De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Je had hoge verwachtingen toen je begon met wiet kweken. Maar inmiddels ziet een van je planten er nogal ziek uit. Misschien vraag je je zelfs af: gaat mijn wietplant dood?

Wat moet je nu doen? Om te beginnen: raak niet in paniek! Dat je tegen problemen aanloopt, is onvermijdbaar bij het kweken van wiet. Nadat je tot bedaren bent gekomen en de situatie hebt geaccepteerd, is het tijd om orde op zaken te stellen. Je wietplant kan er om tal van redenen ziek uitzien en elk probleem vergt een unieke oplossing. Hieronder behandelen we hoe je een cannabisplant weer tot leven brengt, uitgesplitst in 8 cruciale stappen.

Breng je stervende wietplant weer tot leven

Om erachter te komen waardoor je plant ziek is geworden en wat je ertegen kunt doen, raden we aan om een cannabisdagboek bij te houden. Door je waarnemingen te noteren, kun je symptomen veel beter aan de oorzaken en mogelijke oplossingen ervan koppelen. Gebruik dit handige middel om de groei en het gedrag van je plant te registreren naarmate de weken verstrijken. Leg daarbij ook vast wanneer je symptomen of plagen constateert en mogelijke voedingstekorten vermoedt.

Met dit in het achterhoofd nemen we hieronder een aantal stappen met je door die nodig zijn om een zieke wietplant te herkennen en weer tot leven te brengen. Nadat je deze handleiding hebt doorgenomen, heb je alle kennis in huis om zieke planten te laten herleven!

Stap 1: analyseer de symptomen

Zieke of gestreste planten kunnen een breed scala aan symptomen vertonen.

De snelheid waarmee deze symptomen optreden, is ook belangrijk. Zijn ze plotseling opgetreden of zijn ze geleidelijk ontstaan?

Hieronder enkele veelvoorkomende symptomen en snelle en simpele manieren om ze te verhelpen.

  • Gele bladeren

Gele bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de bewatering, voeding of verlichting.

Overbewatering

Beginnende kwekers hebben nogal eens de neiging om iets te intensief voor hun plantjes te zorgen. In een poging om aan alle behoeften tegemoet te komen, geven ze meestal te vaak water, wat telkens in een oververzadiging van het medium resulteert. Dit kan de wortels verstikken en ze vatbaar maken voor ziekteverwekkers, zoals wortelrot.

Gele bladeren

Te weinig water

Het tegenovergestelde van wat we hierboven hebben genoemd, namelijk onderbewatering, is meestal het gevolg van verwaarlozing. Planten worden vaak te droog wanneer kwekers op vakantie gaan of door een hittegolf bijvoorbeeld. In hete omstandigheden kunnen wietplanten ernstig verwelken als je een dag of twee geen water geeft.

Gele bladeren

Gebrek aan stikstof

Deze essentiële macrovoedingsstof is een cruciaal component van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) en een belangrijk deel van chlorofylmoleculen — het pigment dat fotosynthese mogelijk maakt. Een gebrek aan deze sleutelmolecule door gebrekkige voeding resulteert in een stikstofgebrek en daaropvolgend het vergelen van bladeren. Deze onooglijke kleur zie je allereerst onderaan de plant en vervolgens ook meer bovenin.

Gelukkig heb je keuze uit talloze bronnen van stikstof. Begin met het gebruik van zeewier-bladspray en volg daarbij de gebruiksaanwijzing van het product. Daarna kun je Easy Grow Booster Tabletten gebruiken, een evenwichtige bron van voedingsstoffen voor de vegetatieve fase.

Gele bladeren

Voedingsverbranding

Voedingsverbranding (ook wel 'nutrient burn') is een fenomeen dat bij overvoeding van wietplanten optreedt. Hoewel een gebrek aan voeding ook tekorten kan veroorzaken, kan te veel voeding in één keer net zo goed een desastreus effect hebben, dat resulteert in extreem donkergroene bladeren die gele en bruine punten krijgen.

Dit probleem treedt op wanneer kwekers hun voeding in een hogere concentratie toevoegen dan is aanbevolen of wanneer nog niet afgebroken 'hete' compost op de grond wordt aangebracht.

Om een nutrient burn te verhelpen, moet je onmiddellijk je aarde met zuiver, pH-neutraal water spoelen. Stop met voeding geven tot de symptomen verdwijnen, zodat je planten worden gedwongen om de overtollige voedingsstoffen op te nemen. Daarna moet je het voedingsschema van je planten herzien. Volg de instructies in de gebruiksaanwijzing van je product om te voorkomen dat je dezelfde fout maakt. Als je hierdoor juist in de problemen bent gekomen, kun je beginnen met het halveren van de aanbevolen waarden.

