By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto

Wat vind jij van de brandnetel? Je mening is vast niet heel positief over deze vaak verkeerd begrepen plant. Wij staan echter op het punt om de manier waarop je brandnetels bekijkt voor altijd te veranderen. Ze hoeven namelijk helemaal geen botanische ergernis te zijn; het zijn effectieve combinatieplanten en een bron van belangrijke plantenvoedingsstoffen!


Wat zijn brandnetels?

Hier in Nederland komt de brandnetel veelvuldig voor, misschien ook wel in jouw tuin[2]. Deze kruidachtige vaste plant kan je aangename wandeling door de tuin binnen enkele seconden verpesten met een branderig effect. Hoewel inheems in Europa, delen van Azië en het westen van Noord-Afrika, heeft de brandnetel haar weg ook gevonden naar andere delen van de wereld, van Noord-Amerika tot Nieuw-Zeeland. De veerkrachtige plant treedt vaak letterlijk in de voetsporen van menselijke activiteit en duikt regelmatig op in verstoorde gebieden, zoals bermen en bouwplaatsen.

De Latijnse naam 'Urtica dioica' wijst al op de belangrijkste kenmerken van deze angstaanjagende plant. 'Urtica' is afgeleid van het Latijnse woord dat 'steek' betekent. Daarentegen komt 'dioica' uit het Grieks en vertaalt dit zich naar 'van twee huizen'. De laatste term geeft de tweehuizige aard van de brandnetel aan. Net als wiet zijn brandnetels mannelijk of vrouwelijk, in tegenstelling tot eenhuizige planten die zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben. Vrouwelijke brandnetelplanten hebben bloemen die naar beneden hangen, terwijl mannetjes bloemen vertonen die aan de uiteinden naar boven wijzen.

De meeste tuinders kennen brandnetels omdat ze prikken. Net als wietplanten hebben de planten ook trichomen die ze gebruiken om zich tegen gevaar te verdedigen[3]. Bij contact doorboren deze stekelige haartjes de huid en geven ze een cocktail van mierenzuur, acetylcholine, serotonine en histamine vrij. Dit spervuur van chemicaliën veroorzaakt al snel zwellingen, bultjes en een prikkend gevoel. Maar brandnetels zijn niet alleen maar slecht[4]. Zo is bekend dat de Romeinen ze aten[1]. De planten zitten namelijk boordevol terpenoïden[5], carotenoïden, vetzuren en mineralen.

STINGING NETTLE IS A GREAT COMPANION PLANT

Nu je meer bekend bent met brandnetels, kun je hieronder lezen hoe je ze in je voordeel kunt gebruiken bij het kweken van wiet!

De voordelen van brandnetels voor wiet

Als je regelmatig buiten wiet kweekt, heb je misschien al behoorlijk wat tijd besteed aan het verwijderen van brandnetels. En dat begrijpen we. Niemand wil immers elke minuut door gemene trichomen aangevallen worden. Brandnetels bieden echter ook voordelen in de cannabistuin. Ten eerste vervullen ze een belangrijke ecologische rol als voedselbron[6] voor vlinders. Brandnetels dienen daarnaast als een thuis voor bladluis[7], wat betekent dat ze dit hongerige beestje weg kunnen lokken van je wietplanten. Je zult ook veel lieveheersbeestjes vinden op brandnetels, die op zoek zijn naar bladluizen. Dit betekent dat bladluis niet lang een probleem zal vormen.

We raden je sterk aan om brandnetels een kans te geven. Dit betekent niet dat je een hoop van deze planten op dezelfde plaats moet kweken. Maar door brandnetels op een slimme manier te benutten, bevorder je de gezondheid van je tuin en planten. Hier volgt een overzicht met de voordelen van brandnetels voor je wietkweek.

📈  Verhoogde productie van terpenen

Sommige ervaren kwekers stellen dat het kweken van brandnetels in de buurt van wiet in meer terpenen resulteert. Dit zijn de aromatische moleculen die de smaak en het aroma van elke wietsoort bepalen. Deze theorie is afgeleid van een bewering van groente- en fruittelers, die beweren dat stuifmeel van nabijgelegen brandnetels hun oogst beter laat smaken. Hetzelfde zou voor wiet kunnen gelden. We moeten nog wachten op hoogwaardig onderzoek om dit met zekerheid te kunnen zeggen, maar het is het proberen waard!

🤐  Camouflage

Buiten wiet kweken brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Een daarvan is het verborgen houden van je planten voor nieuwsgierige buren en potentiële dieven. Hoewel er veel manieren zijn om je wietplanten verborgen te houden, behoren brandnetels tot de beste. De brandnetel komt nu eenmaal veel voor in tuinen en trekt daarom zelden de aandacht. Belangrijk is dat ze in het midden- en naseizoen meer dan een meter hoog worden. Hierdoor hebben ze de perfecte hoogte om onopvallende autoflowers te verbergen. Zet ze bijvoorbeeld in een cirkeltje om je wietplanten heen. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte in het midden overblijft om genoeg licht op je wiet te laten vallen. Dat de brandnetels steken, helpt ook mee bij het afschrikken van nieuwsgierige mensen.

