.
Hoe veilig (of onveilig) is cannabisgebruik op de lange termijn?
De publieke opinie over zowel medicinale als recreatieve cannabis verandert. Overal ter wereld genieten steeds meer mensen van wiet. Maar hoe veilig is cannabisgebruik op de lange termijn nu eigenlijk?
De opvattingen over cannabis veranderen, dat is een feit. Of het nu voor medicinaal of pretgebruik is, in veel delen van de wereld wordt het gebruik ervan steeds normaler. We weten echter nog lang niet alles over cannabis. Bijvoorbeeld over hoe veilig het nu eigenlijk is en hoe het zit met de veiligheid op de lange termijn.
ZIJN ER RISICO'S VERBONDEN AAN CANNABISGEBRUIK OP DE KORTE TERMIJN?
Wij van Royal Queen Seeds zijn gek op cannabis en ervan overtuigd dat een open discussie over de effecten ervan van levensbelang is om het stigma dat de plant jarenlang heeft moeten dragen af te breken. Laten we om te beginnen eens zien welke kortetermijneffecten wiet op je lichaam heeft:
Cannabisreceptoren[1] bevinden zich door heel het lichaam. De CB1-receptoren zitten vooral in hersengebieden (waaronder het cerebellum, de hippocampus, cerebrale cortex, basale ganglia, hypothalamus, amygdala en meer). CB2-receptoren bevinden zich echter in immuuncellen en sommige zenuwcellen.
Door zich op deze receptoren te richten, kan cannabis veranderingen in onder meer de stemming, het geheugen, de eetlust, coördinatie, pijnbeleving en gewaarwording veroorzaken. Denk maar eens aan de effecten van een cannabishigh: euforie, ontspanning, verhoogde eetlust, verwrongen gevoelens van tijd en verschillende manieren van denken. Cannabis kan ook het gevoel van genot tijdelijk verhogen als we eten, seks hebben, naar muziek luisteren, kunst bewonderen, enzovoort.
Cannabis behelst geen dodelijke overdosis en er zijn geen geregistreerde overlijdensgevallen bekend door overmatig cannabisgebruik. Toch kunnen enkele cannabinoïden (met name THC) vervelende effecten hebben als je er teveel van gebruikt. Denk daarbij aan:
• Problemen met helder denken en oplossen van problemen
• Kortetermijngeheugenverlies
• Razende gedachten
• Angstgevoelens
• Zweten
• Misselijkheid en overgeven
Bovendien kan cannabis net als tabak of ander gedroogd plantaardig materiaal je luchtwegen irriteren.
PSYCHOTISCH NA CANNABISGEBRUIK: KUN JE VAN CANNABIS GEK WORDEN?
Google "risico's van cannabis" maar eens en je komt zoekresultaten tegen over psychoses na cannabisgebruik. Het betreft hier kortstondige psychotische periodes (gekenmerkt door symptomen als paranoia, zinsbegoocheling, depressie, gepeins en angst). In 2018 voerde een Canadese advocaat zelfs aan dat zo'n psychose verantwoordelijk was voor het feit dat hij een buitenlander als terrorist bestempelde en zijn ribben brak met een honkbalknuppel.
Maar hoe zit het nu echt met een door cannabis geïnduceerde psychose? De meningen zijn verdeeld over de vraag of wiet een acute psychose kan uitlokken. Dit geldt ook voor de link[2] tussen cannabis en geestesziekten in het algemeen.
DE LANGETERMIJNRISICO'S VAN CANNABISGEBRUIK
Op de korte termijn zijn de gevolgen van cannabisgebruik niet al te ernstig. Op de lange termijn gaat het echter gepaard met ietwat grotere risico's.
WIET VEROORZAAKT MOGELIJK ROOK-GERELATEERDE GEZONDHEIDSPROBLEMEN
Veel cannabisgebruikers maken zichzelf graag wijs dat het roken van cannabis beter is voor hun gezondheid dan tabak. Dat is echter niet het geval. Onderzoeken[3] tonen aan dat cannabisrook veel dezelfde schadelijke gifstoffen bevat als sigarettenrook.
De gezondheidsrisico's van het roken van cannabis ontstaan door het verbrandingsproces. Verbrandingsrook bevat diverse kankerverwekkende stoffen, gifstoffen en irriterende stofjes. Als je cannabisrook inhaleert, krijg je deze chemische producten linea recta binnen.
CANNABIS KAN VERANDERINGEN IN DE HERSENSTRUCTUUR TEWEEGBRENGEN
We hebben ook onderzoek gevonden dat aantoont dat cannabis je hersenstructuur kan veranderen. Deze in 2014[4] in het tijdschrift Neuropsychopharmacology gepubliceerde studie observeerde hoe wiet de breinstructuur beïnvloedde van een groep reguliere cannabisgebruikers versus een groep gelegenheidsgebruikers. Het onderzoek wees uit dat een verhoogd cannabisgebruik gecorreleerd is aan een reductie van de grijze massa (waarin zich de meeste hersenneuronen bevinden) in hersengebieden als de mediale temporale cortex, temporaalkwab, zeepaardwinding, insula en orbitofrontale cortex. Deze gebieden zijn rijkelijk voorzien van CB1-receptoren en spelen een gewichtige rol bij de motivatie en de verwerking van emoties en genegenheid.
