By Max Sargent

Blowers hebben een beetje de reputatie lui te zijn. Bankhangen en giechelen zijn zeker elementen die meespelen bij high worden, maar dat is echt niet het enige.

Is dagelijks wiet roken echter wel goed voor je?

Waarschijnlijk is ongecontroleerd, chronisch wietgebruik tot op zekere hoogte schadelijk en kan dat tot een vorm van misbruik en tolerantie leiden. Bij Royal Queen Seeds houden we natuurlijk ook van wiet, maar we zijn ook graag eerlijk. En we denken dat de beste manier om verantwoorde, veilige en plezierige wietconsumptie aan te moedigen, is door zoveel mogelijk objectieve kennis te delen.

We gaan hieronder daarom dieper in op de effecten van wiet op de hersenen en de mogelijke negatieve gevolgen van chronisch gebruik.


Wat doet wiet met de hersenen?

THC gaat op een vrij eenvoudige manier een wisselwerking met het endocannabinoïdesysteem (ECS) van het lichaam aan. Het ECS zit door het hele lichaam, en hoewel we er nog niet alles van weten, wordt aangenomen dat het een vitale rol speelt bij homeostase (het behoud van systemische balans).

De invloed van het ECS is echter veel breder dan alleen het behouden van de systemische balans. Het lijkt namelijk ook betrokken te zijn bij het geheugen, de cognitie, motoriek, stemming en nog veel meer.

THC heeft affiniteit voor zowel CB1- als CB2-receptoren. Het kan zich binden aan CB1-receptoren in de hersenen vanwege de structurele gelijkenis ervan met het molecuul anandamide, een van de lichaamseigen cannabinoïden die als neurotransmitter werkt.

Anandamide (bekend als het 'geluksmolecuul') wordt aangemaakt wanneer dat nodig is, en dient vele doeleinden, waaronder beloning en leren. Het is echter zelden in grote hoeveelheden beschikbaar en wordt snel in het lichaam afgebroken. THC daarentegen kan in hoge gehaltes worden ingenomen en wordt niet zo gemakkelijk afgebroken. Dit is de reden waarom we met THC sterke, langdurige highs ervaren, en met anandamide niet.

THC en dopamine

THC lijkt ook dopaminergisch[1] te zijn (wat betekent dat het het dopamineniveau beïnvloedt). De impact lijkt daarbij indirect, wat enigszins kan verklaren waarom wiet afhankelijkheid kan creëren, zonder dat het een volledige fysieke verslaving wordt.

Hoewel er nog lang geen consensus over bestaat, zijn er wel aanwijzingen dat THC het dopaminegehalte beïnvloedt door GABA-remmers te onderdrukken[2].

Alhoewel lang nog niet alles bekend is over het verband tussen THC en dopamine, is het wel goed om rekening te houden met deze wisselwerking bij het bekijken van de voor- en nadelen van dagelijks wietgebruik.

Is dagelijks wiet roken slecht?

Nu we min of meer weten hoe wiet de hersenen beïnvloedt, gaan we over tot de grote vraag: als je elke dag wiet rookt, is dat dan slecht voor je? En wat is chronisch wietgebruik eigenlijk precies?

Om deze vragen te beantwoorden, moet je de volgende informatie met je eigen gewoonten en ervaringen gaan vergelijken. Een simpel advies: als je het gevoel hebt dat je beter kunt stoppen of minderen, doe dat dan ook.

Als je er echter wat minder drastisch in staat, maar toch wilt weten of je misschien te veel wiet rookt, dan zijn er een paar dingen die je voor jezelf op een rijtje kunt zetten. Je eigen gedrag objectief beoordelen is zeker lastig, maar we kunnen wel proberen je de realiteit wat beter onder ogen te laten zien.

Ten eerste is het de moeite waard om uit te zoeken of je wietgebruik in de categorie cannabismisbruik en -afhankelijkheid valt.

Is dagelijks wiet roken slecht?