🐛 Ongediertebestrijding

Brandnetels helpen op een aantal manieren ongedierte te bestrijden. De eerste, passievere methode houdt in dat ze werken als een offer- of valplant. Zo kunnen ze als afleiding voor ongedierte fungeren. Bladluis heeft een voorliefde voor wiet en kan aanzienlijke schade aanrichten als je er niets aan doet. Deze sapzuigende insecten[8] eten echter ook graag brandnetel. Door brandnetels in bepaalde delen van je tuin te zetten, zorg je dan ook voor een groter en diverser vegetatief buffet. Dit verkleint de kans dat de beestjes zich alleen op je wiet richten. Ten tweede is brandnetel een effectieve natuurlijke insecticide[9] en fungicide en helpt het bijvoorbeeld spint, echte meeldauw en luizen voorkomen.

🍃 Natuurlijke mest

Brandnetels bevatten een groot aantal belangrijke voedingsstoffen voor planten. Al die nutriënten zitten opgesloten in hun weefsel wanneer ze in leven zijn. Er zijn echter maar een paar eenvoudige stappen nodig om levende brandnetels om te zetten in een voedingsrijke meststof, waarmee je de gezondheid en opbrengst van je wietplanten kunt bevorderen. Brandnetels bevatten veel stikstof, ijzer en kalium[10]. Je kunt deze essentiële elementen toedienen in de vorm van een snelwerkende bladspray om de voedingsstoffen voor wiet op peil te houden en eventuele tekorten tegen te gaan.

Stinging Nettle

Hoe gebruik je brandnetels in je cannabistuin?

Hebben we je kijk op brandnetels al veranderd? Natuurlijk moet je nog steeds je best doen om niet gestoken te worden, maar je weet nu dat de brandnetel ook een belangrijke, gratis en effectieve hulpbron is. Om je waardering voor de plant nog meer te vergroten, laten we je twee manieren zien om haar te gebruiken in je wiet-tuin.

1. Combinatieplanten

Bij het planten van combinatieplanten, zoals de naam al doet vermoeden, worden plantensoorten vanwege bepaalde voordelen in de buurt van andere planten gekweekt. Bloemen van brandnetels produceren bijvoorbeeld nectar die nuttige insecten onweerstaanbaar vinden. De plant zal dus bestuivers naar je tuin lokken, waardoor andere planten kunnen floreren. Bovendien lokken brandnetels bladluis weg van je wiet en trekken ze lieveheersbeestjes aan die deze vervelende plaag kunnen bestrijden.

Omdat brandnetels zo dicht op elkaar groeien, kun je ze ook als windscherm en voor schaduw gebruiken. Als je in de zomer regelmatig te maken hebt met hittegolven, plaats dan wat brandnetels om de middagzon te filteren. Ook kun je ze planten als barrière tegen harde wind, wat vaak in het voor- en najaar het geval is.

Voordat je je echter laat meeslepen, moet je weten dat brandnetels niet voor niets als onkruid worden gezien. Deze planten verspreiden zich onder de grond via hun wortelstokken en kunnen snel je tuin overnemen[11]. Als je geen tijd hebt om ze onder controle te houden, overweeg dan om ze in potten te kweken.

2. Brandnetel als plantvoeding

Van de verschillende toepassingen van brandnetels is vloeibare voeding misschien wel het beste. In plaats van brandnetels als een probleem te zien, kun je ze beter beschouwen als gratis voeding voor je planten. Op die manier hoef je minder commerciële producten te gebruiken. Voordat je ze dus afknipt en op de composthoop gooit, bekijk het onderstaande recept voor brandnetelvoeding. Hiermee kun je je planten voeden én ongedierte op afstand houden.

Wat heb je nodig?

Om van brandnetels plantvoeding te maken, heb je het volgende nodig:

• Brandnetels (genoeg om een emmer van 20 liter losjes te vullen)

• Dikke handschoenen

• Snoeischaar

• Chloorvrij water (bij voorkeur regenwater)

• 20 liter emmer met deksel

• Roerstok

• Zeefzak

Stappen

  1. Oogst met je handschoenen aan en een snoeischaar voorzichtig een bosje brandnetels. Snijd elke brandnetel in stukken van ongeveer 10-15cm.
  2. Vul de emmer losjes met fijngeknipte brandnetels en vul water bij tot ongeveer 5cm onder de rand.
  3. Plaats het deksel losjes op de emmer, zodat er lucht bij kan.
  4. Roer de inhoud van de emmer één keer per dag, gedurende twee weken.
  5. Na twee weken zal anaerobe fermentatie de brandnetels hebben afgebroken en waardevolle voedingsstoffen in de oplossing hebben vrijgemaakt.
  6. Zeef de oplossing door een zeefzak in een schone emmer.
  7. Meng 1 deel brandnetelvloeistof met 20 delen water voordat je het als bladspray aanbrengt, of 1 deel met 10 delen water als je het op de grond aanbrengt. Bewaar de emmer op een koele en donkere plaats. Het is zo'n 6 maanden houdbaar.

Stinging Nettle Tea

Brandnetels — een geweldige combinatieplant voor wiet

Je hebt brandnetels waarschijnlijk altijd als een botanische vijand gezien. Ze hebben immers niets anders gedaan dan in je benen en onderarmen gestoken terwijl je voor je tuin zorgde. Maar deze rivaliteit is nu voorbij. Je weet nu wat de voordelen van brandnetels zijn. Zolang je ze onder controle houdt, kunnen ze jarenlang als effectieve combinatieplant en als bron van gratis mest dienen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.