.
Linalool: maak kennis met dit welriekende cannabisterpeen
Terpenen voegen dimensie, diepte en diversiteit toe aan wiet. Van de meer dan 200 terpenen die wietplanten produceren, springt linalool eruit als bijzonder geurig. Maar de citrusachtige aroma's zijn niets vergeleken met wat wetenschappers momenteel over deze fascinerende verbinding ontdekken.
Inhoud:
In het verleden schreven zowel cannabisgebruikers als wetenschappers de effecten van wiet uitsluitend toe aan cannabinoïden zoals THC en CBD. Maar we leren steeds meer over de wietplant. En recente ontwikkelingen laten zien dat terpenen, de aromatische bestanddelen die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de smaak en aroma's van wiet, ook de fysiologische effecten beïnvloeden.
Cannabis produceert meer dan 200 van deze geurige moleculen. Toch vallen een aantal op omdat ze in relatief grote hoeveelheden in verschillende soorten aanwezig zijn. In de meeste wietplanten komt linalool niet in bijzonder hoge concentraties voor, maar zelfs kleine hoeveelheden hebben een opmerkelijke aromatische aanwezigheid. Bovendien vertoont linalool, wanneer geïsoleerd, enkele interessante effecten die de interesse van wetenschappers hebben gewekt. Lees hieronder meer over de fascinerende eigenschappen van het terpeen linalool.
De chemie van linalool
Chemisch gezien, bestaan terpenen uit kleine bouwstenen, bekend als isopreeneenheden. Dit zijn structuren met vijf koolstofatomen, acht waterstofatomen en twee dubbele bindingen. Als monoterpeen, met slechts twee isopreeneenheden, heeft linalool een moleculaire formule van C₁₀H₁₈O. Hiermee valt het in de structureel kleinste klasse van terpenen, waardoor het erg vluchtig is. De toevoeging van een functionele groep in de vorm van een zuurstofatoom maakt linalool een terpenoïde. Dit is een unieke klasse van terpenen met een licht gewijzigde chemische structuur.
Interessant genoeg suggereert onderzoek dat linalool in het lichaam mogelijk op een vergelijkbare manier werkt als cannabinoïden. Een paper[1], gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, merkte op dat linalool zich bindt aan de CB1 receptor van het endocannabinoïdesysteem, afgekort ECS. Omdat THC en andere cannabinoïden zich ook aan deze plek binden, verhoogt dit de mogelijkheid dat linalool synergistisch zou kunnen werken met deze moleculen. Dit draagt bij aan de theorie van het entourage effect.
Zoals vermeld, komt linalool over het algemeen in kleine concentraties voor in de meeste cannabis strains, hoewel bepaalde soorten verhoogde niveaus bevatten. Toch tref je deze terpeen niet uitsluitend in wietplanten aan. Het komt namelijk ook voor in verschillende planten. Voorbeelden zijn lavendel, basilicum, koriander, munt, kaneel, palissander, citrusvruchten, berkenbomen, citroengras en kamille.
Aroma en smaak van linalool
Ondanks dat het meestal in kleine hoeveelheden voorkomt, draagt linalool bij aan de verschillende smaken en aroma's van veel soorten wiet. Je ruikt de bloemige tonen van lavendel, bergamot, kruiden, hout en citrus. De smaak van dit terpeen beschrijven we het best als fruitig, pittig en verfrissend, met duidelijke tonen van citroen en limoen, kruiden en lavendel.
Effecten geassocieerd met linalool in cannabis
Linalool speelt wellicht een unieke rol in de algehele effecten die mensen ervaren bij het gebruik van bepaalde soorten. Over het algemeen vinden gebruikers de effecten van linalool rustgevend, wat mogelijk de ontspannende invloed van cannabinoïden zoals THC versterkt. Soorten met veel linalool worden meestal geassocieerd met gevoelens van ontspanning, gelukzaligheid en euforie. Mensen voelen vaak sensaties van innerlijke stilte die hen helpen om in een staat van meditatie en diepe contemplatie te raken.
