By Marguerite Arnold


In de constant veranderende wietwereld zien we dat de combinatie wiet en bier steeds meer opkomt. En op zichzelf zijn bier en wiet ook populaire middelen om te ontspannen; eerstgenoemde geeft je een subtiele buzz die je spraakzamer maakt, en de tweede heeft vaak een rustgevend, stoned effect.

Hoewel er risico's zitten aan het gelijktijdig gebruik van cannabis en gerstenat, kan het op een verantwoorde manier combineren van beide de effecten van elk ook op een goede manier versterken. Dit kan zorgen voor een aangename mindset die ideaal is voor feestjes en gezellige avondjes met vrienden. Een goede reden dus om in de wereld van met wiet verrijkt bier te duiken! Ontdek de voordelen van dit opbeurende brouwsel, de verschillen tussen THC- en CBD-bier en hoe je het zelf kunt maken. Tijd om te gaan brouwen!

Cannabis Spice

Kun je bier met wiet infuseren?

Al sinds jaar en dag genieten mensen van de effecten van cannabis en alcohol. De op wiet gebaseerde drank bhang is een mengsel van wiet, melk en noten dat al in ongeveer 1000 v.Chr. in India gebruikt werd, en mensen in China dronken in 7000 v.Chr. al alcohol. De combinatie van de twee lijkt echter van recentere datum. Zo begonnen innovatieve bierbrouwers begin jaren 2000 pas met het brouwen van ambachtelijke cannabisbieren.

Hoewel cannabisbier nog altijd relatief zeldzaam is, bestaat het dus al wel een tijdje. Ook hier in Nederland kun je het gewoon kopen. Maar je kunt het tevens zelf brouwen. Daarbij helpen we je graag op weg, met allereerst een belangrijke vraag: welke bieren gaan het beste samen met wiet?

Welke bieren kun je het beste met wiet verrijken?

Loop een café binnen, en je vindt een scala aan bieren, waaronder natuurlijk de standaard pils, maar ook vaak creaties van lokale brouwerijen. Zoals je hier keuze hebt uit een enorm assortiment aan bier, kunnen wietgebruikers kiezen uit een grote diversiteit aan strains. Maar wat zijn nou de beste combinaties? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het allemaal neerkomt op persoonlijke voorkeur. Toch hebben we enkele lekkere combi's voor je die het overwegen waard zijn:

  • Lager: lagers staan bekend om hun frisse, heldere smaak en vormen daarmee een uitstekende basis voor THC en terpenen. Hun mildheid biedt de perfecte mogelijkheid om met de smaak van verschillende strains te experimenteren. Het bescheiden alcoholpercentage is ook een plus, gezien het psychoactieve effect dat je brouwsel krijgt.
  • Stout: deze biersoort zorgt voor een rijkere smaakbeleving. De donkere, moutige en aardse tonen gaan perfect samen met bepaalde soorten wiet. Stout trakteert je niet alleen op een smaak van koffie en chocolade, maar heeft ook een hoger alcoholpercentage.
  • Pilsener: pilseners zijn licht en fris van smaak. Hoewel pils een type lager is, heeft het een hoppigere en kruidigere smaak die ontstaat doordat er bij het fermentatieproces een andere gistsoort wordt gebruikt.
  • Indian pale ale: bieren in deze categorie zijn sterk gehopt, waardoor ze een lekkere bittere smaak hebben. Hiermee zijn ze heerlijk om te combineren met aardse of juist zoete cannabis strains.

Cannabis Spice

Wat zijn de voordelen van cannabisbier?

Maar welke voordelen biedt cannabisbier nu ten opzichte van joints, edibles en concentraten? Hieronder een aantal belangrijke redenen waarom sommige wietgebruikers af en toe een met wiet verrijkt biertje drinken:

