By Max Sargent


Wiet kan onder veel omstandigheden groeien. Als je echter een topoogst nastreeft, heb je een vrij specifieke omgeving nodig. Afhankelijk van waar je woont, is je tuin of een kas misschien wel de beste plek.

Wetgeving en weersomstandigheden kunnen echter ook roet in het eten gooien. Als gevolg daarvan kan het zijn dat je je kweekproject naar binnen moet verplaatsen. In dat geval moet je de buitenomgeving zo goed mogelijk nabootsen.

Je kunt natuurlijk alleen wat lampen ophangen, achterover leunen en hopen dat het goed uitpakt. Maar met een sterk gecontroleerde omgeving is de kans op een succesvolle oogst veel groter. Dit is waar indoor kweektenten om de hoek komen kijken.

Wat is een indoor kweektent?

Een wiet-kweektent is misschien wel de populairste manier om binnenshuis te kweken. Het biedt een perfecte omgeving voor wiet om zich te ontwikkelen, zonder dat je er een hele kamer voor hoeft om te bouwen.

Kweektenten variëren nogal in grootte. Sommige passen in je kledingkast, andere zijn zo groot dat je er gigantische sativa's in kunt huisvesten. Ze zijn daarbij veel meer dan alleen maar een stuk plastic. Zo hebben ze ook in- en uitlaten, voor bijvoorbeeld stroom, water en ventilatie. Bovendien zijn goede kweektenten gemaakt van hoogwaardige materialen die helpen om de juiste temperatuur, luchtvochtigheid, luchtstroom, en blootstelling aan licht te behouden.

Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten

Waarom zou je een wiet-kweektent gebruiken?

Er zijn allerlei redenen waarom het investeren in of het maken van een kweektent de moeite waard is, en eigenlijk zelfs noodzakelijk. Laten we de voordelen eens op een rijtje zetten:

Voordelen van het gebruik van een kweektent

Kweektenten creëren een compacte en ideale omgeving om wiet in te kweken, zonder dat ze permanent een hele kamer in beslag nemen.

Andere redenen om een kweektent te gebruiken, zijn:

  • Betaalbare oplossing voor het creëren van een kweekruimte
  • Geoptimaliseerde omgeving verbetert de grootte en kwaliteit van de oogst
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Isolatie bespaart geld op de energierekening
  • Helpt plagen te voorkomen
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Houdt stof en vuil uit de kweekruimte
  • Helpt onopvallend te blijven door warmte en geur vast te houden
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Kan dienen als een plek om moederplanten of planten in verschillende groeistadia te huisvesten
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten

Nadelen van het gebruik van een kweektent

Vergeleken met de voordelen van het gebruik van een kweektent, staat er slechts een handjevol nadelen tegenover:

  • De initiële investering kan hoog zijn (afhankelijk van wat je koopt)
  • Kweektenten hebben alsnog wel wat ruimte nodig
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten

Uiteindelijk wegen deze nadelen nauwelijks op tegen de vele voordelen. Het opzetten van een indoor wietkweek kan sowieso vrij prijzig uitpakken, of je nu wel of niet een tent gebruikt. Een kweektent kan je echter helpen om een grotere oogst te behalen. Wiet kweken vereist hoe dan ook ruimte, met of zonder tent.

Waar moet je een wiet-kweektent opzetten?

Door eerst een geschikte kamer voor je kweektent te kiezen, weet je beter welke specifieke tent je moet nemen. Uiteindelijk kun je zo ook betere resultaten behalen. Als je je tent op de verkeerde plek zet, kan het slecht uitpakken.

Dit zijn enkele dingen die het overwegen waard zijn:

  • Lichtwering: ten eerste geven kweeklampen veel licht af. Wanneer dit uit de tent schijnt, kan dat ontzettend vervelend zijn. Ten tweede kan licht dat binnenkomt wanneer planten zich in de donkere fase bevinden, hun interne klok in de war brengen. Dit kan verrassend veel schade aanrichten. Daarom moet je een ruimte kiezen die je volledig kunt verduisteren.
  • Luchtdicht: dit is minder belangrijk, maar het kan je toch geld en moeite besparen. Een luchtdichte kweekruimte helpt allereerst om geuren binnen te houden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de temperatuur en luchtvochtigheid stabieler blijven. Beide factoren kun je ook op andere manieren optimaliseren, maar een luchtdichte ruimte is een goed begin.
  • Luchtverversing: als je het je kan veroorloven, dan kan het installeren van een ventilatiesysteem een enorm verschil maken. Dit is ideaal om het zuurstof-, CO₂- en vochtigheidsniveau op peil te houden. Overweeg ook om bij het uitlaatsysteem een koolstoffilter te installeren. Dit doet wonderen om geuren te verminderen.
  • Klimaatbeheersing: een vochtige garage is waarschijnlijk niet de beste ruimte. Althans, niet zonder een paar extra's. Zo heb je een verwarmingssysteem en een ontvochtiger nodig. Hiermee kun je op een kunstmatige manier een omgeving handhaven waarin je planten optimaal kunnen groeien.
  • Connectiviteit: je moet ook stroom en water naar je kweektent zien te krijgen. Als je de tent zomaar lukraak ergens neerzet, kom je er achteraf wellicht achter dat je dagelijks liters water door het huis moet slepen. Geloof ons, dit wil je koste wat het kost vermijden. Bovendien wil je niet dat er overal draden hangen, dus als je je tent in de buurt van een stopcontact plaatst, maakt dat je leven ook een stuk makkelijker.