Als gevolg hiervan worden soorten met veel linalool vaak aanbevolen voor een ontspannende sessie in de avond. Ze zijn ook een goede keuze tijdens kampeertrips of rustige wandelingen.
Linalool: wat zegt het beschikbare onderzoek?
In de voortdurende jacht op nieuwe therapieën blijven wetenschappers zich op terpenen richten, zowel binnen als buiten de context van cannabis. Hieronder valt ook linalool. In talloze cel- en dierstudies zijn de effecten van linalool waargenomen. Daarnaast hebben een handvol studies het terpeen op mensen getest. Het is echter belangrijk om te erkennen dat het onderzoek naar linalool nog pril is. Dit betekent dat we geen conclusies kunnen trekken uit de beperkte gegevens die we tot nu toe hebben. Laten we met dat in gedachten eens kijken wat de beschikbare wetenschap ons vertelt over deze verfrissende, aromatische fytochemische stof.
-
Antibacterieel
Onderzoek[2] toont aan dat linalool planten helpt zichzelf te beschermen tegen bacteriële infecties. Als bepaalde ziekteverwekkers niet worden bestreden, vreten ze nectarreserves op die bedoeld zijn om bestuivers aan te trekken. Dit heeft een impact op de algehele conditie van de plant. Deze vorm van chemische verdediging is effectief gebleken om de bacteriële groei in planten te vertragen. Wetenschappers willen echter ook weten of het de groei kan remmen van bacteriën die mensen ziek maken. Een studie uit 2021[3] toonde aan dat linalool antimicrobiële activiteit vertoont tegen Pseudomonas fluorescens. Het is bekend dat deze bacterie opportunistische infecties veroorzaakt bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De wetenschappers concludeerden: "Linalool kan een nieuwe potentiële bron zijn van voedselantiseptica in voedselsystemen."
-
Slaapgebrek
Vroeg onderzoek suggereert dat de effecten van het terpeen linalool ook van invloed kunnen zijn op slaapgebrek. Slecht slapen lijkt misschien geen groot probleem, maar het kan van alles beïnvloeden, van hormoonbalans en geheugen tot je immuunsysteem. In een studie uit 2018[4] dienden onderzoekers het terpeen toe aan muizen met slaapgebrek voordat ze verschillende gedragstesten moesten ondergaan. Ze ontdekten dat linalool een aanzienlijke verbetering veroorzaakte in de markers die verband houden met geheugenverlies en gedragsveranderingen die gerelateerd zijn aan slaapgebrek. De onderzoekers concludeerden: "De mechanismen waardoor linalool het geheugenverlies en de gedragsveranderingen bij muizen met slaaptekort verbetert, bleken via een verhoging van het serotonineniveau te ontstaan."
-
Stress en angst
Stress en angst hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven. Maar fysiologische gevolgen zijn er ook, van een verhoogde bloeddruk tot spijsverteringsproblemen. Hoewel sommige mensen baat hebben bij de huidige behandelingen voor deze aandoeningen, kunnen ze het lijden van anderen niet verlichten. Daarom onderzoeken wetenschappers het vermogen van natuurlijke verbindingen om stress en angst te verlichten, waaronder linalool.
Een studie[5], gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Behavioural Neuroscience, testte de effecten van geïnhaleerde linalool op muizen. De onderzoekers ontdekten dat de terpeen angstgedrag beïnvloedt via GABA-transmissie, de belangrijkste remmende neurotransmitter in de hersenen. Het team concludeerde: "Deze resultaten bieden informatie over de potentiële centrale neuronale mechanismen die ten grondslag liggen aan de door geur veroorzaakte anxiolytische effecten. Dit vormt een goede basis voor toekomstige onderzoeken naar de klinische toepassingen van de geur van linalool bij angstbehandelingen."
Een andere studie[6], gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience Letters, diende linalool toe aan ratten die dwangstress ervoeren. Ze ontdekten dat het terpeen zowel neuropeptide als genexpressie in de hypothalamus beïnvloedt, een hersengebied dat een sleutelrol speelt bij angststoornissen.
