By Luke Sumpter Reviewed by: Erin Willis

Tegenwoordig hoef je niet veel moeite meer te doen om een recept te vinden voor een gerecht met cannabinoïden, of je nu van zoet of hartig houdt, en of je het nu voor recreatieve of therapeutische doeleinden wilt gebruiken. Het bereiden van edibles is echter, net als het telen van wiet, best een kunst. Er zijn daarbij verschillende dingen die je kunt doen om het niveau ervan naar een hoger niveau te tillen. Een daarvan is het gebruik van lecithine om meer structuur en kracht toe te voegen.

Lees hieronder alles wat je moet weten over lecithine en wat het voor je edibles kan doen!


Wat is lecithine?

'Lecithine' is een overkoepelende term voor een groot aantal emulgerende vetten. Het is een veel voorkomend bestanddeel van bewerkte voedingsmiddelen. En, zoals je zult zien, kan het ook bepaalde voordelen voor je gezondheid hebben. Hieronder bespreken we wat lecithine precies is, waar het vandaan komt en hoe het wordt gebruikt.

Bronnen van lecithine

Lecithine verwijst naar de natuurlijke vetten in:

  • eigeel: wordt beschouwd als de beste natuurlijke bron van lecithine
  • sojabonen: een populaire bron van veganistische lecithine
  • zonnebloempitten en -olie
  • avocado
  • volkoren granen
  • bloemkool
  • kool
  • vlees
  • pinda's en andere noten
  • melk
lecithin cources

Gebruik van lecithine

Lecithine is een groep fosfolipiden en een emulgator, met andere woorden, een soort vet dat vaak wordt gebruikt als natuurlijk voedingsadditief om ingrediënten te helpen binden (vooral die met een neiging om te scheiden). Zo zit het vaak in bewerkte voedingsmiddelen om vloeistoffen als water en olie te helpen binden; stoffen die elkaar normaal gesproken afstoten.

Naast het helpen binden van ingrediënten in voeding, speelt lecithine ook een cruciale rol in je lichaam, waar het celmembranen vormt. Dit zijn beschermende celbarrières met de structuren en informatie van een cel. Daarnaast suggereert onderzoek dat lecithine gunstig kan zijn voor de behandeling van galblaas[1]- en leverziekten[2]. Bovendien hebben studies het gebruik ervan onderzocht bij de behandeling van dementie en cognitieve stoornissen[3].

Lecithine in de wereld van de edibles

Lecithine is dus belangrijk bij het maken van bewerkte en voorgekookte voedingsmiddelen. Maar hoe zit het met edibles? Kan lecithine ook helpen om je cannabis edibles naar een hoger niveau te tillen? Zeker: dankzij de werkzaamheid ervan als emulgator lijkt het gebruik ervan in je edibles niet alleen hun textuur te verbeteren, maar ook hun kracht.

De rol van lecithine bij het maken van edibles

Zoals we eerder al zeiden, wordt lecithine vaak als emulgator in bewerkte voedingsmiddelen gebruikt. Bij het maken van edibles kunnen lecithine en bronnen van lecithine (zoals hierboven beschreven), precies hetzelfde effect hebben; ze kunnen helpen de ingrediënten te laten binden (net zoals je vaak eieren gebruikt om een saus te binden of de structuur van gebak te verbeteren). Bovendien is het bijzonder goed in het binden van olie en water of andere vloeistoffen die meestal van elkaar willen scheiden. Hierdoor is het superhandig voor bijvoorbeeld het gelijkmatig verdelen van wietolie of boter in je edibles.

Hoe beïnvloedt lecithine de sterkte van je edibles?

Naast het helpen binden van de ingrediënten in je edibles, kan lecithine ook hun kracht verbeteren. Onderzoek toont namelijk aan dat lecithine en andere voedingsvetten in edibles de hoeveelheid cannabinoïden verhogen waaraan je lichaam wordt blootgesteld[4] wanneer je ze consumeert. Cannabinoïden als THC en CBD zijn in vet oplosbaar. Dit betekent dat ze in een soort vet moeten worden opgelost om biologisch beschikbaar (beschikbaar voor je lichaam) te zijn. Als je wel eens droge wiet hebt geconsumeerd of er thee van hebt gezet, heb je dat waarschijnlijk wel geweten! Het gebruik van lecithine in je koekjes, brownies, space cake, etc., kan echter de hoeveelheid cannabinoïden die beschikbaar zijn voor je systeem vergroten.

leithin in endibles

De voordelen van het gebruik van lecithine in edibles

Dankzij de effectiviteit ervan als emulgator heeft het gebruik van lecithine in je edibles veel voordelen. Laten we ze eens op een rijtje zetten:

  • Het verbeteren van de biobeschikbaarheid van cannabinoïden en andere in vet oplosbare stoffen

Het gebruik van lecithine in je edibles kan helpen bij het verbeteren van de biobeschikbaarheid van cannabinoïden en andere in vet oplosbare voedingsstoffen[5], zoals vitamine A, D, E en K. Als je zoveel mogelijk uit je wiet wilt halen, is het gebruik van lecithine een geweldige manier om dat te bereiken!

