.
De Rol Van Cannabis Bij De Behandeling Van Leukemie
Het is aangetoond dat cannabis effectief kan zijn bij het doden van verschillende vormen van kankercellen. Onderzoek toont aan dat de verbindingen in het kruid mogelijk doeltreffend zijn in de strijd tegen leukemie en andere vormen van kanker.
Cannabis wordt al duizenden jaren door de mensheid gebruikt als medicinaal kruid. Haar illegale status is een zeer recent fenomeen. En gelukkig voor duizenden medische patiënten en recreatieve gebruikers, lijkt aan het verbod snel een eind te komen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verbindingen in de plant, zoals cannabinoïden en terpenen, krachtige verbeterende effecten hebben. Ze kunnen helpen bij een reeks ziektes en medische aandoeningen. Hoewel het moeilijk is om te geloven, is gesteld dat cannabis positieve effecten kan hebben bij verschillende soorten kanker, waaronder leukemie.
KANKER STATISTIEKEN
Kanker staat bekend als verwoestende ziekte en van bijna iedereen met wie je praat, is zijn of haar leven op een bepaalde manier erdoor beïnvloed. Er wordt geschat dat in 2016 in de Verenigde Staten alleen, 1.685.210 nieuwe gevallen van kanker zijn gediagnosticeerd. Van 595.690 mensen wordt vermoed dat ze eraan zijn gestorven. Deze getallen zijn ongelofelijk en de meest voorkomende kankervormen in datzelfde jaar waren borstkanker, longkanker, blaaskanker en leukemie. Conventionele behandelingen die worden gegeven aan patiënten zijn onder andere chemotherapie, chirurgie en bestraling. Deze methodes hebben vaak zeer schadelijke bijwerkingen en hebben overduidelijk hun nadelen als je kijkt naar de data.
Alternatieve therapieën en benaderingen zijn op komst, waarbij cannabis een hoop aandacht krijgt op dit gebied. De Amerikaanse overheidswebsite cancer.gov zegt zelfs dat cannabinoïden antitumor effecten hebben laten zien door het veroorzaken van celdoding en het onderdrukken van celgroei.
LEUKEMIE
Leukemie, soms ook wel "bloedkanker" genoemd, is een vorm van kanker die de bloedcellen aantast. Tot nu toe is de exacte oorzaak van deze aandoening onbekend. Blootstelling aan straling, vormen van chemotherapie, roken, chemicaliën en genetische aanleg worden genoemd als potentiële risicofactoren. Naar schatting zijn 62.130 nieuwe gevallen van leukemie gediagnosticeerd in de Verenigde Staten in 2017. Van 24.500 van die gevallen wordt vermoed dat ze sterven in hetzelfde jaar.
Bij leukemie komen kwaadaardige bloedcellen voor. Dat houdt normaal gesproken in dat er een productie van abnormale witte bloedcellen is. Witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd, vormen ongeveer 1 procent van al je bloed. Ze spelen een belangrijke rol bij het onderhouden van de gezondheid en werken als afweermechanisme tegen ziektes, kwalen en infecties. Witte bloedcellen vloeien door de bloedbaan om niet welkome binnendringers, zoals virussen, bacteriën en andere negatieve indringers, te verslaan. Witte bloedcellen worden gevormd in het beenmerg. Ze worden daarna opgeslagen in het bloed en in lymfatische weefsels. Bloedkanker, zoals leukemie, kan een ongecontroleerde groei van witte bloedcellen in gang zetten, wat kan resulteren in ontstekingen en gevaarlijke bloedingen.
Veel voorkomende symptomen van deze ziekte zijn onder andere pijn in de botten of gewrichten, opgezwollen lymfeklieren, koorts, moeheid, bloedingen, ontstekingen en gewichtsverlies. Er is op dit moment geen specifieke manier om de aandoening te voorkomen. Methodes als chemotherapie, bestraling en beenmergtransplantatie worden gebruikt als poging om de ziekte te behandelen. Helaas zijn de bijwerkingen van bijvoorbeeld chemotherapie slopend. Uitputting, haarverlies, ontstekingen, misselijkheid en bloedarmoede zijn allemaal neveneffecten.
CANNABIS EN LEUKEMIE
De wetenschappelijke literatuur barst van de research over de antikanker effecten van cannabinoïden en laat het potentieel zien van hun gebruik bij gevallen van leukemie. Een paper[1] dat gepubliceerd is in het International Journal of Oncology beschrijft de antikanker effecten van bepaalde cannabinoïden als ze gebruikt worden in combinatie met chemotherapie.
De schrijvers van het paper stellen dat cannabinoïden laten zien dat ze antikanker eigenschappen hebben als ze op zichzelf gebruikt worden. Maar sommige van hen laten meer krachtige effecten zien tegen leukemie cellen als ze gecombineerd worden. Zo stellen de auteurs dat THC en CBD meer gewenste resultaten vertonen als ze in combinatie gebruikt worden in plaats van op zichzelf. Bovendien werken cannabinoïde paren nog effectiever als ze samen met chemotherapie middelen worden ingenomen. Het is aangetoond dat het gebruik van cannabinoïden na chemotherapie resulteert in een betere inductie bij het doden van kankercellen.
