.
![De voordelen van bio-intensieve methoden voor je wietkweek](/modules/prestablog/themes/royalqueenseeds/up-img/1735.jpg)
De voordelen van bio-intensieve methoden voor je wietkweek
Bio-intensieve teelt is ideaal als je met milieuvriendelijke methoden het maximale uit je kweekruimte wilt halen. Door op een duurzame manier samen te werken met de natuur in plaats van haar kunstmatig te manipuleren, krijg je ongelooflijke resultaten. Ontdek hoe je met deze methode gezonde planten kweekt en sterke wiet oogst.
Inhoud:
Belangrijkste punten:
- Bio-intensieve teeltmethoden zijn gericht op het maximaliseren van de oogst in een kweekruimte of tuin.
- Bij deze techniek gebruik je een hoge plantdichtheid en biologische voeding om geweldige resultaten te behalen.
- Composteren, wateropvangtechnieken en zelfgemaakte toevoegingen maken de methode lonend en milieuvriendelijk.
- Ontdek hoe je bio-intensieve methoden kunt toepassen bij je wietkweek.
Bio-intensieve teelt is een biologische en duurzame manier om wiet te kweken, waarbij je de productiviteit in je kweekruimte probeert te maximaliseren. Het combineert diepe grondbewerking met intensieve beplanting en combinatieplanten om de productie en kwaliteit van planten te optimaliseren.
Met bio-intensieve methoden kun je hoe dan ook je oogst verbeteren, of je nu één teeltbed gebruikt of er wel tien tot je beschikking hebt. Tegelijkertijd bevorder je de vruchtbaarheid van de bodem en verminder je de belasting op het milieu. Ontdek hieronder alle voordelen van deze techniek en leer vervolgens hoe je het zelf in je kweekruimte kunt toepassen.
Het idee achter bio-intensieve teelt
Bio-intensief telen is een vorm van regeneratieve landbouw die je helpt om sterke, productieve en gezonde wietplanten te kweken. Toch bereik je er meer mee dan alleen een grote berg sterke toppen.
Bio-intensieve teelt is bijvoorbeeld ook een goede manier om water te besparen. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van de bodem door de groei van gunstige microben te bevorderen. Verder is het gunstig voor de omringende natuur, van vogels tot insecten. Omdat je het gebruik van schadelijke inputs als chemische meststoffen en pesticiden vermijdt, voorkomt deze techniek ook dat vervuild drainagewater het lokale ecosysteem aantast.
![Principes van Bio-Intensieve Tuinieren Illustratie van bio-intensieve tuinieren, die maximale productiviteit toont, gezondere planten, krachtige knoppen, begeleidende beplanting, diepe grondbewerking en verbeterde bodemkwaliteit.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/Biointensive-gardening-explained-NL.jpg)
![Principes van Bio-Intensieve Tuinieren Illustratie van bio-intensieve tuinieren, die maximale productiviteit toont, gezondere planten, krachtige knoppen, begeleidende beplanting, diepe grondbewerking en verbeterde bodemkwaliteit.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/Biointensive-gardening-explained-phone-NL.jpg)
De principes van bio-intensieve teelt
Bio-intensief wiet kweken is gestoeld op de volgende principes:
- Intensieve beplanting: Door te zorgen voor een maximale plantdichtheid, kun je de opbrengst verbeteren en alles uit je teeltomgeving halen. Met deze techniek kun je een nog betere oogst verwachten, zelfs in een relatief kleine ruimte.
- Diepe grondbewerking: Bio-intensieve telers ploegen tot een diepte van ongeveer 60 cm om de aarde diep onder het oppervlak los te maken. Hierdoor kunnen wortels veel dieper groeien, zodat planten zelfs bij een hoge plantdichtheid tot volle wasdom kunnen komen. Diepe grondwerking draagt ook bij aan het vasthouden van water en voeding in teeltbedden.
- Composteren: Het omzetten van tuin- en keukenafval in compost ligt aan de basis van bio-intensieve teelt. Composteren is uiteraard een goede manier om de hoeveelheid afval te beperken. Het verbetert echter ook de structuur van de aarde en stimuleert de microbiële activiteit in de bodem.
- Combinatieteelt: Verschillende combinatieplanten, zoals dille, duizendblad, basilicum en bernagie, bieden extra voordelen. Zo gaan ze de verspreiding van ziektes tegen en trekken nuttige insecten aan die plagen verminderen.
- Gewasdiversiteit: Bij bio-intensieve vormen van wiet kweken, creëer je een polycultuur in plaats van een monocultuur. Met een hoge gewasdiversiteit profiteer je van de unieke voordelen die verschillende plantensoorten te bieden hebben, van het aantrekken van specifieke insecten tot het opnemen van mineralen uit de diepe bodemlagen.
