.
Hoeveel van elke terpeen bevat cannabis?
Terpenen bieden meer dan slechts een geweldig aroma. Ze kunnen ook het psychoactieve en therapeutische effect van een cultivar beïnvloeden. Daarom is het van belang te leren bepalen welke terpenen in welke soorten zitten.
Inhoud:
De beste zadenbanken voorzien kwekers van gedetailleerde informatie over hun assortiment met cannabissoorten. Ze publiceren gegevens over de hoogte, opbrengsten en bloeitijden. Veel bedrijven leveren daarnaast laboratoriumresultaten die inzicht geven in het cannabinoïde-profiel van elke soort. Accurate percentages bieden de kweker een exact beeld van hoeveel THC en CBD hun toppen zullen bevatten (met lichte variatie). Cannabis behelst echter meer dan enkel cannabinoïden. Elke soort heeft een uniek terpeen-profiel dat bijdraagt aan de smaak, geur en het psychoactieve effect.
HOE ZIT HET MET TERPENEN?
Tot voor kort zijn terpenen vrijwel onopgemerkt gebleven. Cannabisonderzoekers begrijpen pas net hoe groot de rol ervan is. Sommige terpenen activeren zelfs cannabinoïdereceptoren! Vanwege dit toenemende belang is het onvermijdelijk dat zadenbanken klanten steeds meer voorzien van gegevens betreffende het terpeen-profiel. Hierdoor krijgen kwekers een beter idee van de smaak en het aroma van een cultivar, naast andere data, zoals het therapeutisch potentieel.
Hoe kunnen we echter ontdekken hoeveel van elke terpeen in een specifieke soort zit? Daarvoor komt de wetenschap van pas. Er bestaan diverse analysetechnieken waarmee labs het gehalte terpenen kunnen vaststellen. We behandelen deze methodes verderop in dit artikel. Laten we eerst eens vlug de wereld van de terpenen bezoeken.
WAT ZIJN TERPENEN?
Terpenen hebben zich ontpopt tot bijzonder “trendy” moleculen in de wereld van cannabis. Mocht je nog niet bekend zijn met dit fenomeen; wij brengen je graag op de hoogte! Terpenen zijn aromatische koolwaterstoffen. Dit is een deftige manier om te zeggen dat het moleculen zijn die heel sterk ruiken. Ze komen in het hele plantenrijk voor en geven kruiden en vruchten hun uitgesproken aroma’s. De geuren van dennenbomen, sinaasappelschillen en lavendel zijn allemaal het werk van terpenen.
Er bestaan minstens 20.000 verschillende terpenen in de natuur. De cannabisplant maakt meer dan 100 van deze geurige stoffen aan. Ze worden aangemaakt door de trichomen (dezelfde klieren die cannabinoïden als THC genereren) en spelen een essentiële rol bij de plantenfysiologie. Terpenen hebben een beschermende functie en zijn in staat planten te beschermen tegen vraatzuchtige vijanden, pathogenen en rivalen. Hoewel sommige insecten doden, wordt aangenomen dat ze een therapeutisch effect hebben op mensen. Enkele hebben onder andere ontstekingsremmende en angstremmende effecten.
CHEMOVARS: EEN NIEUW PARADIGMA IN DE CANNABISWERELD
Oorspronkelijk werden verschillende typen cannabis door kwekers en veredelaars ingedeeld in cultivars (soorten). Deze soorten worden geplaatst onder de groepen sativa/sativa-dominant en indica/indica-dominant, op basis van hun morfologie en effecten.
De conventionele opvatting is dat sativa's een stimulerende high genereren, terwijl indica-variëteiten verdovender zijn. Beide bevatten echter THC, het actieve psychotrope stofje in cannabis. Het zijn de variërende gehaltes terpenen die stimulerende dan wel verdovende effecten opwekken. Bekend is dat terpeen-profielen sterk verschillen per soort en soms zelfs binnen hetzelfde subtype.
Uit onderzoek is gebleken dat indica-soorten rijker zijn aan de verdovende terpeen myrceen, terwijl sativa-variëteiten complexere terpeen-profielen bevatten, die rijker zijn aan α-terpinoleen en α-pineen. Toch zijn er ook sativa-soorten met myrceen als dominante terpeen. Ander onderzoek concludeert dat er geen duidelijke verschillen bestaan in de chemische samenstelling tussen de subsoorten indica en sativa.
Als gevolg hiervan hebben enkele onderzoekers een nieuw type cannabisclassificatie voorgesteld. In plaats van verschillende typen cannabis als cultivars te categoriseren, stellen zij voor om ze als chemovars (chemische variëteiten) in te delen. Met laboratoriumanalyses kunnen de concentraties terpenen binnen specifieke chemovars gemeten worden en met chemotaxonomie kunnen ze ingedeeld worden bij een bepaalde variëteit.
