.
Hoe maak je een geautomatiseerd bewateringssysteem voor wietplanten?
Druppelirrigatie lijkt misschien duur en bovendien ingewikkeld om aan te leggen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. In dit artikel bespreken we twee manieren voor het installeren van een druppelirrigatiesysteem waarmee je minder werk hebt en grotere, gezondere wietplanten kunt kweken.
Ontdek hoe je een indoor en outdoor druppelirrigatiesysteem maakt.
Inhoud:
Er is zoveel info te vinden over groeilampen en voedingsstoffen, dat kwekers soms vergeten dat ook andere aspecten belangrijk zijn, zoals irrigatie. Zonder een gezond, regelmatig water-schema bereiken je wietplanten nooit hun volledige potentieel, hoe goed je ze ook traint of hoeveel geld je ook uitgeeft aan bemesting.
In dit artikel vertellen we je van alles over druppelirrigatie, een van de simpelste en effectiefste manieren om het watergeven en voeden van je planten te automatiseren. Met het juiste druppelsysteem krijgen je wietplanten precies genoeg water, zonder ook maar een vinger uit te hoeven steken.
Automatisch bewateringssysteem voor kweektenten
Wietplanten hebben vele behoeften, waarvan genoeg water de grootste evenwichtsoefening lijkt te zijn. Als je een kleine kweek hebt, en voldoende tijd, dan kun je prima met de hand water geven. Maar er zijn simpelere en efficiëntere manieren om je planten gehydrateerd te houden!
Zo is een automatisch watersysteem ideaal als je een druk schema hebt. Een dergelijk systeem komt ook goed van pas als je meerdere dagen niet voor je wietplanten kunt zorgen. Automatische druppelirrigatie bestaat uit buizen, een waterpomp, een reservoir en een timer. Deze onderdelen zorgen er gezamenlijk voor dat je planten op het juiste moment de juiste hoeveelheid water krijgen. En na installatie, hoef je eigenlijk niet veel meer te doen. In plaats van het groeimedium onder water te zetten en daardoor de kans op wortelrot te vergroten, levert druppelirrigatie, zoals de naam al aangeeft, geleidelijk de juiste hoeveelheid water. Als je het druk hebt, of gewoon een minder arbeidsintensieve manier zoekt om te bewateren, dan biedt deze techniek uitkomst.
Hoe Werkt Druppelirrigatie voor Wiet?
Druppelirrigatie is, zoals de naam al doet vermoeden, een irrigatiesysteem dat je planten geleidelijk voeding/water geeft via een druppelsysteem. Het is een irrigatietechniek waarmee je gereguleerd en nauwkeurig automatisch voedingsstoffen en water aan de wortels van je wietplanten kunt geven.
Deze op het oog zeer geavanceerde irrigatiemethode is afkomstig uit het oude China. De Fan Shengzhi shu, een Chinese tekst uit de 1e eeuw voor Christus, omschrijft een soort druppelirrigatie waarbij potten van klei gevuld met water werden ingegraven.
Tegenwoordig zijn er veel verschillende systemen voor druppelirrigatie, in diverse prijs- en kwaliteitsklassen. Hieronder volgt een overzicht van de populairste druppelsystemen:
-
Druppelirrigatie Met Leidingen
Bij deze vorm van druppelirrigatie gebruik je een leiding om het water van je kraan naar je tuin te brengen. Deze systemen hebben meestal een drukregelaar (om de druk van je water te verlagen en te zorgen dat het geleidelijk blijft stromen), een waterfilter en een timer om de irrigatie te kunnen automatiseren.
-
Druppelirrigatie Met Flessen
Druppelirrigatie met flessen is een erg simpele, maar zeer effectieve manier van druppelirrigatie. Je plaatst hierbij overal in je tuin plastic flessen die langzaam en geleidelijk water afgeven aan de plantenwortels. In plaats van te investeren in een druppelleidingsysteem, kun je voor bijna niets zelf een druppelirrigatiesysteem met flessen maken (instructies hieronder).
-
Druppelsysteem in aarde vs. hydroponics
Het hierboven beschreven druppelirrigatiesysteem is een simpel en functioneel systeem dat de meeste mensen prima thuis kunnen installeren. Het heeft echter wel enkele beperkingen en nadelen, waar vooral hydroponics telers rekening mee moet houden.