  • Intense stone: wietbier biedt een unieke ervaring vergeleken met andere cannabisproducten, en dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van alcohol. Als je weleens wiet en alcohol hebt gecombineerd, weet je hoe snel dat voor een onaangenaam effect kan zorgen. Een gezellige avond kan rampzalig eindigen als je teveel drinkt.
  • Maar waar komt dit door? Nou, het gecombineerd gebruik van THC en alcohol heeft een veel sterker effect. Uit onderzoek[1] blijkt dat alcohol ervoor zorgt dat er een hogere concentratie THC in het bloed komt. Hoewel dit soms vragen om problemen is, kan cannabisbier je in bepaalde situaties juist ook een hele fijne buzz geven. Zolang je maar met mate gebruikt.
  • Twee vliegen in één klap: rook je graag een joint en ben je ook niet vies van een koud glas bier? Dan is wietbier misschien wel de perfecte manier om de twee samen te voegen. Zo word je zowel high als aangeschoten, en hoef je je niet gelijktijdig bezig te houden met het schenken van bier en het draaien van joints. Houd er wel rekening mee dat het effect veel intenser is; oraal ingenomen THC komt veel harder aan en de impact duurt veel langer.
  • Een goede manier om te ontspannen: door THC komt het gelukshormoon dopamine vrij en alcohol stimuleert GABA-receptoren die je angstniveau onder controle houden. Door beide middelen tegelijk te gebruiken, kun je je extra ontspannen gaan voelen. Maar nogmaals: daarbij is het wel belangrijk om de juiste balans te vinden!

THC versus CBD bier

Als we het over wiet hebben, dan doelen we niet alleen op bijzonder sterke strains. In werkelijkheid zijn er tal van soorten, met allemaal een ander effect, dankzij een uniek samenspel van fytochemicaliën, waaronder cannabinoïden en terpenen. Van deze stoffen zijn vooral THC en CBD bekend vanwege hun impact op lichaam en geest.

THC zorgt voor de typische cannabis high, die wordt gekenmerkt door gevoelens van euforie, creativiteit en meligheid, naast bijwerkingen als rode ogen en een droge mond. Daarentegen wekt CBD geen high op. In plaats daarvan is de molecule bekend komen te staan als een stof die een nuchter- en heldermakend effect opwekt.

Bij het brouwen van cannabisbier kun je de effecten van het eindproduct bepalen door een strain met een specifieke concentratie THC en CBD te kiezen. Soorten wiet die rijk zijn aan THC hebben een krachtig psychoactief effect, terwijl strains met veel CBD rustgevender werken. En wietsoorten die veel van beide bevatten, bieden het beste van twee werelden.

Je wiet voorbereiden

Voordat je begint met brouwen, moet je eerst je wiet op de juiste manier verwerken. Rauwe wiet bevat namelijk maar weinig THC. In plaats daarvan komt de molecule voor als de chemische precursor THCA, een stof zonder psychoactief effect. Om THCA om te zetten in het psychoactieve THC, moet je je wiet decarboxyleren. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dit is eigenlijk niets anders dan het aan hitte blootstellen. Volg de onderstaande stappen om het goed te laten verlopen:

  1. Maal je wiet: als eerste maal je je cannabis tot een grof poeder. Dit verhoogt het oppervlak van het plantaardig materiaal om het optimaal te decarboxyleren. Het onderstaande bierrecept behelst 20g wiet, dus je moet aardig wat toppen vermalen!
  2. Verwarm de oven voor: zet de oven op 110°C en laat hem op temperatuur komen terwijl je de volgende stap uitvoert.
  3. Bereid de bakplaat voor: bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de fijngemalen wiet zo gelijkmatig mogelijk over het papier.
  4. In de oven zetten: plaats de bakplaat in de oven en stel de timer in op 30–40 minuten.
  5. Afkoelen: zodra de oventimer afgaat, haal je de wiet uit de oven en laat je het een tijdje afkoelen.

Cannabis Spice

Hoe brouw je thuis cannabisbier?

Met een grote berg vermalen en gedecarboxyleerde wiet kun je nu wietbier gaan brouwen! Check hieronder welke ingrediënten en benodigdheden je daarvoor nodig hebt. Duik vervolgens in het recept, terwijl je fantaseert over dat eerste heerlijke slokje van je wietbier!

