By Steven Voser


Wiet produceert een enorme verscheidenheid aan terpenen, die samen voor het kenmerkende aroma van de plant zorgen. Van alle terpenen in de wietplant is geraniol niet de bekendste. Toch heeft de stof veel te bieden!

Allereerst heeft deze kleine verbinding een indrukwekkend aroma dat delicate bloemige noten combineert met zoete, fruitige en citroenachtige boventonen. Dit is ook de reden dat geraniol een belangrijke plek in de parfumindustrie heeft veroverd. Zo vind je geraniol terug in de ingrediënten van deodorants, parfums, schoonmaakmiddelen en talloze andere cosmetica. Daarnaast is het van nature in sommige soorten wiet aanwezig, waar het complexiteit en diepte toevoegt aan de aromatische profielen van de planten.

Naast de aromatische aantrekkingskracht, lijkt geraniol ook een uniek klinisch potentieel hebben. Zo kan het mogelijk synergistisch werken met andere cannabisverbindingen via het entourage effect. Om de uiteenlopende effecten van wiet beter te begrijpen, is het belangrijk om bekend te raken met de mechanismen en voordelen van geraniol en andere terpenen. Lees dus snel verder om meer te leren over geraniol en hoe dit terpeen je ervaring met deze oude plant kan beïnvloeden.

Visuele weergave van het geraniol-terpeen, dat zijn zoete, bloemige aroma en potentiële voordelen benadrukt, inclusief zijn rol in cannabisvariëteiten en verschillende producten zoals parfums en schoonmaakmiddelen.

De chemie van geraniol

Net als myrceen, limoneen, linalool en andere veelvoorkomende terpenen is geraniol een monoterpeen. Dit houdt in dat het een van de kleinste en meest voorkomende type terpenen in wiet is. In tegenstelling tot sesquiterpenen hebben monoterpenen slechts twee isopreeneenheden. Ze bevatten ook geen zuurstof, in tegenstelling tot terpenoïden.

Geraniol heeft een chemische structuur van C₁₀H₁₈O en bevat twee prenyleenheden en één hydroxylgroep. Met een moleculaire massa van 154,253 g·mol−1 en een kookpunt van 230 °C is geraniol een vrij vluchtige verbinding. Daarom kun je de aroma's zelfs bij kamertemperatuur behoorlijk goed ruiken. Sterker nog, de bekende zoete, bloemige geur ruik je in de bloeifase al! Het vastpakken van de toppen kan ook helpen om het delicate aroma van geraniol vrij te geven.

  • Bronnen van geraniol

Geraniol werd voor het eerst geïsoleerd in 1871 uit de etherische olie van geraniumgras (Andropogon schoenanthus). Daarnaast bevatten lavendel, citroengras en de etherische oliën van gember, citroen, limoen, roos, sinaasappel en nootmuskaat er wisselende concentraties van. Tegenwoordig is het erg populair binnen de parfumindustrie, waar men er etherische oliën, parfums en smaakmakers van maakt. Het is overigens ook een van de hoofdingrediënten van citronella. Het is daarnaast leuk om te weten dat honingbijen geraniol afscheiden; ze gebruiken de geur om nectardragende vruchten te markeren, maar ook om de weg terug naar hun korven te vinden.

A-Pinene

Anti-inflammatoire
Bronchodilatator
Helpt Het Geheugen
Antibacterieel

Also found in pine needles


A-Pinene

Linalool

Verdovingsmiddel
Anti-convulsief
Pijnstillend
Angstremmend

Ook aanwezig in lavendel

Linalool

Beta-Caryophillene

Anti-inflammatoire
Pijnstillend
Beschermt celwanden in het spijsverteringskanaal

Ook aanwezig in zwarte peper

Beta-Caryophyllene

Myrcene

Draagt bij aan de kalmerende werking van sterke Indica's
Slaapmiddel
Spierverslapper

Ook aanwezig in hop

Myrcene

Limonene

Behandelt brandendt maagzuur
Angstremmend
Antidepressivum

Ook aanwezig in citrusvruchten

Limonene
 

Hoe werkt geraniol in je lichaam?

Sinds de jaren 80 is geraniol het onderwerp geweest van talloze onderzoeken. Desondanks weten we nog niet precies hoe de stof een interactie met het menselijk lichaam aangaat. De meeste onderzoeken naar het metabolisme en het werkingsmechanisme van geraniol zijn afkomstig van dierstudies en in vitro experimenten. Deze studies suggereren dat geraniol na inname in de lever wordt gemetaboliseerd door het enzym CYP2B6. Dit enzym is een lid van de cytochroom P450-enzymgroep, die ongeveer 75% van alle geneesmiddelen metaboliseert.