Aangezien het bovenstaande systeem direct op een kraan wordt aangesloten, kun je je kraanwater niet behandelen, conditioneren of in balans brengen om het op de eisen van je plant af te stemmen. Dit betekent dat het niet mogelijk is om de pH van je water te testen of aan te passen, of de hoeveelheid chloor die het bevat. Beide kunnen een negatieve impact hebben op de voedingsopname, de gezondheid van de wortels en na verloop van tijd zelfs de kwaliteit van je aarde aantasten (chloor doodt nuttige bacteriën en microbiologische levensvormen in levende aarde die je planten voeden en tegen ongedierte en ziektes beschermen).
Het systeem dat we hebben beschreven, is een geweldig startpunt voor de beginnende kweker, maar ben je een ervaren aardekweker die meer controle over de kwaliteit van het water wil? Dan raden we je sterk aan om een systeem met een reservoir te kiezen. Met een reservoir/bak/zak kun je namelijk water opslaan om de pH ervan in balans te brengen, en de temperatuur, het chloorgehalte en de hoeveelheid voeding aan te passen voordat het je planten bereikt. Als je met een hydroponics systeem wilt kweken, is het gebruik van een reservoir zelfs een must. Dit is namelijk de enige manier om voeding direct aan het water toe te voegen.
Tot slot geeft een systeem met een waterreservoir je meer rust. Als je druppelirrigatiesysteem direct is aangesloten op een kraan en een van de fittingen van je systeem het begeeft, kan er van alles overstromen. Dit risico loop je niet wanneer je werkt met een reservoir waarin maar een beperkte hoeveelheid water kan en die door een elektronische tijdschakelklok aangestuurd wordt.
Bespaar Je Water met Druppelirrigatie?
Ja, je kunt veel water besparen met druppelirrigatie, zeker als je het vergelijkt met handmatig watergeven, overstromingsirrigatie of sproei-/sprinklersystemen. Omdat het water op een gecontroleerde manier direct bij de wortels van je planten komt, gaat er veel minder verloren door verdamping. Ook wordt de richting van het water in een druppelsysteem niet beïnvloed door de wind, zoals bij sprinklersystemen. Daardoor kun je buiten een stuk efficiënter water geven.
Voordelen van Druppelirrigatie
Naast het feit dat je water bespaart, heeft druppelirrigatie ook vele andere voordelen:
- Minder verlies van meststoffen: bij druppelirrigatie komen water en voedingsstoffen direct bij de wortelzone van de planten terecht. Daardoor verspil je minder meststoffen dan bij gewoon watergeven. In dat geval kunnen de stoffen buiten het bereik van de wortels blijven.
- Minder werk: het installeren van een druppelirrigatiesysteem is supersimpel en veel minder arbeidsintensief dan overstromingsirrigatie. Bovendien kost het bewateren en voeden van je planten bij druppelirrigatie minder fysieke inspanning, omdat dit geautomatiseerd verloopt.
- Gezondere wortels: druppelirrigatiesystemen houden het vochtgehalte van de grond rondom de wortels van je planten optimaal, zelfs bij grote buitenkweek. Daardoor kunnen de wortels zich gezonder ontwikkelen en dat is essentieel voor gezondere planten.
- Bodemerosie neemt af: als je een duurzame buitenkweker bent, is druppelirrigatie essentieel om de kwaliteit van je grond te behouden.
- Makkelijker onkruid wieden: doordat druppelirrigatie doelgericht is, heb je minder kans op onkruid in je tuin.
- Nauwkeurige distributie van water: met druppelirrigatie weet je zeker dat al je planten elke keer evenveel krijgen.
- Minder problemen met ziekten en/of plagen: met druppelirrigatie krijgen je planten direct water en voeding bij de wortels en worden hun bladeren niet nat. Daardoor blijft je tuin droog en heb je minder kans op plagen en ziekteverwekkers die dol zijn op vocht.
- Lagere energierekening: omdat een druppelirrigatiesysteem gepaard gaat met lage druk, verspil je doorgaans minder energie.