Wat is chronisch cannabisgebruik? Onderzoek naar cannabismisbruik en -afhankelijkheid

Cannabismisbruik en -afhankelijkheid kunnen lastig te definiëren zijn, omdat ze niet gepaard gaan met de typische symptomen van andere, fysieke verslavingen. Er is daarbij sprake van een kleine nuance tussen misbruik en afhankelijkheid. Misbruik behelst namelijk de manier waarop iets gebruikt wordt en de effecten die het heeft, terwijl afhankelijkheid meer gaat over hoe moeilijk het is om te stoppen met gebruiken.

Vaak gaan de twee echter hand in hand. Verschillende factoren bepalen daarbij of we een gezonde relatie met wiet hebben, of juist een ongezonde afhankelijkheid hebben ontwikkeld.

Een van de eerste en duidelijkste signalen is wanneer je merkt dat je ook aan het roken bent als je eigenlijk niet eens wilt roken. Word je weleens wakker en beloof je jezelf niet te blowen tot de avond, terwijl je 's middags alweer stoned wordt?

Geef je geld uit aan wiet, terwijl je het je eigenlijk niet kunt veroorloven? Houdt het stoned-zijn je tegen om andere dingen te doen die je leuk vindt? Of belemmert het je dagelijkse bezigheden helemaal niet, en versterkt het juist je passies en creativiteit?

Het stellen van dit soort vragen is een goed begin om inzicht te krijgen in je relatie met wiet.

  • Wat veroorzaakt cannabisafhankelijkheid?

Afhankelijkheid van drugs treedt op wanneer de receptoren voor neurotransmitters ongevoelig worden. Dit is onlosmakelijk verbonden met tolerantie: naarmate de tolerantie toeneemt, kan ook de afhankelijkheid toenemen.

Als mensen die veel wiet gebruiken de hersenen blijven overspoelen met THC, worden de CB1-receptoren er na verloop van tijd ongevoelig voor. Het aantal beschikbare receptoren neemt hierdoor af. Dus als je dan net zo high wilt worden als voorheen, heb je meer wiet nodig om hetzelfde effect te bereiken. De receptoren blijven hierdoor steeds meer afnemen. Dit veroorzaakt vervolgens tolerantie en is schadelijk als je de controle erover verliest.

Afhankelijkheid gaat nog een stuk verder, en bovendien komt hier vaak dopamine bij kijken. Wanneer we middelen gebruiken die ons een goed gevoel geven, activeert dat het beloningssysteem van de hersenen. In feite leert het ons dat het een goede zaak is om het middel te nemen, en dat we er een gewoonte van moeten maken. Dopamine is hierin de absolute Koning van de Beloning.

Hoe vaker je hersenen een bepaalde activiteit associëren met dopamine-afgifte, hoe vaker ze die activiteit willen ervaren. Koppel dat aan de desensibilisatie van de CB1-, CB2- en dopaminereceptoren, en je hebt het recept voor afhankelijkheid. Je hersenen snakken hierbij niet alleen steeds meer naar het middel, maar ontvangen er ook elke keer minder van. Als je dan vervolgens weer meer neemt om aan die hunkering te voldoen, groeit de afhankelijkheid ook, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Gelukkig kun je dit wel in toom houden. Het vergt simpelweg wilskracht. Het voordeel is tweeledig: geen ontwikkeling van afhankelijkheid en meer voldoening als je rookt!

Wat veroorzaakt cannabisafhankelijkheid?

Wat zijn de langetermijneffecten van overmatig wietgebruik?

Er zijn tal van mogelijke negatieve effecten aan langdurig, regelmatig wietgebruik verbonden. We moeten er wel bij zeggen dat deze niet vaststaan. Verschillende mensen ervaren dan ook verschillende langetermijn- en kortetermijneffecten.

Natuurlijk hebben we het hier niet alleen over mentale effecten. Vooral als wiet wordt gerookt, kan het ook een nadelige fysieke uitwerking hebben. Bovendien is er nog meer slecht nieuws voor blunt-liefhebbers: verbrande wiet zit vol kankerverwekkende stoffen!