Bij plaatselijk gebruik wordt geraniol echter voornamelijk gemetaboliseerd door de cytochroom P450-enzymen CYP1A1 en CYP3A5, hoewel CYP2B6 ook gedeeltelijk betrokken is. Cytochroom P450-enzymen zijn genoemd als mogelijk doelwit voor medicijnen tegen huidaandoeningen[1]. Ze blijken namelijk een belangrijke rol te spelen bij het reguleren van huidontstekingen en het omzetten van vitamines, vetzuren, steroïden en andere therapeutische geneesmiddelen.

Aroma en smaak van geraniol

Geraniol is bijzonder geurig en smakelijk. Hoewel we de geur het best kunnen omschrijven als bloemig en roosachtig, heeft het tegelijkertijd unieke elementen van citrusvruchten en fruit. Het doet denken aan een combi van perziken, bessen, appels, steenvruchten, meloen en ananas. De smaak is vergelijkbaar, met een meer bloemige nasmaak. Wietsoorten met veel geraniol (zie verderop in dit artikel) hebben vaak uitgesproken zoete, fruitige aroma's, naast tonen van citrus en citronella.

Effecten van Geraniol

Het is lastig om de exacte effecten van geraniol in wiet te isoleren. Maar over het algemeen houdt het verband met fysiek rustgevende en emotioneel opbeurende effecten. Vroeg onderzoek toont ook aan dat geraniol een directe interactie aangaat met cannabinoïdereceptoren[2], op een vergelijkbare manier als cannabinoïden. Daarnaast blijkt uit dierstudies dat geraniol enkele effecten kan nabootsen[3] die geassocieerd worden met cannabinoïden zoals THC.

Bovendien suggereert dit onderzoek ook dat geraniol en andere terpenen die CB1 receptoren activeren, synergistisch kunnen werken met THC en zelfs de effecten ervan kunnen versterken. Een mogelijke theorie die uit deze resultaten voortvloeit, is dat cannabisproducten die terpenen zoals geraniol bevatten, mogelijk in lagere doses al de bekende en geliefde effecten produceren. Dat gezegd hebbende, beschouwen we geraniol niet als psychoactief, tenminste niet op dezelfde manier als THC.

Infographic die de kenmerken van het geraniol-terpeen beschrijft, met de nadruk op de kalmerende en opbeurende effecten, de potentiële interactie met cannabinoïde-receptoren en de rol bij het versterken van de effecten van THC in cannabisproducten.

Onderzoek naar geraniol

Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van geraniol. De bevindingen zijn bijzonder interessant, maar verre van doorslaggevend. Ontdek hier wat we tot dusver weten.

  • Geraniol als ontstekingsremmer, antioxidant en antibacterieel middel

In 2021 voerden onderzoekers van de School of Laboratory Medicine aan het Chengdu Medical College in Sichuan, China, verschillende testen uit. Ze wilden weten wat het effect van geraniol op muizen[4] was die met Staphylococcus aureus waren geïnfecteerd, de belangrijkste boosdoener van stafylokokkeninfecties. Daarom infecteerden de wetenschappers de muizen eerst met antibioticaresistente Staphylococcus aureus voordat ze hoge doses geraniol aan de diertjes toedienden.

In 2020 doken Braziliaanse onderzoekers in de antimicrobiële eigenschappen van geraniol. Ze beoordeelden een reeks onderzoeken uit 2007-2019 die het effect van geraniol op Staphylococcus[5] en andere bacteriestammen onderzochten.

In 2018 dienden onderzoekers van de International Medical University in Kuala Lumpur, Maleisië, geraniol toe in de hoop maagzweren en Helicobacter pylori-infectie[6] bij knaagdieren te bestrijden. Onderzoekers in India zetten geraniol in tegen Saccharomyces cerevisiae[7], een veelvoorkomende gistsoort.

  • Geraniol voor hartgezondheid

In 2017 sloegen onderzoekers van de faculteit medische wetenschappen aan de Universiteit van La Plata, Argentinië en het Stanford Cardiovascular Institute, Verenigde Staten, de handen ineen. Samen onderzochten ze het effect van geraniol op hartcellen[8] die werden blootgesteld aan oxidatieve stress. Dit is een onevenwicht van vrije radicalen en antioxidanten die de cellen beschadigen.

Bovendien onderzochten Braziliaanse onderzoekers in 2014 de *impact van geraniol op hartritmestoornissen[9]. In sommige gevallen is dit een ernstige cardiovasculaire ziekte die chirurgische interventie of farmacologische behandelingen (of beide) vereist.

  • Het effect van geraniol op de lever

Zoals vermeld, wordt geraniol door de lever verwerkt. Om die reden is de toxiciteit ervan voor levercellen ook van groot belang voor wetenschappers. In 2018 bestudeerden onderzoekers aan de Universiteit van Bologna en de Universiteit van Ferrara in Italië de moleculaire penetratie[10], de biologische beschikbaarheid en de toxiciteit van geraniol op de levercellen van ratten.