Welke dingen zijn belangrijk bij het kiezen van een kweektent?

Er komt veel kijken bij het kiezen van de juiste kweektent. De keuze is reuze, en sommige opties zijn misschien geschikter voor jouw ruimte dan andere. Hieronder zetten we op een rij waar je op moet letten:

Prijs

Zoals met alle artikelen, zijn kweektenten er ook in verschillende prijsklassen. Het is echt niet zo dat je al je spaargeld erdoorheen moet jagen. Er zijn ook redelijk betaalbare modellen met alles wat je nodig hebt voor een degelijke kweek.

De goedkoopste modellen beginnen bij zo'n 120 euro, terwijl de duurste wel honderden euro’s kunnen kosten, soms zelfs meer. De goedkopere tenten hebben ook prima basisfuncties, denk aan Mylar-voering, observatievensters en meerdere openingen, en zijn tevens vaak van stevig materiaal gemaakt.

Doe goed je huiswerk voordat je een kweektent koopt. Op die manier kun je zoveel mogelijk geld besparen, en koop je geen kat in de zak.

Materialen

Qua materiaal heb je nogal wat opties. De buitentent moet gemaakt zijn van een sterk, duurzaam materiaal, bijvoorbeeld canvas. Maar de materiaalkeuze wordt pas echt belangrijk als het om de binnenkant gaat. De binnenkant van een kweektent moet bekleed zijn met reflecterend materiaal, zodat er geen licht wordt verspild. Hierdoor bespaar je geld en krijg je tegelijkertijd een betere oogst.

De meer reflecterende materialen zijn echter meestal wel wat duurder. Hieronder vind je enkele opties:

  • Aluminiumfolie (55-60% reflectie): dit is een van de goedkoopste en toegankelijkste opties. Het is een prima keuze voor beginnende kwekers die een gemiddelde oogst willen behalen. Uiteindelijk zal aluminium echter wel scheuren. De reflectie is degelijk, maar het levert niet de allerbeste oogsten op.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Nooddekens (70% reflectie): je kunt de ruimte ook met nooddekens bekleden. Deze zijn erg goedkoop en reflecteren goed. Net als bij aluminiumfolie is de kans op kreuken en scheuren echter vrij groot.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Witte folie (90% reflectie): dit is een goede optie, omdat het sterk reflecterend is. Het kan echter een beetje lastig zijn om te bevestigen, maar als je er een beetje handig in wordt, werkt het geweldig. Bovendien is het niet duur.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Panda-folie (85–95% reflectie): deze speciale folie is aan één kant zwart en aan de andere kant wit. De witte kant reflecteert enorm veel licht, is stevig en kreukt niet. Dit maakt het zeer geschikt voor wietkweek. Het enige nadeel is dat het duurder is in vergelijking met de andere opties.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Orca-folie (85-95% reflectie): orca-folie werkt op dezelfde manier als panda-folie. Het is eigenlijk een beetje het duurzamere (en duurdere!) zusje ervan. Als je van plan bent om serieus en vaak te kweken, dan is dit op de lange termijn zeker de moeite waard. Maar voor een eerste poging is het waarschijnlijk een beetje overdreven.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Mylar (90–95% reflectie): dit is het materiaal waarmee de meeste kweektenten worden geleverd, en niet zonder reden. Het is zeer reflecterend en erg goedkoop in vergelijking met andere opties. Het enige nadeel is dat het vrij delicaat is, dus wees er voorzichtig mee.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten

Maat

Als je nog nooit met een tent hebt gewerkt, kan het kiezen van een geschikte maat lastig zijn. Trainingstechnieken en/of potmaten beïnvloeden de totale grootte van wietplanten behoorlijk, net als de genen van een bepaalde strain. Uiteindelijk moet je uitzoeken hoeveel planten je per m² wilt kweken en daar een tent met de juiste afmetingen bij kiezen.

Voor beginnende kwekers is een kweektent met een vloeroppervlak van 1m² voldoende om een behoorlijke hoeveelheid wiet te kweken. Tenten van dit formaat zijn goed betaalbaar (ongeveer 120 euro), wat het kopen van een goede lichtinstallatie ook een stuk makkelijker maakt.

Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten

Kenmerken en kwaliteit

Tenten hoeven niet per se super hightech te zijn, maar ze moeten wel een paar specifieke kenmerken hebben. Zonder deze eigenschappen kunnen ze vrij beperkt zijn.

Dit is waar je op moet letten:

  • Een stevig frame met veel aansluitingen: aan het frame hang je je lampen en misschien zelfs een ventilatiesysteem op. Een setje leds voor 1m² kan slechts 2kg wegen, maar HPS-lampen kunnen wel 5kg wegen. Uitlaatsystemen kunnen meer dan 6kg wegen. Dus neem het zeker voor het onzekere, en koop een tent die minimaal 12kg aankan. Anders kan het geheel op een gegeven moment instorten!
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Een flink aantal openingen voor luchtuitwisseling: je hebt allereerst openingen nodig waar de lucht van de afzuigventilator doorheen kan. Daarnaast wil je een opening aan de onderkant hebben, waar verse lucht kan worden aangezogen. Een goede kweektent heeft dus minimaal drie luchtopeningen. Zonder deze luchtuitwisseling wordt het lastig om je planten een gezonde toevoer van frisse lucht te geven.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Meerdere ingangen: hoeveel ritsen wil je in je tent hebben? Slechts één, of meerdere? Vooral bij grotere tenten is het erg belangrijk om er van meerdere kanten in te kunnen. Bovendien kan het zeer nuttig zijn om transparante observatievenstertjes te hebben. Zo hoef je niet telkens je tent te openen als je je planten wilt bekijken, en is het minder storend voor ze. Zorg er wel voor dat er een ondoorzichtige afdekking voor deze venstertjes hangt, om lichtlekken te voorkomen.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Geurbestrijding: wanneer je een tent goed dichthoudt, kun je enigszins de geuren binnenhouden. Toch zal het de sterke aroma’s van je wietkweek nooit helemaal verbergen. Als je echt heimelijk wilt kweken, moet je een filter in je uitlaatsysteem installeren.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten
  • Automatisering: kant en klare geautomatiseerde kweektenten bestaan niet. Als je je kweek wilt automatiseren, heb je timers en pompen nodig die je zelf moet kalibreren. Het goede nieuws is dat de meeste tenten hier prima geschikt voor zijn.
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten

Hydroponics of aarde?

Wil je je planten in aarde kweken, dan moeten ze comfortabel op de grond staan. Vierkante potten helpen daarbij om de ruimte per m² te benutten. Hydroponische systemen hebben soms extra ruimte nodig, dit hangt een beetje af van het type dat je kiest.

Je kunt ook extra reservoirs buiten de tent zetten met een verbinding via slangen. In dit geval moet je een tent met meer dan drie openingen kopen.

Een eb- en vloedsysteem, diepwatercultuur en wicksysteem kun je echter allemaal in tenten met dezelfde grootte als voor een kweek in aarde realiseren. De nutrient filmtechniek (NFT) heeft daarentegen iets meer ruimte nodig, dus wil je hiervoor gaan, dan moet je een wat grotere tent bestellen.

En dan nog dit...

Als je een kweektent koopt, heb je wat extra apparatuur nodig om alles in elkaar te zetten. Het optuigen van lampen en uitlaatsystemen vereist bijvoorbeeld armaturen, die niet altijd in de tentverpakking zitten.

Handige extra’s zijn:

  1. Kabelbinders
  2. Duct tape
  3. Reflecterende tape (voor het afdichten van kieren rond bijvoorbeeld slangen)
  4. Riemen (voor zwaardere apparaten in grotere tenten)
  5. Stroomverlengkabels
Kweektenten voor wiet: alles wat je moet weten

Kun je je eigen kweektent maken?

Heb je geen geld of zin om een kweektent te kopen, maar wil je wel profiteren van de voordelen, maak er dan zelf een!

Bovendien is het niet eens heel moeilijk! Zolang je een beetje geduld hebt, kun je een prima tent bouwen waarmee je een degelijke oogst kunt behalen. Je moet alsnog een kleine investering doen om aan de slag te kunnen, maar het gaat je altijd minder kosten dan wanneer je eentje koopt.

Indoor kweektenten: een perfecte teeltoplossing

Als je binnen wiet kweekt, is het gebruik van een kweektent in principe altijd de beste optie. Wanneer je genoeg plek hebt en een hele kamer kunt ombouwen tot kweekruimte, heb je er misschien geen nodig, maar zelfs dan kan het handig zijn, tenzij je van plan bent superveel wiet te verbouwen.

Kortom, een kweektent is eigenlijk gewoon de beste keuze. Er zijn talloze opties, en je kunt er zelfs zelf eentje bouwen! Met de informatie uit dit artikel en onze diepgaandere artikelen hierover kun je prima uitvinden wat je nodig hebt. Niets staat je nog in de weg om aan de slag te gaan!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.