.
Hoe Je Bladluis Bij Cannabis Planten Kunt Ontdekken, Behandelen En Voorkomen
Bladluis is een veelvoorkomende plaag die invloed kan hebben op cannabiskwekers over de hele wereld. Lees door om een gedetailleerd beeld te krijgen van wat ze zijn, hoe je ze kunt ontdekken en hoe je je cannabis planten tegen de bladluis kunt behandelen en beschermen.
Cannabis tuinders, net zoals andere tuinders, zijn altijd op hun hoede voor ongedierte die de ontwikkeling van hun planten kan verhinderen.
In dit artikel, kijken we naar bladluis, een veelvoorkomend ongedierte in de tuin die schadelijke effecten op je cannabis groei kan hebben. We zullen je precies uitleggen wat bladluis nou eigenlijk is, waar je op moet letten bij je planten om ze te kunnen zien, en hoe je ze kunt uitroeien/voorkomen.
Voor meer van dit soort artikelen, denk er dan aan om onze blog te bookmarken. Voor het bestellen van de hoogste kwaliteit cannabis zaden die direct bij jou thuis worden afgeleverd, bezoek dan vandaag de Royal Queen Seeds webshop.
Voor meer informatie over cannabis ongedierte controle, bekijk dit vorige artikel op onze blog.
WAT IS BLADLUIS?
De term bladluis wordt gebruikt om een groep kleine sap-zuigende insecten te beschrijven die deel uitmaken van een van de meest destructieve ongedierte-groep bij gekweekte planten.
Bladluis kan in grootte verschillen van ongeveer 1 tot 10 millimeter en kunnen groen, zwart, rood of wit van kleur zijn. De meest voorkomende soort bladluis die je vindt in de gewone tuin zijn normaal gesproken groen en ongeveer een millimeter lang.
Ze hebben twee zweepvormige antennes aan het eind van hun hoofd en een paar buisachtige uithangels, genaamd siphonen die naar achter gaan.
Gevleugelde vrouwelijke bladluis legt normaal haar eitjes aan het begin van de lente waar meer vrouwelijke nimfen uitkomen. Binnen een paar weken, krijgen dezen nimfen weer jongen. Dit proces wordt een paar keer herhaald, waardoor de hoeveelheid bladluis erg hoog wordt in een hele korte tijd.
Aan het einde van de zomer, ontwikkelen bladluizen sekse (mannetje of vrouwtje) en gaan paren om eitjes te produceren die kunnen overwinteren. De meeste bladluis, behalve als ze een seksuele vorm hebben, hoeven niet te paren om zich voort te planten en zijn in staat hun hele leven te produceren.
Er zijn meer dan 4000 soorten bladluis gevonden over de hele wereld. Sommige bladluis soorten zijn in staat om vleugels te ontwikkelen.
HOE ZIE JE OF ER BLADLUIS OP JE CANNABIS ZIT?
Bladluis wordt normaal gesproken gezien op de bladeren en de stengel van cannabis planten. Groene variaties zijn wat moeilijker te zien. Ze verschuilen zich voornamelijk onder de bladeren, dus zitten niet meteen in het zicht.
Bladluis voedt zichzelf door sappen op te zuigen van de planten, waardoor er een dikke kleverige substantie genaamd honingdauw achterblijft, wat de groei van zwart, roetachtig schimmel bewerkstelligt. Honingdauw trekt ook weer andere insecten aan, die de bladluis kunnen beschermen van roofinsecten waardoor de plaag zich uitbreidt.
Wanneer het zichzelf voedt, zorgt bladluis ervoor dat de bladeren gaan krullen, verwelken of geel worden en de groei van de plant belemmert. Bladluis is ook in staat om ziektes over te dragen die zich overzetten naar andere planten waar ze van eten.
HOE HOUD JE BLADLUIS BIJ CANNABIS ONDER CONTROLE OF HOE VOORKOM JE HET?
Kleine bladluis populaties zijn normaal gesproken geen groot probleem. Maar, bladluis kan zich extreem snel voortplanten en grote plagen kunnen een heftige impact hebben op de gezondheid van jouw cannabis planten en hun mogelijkheid om te ontwikkelen.
Bladluis kan jouw tuin binnenkomen door gevleugelde "kolonisatoren" die heel snel eitjes leggen op nieuwe planten die ze willen koloniseren. Het is altijd beter om een plaag te voorkomen dan onder controle te moeten krijgen, maar bladluis is een lastige om je op voor te bereiden. Mensen die buitenshuis tuinieren lopen gewoon meer risico op een bladluis plaag.
Zoals eerder vermeld, leggen gevleugelde vrouwtjes bladluizen hun eitjes normaal gesproken in de lente, terwijl nieuwe vrouwtjes en mannetjes bladluizen doorgaans overwinterde eitjes aan het eind van de zomer leggen. Als je je tuin wilt beschermen tegen wat voor soort plaag dan ook is het altijd het beste om ervoor te zorgen dat jouw groei omgeving de plaag niet "aantrekt".