Nadelen van Druppelirrigatie
Helaas hebben druppelirrigatiesystemen ook nadelen. Het eerste en belangrijkste nadeel is dat ze duurder kunnen zijn dan andere irrigatiesystemen. Daarom zijn ze waarschijnlijk niet geschikt voor kwekers met een beperkt budget.
Je kunt bij druppelirrigatiesystemen ook de nodige fouten maken. Het correct installeren van deze systemen vereist veel kennis over je planten, hun groeimedium en de plaatselijke omgeving (als je buiten kweekt). Zonder deze kennis kun je het systeem onjuist installeren of laten werken. En dat kan je planten uiteindelijk schaden.
Onervaren kwekers die dergelijke irrigatiesystemen voor de eerste keer gebruiken, kunnen te maken krijgen met over- of onderbewatering. Dat kan de plantengroei remmen, plagen veroorzaken en leiden tot andere problemen.
Hieronder vind je de overige nadelen van druppelirrigatiesystemen:
- Opbouw van zouten rondom de wortelzone: omdat een druppelirrigatiesysteem bijna geen meststoffen verspilt, kan er een opbouw van zout ontstaan rondom de wortels. Dat geldt vooral als je zeer geconcentreerde voeding gebruikt.
- Verstopping: druppelirrigatiesystemen zijn gevoelig voor verstoppingen, met name als je problemen krijgt met je waterfilter. Zouten in je meststoffen kunnen zich ook opbouwen, waardoor het systeem verstopt raakt.
- Plasticlekkage: de plastic componenten van druppelsystemen breken na verloop van tijd af, met name onder invloed van de zon. Als dat gebeurt, kunnen er chemische stofjes in het water en de omgeving terechtkomen.
- Onderhoudskosten: regelmatig onderhoud is essentieel om te zorgen dat een irrigatiesysteem goed blijft werken. Hiervoor een professional inhuren of reserveonderdelen kopen om het systeem zelf te repareren, betekent extra kosten.
Zelf een Druppelirrigatiesysteem Bouwen voor de Kweek van Wiet
Een professioneel druppelsysteem kan behoorlijk kostbaar zijn, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf een druppelsysteem maken. Je kunt dat op verschillende manieren doen, maar wij delen onze twee favorieten: een irrigatiesysteem met een leiding dat perfect is voor een indoor kweekruimte en een outdoor systeem met plastic flessen.
Hoe Bouw Je een Indoor Druppelirrigatiesysteem Met Leidingen?
Hieronder vind je een lijstje met materialen en instructies voor het maken van een simpel druppelirrigatiesysteem met een leiding. Onze ervaring leert dat deze leidingsystemen de beste optie zijn voor indoor kwekers, omdat je hiermee het risico beperkt dat er water op je planten terechtkomt. Dat kan namelijk leiden tot plagen en ziekten.
Materiaal
- Een kraan dicht bij je kweekruimte: dit is de waterbron voor je systeem
- Adapter voor de waterkraan: deze adapter heeft een terugslagklep, gaasfilter, 25 PSI-drukregelaar en een slangadapter. Je hoeft met deze adapter deze onderdelen dus niet afzonderlijk te kopen.
- Waterleiding met een doorsnee van zo'n 1,3cm
- Waterdruppelaars: deze drukcompenserende druppelaars zijn perfect voor een zelfgemaakt druppelsysteem.
- Tentharingen om de leiding op zijn plaats te houden.
- Perforator voor druppelbevloeiingsslang
- Koppelstukken (optioneel): deze verzameling T-stukken, koppelstukken en hoekstukken kan van pas komen als je lange buizen door een grote kweekruimte met meerdere planten wilt aanleggen.
- Waterpomp: dit onderdeel stuwt water uit het reservoir, door de buizen en in het kweekmedium.
- Adapter en timer: kies een timer met een adapter die compatibel is met je waterpomp om het systeem te automatiseren.
Hoe Pak Je het Aan?
1. Verbind je adapter met je kraan en sluit vervolgens de waterleiding aan op de adapter. Open de kraan om te zien of het water goed naar de slang stroomt via de adapter en er niets lekt.