Naast het bestuderen van de biologische beschikbaarheid en levertoxiciteit, onderzochten wetenschappers ook of geraniol positieve effecten op de lever heeft. Zo testten Turkse onderzoekers in 2017 het effect van geraniol op ratten na leverresectie[11]. Onderzoek uit het tijdschrift Alternative Therapies in Health and Medicine vond vergelijkbare resultaten[12].

  • Geraniol en diabetes

De impact van geraniol op diabetes is vrij uitgebreid onderzocht en de resultaten zijn veelbelovend. Een studie, in 2017 gepubliceerd in het tijdschrift Pharmaceutical Biology, onderzocht het potentiële effect van geraniol op hyperglykemie[13].

Egyptische en Saoedi-Arabische onderzoekers voerden een soortgelijk onderzoek uit naar het effect van geraniol op diabetes[14]. Ze induceerden diabetes en het metaboolsyndroom bij verschillende groepen knaagdieren en lieten de dieren 10 weken lang vasculaire complicaties ontwikkelen.

  • De impact van geraniol op pijn en ontsteking

Pijn is een van de meest voorkomende signalen dat er iets niet klopt met ons lichaam. Het begrijpen van de manier waarop we pijn ervaren en het behandelen ervan is echter zeer complex. Om die reden is pijn een aanhoudend lijdend voorwerp in talloze wetenschappelijke onderzoeken.

In 2017 publiceerde het Canadian Journal of Physiology and Pharmacology een studie[15]. Hierin onderzocht men de voortgang van ratten die zes uur na een verwonding aan het ruggenmerg met geraniol werden behandeld./

Onderzoekers aan The Second Hospital of Tangshan, China voerden in 2016 een soortgelijke studie uit[16]. Zij induceerden ruggenmergletsel bij ratten via een operatie en behandelden de knaagdieren vervolgens 4 weken lang met geraniol.

Ook het European Journal of Pharmacology publiceerde in 2015 een studie. Hierin beschreef men het effect van geraniol op atherogenese[17], een chronische ontstekingsaandoening en de voorloper van atherosclerose. Het onderzoeksteam induceerde de ziekte bij hamsters met behulp van een speciaal dieet. Vervolgens behandelden ze twee groepen hamsters met geraniol. Aan het einde van de studie werden de dieren gedood en werden hun levers, hart en aortaweefsels geanalyseerd.

  • De invloed van geraniol op kanker en tumoren

Steeds meer onderzoeken proberen de effecten van geraniol op verschillende soorten kanker vast te stellen. In 2018 publiceerde het tijdschrift van de Balkan Union of Oncology bijvoorbeeld bevindingen van een in vitro onderzoek[18] naar het effect van geraniol op darmkankercellen.

Bovendien onderzochten wetenschappers aan de Annamalai University in India in 2017 de invloed van geraniol[19] op ratten met endometriumcarcinoom, een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen.

Wat heeft geraniol wietgebruikers te bieden?

De hierboven besproken onderzoeken hebben duidelijk veelbelovende resultaten opgeleverd. Maar wat betekent al deze wetenschap voor frequente wietgebruikers?

Dat is lastig te zeggen. Natuurlijk zijn de wetenschappelijke bevindingen heel interessant, maar ze zijn allesbehalve doorslaggevend. Bovendien is specifiek onderzoek naar geraniol in wiet een stuk schaarser. Ook het jarenlange verbod van de wietplant helpt niet mee. Daarom weten we nog lang niet alles over de bestanddelen van de plant, wat hun interactie is en wat de effecten op het menselijk lichaam zijn.

Helaas stuiten cannabisonderzoekers nog steeds op obstakels. Dit maakt onderzoek naar deze eeuwenoude plant erg ingewikkeld. Hopelijk zal legalisatie dit probleem tackelen, waardoor het gemakkelijker is om wiet te bestuderen en de vele mysteries ervan te ontrafelen.

Soorten wiet met veel geraniol

Heb je interesse in geraniol en wil je zelf ervaren hoe het je beïnvloedt? Verdiep je dan eens in onderstaande soorten. Deze bevatten allemaal een forse hoeveelheid van dit interessante terpeen.

  • Purple Punch Auto

Onze Purple Punch Auto is een kruising tussen de originele Purple Punch en Old Skunk Auto. Ze produceert in een mum van tijd grote, compacte, overheerlijke paarse toppen. Laat deze zaden binnen, buiten of in een kas kiemen en je ziet vrij snel robuuste planten verschijnen. Voordat de bloei begint, kun je wat stretching waarnemen, waardoor je planten een hoogte van 60-120 cm bereiken. De bloei duurt 7-8 weken, waarna je Purple Punch Auto kunt oogsten. De totale doorlooptijd bedraagt ongeveer 10 weken vanaf het kiemen van je zaden. Geniet van grote, compacte toppen met zoete, fruitige aroma's en tot 19% THC!