Gele bladeren
  • Stretching

Strekkende wietplanten (stretching) krijgen een zwakke structuur en hebben de neiging om om te vallen. Hoewel sommige soorten van nature meer strekken dan andere, moet je de oorzaak van dit symptoom vooral in omgevingsfactoren zoeken. Wanneer je zaailingen te 'sprieterig' worden of je groeiende planten te veel gaan strekken, is de kans groot dat je gewoon je lampen moet herpositioneren.

Een gebrek aan lichtblootstelling zorgt er namelijk voor dat planten zich uit wanhoop gaan uitstrekken richting de beschikbare lichtbron.

Overmatige warmte kan er ook voor zorgen dat zaailingen zich te veel uitstrekken. Plaats daarom een thermo-hygrometer in je kweekruimte — een handig kweekhulpmiddel dat zowel de temperatuur als luchtvochtigheid meet. Je moet streven naar een dagtemperatuur van 19–20°C en een nachttemperatuur van 13°C. Gebruik ventilatoren om dit te regelen of een airconditioner als je met veel warmte kampt.

Houd er rekening mee dat de meeste wietplanten sowieso strekken tijdens de eerste weken van de bloei, waarbij ze aanzienlijk de hoogte in gaan. Op zichzelf is dit niet verkeerd. Wel is het zo dat planten die in de vegetatieve fase al aardig hebben gestrekt, eerder omvallen als ze gaan bloeien. Zorg dus voor ondersteuning wanneer dat nodig is.

Video id: 265566531
  • Groeiachterstand

Een groeiachterstand kan er ook voor zorgen dat planten er ziek uit gaan zien en de oogst beïnvloeden. Meerdere variabelen kunnen tot een vertraagde groei leiden. Hier wat snelle oplossingen voor elke oorzaak:

Gebrek aan voeding Hierbij zijn ook andere tekenen van voedingstekorten zichtbaar. Breng normale hoeveelheden Easy Grow Groeiversterker aan en voeg mycorrhiza-schimmels toe om de wortels te voeden.
Calciumtekort Een gebrek aan specifiek deze voedingsstof kan een groeiachterstand opleveren. Je kunt hierbij ook verkleurde jonge scheuten zien verschijnen en gekrulde nieuwe groei. Gebruik een Cal-Mag supplement en volg daarbij de gebruiksaanwijzing.
Gebrek aan licht Probeer gedurende de vegetatieve fase een lichtschema van 18 uur licht aan en 6 uur licht uit te hanteren. Zorg ervoor dat je kweeklampen juist geplaatst zijn.
Stress van het verpotten Beperk het aantal keer verpotten. Het beste kun je gezonde zaailingen direct naar een uiteindelijke, ruime standplaats verhuizen.
Groeiachterstand
  • Onderontwikkelde toppen

Onderontwikkelde toppen noemen we ook wel 'popcorntoppen', aangezien dit kleine, luchtige topjes zijn die niet bepaald indrukwekkend zijn. Gebruik de onderstaande tips om de kans hierop te verkleinen:

Ontbladeren Met ontbladering verhoog je de blootstelling aan licht en lucht van toppen die anders door een dicht bladerdak overschaduwd zouden worden.
Genoeg voeding geven Houd je planten goed gevoed met een formule die rijk is aan fosfor en kalium, speciaal bedoeld voor de bloei, zoals Easy Bloom Booster Tabletten.
Plagen bestrijden De stress die plagen veroorzaken kan in slechte kwaliteit toppen resulteren. Gebruik biologische gewasbeschermingstechnieken om dit tegen te gaan.
Onderontwikkelde toppen
  • Omhoog staande bladeren

Heb je weleens gezien dat de bladeren van je wietplanten omhoog stonden? Sommige kwekers noemen dit ook wel 'kanovormige' blaadjes, omdat bladeren hierbij de vorm van kano's aannemen.

Door te hete of koude omstandigheden kunnen bladeren omhoog gaan staan en kan de groei stagneren. Streef naar temperaturen van 22–28°C gedurende de vegetatieve fase en naar 20–26°C tijdens de bloei.

Omhoog staande bladeren
  • Witte poederachtige vlekken

Witte poederachtige vlekken op de fan leaves en suikerblaadjes wijzen op de aanwezigheid van meeldauw. Dit is een schimmelziekte die planten uiteindelijk behoorlijk kan aantasten. De symptomen hiervan zijn onder andere een groeiachterstand, vervormde bladeren en aantasting van nieuw gevormd weefsel. Om deze schimmel te verwijderen voordat het uit de hand loopt, kun je de volgende opties overwegen:

  • Neem de bladeren regelmatig met een natte tissue af.
  • Gebruik neemolie in de vorm van bladspray.
  • Mix 1 eetlepel baking soda met 4,5 liter water en breng de oplossing als bladspray aan.
Witte poederachtige vlekken

Stap 2: analyseer je bewateringsschema

Zowel onder- als overbewatering kan resulteren in planten die lijken af te sterven, maar je kunt een aantal dingen doen om ze weer tot leven te brengen.

  • Houd je logboek goed bij

In de eerste plaats krijg je door een cannabisdagboek bij te houden inzicht in je bewateringsschema. Schrijf op wanneer je water hebt gegeven en hoeveel dat was om een beeld te krijgen van wat je planten aankunnen. Beginnen ze tekenen van over- of onderbewatering te vertonen? Dan kun je aanpassen hoeveel of hoe vaak je ze water geeft.

  • Hoe breng je een overbewaterde plant weer tot leven?

De belangrijkste symptomen van overbewatering zijn:

Hangende bladeren Vertraagde groei
Gele bladeren

Verbeter allereerst de afwatering op elke mogelijke manier. Til je potten van de schotels wanneer die vol met water staan. Zet ze op een laagje grind of hydrokorrels om het overtollige vocht af te laten voeren.

Let er vervolgens op dat je je planten niet te vaak water geeft! Sla je dagboek erop na om te ontdekken waar je de mist in bent gegaan. Houd bij hoelang het doorgaans in jouw omgeving duurt om de huidige toestand te bereiken.

Je kunt je potplanten ook wegen wanneer ze enerzijds volledig droog staan en anderzijds juist volledig doordrenkt zijn. Vervolgens kun je deze informatie gebruiken om een inschatting te maken van hoe verzadigd je potten zijn. Noteer deze gegevens in je dagboek om te bepalen wanneer je weer water moet geven.

Hoe breng je een overbewaterde plant weer tot leven?
  • Hoe breng je een onderbewaterde plant weer tot leven?

Onderbewaterde planten kunnen er behoorlijk ziek uitzien, maar je kunt ze makkelijk doen herleven als je er op tijd bij bent. Dit zijn de belangrijkste symptomen om op te letten:

Extreem droge aarde Verwelking van de bladeren
Broze, droge bladeren

De oplossing is hier weer redelijk voor de hand liggend: geef je planten meer water! Kijk in je dagboek en plan een paar extra bewateringssessies in, verspreid over de week. Begin door het volledige kweekmedium te doordrenken tot ongeveer 15% van het water er aan de onderkant uit loopt. Gebruik daarna de 'vingertest' om de juiste timing te bepalen. Heb je niet genoeg tijd om regelmatig water te geven? Overweeg dan een druppelirrigatiesysteem om je planten goed gehydrateerd te houden.

Blijven je planten tekenen van onderbewatering vertonen? Kijk dan eens naar de grootte van je potten. Volgroeide planten in te kleine potten hebben al snel al het water opgenomen. Als dit blijft gebeuren, kun je je wietplanten beter verpotten en in grotere potten zetten.

Hoe breng je een onderbewaterde plant weer tot leven?

Stap 3: analyseer je voeding

Wietplanten hebben bepaalde hoeveelheden macrovoedingsstoffen en micronutriënten nodig om te overleven en gedijen. Maar wanneer ze te weinig of juist te veel van het een of ander krijgen, kan dit in een tekort of vergiftiging resulteren. Denk je hier symptomen van waar te nemen? Dan is het tijd om je voedingsschema te heroverwegen.

  • Sla je dagboek erop na

Als je tot dusver een logboek hebt bijgehouden, kun je gewoon terugbladeren om te zien wanneer je voeding hebt gegeven en hoeveel dat was. Heb je veranderingen in je voedingsschema genoteerd? Of heb je misschien een beurt overgeslagen?

  • Dubbelcheck de NPK-waarde

Ziet je schema er normaal uit? Controleer dan het product dat je gebruikt om er zeker van te zijn dat het aan de eisen van je plant voldoet. Wiet heeft diverse voedingsstoffen nodig om gezond te blijven, maar is voornamelijk afhankelijk van de macrovoedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium (NPK).

Wietplanten vereisen in verschillende stadia van de groei een andere balans van macrovoedingsstoffen. Zo hebben ze tijdens de vegetatieve fase meer stikstof nodig voor de bladgroei en tijdens het vormen van toppen meer fosfor en kalium.

Toch kunnen er ook symptomen van tekorten optreden wanneer je planten wel de juiste voedingsstoffen krijgen. Zo kan er een zogeheten 'voedingsblokkade' ontstaan wanneer de pH-waarde van de aarde te zuur of basisch is en de wortels niet meer in staat zijn om essentiële nutriënten op te nemen.

De symptomen van een voedingsblokkade lijken sterk op die van een 'normaal' tekort. Planten krijgen namelijk een gele en bruine kleur en de bladeren kunnen gaan krullen. Om de oorzaak van het probleem vast te stellen, heb je een pH-meter nodig. Test hiermee een monster van je aarde en gebruik zuurteregelaars om de waarde tussen de 6 en 6,5 te krijgen.

  • Hoe kun je overbemesting tegengaan?

Je planten te veel voeding geven kan in voedingsverbranding resulteren. Aangezien stikstof in de meeste producten een van de voornaamste voedingsstoffen is, is hierbij vaak sprake van een stikstofvergiftiging. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn:

Extreem donkergroene bladeren Gekrulde bladpunten
Donkerrode of paarse stelen en takken Puntjes van de kelken sterven af

Het eerste wat je moet doen is met de voeding minderen. Spoel met pH-neutraal water om de overtollige zouten te verwijderen. Gebruik daarna een enzymatisch reinigingsmiddel. Vervolgens raden we aan om een TDS-meter te gebruiken om de parts per million (PPM) van het afvloeiende water te meten, zodat je zeker weet dat je niet te veel voeding geeft.

Hoe kun je overbemesting tegengaan?

Stap 4: analyseer je kweekmedium

Wanneer je planten er ziek uitzien, moet je ook goed naar het kweekmedium kijken. De symptomen van voedingstekorten en overbewatering kunnen namelijk ook het gevolg van slechte grond zijn.

Sommige soorten potgrond en compost zijn speciaal voor specifieke plantensoorten samengesteld. Let dus goed op dat je niet per ongeluk een zak met zuurrijke kweekaarde koopt!

Daarnaast is bepaalde compost of aarde gewoon van slechte kwaliteit. Als het te compact is, kunnen de wortels zich niet goed verspreiden. Daarnaast biedt inferieure aarde vaak een slechtere waterafvoer en doorluchting, wat de kans op schimmelinfecties verhoogt. Lijkt je compost wat te compact? Overweeg dan om je planten te verpotten en in superieure potgrond te zetten.

Als je een fotoperiode soort gaat verpotten in een poging om deze nieuw leven in te blazen, kun je ook je eigen supergrond maken. Kies echter een andere aanpak als je met autoflowers werkt. Deze soorten hebben namelijk minder voeding nodig. Gebruik hiervoor ons potgrondrecept voor autoflowers. Deze grond bevat een perfecte mix van veenmos, compost, perliet en vermiculiet.

Als je genoeg ruimte hebt in je tuin, is composteren een uitstekende manier om tuinafval en keukenrestjes te hergebruiken. Hiermee verander je deze materialen gedurende enkele maanden in een voedingsrijke aarde waarmee je de vruchtbaarheid van je grond kunt verrijken. Als je geen tuin hebt, kun je ook een wormenbak in je keuken plaatsen voor etensresten, theezakjes en eierschalen, die zo worden omgezet in wormenmest. Dit kun je vervolgens aanbrengen als een voedzame topdressing bij planten die tekorten vertonen.

  • Pas op voor aminopyralid

Je hebt de beste compost gehaald die je maar kunt vinden. Het heeft een perfecte NPK-waarde voor de vegetatieve fase, voldoende organisch materiaal om gunstige micro-organismen te voeden en perliet voor een betere structuur. Toch ziet je plant er nog ziek uit. Als je de pH-waarde hebt gecontroleerd en er zeker van bent dat de bewatering en voeding in orde zijn, kun je met een onzichtbare vijand te maken hebben.

Aminopyralid, simpelweg bekend als 'AP', veroorzaakt duizenden kwekers elk jaar veel verdriet. Dit onkruidbestrijdingsmiddel kan via het spijsverteringskanaal van koeien en paarden in compost terechtkomen. Zien je planten er geel, onvolgroeid uit en lijken de jonge bladeren te zijn aangetast? Dan heb je misschien wel met AP te maken.