2. Verbind het uiteinde van je leiding met je kraan en leg de leiding in je kweekruimte.
3. Neem de tijd om je voor te stellen op welke manier je de leiding het beste kunt aanleggen.
4. Gebruik de perforator om gaatjes te maken in de leiding. We adviseren om ten minste 2–3 druppelaars voor elke plant te maken, op gelijke afstand van de pot.
5. Monteer de druppelaars door ze in de gaatjes in je leiding te duwen. Voorkom dat de druppelaars de bladeren of hoofdstengel van je plant vochtig maken. Dat kan namelijk plagen en ziekteverwekkers naar je kweekruimte lokken.
6. Gebruik tentharingen om de leiding op zijn plaats te houden in de grond.
7. Gebruik indien nodig de T-stukken, koppel- en hoekstukken om je leiding door de kweektent/-ruimte te leiden. 8. Voor het monteren van de koppelstukken snijd je gewoon de leiding door waar je het koppelstuk nodig hebt en duw je de leiding erin of erover. Je moet de leiding soms verwarmen met warm water om dit wat makkelijker te maken.
8. Als je klaar bent met het aanleggen van je leiding, snijd je de slang af (indien nodig) en gebruik je een eindplug als afsluiting.
9. Zet je kraan aan en controleer je leiding. Elke druppelaar moet effectief water druppelen op het medium waarin je plant staat. Vervang druppelaars die sproeien of verstopt zijn.
10. Test je druppelsysteem. Zodra je zeker weet dat je buizen het water correct vervoeren en afgeven, moet je het systeem testen. Zo garandeer je dat alles soepel verloopt (en dat is zeker belangrijk als je je wietplanten lange tijd alleen moet laten). Stel je timer in en laat je systeem 5-10 minuten draaien. Controleer of de pomp op het gewenste tijdstip aan- en uitgaat. Check tijdens het testen nogmaals je leidingen en verzeker dat er geen verstoppingen of lekken zijn en dat de gaten de juiste hoeveelheid water afgeven. Ziet alles er goed uit? Dan heb je een functioneel druppelirrigatiesysteem voor je binnenkweek.
Hoe Bouw Je een Outdoor Druppelirrigatiesysteem Met Flessen?
Met de volgende instructies maak je een simpel druppelirrigatiesysteem met hangende plastic flessen. Het ziet er misschien niet zo geavanceerd uit, maar dit systeem is makkelijk te maken en kost bijna niets qua materialen/uitrusting.
Materiaal
- Plastic flessen van 2l met dop: je hebt voor elke plant een fles nodig.
- Elektrische boor om gaten te boren in de zijkanten van de flessen.
- Touw om de flessen boven je planten te hangen.
- Schaar of mes om de flessen door te snijden.
Hoe Pak Je het Aan?
- Snijd de onderkant van de flessen af. Houd elke fles ondersteboven (met het afgesneden deel omhoog) en boor een gat in beide kanten, ongeveer 2cm onder de snede.
- Haal een stukje touw door de fles, van het ene gaatje naar het andere. Hiermee maak je een soort ketting waaraan je de flessen boven je planten kunt hangen.
- Schroef de dop op elke fles, vul ze met water en hang ze ongeveer 30–60cm boven je potten.
- Draai de dop van elke fles een beetje los, zodat het water er geleidelijk uitsijpelt. Je moet misschien wat oefenen met het openen en sluiten om erachter te komen wanneer het water er mooi langzaam uitdruppelt. Zorg dat elke fles zich ongeveer 5–10cm vanaf de stengel van je planten bevindt. Ook mag het water de stelen en bladeren niet bevochtigen. Zo voorkom je problemen met plagen en ziekten.
- Vul de flessen aan wanneer dit nodig is.
Druppelirrigatie Versus Handmatig Watergeven
Druppelirrigatie heeft enkele grote voordelen ten opzichte van handmatig watergeven en andere agrarische irrigatietechnieken. Helaas zijn de initiële kosten de reden dat veel wietkwekers het nog steeds niet gebruiken. Maar als je een serieuze kweker bent met een beetje budget en kweekdoelen voor de lange termijn, dan kan druppelirrigatie je veel fysieke inspanning schelen. Tegelijkertijd helpt het je om gezondere planten te kweken en nog betere oogsten te genereren.