Er zijn nog drie studies die intrigerende resultaten laten zien! Zo toonde een studie uit 2019[7] aan dat linaloolrijke lavendelolie de neurogenese bij muizen verhoogde. Uit een onderzoek uit 2018[8] bleek dat lavendelolie het sociale gedrag bij muizen verhoogde en een onderzoek uit 2006[9] observeerde de effecten van linalool op stressmodulatie bij 24 menselijke vrijwilligers.
-
Depressie
Ongeveer 5% van de volwassen wereldbevolking lijdt momenteel aan depressie. Mensen ervaren daarbij aanhoudende symptomen, zoals slechte concentratie, verstoorde slaap, weinig eetlust en hopeloosheid. Een review van de beschikbare literatuur uit 2022 stelt dat linalool mogelijk helpt om belangrijke verbindingen te stimuleren die belangrijk zijn in de strijd tegen depressie, zoals brain-derived neurotrophic factor (BDNF). De auteurs vonden ook gegevens die suggereren dat linalool monoaminerge en neuro-endocriene systemen kan beïnvloeden. De wetenschappers concludeerden: "Linalool komt naar voren als een veelbelovende bioactieve verbinding in het therapeutische arsenaal. Het is in staat om een interactie aan te gaan met tal van pathofysiologische factoren en in te werken op verschillende doelwitten."
-
Ontsteking
Kan het potentieel van linalool zich ook uitstrekken tot ontstekingen, een factor die ten grondslag ligt aan veel verschillende ziektes? Een onderzoek uit 2019[10] toont aan dat het terpeen kan helpen om verhoogde COX-2 genexpressie om te keren. Dit enzym komt tot expressie na ontstekingsstimuli en verhoogt de productie van ontstekingsbiomarkers.
Linalool is ook onderzocht in de context van Alzheimer. Wetenschappers van de Universiteit van Antioquia, Colombia, dienden gedurende drie maanden elke 48 uur een dosering van 25 mg/kg toe aan een muizenmodel van de aandoening. Na bestudering van de gegevens concludeerde het team: "Onze bevindingen suggereren dat linalool de histopathologische kenmerken van Alzheimer omkeert en cognitieve en emotionele functies herstelt."
-
Antioxidant
Oxidatieve stress speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van veel leeftijdsgebonden chronische ziektes, waaronder kanker, diabetes, artritis en hart- en vaatziekten. Deze fysiologische toestand treedt op wanneer er een onevenwicht is tussen vrije radicalen of reactieve zuurstofsoorten (ROS) en de antioxidanten die ze neutraliseren. De consumptie van antioxidante verbindingen kan echter helpen om de balans te herstellen en overtollige vrije radicalen te onderdrukken. Wetenschappers onderzoeken nu de rol van linalool als een voedingsantioxidant die kan helpen om de niveaus van vrije radicalen in het lichaam te verlagen.
Een studie uit 2019 toont aan dat de toediening van linalool een impact had op de symptomen van cardiomyopathie bij muizen die werden blootgesteld aan Doxorubicine. Dit is een chemotherapeutisch medicijn dat de productie van reactieve zuurstofsoorten in de mitochondriën van cellen verhoogt. Verder onderzoek suggereert ook dat linalool menselijke huidcellen kan beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door blootstelling aan UVB. Er is ook een studie op mensen gedaan, waarbij de resultaten zijn gepubliceerd in BMC Neurology. Hier beoordeelde men de effecten van geïnhaleerde linalool op oxidatieve stress bij patiënten met het carpaaltunnelsyndroom (CTS). De onderzoekers concludeerden dat: "de inhalatie van linalool de antioxidatieve activiteit verhoogt...".
-
Regulatie van het microbioom
Het menselijke microbioom bevat miljarden micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels. In de darmen helpen deze kleine beestjes ons voedsel te verteren en versterken ze zelfs ons immuunsysteem. Onze gezondheid kan echter snel een klap krijgen als de balans van deze organismen verschuift. Dit kan leiden tot een aandoening die bekendstaat als dysbiose. Deze aandoening houdt verband met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder depressie en ontstekingsziektes.
