By Luke Sholl

LEVENSVERANDEREND LETSEL AAN HET RUGGENMERG

De gevolgen van ruggenmergletsel zijn vaak permanent. Om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden, moeten mensen met dergelijk letsel hun leven drastisch omgooien. Ze moeten aanpassingen doen die verre van comfortabel of gemakkelijk zijn. En zelfs dan is het door de verlamming moeilijk om met de pijn en beperkte motorische functies om te gaan. Elke behandeling die de klachten van het ruggenmergletsel kan verbeteren of verminderen, is een zegen voor deze mensen.

Het ruggenmerg kan beschadigen als het wordt geraakt door een losgeraakt of beschadigd botfragment, schijfmateriaal of ligamenten. Vaak wordt dergelijk letsel veroorzaakt door een klap op de nek of wervelkolom. Door de beschadiging worden zenuwen samen gedrukt. Signalen van de zenuwcellen kunnen daardoor niet meer naar de hersenen worden overgedragen. Daarin verschilt het van rugletsel; ruggenmergletsel treft de lichaamsfuncties, met name de mobiliteit.

Steeds meer wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van cannabis op ons endocannabinoïde systeem. Geanalyseerd wordt hoe wiet ervoor kan zorgen dat het trauma beperkt blijft en hoe het verlichting kan bieden bij klachten.

ONS ENDOCANNABINOЇDE SYSTEEM BEVAT WELLICHT DE SLEUTEL

Onderzoekers waren benieuwd hoe het endocannabinoïde systeem, of meer specifiek onze CB1 en CB2 receptoren, reageren op ruggenmergletsel. De verwonding kan soms leiden tot een secundaire reactie van het lichaam met verdere schade en meer pijn als gevolg. Door onze neuroprotectieve reactie te veranderen, is het in theorie mogelijk om de omvang van het trauma te beperken bij onvolledig ruggenmergletsel.

In een studie met ratten ontdekten de wetenschappers dat bijna direct na de verwonding de endocannabinoïden 2-arachidonoylglycerol (2-AG) en anandamide (AEA) zich opstapelden. Door gebruik te maken van een inhibitor werd voorkomen dat de CB-receptoren werden gestimuleerd. Daarbij vertoonden de groepen ratten verschillende biologische reacties. Het is lastig in te schatten in hoeverre deze neuroprotectieve reactie kan worden gemanipuleerd om beter herstel na trauma te bewerkstelligen. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat het endocannabinoïde systeem een centrale rol speelt.

De CB1 en CB2 receptoren die voorkomen in ons ruggenmerg zijn ook in de rest van ons lichaam aanwezig. Eveneens in de belangrijke organen en het centrale zenuwstelsel. Ons lichaam produceert daarbij eigen endocannabinoïden. Toch kunnen supplementen met fytocannabinoïden uit cannabis de biologische reactie die door deze receptoren wordt getriggerd, versterken. Op moleculair niveau lijkt THC ontzettend veel op anandamide.

Schade Aan Het Ruggenmerg

DE IMPACT VAN DE KLACHTEN ALS GEVOLG VAN RUGGENMERGLETSEL

Het gebruik van marihuana als behandeling van de klachten als gevolg van ruggenmergletsel gaat verder dan het voorlopige onderzoek naar ons endocannabinoïde systeem. Symptomen van ruggenmergletsel zijn onder andere ernstige pijn, spierspasmen, slapeloosheid, angst en depressie. Deze klachten zijn niet alleen meteen na het letsel aanwezig, maar de patiënt heeft er ook dagelijks mee te maken.

Bij de traditionele behandelmethode worden opioïden gebruikt die op de korte termijn helpen. Je hebt er echter steeds meer van nodig om het effect te blijven merken. Door regelmatig opioïden te gebruiken, loop je dan ook een groot risico op verslaving, wat inderdaad vaak voorkomt.

PATIËNTEN GEVEN AAN MINDER SPASTICITEIT TE ERVAREN

Een onderzoek met vragenlijsten heeft bekeken in hoeverre cannabis helpt bij mensen met ruggenmergletsel die spasticiteit ervaren. Spasticiteit is een aandoening die ervoor zorgt dat specifieke spieren voortdurend zijn gespannen. Dit kan mild zijn, met stijve spieren als gevolg. Maar in extreme gevallen kan het ervoor zorgen dat iemand niet meer kan bewegen of spreken.

Er werden 43 vragenlijsten ingezameld. Uit het merendeel kwam naar voren dat marihuana leek te zorgen voor een vermindering in spasticiteit. Zoals besproken, heeft cannabis niet de verslavende of giftige eigenschappen van reguliere opioïden. Patiënten hadden dan ook een voorkeur voor wiet als alternatief.

De verzamelde gegevens geven aanleiding tot nader onderzoek. Daarmee moet worden bepaald welke dosering is vereist en in welke mate spasticiteit kan worden verminderd.

How Cannabis Can Help With Spinal Cord injury

CANNABIS EN DE SYMPTOMEN VAN RUGGENMERGLETSEL

Spasticiteit is niet de enige aandoening waar mensen met ruggenmergletsel mee moeten leren leven. Zoals we al eerder hebben aangegeven, kunnen patiënten lijden aan voortdurende of ernstige pijn. Ook daarbij kan marihuana enig soelaas bieden. Maar kan wiet misschien verlichting bieden? In diverse studies worden THC en CBD getest op modellen van pijn en ontstekingen om deze vraag te beantwoorden.

De psychoactieve bijwerkingen van THC in relatie tot ruggenmergletsel moeten nog nader worden onderzocht. Een behandeling met cannabidiol als onderdeel van een volledig plantenextract blijkt echter in ieder geval voor verlichting van neurogene pijn te zorgen. Daarbij is aangegeven dat de bijwerkingen ‘goed te verdragen’ zijn. De effectiviteit van marihuana kan ook hier in verband worden gebracht met de door cannabinoïden getriggerde reacties in ons zenuwstelsel via het endocannabinoïde systeem.

EEN HOOPVOLLE TOEKOMST

De meeste mensen kunnen zich niet voorstellen hoe een leven met ruggenmergletsel eruitziet. Het kan je leven volledig op zijn kop zetten. De aandoening is van invloed op zelfs de meest eenvoudige dagelijkse bezigheden. Voorlopig onderzoek laat zien dat cannabis een sterke bondgenoot kan zijn bij het versterken van het herstelproces bij onvolledig letsel. De plant blijkt bovendien werkzaam te zijn bij het verlichten van dagelijkse klachten. In het belang van de mensen die ermee te maken krijgen, is het belangrijk dat we onderzoek blijven doen naar de onontdekte genezende eigenschappen van ons endocannabinoïde systeem.

External Resources:
  1. Characteristics of Individuals with Spinal Cord Injury Who Use Cannabis for Therapeutic Purposes https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Early Endogenous Activation of CB1 and CB2 Receptors After Spinal Cord Injury Is a Protective Response Involved in Spontaneous Recovery - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Cannabis Effect on Spasticity in Spinal Cord Injury - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. A preliminary controlled study to determine whether whole-plant cannabis extracts can improve intractable neurogenic symptoms https://www.ukcia.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.