- Waterbesparing: Bio-intensief telen moedigt kwekers aan om grondig, maar minder vaak water te geven. Diep bewerkte grond houdt tenslotte meer water vast, waardoor je aanzienlijk kunt besparen. Het gebruik van mulch en regenwater vermindert daarnaast de afhankelijkheid van leidingwater.
-
Wat is het verschil tussen intensieve en extensieve landbouw?
Er bestaan allerlei verschillende teeltmethoden die wietkwekers kunnen toepassen. Over het algemeen zijn ze in te delen in twee categorieën: intensieve en extensieve methoden.
Intensieve teelt legt de focus op een zo groot mogelijke oogst per vierkante meter. Het doel hiervan is natuurlijk een zo hoog mogelijke productiviteit. Daarom zijn conventionele methoden vaak afhankelijk van grote hoeveelheden water en synthetische voedingsstoffen, wat meestal ten koste gaat van de bodem- en gewaskwaliteit.
Bio-intensieve teelt is ook gericht op een maximale productie, maar dan op een manier die het bodemleven ondersteunt. Hierbij maak je gebruik van hulpmiddelen die de noodzaak voor meststoffen beperken.
Tegenover de gangbare vorm van intensieve teeltmethoden staan extensieve landbouwpraktijken, waarbij de nadruk minder ligt op de productiviteit per vierkante meter. Voor extensieve teeltwijzen is vaak een groter stuk land nodig om een lagere plantdichtheid te hanteren. Daarbij is de toediening van meststoffen, water en andere inputs per vierkante meter lager.
![Tuinierpraktijken: Gereedschappen en Grond Twee afbeeldingen: Links toont een schep in de grond en rechts handen die een klomp aarde vasthouden, benadrukt tuinpraktijken.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/intensive-vs-extensive-gardening-NL.jpg)
![Tuinierpraktijken: Gereedschappen en Grond Twee afbeeldingen: Links toont een schep in de grond en rechts handen die een klomp aarde vasthouden, benadrukt tuinpraktijken.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/intensive-vs-extensive-gardening-phone-NL.jpg)
Voordelen van bio-intensieve technieken voor je wietkweek
Bio-intensieve teelttechnieken bieden een hoop voordelen voor kwekers van diverse plantensoorten. Onder wietkwekers is het vooral geliefd bij mensen die al interesse hebben in biologische, regeneratieve en milieuvriendelijke methoden.
Voor cannabis heeft bio-intensieve teelt een aantal duidelijke voordelen. Denk hierbij aan het efficiënt gebruik van hulpbronnen en het bevorderen van de bodemvruchtbaarheid, maar ook het bestrijden van onkruid en plagen. Lees verder en ontdek hoe je met deze methode buiten betere resultaten kunt behalen.
-
Efficiënt gebruik van bronnen
De meeste wietgebruikers hebben een grote waardering voor de natuur. Op de een of andere manier geeft het gebruik van de plant mensen een nieuwe blik op hun omgeving, met meer compassie voor de natuur. Toch doet wietteelt soms meer kwaad dan goed.
Uit onderzoek blijkt dat grootschalige, commerciële teelt vaak een enorme belasting op het milieu vormt. Het binnen kweken van wiet gaat natuurlijk gepaard met de hoge elektriciteitskosten van ventilatoren, verwarming en verlichting. Voor buitenteelt is echter veel meer water nodig dan voor het kweken van andere plantensoorten. In bepaalde situaties wordt er dagelijks gemiddeld wel 22,7 liter water[1] per plant gegeven.
Thuis wiet kweken is voor milieubewuste blowers al een goed alternatief. Maar door het op de juiste manier aan te pakken, kunnen ze ook hun ecologische voetafdruk beperken. Bio-intensieve teelt is daarmee een ideale oplossing voor iedere stoner die zijn of haar impact op het milieu wil verminderen.
-
Productiviteit en vruchtbaarheid van de bodem
De moderne commerciële landbouw heeft te maken met serieuze bodemproblemen. Door uitputting, overmatig ploegen en het grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen, is de bron van ons eten ernstig verzwakt. Natuurlijk werken boeren momenteel ongelooflijk hard om zorgvuldiger te werk te gaan. Toch hebben de landbouwpraktijken die sinds de groene revolutie van de jaren 60 gangbaar zijn, geleid tot hogere opbrengsten ten koste van de bodemgezondheid.
Gelukkig zijn er steeds meer regeneratieve landbouwmethoden waarmee goede resultaten worden geboekt, wat zowel de oogst als de bodemgezondheid betreft. Een bio-intensieve teeltwijze lijkt in dat opzicht een uitstekende oplossing, vooral voor tuinders en wietkwekers die kleinschalig werken.