Een dierstudie toonde aan dat de toediening van linaloolrijke lavendelolie de balans van darmbacteriën bij vleeskuikens in stand hield. Daarnaast vond een **review, gepubliceerd in het tijdschrift Molecules, dat linaloolhoudende etherische olie een antimicrobieel effect kan hebben op pathogene bacteriën in de darmen.
Linalool: een kleine cannabisterpeen met een breed potentieel
Vergeleken met caryofylleen, myrceen, pineen en andere overvloedige terpenen, komt linalool in de meeste cannabis strains slechts in kleine concentraties voor. Ondanks dit voegt de chemische stof nog steeds verfrissende smaken en aroma's toe aan veel soorten. Ook draagt het bij aan een ontspannend en rustgevend effect. Het feit dat linalool zich ook aan de CB1 receptoren van het ECS bindt, roept grote vragen op over of en hoe het de interactie van THC met het lichaam beïnvloedt. Hoewel het onderzoek naar deze terpeen niet doorslaggevend is, suggereren de beschikbare gegevens dat linalool veel uitgebreider onderzoek verdient.
A-Pinene
Anti-inflammatoire
Bronchodilatator
Help het geheugen
Antibacterieel
Ook aanwezig in
dennennaalden
A-Pinene
Anti-inflammatoire
Bronchodilatator
Helpt Het Geheugen
Antibacterieel
Also found in pine needles
Beta-Caryophillene
Anti-inflammatoire
Pijnstillend
Beschermt celwanden in het spijsverteringskanaal
Ook aanwezig in zwarte peper
Soorten wiet met veel linalool
Wil je zelf het aroma, de smaak en effecten van linalool ervaren? Probeer dan eens een aantal van deze verfrissende soorten hieronder!
Do-Si-Dos Auto
Zaai Do-Si-Dos Auto-zaden rechtstreeks in textiele potten van 11 liter om te voorkomen dat je ze later moet verplanten. Aan het eind van de eerste week bereiken je zaailingen een hoogte van ongeveer 3 cm. Pas LST toe in week drie om planten compact en onopvallend te houden en verplaats ze naar buiten op een zonnige plek. Aan het einde van de vegetatieve fase pieken ze op zo'n 60 cm.
Met training kun je verwachten dat je planten tijdens de bloei een hoogte bereiken van 80 cm. Zonder training moet je op 140 cm rekenen. De totale levenscyclus duurt 9-10 weken, waarna je tot wel 150 g prachtige, paarsgroene toppen kunt oogsten. Geniet van de citrusachtige smaak van linalool naast een ontspannende en rustgevende stone.
Do-Si-Dos Auto
Do-Si-Dos x Cookies Auto | |
350 - 400 gr/m2 | |
80 - 120 cm | |
7 - 8 weken | |
THC: 20 |
Sativa 35% Indica 60% Ruderalis 5% | |
100-150 gr/plant | |
100 - 140 cm | |
9-10 weken na ontkiemen | |
Rustgevend |
Mazar
Deze indica dominante hybride is afkomstig van landrassen met een oorsprong in Afghanistan. Zaai de zaden in het vroege voorjaar binnen en houd een gemiddelde temperatuur van 25 °C aan om de kieming te versnellen. Mazar wordt gedrongen en bossig, dus ontblader je planten goed tijdens de vegetatieve fase om het bladerdak open en luchtig te houden. Verplaats de planten naar een zonnig plekje in de buitenlucht zodra alle kans op vorst voorbij is. Ze bereiken een hoogte van ongeveer 120 cm aan het einde van de vegetatieve fase.
Mazar produceert dichte cola's die tegen het einde van de bloei pronken met een dikke laag hars en trichomen. Geef je planten voldoende voeding en ze leveren in oktober een opbrengst van ongeveer 500-600 g/plant op. Na het drogen en curen van je toppen, geniet je van wel 20% THC, terwijl linalool bijdraagt aan de frisse en bloemige smaak.
