.
4 heerlijke recepten voor soep met wiet
Er gaat niets boven een warme kom soep op een koude winterdag; of op welk moment dan ook. Maar als je echt een stapje verder wilt gaan, verrijk je soep dan met wiet! Hier bieden we vier heerlijke en eenvoudige recepten voor wietsoep aan die je mening over soep voor altijd zullen veranderen!
Ben je uitgekeken op dezelfde oude brownies en space cakes? Til je edibles naar een nieuwe, verrukkelijke dimensie met soep! Met behulp van dit artikel kun je een grote pan gezonde soep met wiet in elkaar flansen, of je nu dol bent op stevige of romige soep, een rijke groentesoep of een simpele bouillon. Bovendien hoef je ook geen topkok te zijn om deze klus te klaren!
Hieronder delen we vier smakelijke recepten voor wietsoep om alle soepslurpers tevreden te stellen. Daarnaast vind je hier ook wat handige instructies voor het maken van wietmelk en wietboter om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte brouwsel voldoende psychoactief is.
Inhoud:
Alles over soep met wiet
De wereld van edibles is enorm en voortdurend in ontwikkeling. Hoewel we klassieke desserts met wiet niet willen afkraken, tover je met wietsoep wel een heel unieke edible op tafel. Zo'n interessant gerecht is natuurlijk ideaal voor de avontuurlijke fijnproever, maar ook als je gewoon graag een dampende kom soep eet.
Wat is wietsoep?
Wietsoep is geen ingewikkeld concept. Eigenlijk is het simpelweg soep met gedecarboxyleerde wiet, opgelost in een soort vet. Voor de meeste recepten zal dit in de vorm van wietboter of met wiet doordrenkte melk zijn.
Waarom zou je wiet aan soep toevoegen?
Het mooie van wietsoep is de veelzijdigheid ervan. Alles is mogelijk, van chowder tot kippensoep met vermicelli. Daarom vind je vast een recept dat aan je voorkeuren voldoet, of je nu een hartige en vullende of juist een lichte en eenvoudige soep wilt maken.
En als extra beloning kun je natuurlijk ook genieten van een stevige stone! Dat gezegd hebbende, moet je er altijd rekening mee houden dat je niet te veel THC binnen krijgt. De effecten van edibles zijn namelijk veel sterker dan die van geïnhaleerde wiet en ze houden ook nog eens langer aan.
Als je THC eet, zet je lever het meeste ervan om in 11-hydroxy-THC. Dit is aanzienlijk psychoactiever en kan zelfs in relatief kleine hoeveelheden gemakkelijk overweldigend worden. En aangezien wietsoep erg lekker is, kan het lastig zijn om er met mate van te genieten. Probeer je toch een beetje in te houden!
De basis van het maken van soep met wiet
Zoals vermeld, kun je geen wietsoep maken zonder een edible cannabisextract. Als je soep maakt, moet je dus eerst wietmelk, -boter of -olie maken.
Ervoor dat de wiet gedecarboxyleerd is, oftewel 'geactiveerd', waardoor het psychoactieve effecten opwekt.
Omdat je de wiet in een vette basis verwerkt, help je je lichaam de opname ervan te maximaliseren. Dit komt doordat cannabinoïden lipofiel zijn en zich aangetrokken voelen tot vet.
Wietmelk: een belangrijk bestanddeel
Voor die extra romige recepten raden we je aan om wiet in melk te extraheren. Door een paar eenvoudige stappen te volgen, heb je in een mum van tijd een fles wietmelk klaar voor gebruik. Er zijn ook vegan alternatieven beschikbaar als je geen zuivel wilt gebruiken.
Hier is een kort overzicht van hoe je wietmelk maakt:
- Maal je wiet. We raden aan ongeveer 0,5-1 gram wiet per ¼ liter melk te gebruiken.
- Voeg volle melk toe aan een pan op middelhoog vuur. Breng het zachtjes aan de kook, maar laat het niet koken.
- Voeg je gemalen wiet toe aan de melk en roer goed door. Laat het mengsel een uur zachtjes sudderen, terwijl je regelmatig roert. Zet indien nodig het vuur laag om te voorkomen dat de melk kookt.
- Zet na een uur het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.
- Zeef het uiteindelijke mengsel door een zeef en kaasdoek, en voilà!
Voor de vegans of lactose-intolerante mensen onder ons: je kunt hetzelfde recept maken met een melkalternatief. Hoewel je uit verschillende opties kunt kiezen, is kokosmelk veruit de beste; het zal een veel hogere concentratie cannabinoïden opvangen dan bijvoorbeeld amandel-, soja- en cashewmelk.
Wietboter: een psychoactief basisproduct
Wietboter is een hoofdbestanddeel dat in allerlei soorten edibles wordt gebruikt. Het beste van alles is dat het supersimpel te maken is.
- Verwarm je oven voor op 110°C. Maal je toppen of plantmateriaal. Als het gaat om hoeveel wiet je moet gebruiken voor een bepaalde hoeveelheid boter, variëren de suggesties van ongeveer 30 tot 50 gram wiet of knipafval per 250 gram boter.
