.
Hoe reinig en hergebruik je het water van je hydrocultuur systeem?
Hydrocultuurwiet kweken genereert afvalwater dat je niet lukraak kunt dumpen. Ontdek hoe je het kunt hergebruiken of op de correcte manier kunt weggooien. Moeder Natuur zal je dankbaar zijn!
Wanneer je wiet kweekt in een hydro-opstelling, vraag je je misschien af wat je met het water moet doen als je eenmaal klaar bent. Wat je ook doet, gooi het absoluut niet zomaar weg!
Als je van plan bent om na de oogst opnieuw te kweken, dan kun je het water steriliseren en hergebruiken. Begin je niet opnieuw met een kweek, dan zijn er verantwoorde manieren om het weg te gooien.
In dit artikel gaan we drie manieren behandelen om hydrowater te reinigen. We leggen daarnaast uit hoe je het water van je hydrosysteem kunt afvoeren, mocht je het niet willen schoonmaken.
Inhoud:
Moet je het water in je hydrocultuursysteem verversen?
Bij het kweken van wiet in een hydrocultuur moet je het water in het systeem op een gegeven moment aanvullen. Dit helpt de bacteriën, algen en mineralen tegen te gaan die schadelijk kunnen zijn voor je planten.
Sommige kwekers verversen het water op het moment dat de planten van de vegetatieve fase naar de bloeifase overgaan. Anderen kiezen ervoor om hetzelfde water voor nog een hele groeicyclus te gebruiken. Hoe dan ook, je systeem en planten zullen uiteindelijk schoon water nodig hebben.
Het makkelijkste is om het oude water gewoon weg te gooien en nieuw, schoon water te gebruiken. Toch kun je in veel gevallen het water dat je al hebt hergebruiken; je hoeft het alleen maar te reinigen!
Wat zijn de pluspunten van het hergebruik van water?
Er zitten twee belangrijke voordelen aan het hergebruik van water van een hydrocultuursysteem. Beide zijn gerelateerd aan het milieu:
- Het bespaart water: hydrosystemen verbruiken, indien efficiënt gebruikt, minder water dan in de grond gekweekte wiet. Dit is zeker het geval wanneer je je water hergebruikt. En zo wordt je kweek nóg milieuvriendelijker. Als waterbesparing een van je doelen is, dan is waterrecycling een must.
- Het minimaliseert milieuvervuiling: water dat is gebruikt om planten op hydrocultuur te laten groeien, is onnatuurlijk rijk aan mineralen. Wanneer je dit weggooit, kan het de natuurlijke balans van ecosystemen verstoren. Sterker nog, dit gebeurt constant. Over de hele wereld beschadigt het geconcentreerde water van hydro-activiteiten de bodem. Als je water reinigt en hergebruikt, kun je dit tot op zekere hoogte voorkomen.
Hoe reinig je het water in je hydrocultuursysteem?
Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om je hydrowater schoon te maken en opnieuw te gebruiken, in plaats van het weg te gooien. Als dat het geval is, kun je dit op drie manieren doen. Alle methoden vereisen specifieke benodigdheden. In het geval van een kleine kweek kan dit soms een beetje onpraktisch worden. Met uitzondering van UV-desinfectie, zijn de onderstaande methoden dan ook het meest geschikt voor commerciële kweek. Ben je een bescheiden thuiskweker? Dan is UV waarschijnlijk de beste keuze!
1. Pasteurisatie
Pasteurisatie is in principe een soort snelkookmethode. Pasteurisatie ontstaat door water tussen twee warmtewisselaars te verplaatsen. Bij het overgaan naar de tweede warmtewisselaar wordt het water snel tot ongeveer 100°C verwarmd. Na 40 seconden gaat het terug naar de eerste warmtewisselaar, waar het wordt gekoeld. Eenmaal afgekoeld, is het klaar voor hergebruik.
Pasteurisatie steriliseert het water volledig in termen van bacteriën en algen, en breekt ook het mineraalgehalte af tot een verwaarloosbaar percentage.
Je kunt pasteurisatie-apparatuur voor hydrowater online of in speciaalzaken kopen. Een nadeel is dat het mineraalgehalte in het water de machine op termijn kan beschadigen, waardoor de werkzaamheid afneemt.
Pluspunten van pasteurisatie
- Steriliseert het water volledig
- Apparatuur is makkelijk verkrijgbaar
- Zeer gebruiksvriendelijk
- Verwijdert mineralen uit het water
- Niet-toxisch
Minpunten van pasteurisatie
- Apparatuur raakt beschadigd door het mineraalgehalte van het water
- Duur
2. Ozonisatie
Ozonisatie maakt gebruik van ozonmoleculen (O₃) om water te steriliseren. In plaats van ze uit de atmosfeer te halen, wordt een speciale machine gebruikt om zuurstofmoleculen (O₂) af te breken. Vervolgens binden de zuurstofatomen zich aan O₂-moleculen om ozonmoleculen (O₃) te vormen. Dit ozon wordt in het water gepompt. Ozonmoleculen doden bacteriën en algen en breken mineralen af.