De meeste plagen die voorkomen in de tuin houden van warme en vochtige condities met niet teveel wind. Het is daarom altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je kweekruimte de juiste temperatuur heeft (tussen 20 °C en 25 °C is ideaal) en het is aan te raden om een paar ventilatoren of een ventilatiesysteem te installeren zodat je voldoende beweging hebt in de lucht.
Maar de beste manier om je planten te beschermen tegen wat voor plaag dan ook, is om een paar van de volgende tips op te volgen en extra op te letten of je bladluis ziet tijdens de lente of de late zomer:
SNOEI EN MAAK GEINFECTEERDE GEBIEDEN SCHOON
Als je bladluis ziet op je planten, is een goeie eerste stap om te nemen tegen deze plaag, om geïnfecteerde gebieden weg te snoeien en ze meteen weg te gooien.
Zodra je je planten gesnoeid hebt, is het ook goed om ze af te spoelen met water, of een water-azijn oplossing die de overgebleven insecten doodmaakt.
HET INTRODUCEREN VAN ROOFINSECTEN
Lieveheersbeestjes, zweefvliegjes, sluipwespen, muggenlarven, krabspinnen en gaasvliegen jagen allemaal van nature op bladluis en vele andere plagen (zoals spint en witte vliegjes).
We raden je aan om sommige van deze insecten in je tuin te laten vertoeven tijdens de lente en in de late zomer om een plaag proberen te voorkomen. Als je al bladluis hebt ontdekt op je planten, is het normaal gesproken te laat om ervan uit te gaan dat de roofinsecten daartegen gaan helpen.
Volg in plaats daarvan wat van de onderstaande tips op, als je de plaag onder controle hebt, kun je vervolgens nog altijd roofinsecten in je tuin introduceren om plagen in te toekomst te voorkomen.
GEBRUIK BIOLOGISCHE INSECTICIDEN
Net zoals met elke andere plaag in de tuin, raden we aan om weg te blijven van chemische bestrijdingsmiddelen omdat ze normaal gesproken niet veilig zijn om te gebruiken op cannabisplanten. In plaats daarvan, probeer sommige van deze opties te gebruiken:
- Essentria IC3: Door verschillende tuinbouw-oliën te combineren, is Essentria IC3 een biologisch insecticide die we kunnen aanraden om op voorraad te hebben. Het kan direct toepasbaar zijn op de planten en het kan helpen de gewone plagen, waaronder spint, witte vlieg en bladluis onder controle te krijgen. Maar normaal gesproken blijft het actief voor 8-12 uur, dus we raden altijd aan om het dagelijks te gebruiken totdat de plaag compleet onder controle is.
- Spinosad: Alle Spinosad producten zijn geheel biologisch en zouden deel uit moeten maken van elke cannabis teler zijn of haar groei-gereedschap. Net zoals Essentria, kun je Spinosad ook direct op je cannabis planten sprayen en zal het de meeste tuinplagen meteen uitroeien. Zodra je ervoor hebt gezorgd dat de plaag uitgeroeid is, kun je Spinosad ook toevoegen aan het water dat je de plant geeft om ze tegen toekomstige plagen te beschermen.
- Zeepspiritus: Zeepspiritus is ideaal voor het lokaal behandelen van een geïnfecteerde plant. Ze kunnen de meest voorkomende tuinplagen behandelen (zoals spintmijten en witte vlieg) maar zijn niet geschikt om direct te gebruiken op cannabis toppen. Net zoals met Spinosad en Essentia, raden we aan om zeepspiritus op z'n minst twee keer te gebruiken om er zeker van te zijn dat je de bladluis op je planten compleet verwijderd hebt.
BEHANDEL JE CANNABIS PLANTEN MET OLIËN
Sommige tuinders zweren bij het gebruiken van tuinbouw- en essentiële oliën om tuinplagen zoals bladluis te behandelen. Neem olie wordt vaak gebruikt om tegen plagen te beschermen, maar er zijn verschillende andere oliën waarvan wordt beweerd dat ze het klusje kunnen klaren, waaronder eucalyptus, rosmarijn, citroen en kaneel oliën.
Mix welke van deze oliën dan ook met water en besproei de plant er gelijkmatig mee als een mist. De meeste oliën bevatten eigenschappen die de plagen met het contact ervan al kunnen afschrikken. Kijk alleen uit dat je geen aromatische oliën op je toppen krijgt, want dat kan hun aromatische profiel beïnvloeden.
Een alternatief is, je planten regelmatig behandelen met tuinbouw oliën. We raden doorgaans aan om plantaardige oliën te gebruiken, zoals canola, soja, of katoenzaad. Deze zouden normaal gesproken de geur van je toppen niet moeten veranderen.