. De silicagel absorbeert automatisch het vocht uit de lucht.
Andere Opties voor een Zelfgemaakte Luchtontvochtiger
  • Koffiewitmaker: doe wat koffiewitmaker in een kom en zet deze in je kweekruimte of -tent. De witmaker neemt het vocht op en wordt na verloop van tijd hard. Je moet het daarom regelmatig vervangen.
Andere Opties voor een Zelfgemaakte Luchtontvochtiger
  • Vochtabsorberende kristallen: deze kristallen zijn online en in bepaalde winkels te verkrijgen. Ze nemen het vocht uit de lucht op, waardoor ze gaan samenklonteren. Net als bij steenzout kun je deze kristallen in een emmer met gaatjes gieten en deze in een andere emmer plaatsen, waarbij de onderste emmer als reservoir dient. Vergeet niet de kristallen te vervangen als ze hard zijn geworden.
Andere Opties voor een Zelfgemaakte Luchtontvochtiger

Het beheersen van de luchtvochtigheid is de sleutel tot het kweken van gezonde wietplanten en het oogsten van toppen van topkwaliteit. Daarom raden we je aan om meteen in een luchtontvochtiger te investeren, zodat je volledige controle over de luchtvochtigheid in je kweekruimte of -tent hebt. Mocht je krap bij kas zitten, maak dan zelf eentje met behulp van een van de bovengenoemde methoden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.