.
Legale Californische Wietmarkt Zal $6.5 Miljard Bedragen
Wij duiken in Spliff-Politiek met een analyse van de legale Californische cannabismarkt. Met een geschatte verkoop van $6,5 biljoen in 2020 maakt de Gouden Staat zich op voor een “wietkoorts”.
Amerika vervult een leidende rol in de weg naar legalisering. Momenteel hebben the District of Columbia en 4 staten (Colorado, Oregon, Washington en Alaska) recreatief marihuanagebruik gelegaliseerd. Een extra 9 staten (Arizona, Arkansas, Florida, Maine, Massachusetts, Montana, Nevada, Noord-Dakota en Californië) hebben legalisering deze november op de stembiljetten staan. Van al deze staten is Californië misschien wel de staat waar legalisering “Too Big to Fail” is geworden. De mogelijkheid om tot een miljard dollar aan belastingopbrengsten voor de staat te genereren, gecombineerd met het besparen van wel honderd miljoen dollar op rechtshandhaving en het opsluiten van stoners, zoals beschreven in een rapport van CNBC op 6/30/16, kan niet worden genegeerd, noch worden afgedaan als een hype van het pro-legaliseringkamp. De wijdverspreide culturele acceptatie van medicinale marihuana is tenslotte te danken aan de krachtige invloed van Californië.
Er staat ons wederom een ingrijpend moment te wachten. Legalisering van recreatieve wiet in Californië zal invloed hebben op drugsbeleid over de hele wereld. De federale regering van de VS zal gedwongen zijn om een stapje terug te nemen in “De Strijd tegen Drugs” en die misdadigers met hun kartels zullen uit de handel gedreven worden omdat hun swag gewoon niet tegen de concurrentie op kan.
CALIFORNIË: VERANDERT HET CANNABISLANDSCHAP
“Het is echt de staat die beslissend is voor de hele natie, dus als de 55 senatoren en volksvertegenwoordigers voorstander zouden zijn van legalisering, dan zou dat een volledige dynamische verandering betekenen” – Allen St.Pierre, Uitvoerend Directeur van (NORML)
Dit is niet zachtjes uitgedrukt. 10% van de Amerikaanse bevolking noemt Californië “thuis” en het is een economische grootmacht, volgens tijdschrift Fortune is het is zelfs de 6e grootste economie ter wereld, die Frankrijk heeft overtroffen. De economie van Californië is een motor die draait op innovatie. Ga maar eens na, naast Silicon Valley en Hollywood hebben ze dominante posities verworven in de hightech- en de entertainmentindustrie, dus ze zijn praktisch van alle markten thuis.
In 1996 was Californië een pioniersstaat die medicinale marihuana legaliseerde en twintig jaar later staat het op het punt om de vulkanische katalysator te zijn die een gigantische kettingreactie kan ontketenen met weerslag op de legaliseringsbeweging over de hele wereld. Mocht Satan op de een of andere manier overwinnen en wetsvoorstel 64 wegstemmen, dan zal dit zware consequenties hebben voor de legaliseringsbeweging over de hele wereld. Zo’n nederlaag zou geen volledig doemscenario zijn maar zou legalisering in andere staten wel enkele jaren kunnen remmen; dit zou helaas zeker overwaaien naar andere continenten om zo ook Europese en Zuid-Amerikaanse legaliseringspogingen en –initiatieven te besmetten. Gelukkig zijn we er zeker van dat wetsvoorstel 64 krachtig zal worden gesteund en goedgekeurd door een ruime meerderheid van de westkust-stoners die maar wat graag 15% omzetbelasting betalen voor legale cannabis. De echte vraag is: wat betekent legaal in de stijl van Californië?
ONDER DE LOEP: EEN DIEPERE ANALYSE
Als we iets hebben geleerd van het alsmaar zien van de film “Blow” en binge-sessies van Netflix’ serie “Narcos”, is het wel het dat succes in Californië de snelste route is naar internationale acceptatie en bakken met geld. Vandaag de dag liggen dikke stapels geld legaal voor het grijpen, en volgens de recentste data van Arc View Market Research zal de totale verkoop van legale marihuana in 2020 een indrukwekkende $21,8 biljoen zijn. Dat is gigantisch veel en zelfs meer dan het Amerikaanse National Football League. De verwachting is dat Californië goed is voor $6,4 biljoen, een serieuze smak geld.
Dit soort bedragen zijn voor gehaaide geldschieters of risicokapitalisten equivalent aan een goudkoorts. We hebben het natuurlijk over de corporaties die alles globaliseren wat ze maar in hun hebberige handen kunnen krijgen. Een “wietkoorts” is zeker te verwachten en als de zaken zo uitpakken, dan zullen sommigen het product bewerken en anderen de arbeiders. We zijn er niet zo zeker van dat we zo’n soort model in Europa willen volgen.
CONCLUSIE: EEN GROENE TOEKOMST VOOR CALIFORNIË?
In de marihuana-scene zijn zich twee verschillende bedrijfsmodellen aan het ontwikkelen: het McDonalds-franchisemodel en het model van de kleine onderneming. Het beste voorbeeld van het franchisemodel is Diego Pellicer, een grote speler met de aspiratie om de Starbucks van de wietindustrie te worden.
Het merk Willie’s Reserve vertegenwoordigt de kwekers die zich wenden tot ganjapreneurs het beste. In principe is het merk uitgebreid tot een klein bedrijf per staat. Het kleine bedrijf heeft voordeel van de naamsbekendheid van de associatie met de bekende dope-rokende muzikant, en blijft organisch kweken. De werking van dit model is tegenovergesteld aan die van de snel geld binnenslepende “Agri-business”. Daarnaast is het model heel overdraagbaar en vooral toepasbaar in de EU met haar open vrije markten voor het verkeer van mens en product.
Streef je ernaar om geen voedsel te eten dat besproeid is met toxische chemicaliën of op een andere manier geschaad is? Leg je je erbij neer dat je een beetje extra moet betalen voor de vrije-uitloop burgers op de BBQ? Of bespaar je liever een paar euro en eet je een paardenburger? Dit soort opties en kwesties doen zich voor in vrije markten; de cannabisindustrie zou uiteindelijk vergelijkbaar kunnen worden met de supermarktindustrie met ruimte voor verschillende concurrerende ketens die vechten om marktaandeel.
Uiteindelijk zullen we overwinnen en zal de “Strijd tegen Drugs” beëindigd zijn. Marihuana zal vrijwel overal legaal verkrijgbaar zijn. Wat zal de bron van het product zijn? Zal het van hoge kwaliteit zijn, landelijk gekweekt? Wie zal de standaarden bepalen? Zal Gordon Ramsay zijn woede uiten jegens goedkope verkooppunten? Of zal het niemand uitmaken en wordt het kopen van een pakje joints vergelijkbaar met het bestellen van een doos kipnuggets? Niemand weet het zeker.
Het banksysteem of eigenlijk het gebrek aan toegang tot het bankensysteem heeft de marihuana-industrie in Colorado verwoest. Zonder toegang tot bankfaciliteiten zijn verkopers gedwongen tot “cash only”-verkoop. Dit is niet alleen een veiligheidsrisico en een onacceptabele onhandigheid, maar zelfs een hindernis voor groei in een tijd van cryptogeld en cashloze betalingen, die wijd beschikbaar zijn op smartphones. Als het Californische model een succes wordt en beschouwd gaat worden als de gouden standaard in de industrie, dan moet het functioneler zijn en soepeler functioneren dan alle anderen.
photocredit: Rena Schild, Shutterstock and Joshua Rainey Photography, Shutterstock.com