  • Het krachtiger maken van je edibles

Lecithine zorgt ervoor dat je systeem wordt blootgesteld aan meer cannabinoïden, wat in een krachtigere stone resulteert. Of je nu een recreatieve of medische gebruiker bent, lecithine kan de effecten van je edibles versterken. Fijn als je op zoek bent naar een sterkere high of als je maximale verlichting zoekt van bepaalde symptomen of kwalen.

  • Het verbeteren van de spijsvertering

Lecithine is niet voor niets een basisbestanddeel van bepaalde voedingsmiddelen. Afgezien van het feit dat het een uitstekende emulgator is, laat onderzoek ook zien dat het de spijsvertering ten goede kan komen[6]. Aan de ene kant zijn geëmulgeerde vetten gemakkelijker te verteren en te absorberen door je lichaam. Als belangrijk bestanddeel van gal, geproduceerd door de galblaas, speelt lecithine echter ook een sleutelrol bij het afbreken van vetten in de maag en dunne darm. Bovendien kan het helpen de snelheid te reguleren waarmee voeding door het spijsverteringsstelsel gaat. Hierdoor wordt ook het spijsverteringsproces in zijn geheel geholpen. Sommige bronnen beweren daarnaast dat lecithine het slijmvlies in je darmen kan verbeteren[7], waardoor de spijsvertering gemakkelijker gaat (met name bij mensen met colitis ulcerosa of andere spijsverteringsproblemen).

  • Het verbeteren van de structuur van edibles

Last, but zeker not least, kan lecithine een grote impact hebben op de textuur en kwaliteit van je edibles. Emulgatoren als lecithine of bronnen van lecithine zullen de ingrediënten helpen te binden en goed te mengen. Hierdoor ontstaat een uniform en smaakvol eindproduct. En dat is belangrijk, omdat edibles immers niet alleen krachtig moeten zijn, maar ook lekker!

weed dough

Hoe gebruik je lecithine in edibles?

Nu weet je wat lecithine is, waar het vandaan komt en wat het kan doen. Hieronder laten we je zien hoe je het in je edibles kunt gebruiken om ze naar een hoger niveau te tillen:

  • Om lecithine te gebruiken als deegverbeteraar in bijvoorbeeld space cake en brownies, neem je 1 theelepel lecithine voor elke 100g bloem die je gebruikt. Los het in de vloeibare ingrediënten op en bereid je deeg en recept als normaal. Je zou een enorme verbetering van de textuur en consistentie moeten opmerken.
  • Om veganistische lecithine te gebruiken als alternatief voor eigeel bij het bakken, combineer je anderhalve eetlepel veganistische lecithine korrels met 2 theelepels water voor elke eierdooier in je recept. Eieren zijn een belangrijk ingrediënt bij het bakken, omdat ze de beste natuurlijke bron van lecithine zijn en een uitstekend bindend effect hebben. Als je vegan bent, vervang ze dan door het hierboven beschreven mengsel. Zo weet je zeker dat je producten hun structuur en smaak behouden!

Lecithine: veiligheid en bijwerkingen

Lecithine is een basisbestanddeel van allerlei soorten bewerkte voedingsmiddelen. Het wordt als veilig beschouwd voor menselijke consumptie, zelfs in doses tot 30g per dag. Net als andere ingrediënten kan lecithine bij sommigen of in hoge doseringen echter onaangename bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

  • diarree
  • misselijkheid
  • buikpijn
  • vol gevoel

Verbetert lecithine de ervaring van het eten van edibles?

'Lecithine' is een overkoepelende term die verwijst naar een groep emulgerende vetten. Het zit in bewerkt voedsel, maar ook in natuurlijke voedingsmiddelen, waaronder eieren, sojabonen, zonnebloempitten/-olie, avocado's en vlees. Dankzij de effectiviteit ervan als emulgator is lecithine een geweldig additief voor edibles (vooral gebakken producten, zoals brownies, koekjes en space cake), en kan het hun structuur, textuur en kracht verbeteren. Bovendien kan het helpen bij de spijsvertering en de biobeschikbaarheid van andere voedingsstoffen bevorderen, voornamelijk in vet oplosbare vitamines. Dus, ben je op zoek naar een eenvoudige manier om je edibles naar een hoger niveau te tillen? Dan is lecithine misschien wel het antwoord!

External Resources:
  1. Dietary lecithin protects against cholestatic liver disease in cholic acid https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Lecithin for dementia and cognitive impairment - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Dietary fats and pharmaceutical lipid excipients increase systemic exposure to orally administered cannabis and cannabis-based medicines - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Fat-Soluble Vitamins - Diet and Health - NCBI Bookshelf https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. LinkedIn Login, Sign in | LinkedIn https://www.linkedin.com
  7. Lecithin as a Therapeutic Agent in Ulcerative Colitis | Digestive Diseases | Karger Publishers https://karger.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.