De resultaten van dit onderzoek komen overeen met die van andere proefdieronderzoeken.
CANNABIS BEÏNVLOEDT HET LEREN, GEHEUGEN EN DE AANDACHT
Onderzoek toont tevens aan dat cannabis invloed kan hebben op je leer- en geheugenfuncties. Hoe dat gebeurt, is echter nog in nevelen gehuld.
Een in 2016[5] in het vaktijdschrift JAMA Internal Medicine gepubliceerd onderzoek ontdekte een sterk verband tussen de blootstelling aan cannabis en de verslechtering van het verbaal geheugen bij jongvolwassenen (mensen tussen de 18 en 30 jaar).
Aan het onderzoek deden 5000 deelnemers mee. Hen werd gevraagd een persoonlijk verslag bij te houden over hun cannabisgebruik. Vervolgens moesten ze deelnemen aan tests waarin hun verbale geheugen, verwerkingssnelheid en executieve functies werden getest. Het onderzoek stelde vast dat, gemiddeld, voor elke 5 jaar cannabisgebruik, een op de twee deelnemers zich 1 woord minder wist te herinneren van een lijst met 15 woorden die ze eerder hadden gezien.
Andere onderzoeken suggereren echter ook dat cannabis de cognitieve aftakeling bij oudere mensen kan helpen verminderen. Een in 2017 gepubliceerd onderzoek[6] in Nature Medicine toont aan dat, hoewel THC jonge muisjes negatief beïnvloedt bij cognitieve tests, de verbinding bij oudere muizen een tegengesteld effect teweegbrengt.
CANNABIS KAN AFHANKELIJKHEID EN VERSLAVING VEROORZAKEN
Cannabis roken is dan wel leuk en aardig, maar vergeet niet dat je er verslaafd aan kunt raken. Als THC zich aan CB1-receptoren bindt, wordt het endocannabinoïdesysteem automatisch minder actief. Als dat gebeurt, genereert het minder endocannabinoïden en receptoren. Bij regelmatig gebruik veroorzaakt dit een natuurlijke tolerantie voor THC. Je hebt er dan dus meer van nodig om dezelfde effecten te voelen.
Na verloop van tijd kunnen cannabisgebruikers ook een afhankelijkheid ontwikkelen. Het endocannabinoïdesysteem is van nature een slim systeem. In stresssituaties verhoogt het bijvoorbeeld de endocannabinoïdespiegel als reactie op verhoogde cortisolwaarden. Als mensen cannabis gebruiken om met stress om te gaan, neemt THC in feite de plaats in van endocannabinoïden, zoals anandamide en 2-AG. Dit beïnvloedt het vermogen van het endocannabinoïdesysteem om in de toekomst op een natuurlijke manier met stress om te gaan. Dat kan tot gevolg hebben dat mensen zich van cannabis afhankelijk voelen in stressvolle situaties. In principe zou je van een cannabisverslaving kunnen spreken als iemand wiet gebruikt, weet dat het een negatieve invloed heeft op zijn leven en ermee wil stoppen - maar dat niet kan.
CANNABIS WORDT GELINKT AAN PSYCHISCHE AANDOENINGEN
Ook zijn er onderzoeken te vinden die suggereren dat cannabis je psychische gezondheid kan aantasten. Over het verband tussen wiet en psychische aandoeningen is desondanks niet veel bekend. Vroeger dachten mensen dat cannabis schizofrenie kon uitlokken, maar dat is waarschijnlijk niet zo. Sommige onderzoekers beweren wel dat het gebruik van cannabis een psychische crisis kan veroorzaken als je daar aanleg voor hebt. We weten echter nog erg weinig over de effecten van wiet op ons psychisch welzijn.
ENKELE WIJZE WOORDEN VOOR JEUGDIGE CANNABISGEBRUIKERS
Je bent nu op de hoogte van de korte- en langetermijneffecten van cannabis. As je het echter verantwoord gebruikt, kun je gerust wiet blijven roken zonder dat je ooit gevaar zult lopen.
We willen echter wel benadrukken dat jongeren absoluut geen cannabis moeten roken. Het endocannabinoïdesysteem speelt een superbelangrijke rol bij de ontwikkeling van onze hersenen. Dat begint al in de baarmoeder en loopt door tot in de pubertijd en volwassenheid. Daarom willen we met klem benadrukken dat jongeren waarvan de hersenen zich nog ontwikkelen NOOIT cannabis moeten gebruiken.
- Cannabinoid receptors: where they are and what they do. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Here's the truth about whether cannabis causes psychosis – and what you can do to minimise your risk of harm | The Independent https://www.independent.co.uk
- Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
- Long-Term Effects of Cannabis on Brain Structure https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Long-Term Marijuana Use Associated with Worse Verbal Memory in Middle Age - For The Media - JAMA Network https://media.jamanetwork.com
- https://www.researchgate.net/publication/316842775_A_chronic_low_dose_of_D9-tetrahydrocannabinol_THC_restores_cognitive_function_in_old_mice