Hieronder enkele mogelijke langetermijneffecten van wietgebruik (voornamelijk van het roken van wiet), waar instituten, onderzoek naar drugsmisbruik en andere onderzoeken vaak naar verwijzen:

Hart[3]- en longproblemen[4] (hoewel het moeilijk kan zijn om deze van soortgelijke problemen door tabaksgebruik te onderscheiden). Gewichtstoename[5]
Angst/depressie[6], stemmingswisselingen Verslechtering van het verbale geheugen[7]
Weinig motivatie Tolerantie en afhankelijkheid



Ondanks dat sommige effecten alleen in het ergste geval voorkomen, is het toch verstandig er rekening mee te houden.

Bovendien kunnen verslaving en afhankelijkheid diverse sociale en emotionele problemen veroorzaken, waaronder verbroken relaties, banenverlies, financiële problemen en depressie. Door iemands gevoel van keuzevrijheid en controle weg te nemen, kan een drugsverslaving zeer slopend worden.

Wat is het effect van wiet op de hersenontwikkeling?

Aangenomen wordt dat het ECS een cruciale rol speelt bij de hersenontwikkeling. Door het kunstmatig te manipuleren, brengen we het dan ook op een belangrijk moment uit balans.

Het brein is veel kneedbaarder als het zich ontwikkelt. In die periode is het dan ook mogelijk om het te veranderen, en die veranderingen kunnen tot na de adolescentie blijven bestaan. Naast het vergroten van de kans op aandoeningen als psychose en depressie[8], is er ook bewijs dat zwaar wietgebruik tijdens de adolescentie een aanzienlijke en onomkeerbare afname van cognitieve vaardigheden en het geheugen[9] kan veroorzaken.

Dat niet alleen: ook de prefrontale cortex is rijk aan CB1-receptoren, en we weten dat bij mensen die veel wiet gebruiken het grijze weefsel in dit gebied dunner dan bij controlegroepen is[10]. Dit komt vooral voor bij gebruikers die in de adolescentie beginnen met roken. Ook weten we dat dit sterk in verband met onder andere psychoses kan staan.

We kunnen dan ook concluderen dat je beter kunt wachten met wiet roken totdat je volwassen bent. We raden af om cannabis te roken als de hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Als je het echter toch gaat gebruiken, gebruik het dan met mate. Je 'oudere ik' zal je dankbaar zijn!

Cannabisgebruik beperken of helemaal stoppen

Misschien wil je je gebruik verminderen, of stoppen met wietroken? In dat geval zijn er genoeg manieren om dit aan te pakken.

  • Tolerantiepauzes

Tolerantiepauzes zijn een perfecte manier om je wietgebruik gezond te houden. Door de tolerantie van de hersenen te verminderen, verklein je namelijk de kans op afhankelijkheid en alle negatieve effecten die daarmee gepaard gaan. Je bespaart hiermee niet alleen geld, maar je behoudt ook de natuurlijke gevoeligheid van je neuroreceptoren.

Je kunt dit geleidelijk aanpakken, of in één keer doen. Als je dit geleidelijk doet, moet je de frequentie en intensiteit waarmee je rookt beetje bij beetje verminderen. Ben je echter helemaal niet blij met je afhankelijkheid of tolerantie, dan kan helemaal stoppen beter zijn. Niet roken is inderdaad lastig, maar het is nog lastiger om na een joint die motivatie vast te houden!

Als je elke dertig dagen 48 uur stopt met roken, dan kan dat al een groot verschil maken wat het beheersen van je tolerantie en afhankelijkheid betreft.

Een tolerantiepauze inlassen is bovendien een goede manier om erachter te komen hoe je relatie met wiet werkelijk is. Draai je je hand er niet voor om om twee daagjes niet te roken, dan is de kans groot dat je wietgebruik gezond is. Merk je echter dat je telkens weer naar een trekje verlangt, dan kan dit een teken zijn dat je echt over je gewoonte moet gaan nadenken.