Deze moleculen zijn geen verontreinigende stoffen en beschadigen de atmosfeer niet zodra het proces is voltooid. Dit maakt ozonisatie een schone optie.
Pluspunten van ozonisatie
- Effectief in het steriliseren van water
- Niet-toxisch bijproduct
- Breekt mineralen af
Minpunten van ozonisatie
- Vereist een speciale machine die duur is
- Overdreven dure investering voor hobbykwekers
- Vereist specialistische kennis
3. UV-desinfectie
UV-desinfectie is de derde, niet-toxische manier om water te steriliseren. Deze methode maakt alleen gebruik van UV-licht om bacteriën en algen te doden. UV-desinfectie is een betrouwbare en effectieve methode die wereldwijd wordt gebruikt om waterbronnen schoon te maken. In tegenstelling tot de vorige twee methoden verwijdert het echter geen mineralen uit het water, dus je moet het goed filteren voordat je het opnieuw gebruikt.
UV-desinfectiesystemen zijn goed betaalbaar en redelijk toegankelijk, wat ze ideaal voor thuiskwekers maakt. Het vergt wat extra tijd en geld om de mineralen uit je water te filteren, maar dan heb je ook wat!
Pluspunten van UV-desinfectie
- Schoon en effectief
- Gemakkelijkste optie voor thuiskwekers
Minpunten van UV-desinfectie
- Verwijdert geen mineralen uit water
Hydro-afvalwater afvoeren
Wil je je hydro-afvalwater niet hergebruiken, dan is het belangrijk dat je het niet zomaar in de gootsteen of in de tuin gooit. Doe je dit wel, dan zullen de hoge concentraties mineralen schade aanrichten.
Om het water op de juiste manier af te voeren, moet je het eerst één op één met schoon water mengen. Gebruik dit ‘nieuwe’ water vervolgens voor je potplanten. Zo komen de voedingsstoffen vast te zitten in de grond in de potten en worden ze langzaam door de planten opgenomen. Dit voorkomt dat het water in de wijdere omgeving terechtkomt.
Sommige kwekers gieten het ook wel over hun een composthoop. Aangenomen wordt dat de stikstof bijdraagt aan het afbraakproces. Tegen de tijd dat de voedingsstoffen zijn verdund, kun je de compost gebruiken voor een nieuwe kweek.
Hoe maak je de rest van je hydrocultuursysteem schoon?
Om je systeem goed te laten werken, moet je ook de mechanische onderdelen goed schoonmaken. Dit is belangrijk, omdat de opeenhoping van bacteriën en mineralen zowel het systeem als je planten kan beschadigen. Het lijkt wellicht een beetje ingewikkeld, maar we leggen het stapje voor stapje uit:
1. Haal je systeem uit elkaar
Dit is afhankelijk van het systeem dat je gebruikt. Misschien heb je zelf een eenvoudig hydrosysteem gemaakt, of wellicht heb je een complex, ingewikkeld systeem gekocht. In beide gevallen moet je de pompen, leidingen en alle onderdelen waar water doorheen gaat, demonteren.
2. Maak de kleinere onderdelen schoon
Vul je reservoir met water. Voeg voor elke 5 liter water ongeveer 125ml 3% peroxide toe. Trek een paar washandschoenen aan, en schoonmaken maar!
Leidingen, pompen, doppen en andere relatief kleine componenten kun je hier allemaal in schoonmaken. Gebruik een borsteltje en schrob alles totdat het brandschoon is. Concentreer je vooral op onderdelen waar restjes zich snel ophopen.
3. Reinig het medium
Gebruik je een substraat als steenwol, dan kun je dit ook steriliseren en schoonmaken. Kook het materiaal en laat het daarna drogen.
4. Maak de grotere onderdelen schoon
Gebruik een nieuwe waterstofperoxide-oplossing om de potten en het reservoir schoon te schrobben. Reinig alles zo goed mogelijk. Hoe schoner je apparatuur, hoe beter je eerstvolgende oogst zal zijn!
Schoon hydrowater zorgt voor topwiet
Het steriliseren en hergebruiken van het water van je hydrocultuur is beter voor het milieu. Kweek je echter kleinschalig of kun je het je simpelweg niet veroorloven? Zorg dan in ieder geval dat je het water op een duurzame manier afvoert, bijvoorbeeld door het te verdunnen en het aan potplanten te geven.
Als je wiet kweekt met een hydrocultuur systeem is het essentieel dat je het schoon houdt en dat je altijd schoon water gebruikt. Planten in deze systemen zijn veel vatbaarder voor infecties en onevenwichtigheden in voedingsstoffen, dus verzorg ze extra goed!