.
Hoe en wanneer gebruik je bladvoeding bij wiet?
In de wereld van de wiet is bladvoeding ondergewaardeerd. Jammer, want het is een effectieve (en simpele) methode om je wietplanten van de benodigde voedingsstoffen te voorzien en plagen te bestrijden. Lees daarom dit artikel en maak je bekend met deze techniek.
Inhoud:
Denk eens na over hoe planten voedingsstoffenopnemen. Waarschijnlijk komen gedachten van wortelsystemen in je op, terwijl je de bladeren vooral als het centrum van fotosynthese beschouwt. Voor het grootste deel klopt dit, maar het plaatje is niet compleet. Planten kunnen namelijk heel goed voedingstoffen opnemen via hun bladeren. Daar kun je veel voordeel uit halen, en dat geldt natuurlijk ook voor je planten.
In dit artikel duiken we in het gebruik van bladvoeding voor wietplanten. Deze sprays kun je inzetten om planten te voeden in gevallen van een tekort. Daarnaast kun je biologische pesticiden direct op de bladeren spuiten om ongedierte of plagen te bestrijden.
Moet je een bladspray op je wiet gebruiken?
De term 'bladspray' of 'bladvoeding' is veelomvattend en heeft meerdere toepassingen, afhankelijk van je doel. Uiteindelijk is het simpelweg een oplossing die je op het bladerdak van een plant spuit. Het doel van de spray hangt natuurlijk af van de gebruikte oplossing.
Toch kunnen we twee belangrijke situaties bedenken waarbij het gebruik van een bladspray erg voordelig is. De eerste is bij een plaag; bepaalde biologische pesticiden kun je gemakkelijk op het bladerdak spuiten om schadelijke insecten te verdrijven of te doden.
Het toedienen van bladvoeding is een andere toepassing. Door meststoffen op de bladeren te spuiten, geef je je planten heel makkelijk een dosis voedingsstoffen. Ze nemen het op via de huidmondjes, oftewel de kleine poriën op de bladeren. Hoewel dit niet je standaard voedingsschema vervangt, kan het wel degelijk nuttig zijn bij een voedingstekort, of als een regelmatige, lichte aanvulling.
Sommige telers zetten een bladspray uitsluitend in bij acute problemen, zoals een plaag of een tekort aan voedingsstoffen. Anderen gebruiken ze preventief om deze problemen juist te voorkomen.
Voordelen van bladvoeding voor wiet
De voordelen van bladsprays zijn:
- Je kunt snel gemakkelijk opneembare voedingsstoffen toedienen bij een tekort. Dit werkt vooral efficiënt bij het toedienen van magnesium, calcium, zink, ijzer en mangaan.
- Je kunt een reeks biologische, niet-giftige pesticiden direct aanbrengen op de aangetaste delen van planten om plagen te bestrijden.
- Je kunt gedurende de levenscyclus van de plant preventief extra voedingsstoffen toedienen.
- Je kunt een bladspray met neemolie gebruiken als preventieve maatregel tegen insecten.
- Hoge concentraties voedingsstoffen in bladsprays hebben geen negatieve invloed op de concentraties voedingsstoffen in de aarde. Ze zullen ook het leven in de bodem niet verstoren.
Wanneer gebruik je bladvoeding bij wiet?
Er zijn verschillende situaties waarin het gebruik van bladspray op wietplanten zinvol kan zijn:
- Voedingstekort: als je een tekort aan voedingsstoffen vaststelt, is bladvoeding de beste manier om direct de benodigde voedingsstoffen aan je plant te leveren. Absorptiesnelheden kunnen oplopen tot 95% en de resultaten kunnen al na 48 uur zichtbaar zijn.
- Plagen: als je insecten of schimmels op je planten aantreft, is een bladspray met kaliumzeep een effectieve en veilige behandeling.
- Preventie: je kunt ook wekelijks of tweewekelijks een bladspray gebruiken om verschillende problemen te voorkomen. Een CalMag-oplossing kan je planten voorzien van microvoedingsstoffen die soms moeilijk via de wortels te leveren zijn. Een oplossing met neemolie op de bladeren verdrijft ongedierte en beschermt je planten tegen diverse bedreigingen.
Wanneer moet je geen bladvoeding gebruiken?
Het is net zo belangrijk om te weten wanneer je geen bladspray op je wiet moet gebruiken. Tijdens de bloeiperiode kun je het sprayen van je planten beter vermijden. Veel oplossingen, zoals neemolie, kunnen de smaak van de toppen bederven, ook al kun je ze wel veilig roken. Belangrijker nog is dat het vocht van een bladspray de kans op schimmel op gevoelige toppen aanzienlijk vergroot.
Als je tijdens de bloei echt een spray moet gebruiken, spuit de oplossing dan alleen waar dat nodig is. Wees heel nauwkeurig, spuit niets op de toppen en richt je alleen op de noodzakelijke fan leaves.
Welk type spuitfles is het beste?
