De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Als je planten kweekt, krijg je vroeg of laat te maken met geknakte, gebogen of gebroken stelen. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt als kweker. Dit is een serieuze aanslag op je planten en beïnvloedt de uiteindelijke opbrengst vaak nadelig. Maar met zorg en aandacht herstel je deze zaken eenvoudig. Zelfs takken die helemaal van de plant zijn afgebroken, red je met een paar eenvoudige handelingen.

Wat is de oorzaak van geknakte of gebogen stelen?

Stelen raken makkelijk beschadigd, bijvoorbeeld als je de planten niet voorzichtig verplaatst. Dat is met name een probleem bij cannabisplanten die stug rechtop staan. Ook door wind of overmatige luchtstroom raken takken en stelen soms beschadigd.

Stelen knakken of buigen soms ook als je kweektechnieken gebruikt, zoals low stress of high stress training. Vooral technieken waarbij je de takken buigt of anderszins stuurt, veroorzaken af en toe problemen. Ook als de stelen niet helemaal knakken of afbreken, schaadt teveel buigen de kracht en productie van de plant.

Het is belangrijk om afgebroken of anderszins beschadigde stelen snel te behandelen. Open wonden veroorzaken bij de plant infecties, net als bij mensen. Dit soort breuken en open wonden leidt niet alleen tot een mindere opbrengst, maar soms ook tot de dood van de plant.

Wat is de oorzaak van geknakte of gebogen stelen?

Een gebroken steel zorgt niet alleen voor schade aan een structureel onderdeel van je plant. In dit deel bevindt zich namelijk ook het vasculaire systeem dat water en voedingsstoffen van de ene plaats naar de andere transporteert. De complexe weefsels xyleem en floëem vormen dit netwerk. Samen verplaatsen zij deze vitale stoffen middels een combinatie van worteldruk en transpiratie.

Maar een gebroken steel kun je wel herstellen! Het is echter wel belangrijk dat je deze zo snel mogelijk herstelt. Op deze wijze kunnen de voedingsstoffen en het water door blijven stromen. Als je het uitstelt, krijgt het gebroken uiteinde geen voeding meer. En hierdoor neemt de kans op herstel af.

Welke schade zie je vaak bij stelen?

De drie meest voorkomende soorten schade aan stelen zijn geknakte of gespleten stengels, gebogen of gevouwen stengels en afgebroken stengels.

  • Geknakte stelen

Als je rigide planten traint of als je cannabisplanten aanstuurt tijdens de bloeifase, lopen ze meer risico op geknakte stelen. Wanneer je die niet behandelt, stoppen de takken aan deze stengels met groeien. De stelen zijn eenvoudig te repareren met de tape methode of met een ondersteunende structuur. Planten hebben een natuurlijk genezingsmechanisme waardoor ze zich hierbij zelf herstellen. En als je snel genoeg reageert, merk je niet eens dat de plant minder produceert aan deze takken.

Welke schade zie je vaak bij stelen?
  • Gebogen/gevouwen stelen

Deze vorm van beschadigde stelen komt het meest voor. Als je takken buigt of te veel stuurt met trainingstechnieken, treedt er soms blijvende schade op. Geknakte of gevouwen stelen zijn niet in staat zichzelf te ondersteunen. Door een knak of vouw krijgen de takken minder makkelijk water en voedingsstoffen van de plant. Deze stelen blijven groeien, maar in een lager tempo dan de rest van de cannabisplant. Dat komt niet doordat ze zijn gebogen, maar doordat ze minder licht krijgen. Door het buigen hangen ze immers lager.

Welke schade zie je vaak bij stelen?
  • Afgebroken stelen

Takken die helemaal zijn afgebroken en losgeraakt van de plant, zorgen voor de nodige kopzorgen. Gelukkig zijn ook deze stelen te genezen. Je repareert ze met dezelfde technieken die je voor de andere soorten schade gebruikt. Deze stelen hebben echter meer aandacht en zorg nodig dan gebogen of geknakte stengels. Is de afgebroken tak klein of zit hij ergens aan de onderkant van de plant? Dan is het echter beter hem te verwijderen en je verlies te accepteren.

Welke schade zie je vaak bij stelen?

Hoe herstel je een gebroken of afgebroken steel?