Purple Punch Auto
23_genetic background_1 Purple Punch x Old Skunk Auto
33_Yield indoors_1 350 - 400 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 7 - 8 weken
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 20% Sativa, 75% Indica, 5% Ruderalis
34_yield outdoor_1 80 - 130 gr/plant
32_plant height outdoors_1 80 - 120 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend

Koop Purple Punch Auto

  • Alien OG

Wil je smaken en aroma's ervaren die niet van deze wereld zijn? Alien OG is een OG-kruising van topkwaliteit. Deze soort is de nakomeling van Alien Kush en Tahoe OG Kush. Na 3-4 weken in de vegetatieve fase tikken je Alien OG-planten de 30 cm aan. Eenmaal in de bloei, zal Alien OG een aanzienlijke groeispurt doormaken. Binnen worden ze zo’n 80-120 cm groot, tegen zo'n 180 cm buiten. Na een bloeiperiode van 8-10 weken kun je je planten oogsten. Je buit bestaat uit lange toppen met een geweldige hybride structuur en zoete aroma's van citrus, aarde en dennen. Daarnaast zijn de effecten heerlijk rustgevend!

Alien OG
23_genetic background_1 Alien Kush x Tahoe OG Kush
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 25%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 450 - 500 gr/plant
32_plant height outdoors_1 140-180 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend, Rustgevend, Stimulerend

Koop Alien OG

  • Strawberry Cough

Strawberry Cough dankt haar populariteit aan Kyle Kushman en deze soort is geliefd bij iedereen die het geluk heeft de zoete smaak en het inspirerende effect te ervaren. Met 75% sativa-genen is Strawberry Cough snel en veerkrachtig. Na wat stretching bereiken Strawberry Cough-planten binnen een hoogte van 100-150 cm. Buiten kunnen ze opklimmen tot wel 200 cm. Na een bloei van 10 weken kun je Strawberry Cough al oogsten; buiten valt dat moment in oktober. De planten hangen dan vol met lange, felgroene toppen met heerlijk zoete aardbeienaroma's. Na het drogen en curen, kun je de opbeurende, heldere impact ervaren, ideaal voor sociale gelegenheden en creatieve uitspattingen.

Strawberry Cough
23_genetic background_1 Strawberry Fields x Haze
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 100 - 150 cm
25_flowering time_1 9 - 10 weken
29_THC_1 THC: 20
28_Type Blend_1 Sativa 75% Indica 25%
34_yield outdoor_1 600-650 gr/plant
32_plant height outdoors_1 160 - 200 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Motiverend, Rustgevend, Stimulerend

Koop Strawberry Cough

External Resources:
  1. One Hundred Faces of Geraniol - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Terpenes that Activate CB1 - Cannakeys https://cannakeys.com
  3. Cannabis sativa terpenes are cannabimimetic https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. The Inhibitory Efficiencies of Geraniol as an Anti-Inflammatory, Antioxidant, and Antibacterial https://www.tandfonline.com
  5. Antimicrobial activity of geraniol: an integrative review https://www.tandfonline.com
  6. Protective activity of geraniol against acetic acid and Helicobacter https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Differential Antifungal Efficiency of Geraniol and Citral https://journals.sagepub.com
  8. Effect of geraniol on rat cardiomyocytes https://www.scienchttps:
  9. Geraniol Blocks Calcium and Potassium Channels https://onlinelibrary.wiley.com
  10. Geraniol Pharmacokinetics, Bioavailability and Its Multiple Effects on the Liver Antioxidant https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  11. The Effect of Geraniol on Liver Regeneration After Hepatectomy in Rats - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  12. Determining the Effects of Geraniol on Liver Regeneration Via the Nuclear Factor https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  13. Geraniol, a natural monoterpene, ameliorates hyperglycemia by attenuating the key enzymes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  14. Geraniol improves the impaired vascular reactivity in diabetes https://www.sciencedirect.com
  15. Geraniol promotes functional recovery and attenuates neuropathic pain https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  16. Protective effect of geraniol inhibits inflammatory response, oxidative stress and apoptosis in traumatic injury https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  17. Geraniol attenuates fibrosis and exerts anti-inflammatory effects on diet https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  18. Geraniol and geranyl acetate induce potent anticancer effects in colon cancer Colo-205 cells by inducing apoptosi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  19. Geraniol Inhibits Endometrial Carcinoma via Downregulating Oncogenes and Upregulating Tumour Suppressor Genes - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.