Een eenvoudige plantenspuit met vernevelaar is alles wat je nodig hebt om een bladspray aan te brengen. Deze zijn erg goedkoop en overal verkrijgbaar. Als je er maar één gebruikt, zorg er dan voor dat je hem na elk gebruik goed wast.
Als je een grotere kweek hebt, kun je voor een grotere pompverstuiver kiezen. Hiermee kun je gemakkelijker veel planten inspuiten, maar het nadeel is wel dat de ruimte ook behoorlijk vochtig wordt. Voor grote setups, of planten in de buitenlucht, zijn ze handig, maar het is waarschijnlijk te veel van het goede in een kleine kweektent.
Hoe gebruik je bladvoeding op wiet?
Ontdek hieronder een aantal handige tips als je een bladspray op je wietplanten wilt gebruiken.
- De beste momenten om een bladspray te gebruiken, zijn vroeg in de ochtend of laat in de avond. Als je buiten kweekt, zijn natte toppen vrij normaal als het regent. Als het sprayen van schimmelwerend middel de enige manier is om je waardevolle planten te redden van een schimmelinfectie, gebruik dan alleen een natuurlijk, veilig product dat geen resten achterlaat.
- Spuit niet in direct zonlicht. Druppels op de bladeren werken als een vergrootglas in de zon. Dit kan niet alleen je toppen verbranden, maar het kan ook de actieve stoffen en voedingsstoffen in je oplossing afbreken. De poriën van je planten gaan in de avond helemaal open, wat de opname van je spray versnelt. Als je binnen kweekt, kun je het beste sprayen aan het begin of het einde van de donkere periode.
- Gebruik geen bladspray als het te warm of te koud is. Bij hoge temperaturen zijn de huidmondjes van je planten bijna helemaal dicht. Dit maakt een bladspray veel minder effectief. Als het daarentegen koud is, kan sprayen juist de groei van schimmels bevorderen. Het beste moment is vroeg in de morgen; zo kunnen je planten overdag drogen, wat het risico op schimmel vermindert.
- Spuit niet als je slecht weer verwacht. Als het regent, spoelt je oplossing tenslotte snel van de planten af. Het inspuiten van planten is ook zinloos als het hard waait. Als je buiten kweekt, is het verstandiger om op beter weer te wachten. Overigens kan het ook zinvol zijn om de ventilatoren even uit te zetten als je binnen teelt. Zo kunnen de bladeren van je planten de oplossing probleemloos opnemen.
- Vergeet de onderkanten niet. Als je een spray toepast, besproei dan de hele plant (behalve de toppen) en richt je in het bijzonder op de onderkant van de bladeren. Hier kunnen we een aantal goede redenen voor bedenken. Veel wezentjes, zoals spint en bladluis, voelen zich prima thuis aan de onderkant van de bladeren. Daarnaast zitten hier meer huidmondjes.
- Let op de sterkte van je oplossing. Meestal vereist bladvoeding een veel lagere concentratie dan voeding via de bodem. Als het etiket van de door jou gekozen oplossing geen specifieke hoeveelheid vermeldt voor toepassing op de bladeren, begin dan met de helft van de aanbevolen dosis.
- Test je spray eerst om onherstelbare schade aan je planten te voorkomen. In plaats van je hele gewas direct te besproeien met een ongetest product van het internet, kun je beter eerst één blad inspuiten. Wacht een dag en bepaal vervolgens of je doorgaat met een volledig voedingsregime.
- Vermijd sprayen tijdens de bloei. Het bespuiten van de toppen is om meerdere reden niet verstandig. Afhankelijk van je gebruikte oplossing leidt dit bijvoorbeeld tot een bedorven smaak of een grotere kans op schimmel.
Bladvoeding met groeiversterkers en stimulatoren
Met bladvoeding kun je je planten in razend tempo van voedingsstoffen voorzien. Daarmee heb je ook een effectieve methode om versterkers en stimulatoren toe te dienen wanneer dat nodig is. Er zijn tal van producten op de markt en veel hiervan moet je ook daadwerkelijk via de bladeren toedienen.
Sommige telers maken hun eigen groeistimulatoren voor de bladeren. Ze mengen bijvoorbeeld vloeibare aloë vera met water, of benutten recepten voor stimulatoren die je online kunt vinden.
Andere opties zijn onder meer:
- Vismeel
- Ionische voedingsstoffen
- Gefermenteerd vruchtensap (FFJ)
Bladspray met fungiciden en insecticiden
Een bladspray is ook effectief om veelvoorkomende cannabisplagen en -ziektes te behandelen. Denk aan mijten en meeldauw. Neemolie is ook een populair middel die je zowel als behandeling en preventie kunt gebruiken.
Het grote voordeel van neemolie is dat het een natuurlijke insecticide is, terwijl het ook enkele schimmelwerende eigenschappen bezit. Om de olie op te lossen en de effectiviteit te maximaliseren, kun je neemolie met aloë vera-sap en een soort emulgator, zoals kaliumsilicaat, in een plantenspuit mengen. Als je dit in de groeifase wekelijks toedient, kun je je planten versterken en hun weerstand tegen plagen en ziekteverwekkers verhogen.