Sweet ZZ
Zaai je Sweet ZZ-zaden in een zaaitray en wacht tot je zaailingen zo'n 3 cm hoog zijn. Verpot je plantjes vervolgens in potten van 15-20 liter en houd ze binnen tot het einde van week drie. Hierna kun je ze buiten zetten; kies een mooi plekje op het zuiden. Tegen het einde van de vegetatieve fase bereiken ze een hoogte van ongeveer 160 cm.
In de bloei is wat stretching mogelijk. Je planten kunnen de 200 cm aantikken, afhankelijk van de potmaat en de gebruikte trainingstechnieken. Zorg ervoor dat je genoeg voorraadpotten bij de hand hebt om eind september tot 550 g/plant te oogsten. Deze nakomeling van Grape Ape en Grapefruit bevat veel linalool, wat bijdraagt aan de heerlijke smaken van citrus en fruit.
Sweet ZZ
Grape Ape x Grapefruit | |
550 - 600 gr/m2 | |
80 - 140 cm | |
7 - 9 Weken | |
THC: 22% |
Sativa 20% Indica 80% | |
500 - 550 gr/plant | |
160 - 200 cm | |
Eind September | |
Rustgevend, Stoned |
Zkittlez
De ouders van deze prijswinnende soort zijn Grape Ape, Grapefruit en een onbekende soort. Zkittlez is indica dominant van aard en behoudt een compact en bossig formaat gedurende de hele groei. Tijdens de vroege vegetatieve fase ontwikkelen de planten in rap tempo veel bladeren. Om die reden is het belangrijk om ze vroeg te ontbladeren en te trainen om schimmelvorming tijdens de bloei te voorkomen. Zodra alle kans op vorst voorbij is, kun je je planten direct in de volle grond zetten. Daarbij houden ze van vruchtbare aarde die veel organisch materiaal bevat. Zodra de bloei aanbreekt, zijn je planten ongeveer 100-120 cm hoog.
Tijdens de vroege bloei kun je flink wat stretching verwachten, voordat ze compacte toppen gaan produceren. Naarmate je planten rijpen, zullen de aroma's van citrus versterken, een duidelijk kenmerk van hoge linaloolgehaltes. Geniet van grote opbrengsten in oktober.
Royal Skywalker
Geef Royal Skywalker zaden een duwtje in de goede richting met behulp van de keukenrolmethode om de kieming te versnellen. Plant de gekiemde zaden in potten van 15-20 liter; aan het einde van de tweede week zijn je zaailingen ongeveer 7-10 cm hoog. Geef flink wat stikstof om de groei te stimuleren en kijk toe hoe je planten opklimmen tot een hoogte van wel 80-150 cm.
Je Royal Skywalker-planten zullen tijdens de vroege bloei een piek bereiken van 200 cm, afhankelijk van de potmaat die je hebt gebruikt. Bereid je voor om in oktober tot 500–600 g/plant te oogsten. Je proeft heerlijke tonen van bosbes, citrus en peper in deze toppen, terwijl een THC percentage van 25% je geest en lichaam in zijn greep krijgt.
Royal Skywalker
Blueberry x Mazar | |
550 - 600 gr/m2 | |
80 - 130 cm | |
9 - 10 weken | |
THC: 25% |
Sativa 40% Indica 60% | |
500 - 600 gr/plant | |
150 - 200 cm | |
Oktober | |
Fysiek Ontspannend, Helder |
- Cannabis sativa terpenes are cannabimimetic https://www.nature.com
- Bacteria colonising Penstemon digitalis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Antimicrobial Activity and Proposed Action Mechanism https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Linalool Ameliorates Memory Loss and Behavioral Impairment https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Inhalation of a racemic mixture https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Lavender essential oil ameliorates depression https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Lavandula angustifolia Essential Oil and Linalool https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Depressive disorder (depression) https://www.who.int
- Linalool as a Therapeutic and Medicinal Tool in Depression https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Linalool attenuates oxidative stress and mitochondrial dysfunction https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov