.
Hoe Je Zelf Compost Voor Je Cannabistuin Maakt
Zelf compost maken is een goedkope en effectieve manier om ervoor te zorgen dat je cannabistuin altijd over voldoende voedingsstoffen beschikt. De aarde en de daarin levende micro-organismen blijven daarbij in topconditie.
Zonder een gezonde voedingsbodem is het moeilijk om buiten hoogwaardige cannabis te kweken. Aarde is immers het medium waaruit planten hun voedingsstoffen opnemen. Hierdoor kunnen ze groeien, overleven en floreren. De bodem houdt echter niet tot in het oneindige voedingsstoffen vast. Wanneer je meerdere planten op dezelfde plek kweekt, verdwijnen na verloop van tijd alle nutriënten uit de aarde.
Compost maken is een uitstekende manier om de bodem weer te voorzien van voedingsstoffen[1]. Het bespaart niet alleen wat centen op je meststoffen; het is ook prettig dat je precies weet wat er allemaal in zit. Thuis compost maken is bovendien geen dure onderneming. Hoogwaardige compost bestaat namelijk simpelweg uit groenten en fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, onkruid en houtsnippers.
WAAROM JE COMPOST MOET MAKEN
Zelf compost maken is een portemonnee-vriendelijke en effectieve manier om je cannabistuin in prima conditie te houden. De bodem is daarbij niet alleen maar een matrasje met voedingsstoffen. Het is namelijk een heel levend ecosysteem dat fungeert als natuurlijke omgeving voor veel verschillende organismen. In de aarde leven bijvoorbeeld nuttige micro-organismen die samenwerken met cannabis zodat ze beschermd is en beter kan groeien.
Roofaaltjes[2] kunnen ertoe bijdragen dat het wortelstelsel van de plant beschermd is tegen parasitaire nematoden[3]. Mycorrhiza gaat daarnaast een symbiotische relatie aan met de wortels. Hierdoor wordt organisch materiaal sneller afgebroken tot opneembare voedingsstoffen. Micro-organismen in de aarde kunnen dan ook het verschil maken tussen goede en fantastische cannabis. De sleutel tot hun aanwezigheid is een rijke, gezonde bodem die je kunt verkrijgen met compost!
Compost fungeert als een meststof met langzame afgifte. Daarbij lopen je planten niet het risico te verbranden, zoals met chemische meststoffen. Compost helpt ook de structuur en de luchtcirculatie van de aarde te verbeteren. Uiteindelijk biedt het vooral grote hoeveelheden voedingsstoffen aan de bodem die ervoor zorgen dat de plant en de oogst groter worden.
HOE JE ZELF COMPOST MAAKT
Een compostbak is het eerste waar je voor moet zorgen als je thuis compost gaat maken. Compostbakken kun je kant-en-klaar kopen, of je maakt er eenvoudig zelf een van afvalmateriaal, zoals pallets van onbehandeld hout. Bakken met een deksel houden vocht bovendien beter vast en daardoor breekt de compost sneller af.
Zet je compostbak op een plekje in de tuin waar bijna altijd schaduw is. Zo bied je de micro-organismen die de compost afbreken optimale arbeidsomstandigheden. Zet de compostbak als het kan op een natuurlijk oppervlak, zoals gras of aarde. Zo zorg je voor drainage en toegankelijkheid voor micro-organismen.
Een tweede compostbak of emmer in je keuken is ook een goed idee. Voedselresten kun je er zo direct in doen en als de bak vol is, kun je de inhoud in de compostbak buiten kieperen. Je kunt er allerlei voedsel- en keukenafval in gooien, variërend van eierschalen en groenteafval tot theezakjes en broodkorsten.
STREEF NAAR DE JUISTE BALANS
Het is belangrijk de verschillende materialen die je in de compostbak gooit in balans te houden. Zo zorg je er namelijk voor dat de bacteriën en micro-organismen die de compost afbreken een optimaal leefmilieu hebben.
Er zijn twee hoofdcategorieën materiaal die compost opleveren[4]. De eerste categorie is het zogenaamde groene materiaal. Dat kan onder meer bestaan uit grasmaaisel, groene bladeren, fruit en groente. De tweede categorie is het bruine materiaal. Dat bestaat onder meer uit houtsnippers, dode bladeren, papier, karton en stro. De composthoop moet 25-50% groen materiaal bevatten en aangevuld worden met bruin materiaal.
JE COMPOSTHOOP VERZORGEN
Aan een composthoop heb je maar weinig werk; voor het overgrote deel kun je het aan de werking van de micro-organismen overlaten. Wanneer je echter de hoop flink omwoelt, versnel je het proces.
Met een hooivork kun je om de paar weken de composthoop omdraaien. Zo belucht je de hoop en dat is nodig voor het composteren van het materiaal.
Het duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar voordat je compost klaar is voor gebruik[5]. Dat duurt inderdaad lang, maar je cannabisplanten zijn je uiteindelijk dankbaar voor je toewijding. Je wordt dan ook zeker beloond voor je inzet met grote opbrengsten en krachtige toppen.
EVENTUELE PROBLEMEN
De inhoud van de compostbak kan soms slijmerig worden en verschrikkelijk gaan ruiken[6]. Dat wijst erop dat de boel veel te nat is en er niet genoeg zuurstof aanwezig is. Zorg dus dat de compostbak op een droge plaats staat als het regent. En keer het materiaal regelmatig om.
Het tegengestelde kan ook een probleem zijn. Wanneer de composthoop te droog is, vindt er weinig compostering plaats. Mocht dat het geval zijn, meng dan wat meer groen materiaal door de hoop.
WORMEN IN DE COMPOSTHOOP GEBRUIKEN
Sommige tuiniers zetten wormen aan het werk om voornamelijk keukenafval in krachtige compost en vloeibare meststoffen om te zetten. Dit afval wordt toegevoegd aan een wormenbak; een bak die uit twee compartimenten bestaat. Het bovenste compartiment is de ruimte waar wormen aan het composteren van organisch materiaal werken. En in het onderste wordt de geraffineerde compost verzameld. Wormencompost is geen vervanging voor conventionele compost. Het is eerder een soort verbeteraar voor de voedingswaarde van je compost.
Je moet de pH-waarde en de vochtigheidsgraad goed in de smiezen houden als je met wormen composteert.
Wil je slimmer worden? Download onze gids met essentiële tips om het potentieel van je tuin te vergroten!
Gratis RQS
Grow Guide!
COMPOSTTHEE
Compostthee[7] is een makkelijke en effectieve manier om de voedingsstoffen in je compost aan je planten te geven. Zo kun je het gebruiken als bladvoeding dat de plant helpt ziektes te bestrijden. Je kunt het echter ook rechtstreeks op de aarde gieten.
Het volgende recept voor compostthee is samengesteld door bodembioloog dr. Elaine Ingham van Soil Foodweb Inc. Om het proces op te starten, moet je 95 liter water beluchten om eventueel chloor te laten verdampen. Voeg vervolgens 2 theelepels met een oplossing met humuszuur toe. Die kun je extraheren uit je eigen voorraad compost.
Los 2 eetlepels humuszuur op in een halve liter water. Voeg dit aan de thee toe. Meng een half kopje kelp met 5 kopjes water. Doe ook dit mengsel bij de thee. Als laatste voeg je er 2kg compost van goede kwaliteit aan toe. Dit zorgt voor nuttige micro-organismen, zoals nematoden en schimmels.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956053X17309546
- https://www.researchgate.net/publication/222544518_A_review_on_the_role_of_predatory_soil_nematodes_in_the_biological_control_of_plant_parasitic_nematodes
- Frontiers | Biological Control of Plant-Parasitic Nematodes by Filamentous Fungi Inducers of Resistance: Trichoderma, Mycorrhizal and Endophytic Fungi https://www.frontiersin.org
- https://ecommons.cornell.edu/server/api/core/bitstreams/a9d9ff5c-3355-4ff7-844a-eca43992864f/content
- In situ degradation of biodegradable plastic mulch films in compost and agricultural soils - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- https://www.researchgate.net/publication/233230625_Factors_Affecting_Take-up_of_and_Drop-out_from_Home_Composting_Schemes","file:///C:/Users/Marta/Downloads/Th%C3%A9%20de%20compost.pdf