De schrijvers van de tekst stellen: "Onze resultaten suggereren dat wanneer bepaalde cannabinoïden met elkaar gecombineerd worden, het resulterende product synergistisch gepaard kan gaan met reguliere anti-leukemie medicijnen. Hierdoor kan de dosis cytotoxische middelen drastisch verminderd worden, maar blijft het doeltreffend."
In een onderzoek[2] dat gepubliceerd is in het tijdschrift BioMed Central Cancer wordt gesteld dat THC anti-tumor eigenschappen heeft. De onderzoekers geven aan dat ze anekdotisch bewijs hebben dat THC mogelijk bijgedragen heeft aan het tegengaan van de ziekte bij leukemiepatiënten. Het onderzoek is afgenomen om deze hypothese te testen. De onderzoekers evalueerden de effecten van dronabinol (een synthetische versie van THC) op leukemie cellijnen. Er deed zich een antiproliferatief effect voor. Ontdekt werd dat celdoding wordt gereguleerd door de CB1 en CB2 receptoren van het endocannabinoïde-systeem. De schrijvers van het paper concluderen: "Ons onderzoek geeft ons duidelijke data om de klinische evaluatie te ondersteunen van THC als een therapie optie met lage toxiciteit in een goed afgebakende deelverzameling van acute leukemiepatiënten."
THC EN APOPTOSE
Een mechanisme waardoor cannabinoïden mogelijk kankercellen kunnen doden, is een proces dat "apoptose" heet. Apoptose is een natuurlijke functie van het menselijk lichaam dat resulteert in de gecontroleerde dood van cellen als onderdeel van een goede groei en ontwikkeling van een organisme.
Een paper[3], gepubliceerd in het blad Molecular Cancer Research, geeft aan dat THC apoptose bij leukemie T cellen veroorzaakt.
EEN KRACHTIG ONDERZOEK
De hierboven beschreven onderzoeken geven de krachtige effecten van cannabinoïden aan op cellijnen in een laboratorium-setting. Het volgende onderzoek betreft een case study, met maar één persoon, die het potentieel van cannabinoïden demonstreert bij leukemie. Een paper[4], gepubliceerd in het blad Case Reports in Oncology, geeft de case study weer. Het betreft een 14-jarige patiënt, gediagnosticeerd met een agressieve vorm van leukemie. De patiënt onderging agressieve chemotherapie, bestraling en een beenmergtransplantatie. Maar al deze methoden faalden na een periode van 34 maanden. Met geen conventionele mogelijkheden meer voorhanden, begon de familie van de patiënt cannabis extracten toe te dienen. Er werd een snelle dosisafhankelijke correlatie waargenomen.
De auteurs beschrijven: "Mensen kunnen normaal gesproken goed tegen cannabinoïden en de verbindingen hebben geen giftige effecten, zoals conventionele chemotherapie. De familie vond hoop in een organisatie die "Phoenix Tears" heet. De organisatie wordt geleid door Rick Simpson die verschillende kankerpatiënten heeft behandeld met hennepolie, een extract van de cannabisplant. Rick werkte met de familie samen om ze te helpen met het prepareren van het extract."
Er werd opgemerkt dat tijdens de behandeling, het aantal kankercellen begon te dalen op een bepaald moment. De onderzoekers zagen dat de cannabinoïden in het extract antiproliferatieve en pro-apoptotische eigenschappen hadden. Helaas kwam de patiënt toch te overlijden. Maar de schrijvers stellen: "Het moet opgemerkt worden dat waar onze meest geavanceerde chemotherapie middelen hun werk niet deden en verschrikkelijke gevolgen en bijwerkingen hadden wat uiteindelijk resulteerde in de dood van de patiënt, de cannabinoïde therapie geen giftige bijwerkingen had, met een bevordering van de vitaliteit van de patiënt."
DE TOEKOMST VAN CANNABIS ALS BEHANDELING
Het lijkt veelbelovend dat de actieve verbindingen in de cannabisplant een effectieve rol kunnen spelen in de toekomst van kankerbehandelingen. Of dat nou betekent dat ze gebruikt worden als primaire therapie of in samenwerking met hedendaagse conventionele therapieën om hun werkzaamheid te verbeteren. En om bijwerkingen te verminderen.
- Anticancer effects of phytocannabinoids used with chemotherapy in leukaemia cells can be improved by altering the sequence of their administration https://www.spandidos-publications.com
- Dronabinol has preferential antileukemic activity in acute lymphoblastic and myeloid leukemia with lymphoid differentiation patterns https://www.theroc.us
- #9-Tetrahydrocannabinol-Induced Apoptosis in Jurkat Leukemia T Cells Is Regulated by Translocation of Bad to Mitochondria https://www.theroc.us
- Cannabis Extract Treatment for Terminal Acute Lymphoblastic Leukemia with a Philadelphia Chromosome Mutation https://www.ncbi.nlm.nih.gov