Ingrediënten

  • 20g gemalen en gedecarboxyleerde wiet
  • 85g hoppellets (wij raden Citra hop aan)
  • 4l licht moutextract (stroop)
  • 400g mout
  • ondergistende gistsoort

Materiaal

  • cafetière
  • pan met een inhoud van 30 liter
  • gistingsvat van 10l
  • hevelslang
  • 2 grote filterzakken
  • grote gripzak
  • deegroller
  • zeef
  • grote kom
  • sterilisatievloeistof
  • glazen bierflessen
  • kroonkurkapparaat en kroonkurken
  • thermometer

Cannabis Spice

Het brouwproces stap voor stap

  1. Maal de graankorrels fijn: stop het mout in een gripzak. Plet het lichtjes met de deegroller; de schillen moeten barsten, maar het moet niet volledig verpulveren.
  2. Kook je granen: vul een 30 liter pan met 2l water. Zet het fornuis aan en gebruik je thermometer om het water tot 66–68°C te verhitten. Voeg de geplette granen toe en laat ze 30 minuten koken. Vergeet niet af en toe te roeren.
  3. 3. Zeef de granen: plaats de zeef boven een grote kom en giet het mengsel erdoorheen. Gooi de granen weg en giet de gezeefde vloeistof weer terug in de grote pan.
  4. Voeg de stroop toe: voeg het lichte moutextract toe aan het mengsel en roer het er helemaal doorheen. Vul de pan vervolgens bij tot een totaal volume van 6l.
  5. Voeg de hop toe: tijd om de hop toe te voegen! Stop de hoppellets in een van de filterzakken en knoop hem dicht. Doe de zak in de pan en breng het aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat het brouwsel een uur zachtjes pruttelen, waarbij je af en toe roert. Haal de pan daarna van het fornuis, verwijder de hop en laat het helemaal afkoelen.
  6. Desinfecteren en overhevelen: ontsmet je hevelslang en gistingsvat grondig zoals aangeven op de gebruiksaanwijzing. Hevel vervolgens met de hevelslang de vloeistof van de pan over naar het gistingsvat.
  7. Laat de gisting op gang komen: voeg je ondergistende gistsoort toe aan het gistingsvat. De microben zullen in de komende dagen de suikers omzetten in alcohol. Doe het deksel erop en sluit het vat af met het waterslot. Binnen 24 uur moet er een schuimlaag ontstaan op de inhoud van het vat; een teken dat de gisting begonnen is!
  8. Steriliseer een filterzak: zodra je merkt dat er een schuimlaag ontstaat, leg je de tweede filterzak 10 minuten in een pan met kokend water om hem te steriliseren. Daarna haal je de zak uit de pan en laat je deze genoeg afkoelen om veilig te kunnen gebruiken.
  9. Voeg je wiet toe: voeg je wiet toe aan de nog warme filterzak en knoop deze goed dicht. Plaats de zak in het gistingsvat en doe het deksel er weer op.
  10. Laat het gisten: de komende 10 dagen werkt de gist hard om je mengsel in bier om te zetten. Zowel het vet als de alcohol zal de THC en andere verbindingen uit je wiet onttrekken, waardoor je een lekker verrijkt biertje krijgt. Schud het vat elke dag even lichtjes heen en weer, zodat de gemalen wiet een beetje in beweging komt.
  11. Tijd om te bottelen: wanneer de 10 dagen voorbij zijn, kom je aan bij misschien wel het leukste onderdeel, namelijk het bottelen van je bier! Haal de zak met wiet uit het vat. Pak de lege flessen erbij en draai het kraantje op je vat open om ze te vullen. Gebruik een kroonkurkapparaat om je flessen af te sluiten en zet ze in de koelkast.

Cannabisbier is nog maar het begin

Gefeliciteerd, je hebt nu heerlijk zelfgebrouwen wietbier in je koelkast liggen! Houd er rekening mee dat de drank niet alleen net zo sterk is als edibles, maar ook nog eens alcohol bevat. Doe dus heel rustig aan en neem eerst een paar slokjes om de impact van het bier in te schatten.

Zodra je een beetje gewend bent aan het effect, is het tijd om wat vrienden uit te nodigen en ze alles over je brouwsel te vertellen (en het ze te laten proeven!). En nu je weet hoe het brouwen van wietbier moet, kun je ook nog andere variaties proberen. Zo is hennepbier een uitstekende manier om te genieten van de smaak van cannabis zonder high te worden, terwijl wietwijn een compleet nieuwe manier is om van drank en wiet te genieten. Proost!

Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.