DE WERELD VAN TERPENEN IS NIET ZWART/WIT
Zoals je ziet, is het hedendaagse inzicht in de chemie van cannabis vrij gecompliceerd. Om het nog complexer te maken, hebben vooraanstaande autoriteiten in de cannabis-wetenschap het idee van soorten zelfs als “nonsens” bestempeld. Zij suggereren dat de genetische geschiedenis van een cultivar niet volledig de chemische samenstelling bepaalt. Hoewel dit voor de meeste thuiskwekers niet zo’n probleem vormt, zijn de implicaties voor medicinaal gebruik en de farmaceutische industrie wel groot. Patiënten willen immers inzicht hebben in het exacte terpeen-profiel van een chemovar. Zo weten ze zeker dat ze er baat bij hebben.
Om deze reden is de analyse van terpenen zo belangrijk. Gelukkig is bekend dat de terpeencompositie hoofdzakelijk doorgegeven wordt. Omgevingsfactoren kunnen echter ook een grote rol spelen. Dit betekent dat het gehalte terpenen zelfs binnen dezelfde soort kan variëren! Dat fenomeen noemen we ook wel variabiliteit. Omstandigheden tijdens de teelt, het oogsten, drogen en bewaren kunnen allemaal de gehaltes terpenen beïnvloeden.
HOE KUN JE HET TERPEEN-PROFIEL BEPALEN?
Je zadenleverancier kan je vaak een goed idee geven van de dominante terpenen in een specifieke soort. Zadenleveranciers stellen dit vast door te kijken naar de voornaamste terpenen in de genetische lijn. Ze zijn echter niet in staat te vertellen wat het exacte terpeen-profiel van jouw toppen zal zijn. De enige betrouwbare manier om dit te bepalen, is door een monster te laten testen in een laboratorium. Hiervoor dien je een gedroogde en gecurede top op te sturen in zijn uiteindelijke vorm. Zo voorkom je dat diverse factoren de resultaten kunnen beïnvloeden.
Wetenschappers gebruiken een analyse-instrument genaamd gaschromatografie (GC) om monsters te testen op chemische stofjes. Met deze techniek meten ze nauwkeurig de gehaltes cannabinoïden en terpenen. Bij GC verdampen de laboranten cannabismonsters tot een “bewegende fase”, bestaande uit draaggas. De gasdeeltjes gaan vervolgens door een “stationaire fase” — een vloeistof of polymeer in een glazen buis, een kolom genaamd. Wanneer de deeltjes door de kolom bewegen, interageren ze met de wanden.
Elke terpeen heeft zijn eigen retentietijd. Zodoende verplaatsen verschillende groepen terpenen zich met variërende snelheden door de kolom. Dit stelt wetenschappers in staat de stofjes te scheiden en meten. En zo weten kwekers hoeveel van een specifieke terpeen aanwezig is in hun toppen.
BEÏNVLOEDT JE WIJZE VAN CONSUMPTIE HET GEHALTE TERPENEN?
Terpenen zijn vluchtige stofjes, wat wil zeggen dat ze geneigd zijn om instabiel te raken en te verdampen. Monoterpenen, zoals limoneen en pineen, zijn het instabielst. Sesquiterpenen als caryofylleen zijn echter wat minder vluchtig.
Aangezien terpenen bij relatief lage temperaturen verdampen, kunnen ze verloren gaan bij primitievere extractiemethodes en bereidingen. Met geavanceerdere extractietechnieken, zoals CO₂-extractie, kun je het grootste deel van de cannabinoïden en terpenen behouden.
Roken of verdampen op lage temperaturen is een goede manier om het gehalte terpenen in je toppen te behouden. Moderne vaporizers zijn bovendien uitgerust met verschuifbare temperatuurinstellingen. Zo kun je het kookpunt van specifieke terpenen benaderen.
VARIABILITEIT, VERWARRING EN SUPPLEMENTATIE
Het is geen geheim dat het thema terpenen nogal verwarrend is. Vanuit een recreatief standpunt kunnen ze de aard van de high beïnvloeden. Op medicinaal vlak kunnen ze van invloed zijn op hoe een aandoening reageert op cannabis. Hoe dan ook, het is nuttig om het terpeen-profiel van je wiet te kennen.
We begrijpen dat niet iedereen de tijd of middelen heeft om monsters naar een lab te sturen. Een manier om variabiliteit tegen te gaan, is door geïsoleerde terpenen te nemen. De terpenenmarkt groeit in rap tempo en inmiddels zijn er veel isolaten verkrijgbaar.
Naarmate we meer ontdekken over de karakteristieken en het potentieel van terpenen in cannabis, verandert ook de wijze waarop soorten worden aangeprezen. Zorg dus dat je regelmatig ons blog checkt voor updates over dit fascinerende onderdeel van de cannabis-wetenschap.