De meest gebruikte methode voor het repareren van geknakte stelen is de tape techniek. Zowel duct tape als plakband is te gebruiken om de plant te helpen genezen. Welke soort tape je gebruikt, is afhankelijk van de ernst van de schade en het gewicht van de tak die je repareert.

Doorloop de volgende stappen om geknakte stelen te repareren:

  1. Knip een stukje tape af van circa 10cm lang (voor grotere stelen heb je misschien meer nodig).
  2. Wikkel de tape rondom de gebroken steel. Zorg ervoor dat de stengel goed aansluit op de plek waar hij hoort.
  3. Zorg ervoor dat de steel strak op de plaats van herkomst zit, zodat de plant in staat is zichzelf te repareren.
  4. Laat de tape ongeveer 2–4 weken zitten.
  5. Controleer elke dag of de plant al geneest.

Tip: gebruik zowel tape als een spalk om de belasting van de beschadigde tak te verdelen. Tape een stuk hout of een potlood parallel aan de breuk vast. Zorg ervoor dat je de tape niet te strak, maar ook niet te los om de gebroken plek wikkelt. Als je de tape namelijk te losjes vastbindt, blijven de gebroken uiteinden niet aan elkaar vastzitten. Maar als je de tape er juist te strak omheen wikkelt, beschadig je het weefsel nog meer. Als je de tape wilt verwijderen, doe dit dan voorzichtig om nog meer schade te voorkomen. Wanneer het weefsel namelijk nog niet helemaal hersteld is, ontstaat er gemakkelijk een scheur als je te hardhandig bent.

Hoe herstel je een gebroken of afgebroken steel?

Hoe herstel je een gebroken steel?

Je kunt ook gebruikmaken van externe steunen om de aangedane plek tegen de zwaartekracht te beschermen. Nadat je de breuk hebt vast getapet, volg je onderstaande stappen om de gebroken tak te ontlasten:

  1. Kies een structuur: er zijn veel soorten structuren waaruit je kunt kiezen, zoals een klein plastic of metalen latwerk of een eenvoudige bamboestok die je in de aarde steekt.
  2. Bind je plant vast: gebruik zachte plantenbinders om de gebroken tak voorzichtig aan de ondersteunende structuur vast te binden. Plaats één binder net voor de breuk, en één erachter. Op deze manier wordt de wond van beide kanten ondersteund.
  3. Bezorg de plant wat stress: verwijder de plantenbinders een paar dagen voordat je de tape verwijdert. Hierdoor krijgt de plant wat tijd om zich aan te passen aan de zwaartekracht en bereid je het gebroken weefsel voor op de echte shock.
Hoe herstel je een gebroken steel?

Nu je toch bezig bent; waarom zou je niet van de gelegenheid gebruikmaken en je plant trainen terwijl ze herstellende is? Hiervoor kun je de plantenclips van Royal Queen Seeds gebruiken. Deze ondersteunen niet alleen de breuk, maar kunnen ook voor een betere plantenvorm zorgen. We raden het echter af om stelen te buigen van planten die in bloei staan. Tijdens de eerste twee bloeiweken kun je ze nog wel een andere vorm geven, maar daarna kun je het bloeiproces beter niet meer verstoren.

  1. Breng de plantenclip aan en buig de plant in de gewenste richting.
  2. Ondersteun de plantenclip met tape, zodat hij stevig vast blijft zitten en de breuk kan ondersteunen.
  3. Verwijder de tape 2-4 weken later. Houd hierbij de plantenclip op zijn plaats.

Zorg voor voldoende voedingsstoffen

Je plant heeft nu dringend voedingsstoffen nodig. Veel mineralen in meststoffen zijn belangrijk voor de fotosynthese, enzymreacties en de opbouw van eiwitten. Geef in deze periode je plant voeding volgens het normale voedingsschema. Daarbij raden we aan om je plant te behandelen met een biologische meststof die tijdens de herstelperiode langzaam wordt afgebroken. Voeg bijvoorbeeld wat wormenmest of bat guano toe, of drenk de wortels in compostthee die rijk is aan microben.

Hoe voorkom je schade aan de stengels van je planten?