Doe altijd je uiterste best om dit te voorkomen door eerst met je compostleverancier contact op te nemen. Vraag naar de herkomst van de mest en of er op AP getest wordt. Nog beter is het om je eigen composthoop te maken, zodat je de gok niet hoeft te nemen. Gelukkig breken micro-organismen AP na ongeveer een jaar wel af. Daarnaast tast de onkruidverdelger geen leden van de grassenfamilie aan. Plaats daarom bijvoorbeeld eens wat suikermaïs en gebruik de grond het volgende seizoen weer zoals gebruikelijk.

Pas op voor aminopyralid

Stap 5: analyseer je omgeving

Verschillende omgevingsfactoren hebben invloed op de plantengezondheid. Zo gedijen wietplanten alleen binnen een specifiek bereik qua temperatuur en luchtvochtigheid. Als die waarden gaan afwijken, kunnen de planten er ziek uit gaan zien en onproductief worden. Gebruik een digitale thermo-hygrometer in je kweekruimte om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten.

  • Luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid (RV) verwijst naar de hoeveelheid water in de lucht bij een bepaalde temperatuur. Schimmels kunnen de kop opsteken als de luchtvochtigheid te hoog wordt en zijn met name dol op de natte en plakkerige omgeving van wiettoppen. Probeer dit te voorkomen door te streven naar de volgende RV:

Zaailingen en stekken: 65–70%
Vegetatieve stadium: 40–70%
Bloei: 40–50%

Binnen kun je de luchtvochtigheid onder controle houden met behulp van ventilatoren, afzuiging en luchtbevochtigers/ontvochtigers. Hoewel je het weer buiten niet kunt aansturen, is het wel mogelijk om de vochtigheidsgraad in een kas of polytunnel met dezelfde technieken als binnen te beheersen.

  • Temperatuur

Wietplanten doen het ook beter binnen een bepaald temperatuurbereik. In te hete of koude omstandigheden kunnen ze gestrest raken en een groeiachterstand oplopen. Probeer de volgende dagtemperaturen aan te houden:

Zaailingen en stekken: 20–25°C
Vegetatieve stadium: 22–28°C
Bloei: 20–26°C
  • Kunnen planten van hittestress herstellen?

Wietplanten raken vooral gestrest wanneer ze langere tijd aan hoge temperaturen worden blootgesteld. De symptomen van hittestress zijn onder andere vertraagde groei, een droog uiterlijk en/of gekrulde bladeren. Met behulp van de volgende methoden kun je je gestreste planten redden en de temperatuur in je kweekruimte reguleren:

Als je het jezelf makkelijker wilt maken, kun je de ventilatoren of airco ook aansluiten op een temperatuursensor en zo de temperatuurregeling automatiseren.

Kunnen planten van hittestress herstellen?

Stap 6: analyseer je setup

Mogelijk moet je ook een aantal dingen van je setup bijstellen om een ziek uitziende plant te redden. Bekijk hieronder de twee meest voorkomende valkuilen wat de opstelling betreft.

  • Lampen

Wietplanten hebben voor energie licht nodig. Ze presteren dan ook aanzienlijk minder goed bij te weinig lichtblootstelling. Lange en gestrekte planten krijgen meestal niet genoeg licht. Naast dat ze op de juiste afstand van de lichtbron geplaatst moeten worden (30–70cm bij leds van 200–400W en 50–80cm bij leds van 450–600W), moet je ook nagaan hoeveel planten je met je setup realistisch gezien kunt kweken:

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 plant
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 planten
280W ≈ 1m² ≈ 4 planten
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 planten

Regeneratie

Soms kan te veel licht ook problemen veroorzaken. Fotoperiode planten hebben een donkere cyclus van zo'n 12 uur nodig, om de indruk te krijgen dat de seizoenen veranderen. Als bloeiende planten hierbij blootgesteld worden aan lichtlekkage, kunnen ze terugkeren naar de vegetatieve fase — iets wat je eigenlijk niet wilt. Het per ongeluk regenereren van wiet kan namelijk ten koste gaan van de oogst en planten stress geven. Voorkom dit door je tent goed af te sluiten en eventuele openingen te bedekken.

  • Potmaat

De potmaat kan het potentieel van een wietplant beperken. Kleinere potten betekenen kleinere planten. Bovendien is met een kleine pot de kans op onderbewatering groter, aangezien er onvoldoende medium is om genoeg vocht vast te houden. Zien je planten er droevig uit? Wek ze dan weer tot leven door ze simpelweg te verpotten en in een groter onderkomen te zetten.