Een bladspray met kaliumzeep (insectendodende zeep) is een uitstekende optie om schadelijke insecten aan te pakken. Het is met name effectief tegen bladluis, een van de meest voorkomende cannabisplagen. Een mix van neemolie en kaliumzeep is dubbel zo effectief. De kaliumzeep elimineert ongedierte bij contact, terwijl de neemolie helpt toekomstige aanvallen te voorkomen en de verdediging van je plant te versterken.
Veel andere natuurlijke ingrediënten kunnen helpen om meeldauw en andere schimmelziektes op natuurlijke wijze te bestrijden, zonder schade aan je planten te veroorzaken. Een aantal bekende producten zijn cayennepeper, brandnetel, kaneelolie en zelfs melk.
Bladvoeding en hydroponics
Ook bij hydroponics kun je bladvoeding gebruiken, hoewel je voorzichtiger moet zijn met je toepassing. Onthoud ook dat je planten de voedingsstoffen in de reservoirs van hydro-opstellingen snel opnemen. Een bladspray is hier dus niet zo effectief als bij een teelt in aarde.
Toch is er wel degelijk ruimte voor bladsprays met pesticiden en meststoffen als je hydroponics gebruikt. Maar wees wel voorzichtig bij het gebruik ervan. Voorkom dat de oplossing niet in het ondergelegen reservoir loopt. Dit kan namelijk de voedingsbalans verstoren en tot overbemesting leiden. Hiermee doe je meer kwaad dan goed.
Tips en trucs voor het gebruik van bladspray op wietplanten
Het gebruik van een bladspray is vrij gemakkelijk. Toch moet je het wel goed doen om problemen te voorkomen. In wat volgt, proberen we nog meer duidelijkheid te scheppen. Zo kun je zelf vol vertrouwen aan de slag met je bladvoeding.
- Wanneer gebruik je bladvoeding?
- Idealiter gebruik je bladvoeding 1-2 uur voordat de lampen aangaan of de zon opkomt. Je kunt ook sprayen zodra de lichten uit zijn. Buiten hoef je je minder zorgen te maken, zolang je planten niet in sterk, direct zonlicht staan. Als je in het donker sprayt, voorkom je dat de spray verdampt voordat deze zijn werk kan doen. Daarnaast fungeert water op de bladeren als een vergrootglas, wat licht kan concentreren en tot verbranding van de bladeren kan leiden. Ook dit voorkom je in het donker.
- Hoeveel meststof gebruik je in bladvoeding?
- Voor jonge planten gebruik je 25% van de aanbevolen hoeveelheid voeding. Voor oudere planten is 50% van de aanbevolen hoeveelheid een goede vuistregel.
- Vertrouw niet uitsluitend op bladvoeding
- Bladvoeding is erg handig als je snel een dosis voedingsstoffen aan je planten moet geven. Toch leveren ze niet de hoeveelheden die nodig zijn voor een gezonde groei. Alleen bladvoeding is niet voldoende; combineer het altijd met conventionele voeding via de wortels. Beschouw het daarom als een aanvulling.
- Pas op voor verbranding (fytotoxiciteit)
- Fytotoxiciteit is een ander probleem dat kan ontstaan als de oplossing verdampt voordat de planten het kunnen opnemen. Hierbij hopen voedingsstoffen zich op de bladeren op, waardoor ze verbranden. Zoals vermeld, moet je geen bladspray gebruiken in direct (zon)licht.
- Besproei ook de onderkant van de bladeren
- Je moet zowel de boven- als onderkant van de bladeren inspuiten, omdat dit de opname maximaliseert!
- Zorg voor een correcte pH
- Net als bij aarde moet de pH van een bladspray binnen het geschikte bereik liggen. Voor planten die in aarde groeien, is dit 6,0-7,0. Voor hydroponics houd je 5,5-6,5 aan.
- Hoe nat moet de plant zijn?
- Tijdens de vegetatieve fase moet je planten volledig besproeien, zodat het hele bladerdak vochtig is. Probeer echter te voorkomen dat water zich verzamelt en van de plant druppelt. Als dit gebeurt, is je plant te nat. Je riskeert problemen die gepaard gaan met overtollig vocht, zoals schimmel.
Als je tijdens de bloei een spray gebruikt, wees dan terughoudender. Voorkom ook dat de toppen nat worden. - Haal planten uit de kweekruimte als dat mogelijk is
- Als je binnen kweekt en je planten kunt verplaatsen, kan het erg handig zijn om ze uit de kweekruimte te halen voordat je ze inspuit. Je kweekruimte blijft dan droog, waardoor de luchtvochtigheid ook niet uit de hand loopt.
Is bladvoeding voor wiet effectief?
Bladvoeding is ongelooflijk effectief, net als het gebruik van bladsprays in de strijd tegen plagen. Het is echter belangrijk dat je weet wat de beperkingen van dergelijke oplossingen voor wietplanten zijn. Ook moet je onthouden dat je er je standaard voeding via de wortels niet mee kunt vervangen. Maar als je het als aanvulling gebruikt, pluk je daar zeker de vruchten van!