Hoewel je bij deze methode met dubbel spitten nog steeds de aarde verstoort, breng je de bodem hiermee terug naar een stadium waarin nuttige bacteriën gedijen. Eenjarige planten zoals bepaalde soorten groente, maar ook wiet, groeien uitstekend in dit soort bodemomstandigheden.
Daarnaast bieden compost, mulch en biologische meststoffen ook veel voeding voor de bodem zelf en niet alleen de planten die erin groeien. Na verloop van tijd ontwikkelt zich een rijk bodemleven dat organisch materiaal uitstekend afbreekt en omzet in voedingsstoffen voor planten, in de vorm van complete bacteriecellen of vrijgemaakte mineralen.
![Intensieve vs. Extensieve Tuinbouw Vergelijking van tuinmethoden: Linker afbeelding van intensieve tuinbouw in een gestructureerde opstelling, rechter afbeelding van extensieve tuinbouw op een open veld.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/soil-fertility.jpg)
![Intensieve vs. Extensieve Tuinbouw Vergelijking van tuinmethoden: Linker afbeelding van intensieve tuinbouw in een gestructureerde opstelling, rechter afbeelding van extensieve tuinbouw op een open veld.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/soil-fertility-phone.jpg)
-
Ecologische voordelen
Naast het bevorderen van het microbieel leven in de bodem, is een bio-intensieve benadering ook gunstig voor het leven boven de grond. Door een polycultuur te creëren, trek je bestuivers en roofinsecten aan, maar ook een overvloed aan nectar en diverse prooisoorten. Bovendien geniet je ook nog eens van een rijk palet aan kleuren!
In het hoogseizoen zul je zien dat je met deze methode een habitat creëert voor talloze soorten insecten en dieren. Ondertussen profiteren je wietplanten van een optimale omgeving.
-
Gesloten systeem
Een gesloten systeem helpt verspilling tegen te gaan en vermindert de benodigde inputs. Als je een bio-intensieve methode van wiet kweken kiest, gaan een hoop van je reststromen rechtstreeks naar de composthoop. Denk bijvoorbeeld aan tuinafval, keukenresten en kartonnen verpakkingen.
En aan het eind van het seizoen laat je al het resterende plantmateriaal simpelweg composteren op je teeltbedden. Uiteindelijk ga je ook regenwater opvangen en voeding maken van grasmaaisel en onkruid.
Voordat je het weet, kweek je tegen minimale kosten geweldige wiet. Tegelijkertijd beperk je ook nog eens je ecologische voetafdruk.
-
Minder onkruid
Als je ooit buiten wiet hebt gekweekt, of wat voor plant dan ook, weet je hoeveel tijd het kost om je tuin van onkruid te ontdoen. Los van alle eerder genoemde voordelen zorgen bio-intensieve teelttechnieken er ook nog eens voor dat je veel minder onkruid hoeft te wieden.
Ten eerste leidt de hoge plantdichtheid tot een goedgevuld bladerdak dat maar weinig licht doorlaat, zodat onkruid op het aardoppervlak geen mogelijkheid heeft om te groeien. En door het aanbrengen van een dikke laag mulch voor het vasthouden van water, krijgt onkruid sowieso al weinig kans.
-
Efficiënt gebruik van kleine ruimtes
Heb je buiten een relatief kleine plek waar je kunt kweken, bijvoorbeeld maar één verhoogde border? Niet getreurd! Ook in zo’n situatie kan bio-intensieve teelt een geschikte keuze zijn.
Zolang de teeltomgeving genoeg zon krijgt, kun je zonder problemen meerdere, dicht op elkaar geplante soorten kweken en een goede oogst tegemoetzien. Laat je niet ontmoedigen door het idee dat je niet genoeg ruimte hebt.
![Tuinopstelling en Plantbescherming Twee afbeeldingen: Links toont jonge planten in een tuin, en rechts een tuin met beschutting door netten.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/efficient-use-of-small-space.jpg)
![Tuinopstelling en Plantbescherming Twee afbeeldingen: Links toont jonge planten in een tuin, en rechts een tuin met beschutting door netten.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/efficient-use-of-small-space-phone.jpg)
De eerste stappen naar bio-intensieve wietteelt
Het is wel duidelijk wat de belangrijkste voordelen zijn van de bio-intensieve teeltmethode. Laten we dan nu eens kijken hoe je deze teelttechniek in de praktijk kunt brengen!
-
Locatie en indeling
Het succes van de bio-intensieve methode is in grote mate afhankelijk van de locatie en indeling van je tuin. Voorkom dat je planten te dicht op elkaar staan of juist te ver van elkaar verwijderd zijn. Verzeker ook dat elke plant zoveel mogelijk licht krijgt.
Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan je teeltbedden op het zuiden te richten. Dit zorgt ervoor dat de planten gedurende de dag de maximale hoeveelheid direct zonlicht krijgen. Wat de afstand tussen planten betreft, is het raadzaam om indica dominante wietsoorten ongeveer 60 cm uit elkaar te plaatsen. Reken voor sativa dominante soorten op ongeveer 90 cm en autoflowers grofweg 45 cm.
Vergeet niet om wat ruimte over te houden voor combinatieplanten[2]. Voor combinatieteelt heb je keuze uit veel verschillende plantensoorten, waarvan je er een hoop gewoon kunt eten!
-
Opties voor een diepe grondbewerking
Omdat je bij deze methode planten dicht op elkaar laat groeien, is het nodig dat ze genoeg verticale ruimte hebben om zich te ontwikkelen. De gemiddelde spade heeft een lengte van ongeveer 30 cm, dus door dubbel spitten kom je tot een diepte van 60 cm.
Begin met het graven van evenwijdige geulen tot een diepte van aanvankelijk 30 cm. Herhaal dit vervolgens tot je een diepte van 60 cm bereikt. Je kunt de aarde natuurlijk gewoon omploegen en teruggooien. Het is echter handig om het te verrijken met compost of wormenmest om de drainage te verbeteren en de aarde van extra organisch materiaal te voorzien.
Nu je dit alles hebt gedaan, plant je de wietplanten op de juiste afstand van elkaar uit in de rijen die je hebt aangelegd.
-
Vruchtbaarheid
Tijdens het teeltseizoen kun je gebruikmaken van de volgende opties om je planten en aarde goed gevoed te houden:
- Compost: Voeg elke twee weken wat zelfgemaakte compost toe als een topdressing om de nuttige microben en wormen in de aarde te voeden.
- Compostthee: Je zelfgemaakte compostthee kun je bij de wortels gieten en op de bladeren van planten spuiten. Het werkt als een probioticum en is daarmee uitstekend om je planten te beschermen tegen ziektes, terwijl het de nutriëntenkringloop bevordert.
- Gefermenteerd plantensap: Stop onkruid in een emmer water en laat het een aantal weken staan. Voeg vervolgens één deel hiervan toe aan tien delen water en giet het bij de wortels als een stikstofrijke voeding voor je planten.
-
Waterbeheer
Het dichte bladerdak van je teeltbedden en de dikke laag mulch doen al veel voor het vochtig houden van de aarde. Toch zul je af en toe je planten water moeten geven, zeker als het erg warm is.
Daarvoor kun je regenwater opvangen via een dakgoot die aangesloten is op een regenton. Verbind een druppelsysteem met je regenton om je planten het hele seizoen gehydrateerd te houden. Zo ben je niet langer afhankelijk van het drinkwaterleidingnet.
![Irrigatiesystemen in Tuinieren Twee afbeeldingen: Links een cannabisplant met een besproeiingssysteem, rechts iemand die planten in een tuin met een slang water geeft.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/cannabis-watering-management.jpg)
![Irrigatiesystemen in Tuinieren Twee afbeeldingen: Links een cannabisplant met een besproeiingssysteem, rechts iemand die planten in een tuin met een slang water geeft.](https://www.royalqueenseeds.nl/img/cms/cannabis-watering-management-phone.jpg)
Verhoog de oogst en productiviteit met bio-intensieve teelt
Met bio-intensieve teelt kun je gezonde en productieve wietplanten kweken die minder vatbaar zijn voor ziektes. Het is echter ook een goede methode om door de seizoenen heen veel geld te besparen. Je verbetert namelijk gratis de vruchtbaarheid van de bodem en kunt experimenteren met nieuwe technieken om een gesloten systeem te creëren.
Naarmate de bodemkwaliteit verbetert en je het doseren van voeding onder de knie krijgt, zul je zien dat elke oogst tot grotere en betere wiettoppen leidt. Bovendien is het hartstikke leuk om combinatieplanten te oogsten en gebruiken in allerlei recepten. Een andere mogelijkheid is om ze te drogen, zodat je er een heerlijke kruidenthee van kunt maken.
De geweldige resultaten aan het eind van het teeltseizoen zijn natuurlijk een mooie beloning. Maar los daarvan ervaar je ook een gevoel van voldoening, wetend dat je je ecologische voetafdruk verkleint. Dit alles terwijl je je steentje bijdraagt aan de lokale omgeving op een manier waar zowel microben als insecten en dieren van profiteren!
- A narrative review on environmental impacts of cannabis cultivation | Journal of Cannabis Research | Full Text https://jcannabisresearch.biomedcentral.com
- Companion Planting for Cannabis - Royal Queen Seeds UK https://www.royalqueenseeds.com