Lampen

Stap 7: inspecteer je planten op ongedierte

Ongedierte is een van de voornaamste redenen dat wietplanten er ziek uit gaan zien. De symptomen van ongedierteplagen kunnen sterk uiteenlopen, van gaatjes in de bladeren tot vergeling en verwelking.

  • Bladluizen

Bladluis is een veelvoorkomende plaag bij wiet. Deze luizen zuigen het sap uit de bladeren en vermenigvuldigen zich razendsnel.

Bladluizen
Symptomen
  • Grote aantallen aan de onderkant van de bladeren
  • Saplekkage
  • Vergeelde en verwelkte bladeren
Oplossingen
  • Zet lieveheersbeestjes in de kweekruimte uit
  • Gebruik neemolie
  • Gebruik insectenwerende zeep
  • Bladmineerders

Bladmineerders zijn minuscule beestjes die zich een weg door wietbladeren banen en het binnenste weefsel opeten.

Bladmineerders
Symptomen
  • Witte, kronkelige sporen op het bladoppervlak
Oplossingen
  • Verwijder aangetaste bladeren
  • Gebruik neemolie
  • Maak buiten gebruik van netten
  • Zet sluipwespen in als biologisch bestrijdingsmiddel
  • Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn vliegen met een korte levensduur die de wortels van wietplanten aantasten.

Rouwvliegjes
Symptomen
  • Vergeelde en verwelkte bladeren
  • Vertraagde groei
  • Symptomen van voedingstekorten ondanks voldoende voeding
Oplossingen
  • Geef minder vaak water
  • Plaats gele vangplaten
  • Gebruik neemolie
  • Strooi diatomeeënaarde over de grond
  • Gebruik Bacillus thuringiensis
  • Spint

Spintmijten verblijven aan de onderkant van de bladeren, waar ze plantenweefsel doorboren om zich te voeden.

Spint
Symptomen
  • Zichtbare eitjes onder de bladeren
  • Gele bladeren
  • Onderontwikkelde toppen
Oplossingen
  • Spuit je planten schoon
  • Snoei aangetaste delen weg
  • Besproei de planten met insectenwerende zeep
  • Breng verdunde essentiële oliën aan, zoals rozemarijn-, eucalyptus- of pepermuntolie

Stap 8: geef je planten essentiële nutriënten en supplementen

Tenzij je wietplanten er ziek uitzien door overvoeding, kun je ook diverse supplementen gebruiken om de ontwikkeling weer op gang te helpen na een periode van vertraagde groei.

Organisch
materiaal
Denk aan compost, mest, wormenmest en mulch. Voeg dit toe aan je aarde om geleidelijk gunstige micro-organismen te voeden.
Melasse Suikerrietmelasse is een uitstekende bron van voedingsstoffen voor microscopisch kleine bodemorganismen. Door deze organismen te voeden, bouw je een stabiele populatie op waar je plant weer van profiteert.
Enzymen Deze minuscule eiwitten helpen bij het katalyseren van diverse reacties. De toevoeging van enzymen aan de aarde helpt bijvoorbeeld de groei te versnellen, de opbrengsten te verhogen en een gezonder wortelstelsel te bevorderen.
Mycorrhiza-schimmels Deze symbiotische schimmels verbinden zich met plantenwortels en helpen de wortels om voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Ze voorkomen daarmee dat planten ziek worden en kunnen ondervoede wietplanten sterker dan ooit doen herleven.
Rhizobacteriën Deze rond de wortels levende bacteriën verkleinen de kans op wortelziektes en staan erom bekend de wietoogst te verbeteren.

Zien je wietplanten er ziek uit? Houd hoop!

Denk je dat je wietplant doodgaat? Door je druk te maken, wordt het alleen maar erger! Je beschikt nu over de juiste kennis en bent helemaal klaar om de strijd met diverse problemen aan te gaan.

Gebruik de bovenstaande schat aan informatie om je zieke planten te doen herleven. Zo leer je bovendien hoe je een vergelijkbare situatie in de toekomst kunt voorkomen en kun je een probleem met gemak aan als het weer optreedt. Als wietkweker kun je erg beschermend zijn als het op je planten aankomt en we begrijpen de teleurstelling die je kunt voelen maar al te goed. Toch hoeven een paar vergeelde en omgekrulde bladeren je oogst uiteindelijk niet in gevaar te brengen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 39653 reviews