De belangrijkste manier om te voorkomen dat de stelen van je planten beschadigd raken, is door er voorzichtig mee om te gaan. Met name als je de cannabisplanten verplaatst of als je training technieken gebruikt waarbij je de stengels of takken stuurt. Als je de planten traint en de takken ombuigt, overdrijf dan niet. Cannabisplanten met stevige stelen en structuren zijn bijzonder vatbaar voor schade. Herstel is makkelijk, maar het is beter om voorzichtig te zijn, zodat je schade voorkomt.

Het is raadzaam goede voorzorgsmaatregelen te nemen om je planten te beschermen tegen overmatige wind of schade door luchtstroom. Bewegende lucht heeft veel voordelen voor cannabisplanten. De stelen worden er bijvoorbeeld sterker van. Maar als je de planten blootstelt aan teveel bewegende lucht levert dat structurele schade op. En dat is van invloed op de gezondheid en opbrengst van de plant. Als de wind te sterk is, waaien de planten om of raken ze zelfs ontworteld.

Planten ondersteunen en beschermen tegen de wind is eenvoudig en niet duur. Het is meestal niet raadzaam om cannabis stevig vast te zetten, omdat de plant dan helemaal niet in staat is te bewegen. Het is veel beter om je planten naast een soort windvanger te zetten. Een natuurlijke bescherming is een rij bomen of een heg. Of maak zelf een hek of muur om je planten te beschermen. Bamboematten, schaduwdoek en plastic zeil zijn eveneens goede windbrekers. Sommige kwekers gebruiken hekken van gaas rondom hun planten. Deze zijn te bekleden met stof of plastic. Daarmee maak je een effectieve barrière.

Trellisschermen kunnen je planten beschermen tegen slecht weer en tegen sterke windstoten waardoor de takken kunnen breken. Cilindrische trellisschermen, die men bijvoorbeeld gebruikt voor tomaten, zijn hiervoor ideaal. Deze kun je zowel in potten als verhoogde tuinbedden plaatsen en bieden je planten stevige zijdelingse steun.

Bij ScrOG gebruik je een horizontaal trellisscherm. Hoewel het vormen van planten het hoofddoel is van deze techniek, biedt het scherm je wietplanten ook structurele ondersteuning. Het scherm helpt daarbij niet alleen bij het voorkomen van breuken, maar zorgt ook voor voldoende luchtstroom. Dit helpt vervolgens pathogene schimmels te voorkomen.

High stress training (HST): bewuste schade aan stelen

Bij high stress training (HST) beschadig je bewust de stelen van je wietplanten. Dit klinkt misschien vreemd, maar deze technieken zijn wel effectief als je je opbrengst wilt verhogen. Bekijk ze hieronder:

Super cropping Bij deze techniek knijp je de stengels af. Hierdoor breekt de interne vasculatuur en wordt de steel op dit punt slap. Vervolgens kun je hiervan gebruikmaken door de groeirichting te veranderen. Het klinkt misschien wreed, maar op deze manier kun je het bladerdak wel naar eigen inzicht vormen.
Stelen splitsen In eerste instantie klinkt het waarschijnlijk als een verschrikkelijk idee om de takken van je wietplanten met een scherp mes te bewerken. Desalniettemin ervaren veel kwekers dat ze betere resultaten boeken met het verticaal doorsnijden van de hoofdstengel.
Toppen en fimmen Bij beide technieken haal je (een deel van) de belangrijkste groeitop af om een gelijkvormiger bladerdak te creëren en meer toppen te produceren.
  • Hoe zit het met LST?

Low stress training kun je als een zachtere aanpak beschouwen. In plaats van knippen, knijpen of snoeien, leid je bij LST de takken voorzichtig met zachte banden en plantenbinders. Het eindresultaat is een meer zijwaartse groei, een betere structuur van het bladerdak en een gelijkmatigere lichtverdeling.

Wietstengels: ondergewaardeerd, maar anatomisch van belang!

We richten ons vaak op grote toppen en weelderige bladeren, terwijl we de stelen als iets vanzelfsprekends beschouwen. Totdat ze breken! Deze stevige groene delen geven structuur aan je planten. Bovendien bevatten ze de complexe vasculaire weefsels die voedingsstoffen en water intern door onze wietplanten verplaatsen. Door gebruik te maken van talloze trainingstechnieken kun je controle over je stengels krijgen en ze naar wens vormen. En zo geniet je uiteindelijk van grotere oogsten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 39653 reviews