Tolerantiepauzes

  • Het microdoseren van wiet

Net als avocado's, gerecyclede steigerhouten tafels en gloeilampen met imitatiedraad, heeft microdosing het afgelopen decennium aan populariteit gewonnen.

Wil je anders met wiet omgaan, dan kan microdoseren wellicht uitkomst bieden. Dit geeft je receptoren en longen wat meer rust. Daarnaast vergroot het je mogelijkheden om ook andere positieve veranderingen door te voeren. Door steeds een beetje minder stoned te zijn, is de kans groter dat je daadwerkelijk gaat hardlopen, of aan dat project begint waar je al weken over peinst.

Door te microdoseren in plaats van helemaal te stoppen, ervaar je wel de mentale buzz en verhoogde creativiteit, maar niet de lusteloosheid.

Het microdoseren van wiet
  • Overweeg CBD-soorten

Het gebruik van CBD-rijke strains of soorten met alleen CBD kan ook een geweldige manier zijn om je (THC-rijke) wietconsumptie te verminderen. Als je CBD-wiet vapet of rookt, vervul je nog steeds die bekende hunkering, en proef je nog steeds die bekende smaak, maar krijg je minder THC binnen. Dit betekent dat je je gewoonte niet in één keer hoeft te stoppen.

Bovendien wordt gedacht dat CBD direct de effecten van THC tegengaat. Dus als je merkt dat je door je wietgebruik bijwerkingen voelt, kan CBD een manier zijn om met die bijwerkingen om te gaan.

Overweeg CBD-soorten
  • Aanpassingen in je levensstijl

Alle bovenstaande manieren hebben rechtstreeks met wiet te maken. Soms zie je door de bomen het bos echter niet meer, en ga je steeds meer piekeren, wat juist tot meer wietgebruik kan leiden. Stoppen met piekeren en proactief aan de slag gaan met je levensstijl kan dan ook een van de beste manieren zijn om het roken van zoveel wiet tegen te gaan.

Je wilt het misschien niet horen, maar sporten of een hobby zoeken kan je leven echt veranderen. Zelfs als je hierna alsnog af en toe wiet blijft gebruiken, zul je merken dat je er nog steeds heel veel voor terugkrijgt.

Aanpassingen in je levensstijl

Want dat is een beetje het ding; veel mogelijke negatieve effecten van dagelijks wietgebruik zijn indirect. Depressie, luiheid, een gebrek aan levenslust; deze dingen voel je sowieso al vaak als je de hele dag op de bank naar tekenfilms kijkt, of je nu wiet rookt of niet.

Wiet kan zeker een fantastische, verrijkende aanvulling op je leven zijn, maar het kan de algemene zin van het leven niet vervangen. Of je nu drugs gebruikt of niet, een gelukkig bestaan vraagt om inzet en energie.

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

External Resources:
  1. Delta 9-tetrahydrocannabinol increases prefrontal cortical catecholaminergic utilization and impairs spatial working memory in the rat: blockade of dopaminergic effects with HA966 - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Separate and combined effects of the GABA reuptake inhibitor tiagabine and Δ9-THC in humans discriminating Δ9-THC - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. What effect does marijuana really have on weight gain? It's complicated https://www.sciencedaily.com
  4. Long-Term Effects of Smoking Weed: The Dangers of Marijuana https://americanaddictioncenters.org
  5. What effect does marijuana really have on weight gain? It's complicated https://www.sciencedaily.com
  6. Marijuana DrugFacts | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
  7. Long-Term Marijuana Use Associated with Worse Verbal Memory in Middle Age - For The Media - JAMA Network https://media.jamanetwork.com
  8. Cannabis and psychosis: Neurobiology https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  9. The effect of cannabis use on memory function: an update https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  10. Cannabis use and progressive cortical thickness loss in areas rich in CB1 receptors during the first five years of schizophrenia - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.