- Plaats je gemalen wiet op een bakplaat, bekleed met bakpapier, en plaats deze 30 minuten in de oven om de wiet te decarboxyleren.
- Verwarm nu je boter in een pan met wat water (om aanbranden te voorkomen). Zodra het gesmolten is, voeg je de gemalen, gedecarboxyleerde wiet toe en laat je deze 8-24 uur op lage stand sudderen. Je moet het water ongeveer elk uur bijvullen.
- Als je tevreden bent, zet je het vuur uit en laat je de boter iets afkoelen. Giet de nog vloeibare boter door een zeef en kaasdoek in een geschikte pot. Plaats het in de koelkast.
- In de koelkast zal de boter stollen en zich scheiden van het overgebleven water. Gooi het water weg en je houdt geweldige wietboter over!
Voor een vegan optie kun je de boter vervangen door kokosolie.
4 heerlijke recepten voor soep met wiet
Laten we je niet langer ophouden; hieronder volgen vier heerlijke en makkelijke recepten voor wietsoep. Deze zijn perfect om in je eentje van te smullen, maar je kunt natuurlijk ook een etentje met je vrienden organiseren!
Deze recepten zijn allemaal op basis van wietboter. In een aantal recepten heb je ook gewone melk nodig, die je natuurlijk kunt vervangen met wietmelk!
Een variant op een klassieker: tomatensoep met wiet
Tomatensoep is een klassieker, of je het nu als hoofdgerecht maakt of met allerlei koolhydraatrijke en zuivelrijke lekkernijen combineert. Door wietboter aan de mix toe te voegen, krijg je iets heel bijzonders.
Ingrediënten
- 4 eetlepels wietboter
- 1 ui, in kleine stukjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 800g gezeefde tomaten in blik
- 250ml groentebouillon
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper (of gedroogde rode pepervlokken)
- 60ml slagroom
- verse basilicumblaadjes (optioneel)
Benodigdheden
- grote pan
- snijplank
- lepel
- staafmixer of blender
- mes
Werkwijze
- Smelt de wietboter in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de gehakte ui en knoflook toe aan de pan en fruit ongeveer 5 minuten aan, totdat de ui glazig is en de knoflook geurig. Zorg ervoor dat niets bruin wordt of verbrandt.
- Giet de gezeefde tomaten en groentebouillon erbij. Voeg vervolgens de suiker, gedroogde basilicum en oregano, zout en peper toe. Roer goed.
- Zet het vuur lager en laat de soep 20-30 minuten sudderen.
- Haal de pan van het vuur. Giet de soep voorzichtig in delen in je blender. Als je een staafmixer hebt, kun je deze gebruiken om de soep direct in de pan te pureren. Pureer tot een gladde massa.
- Als je tevreden bent met de textuur, voeg je de slagroom toe aan het mengsel en zet je de pan terug op laag vuur. Laat het geheel ongeveer 5 minuten koken en zorg ervoor dat de slagroom volledig is gemengd.
- Haal de pan van het vuur, laat afkoelen en geniet ervan met stokbrood, een tosti of wat je maar wilt.
Hartige kip- en champignonsoep
Gezonder dan dit romige recept voor kip- en champignonsoep kan niet. Dit is absoluut een verwennerij, die ook nog eens heel voedzaam is.
Ingrediënten
- 225g kippendijen zonder bot en zonder vel
- 225g cremini-champignons
- 3 teentjes knoflook
- 1 gele ui
- 3 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels wietboter
- ½ theelepel gedroogde tijm
- 30g bloem
- 1l kippenbouillon
- 1 laurierblad
- 60ml melk
- 60ml slagroom
- koosjer zout en zwarte peper
- 2 eetlepels verse peterselie (optioneel)
- 1 takje rozemarijn (optioneel)
Benodigdheden
- grote pan
- snijplank
- kleine schaal
- garde
- mes
Werkwijze
- Snij de kippendijen in kleine stukjes. Snijd vervolgens de champignons, selderij en wortels in stukjes, de gele ui in blokjes en hak de knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Kruid de kippendijen met zout en peper en doe ze in de pan. Bak de stukjes tot ze net gaar en goudbruin zijn (ongeveer 3 minuten). Haal de kip uit de pan, doe ze in een kleine schaal en zet opzij.
- Voeg de wietboter toe aan de grote pan en laat smelten voordat je de in blokjes gesneden gele ui, de gehakte knoflook, de in stukjes gesneden champignons, de wortels en de selderij toevoegt. Fruit deze aan tot ze gaar zijn; laat ze niet bruin worden. Voeg nu de tijm toe en bak gedurende een minuut.
- Voeg vervolgens de bloem toe en klop het geheel met de garde tot alles gemengd en lichtbruin van kleur is. Voeg nu de kippenbouillon, laurierblad en stukjes kip toe. Klop voortdurend om alles te mengen en het iets dikker te maken. Laat ongeveer 5 minuten doorkoken en klop het geheel regelmatig op.
- Eenmaal ingedikt, voeg je de melk en slagroom toe. Breng je soep op smaak met peper en zout. Je kunt de soep garneren met peterselie of rozemarijn.
Rijkgevulde en verrukkelijke soep met bier, cheddar en wiet
Kaas, wiet en bier: een beter trio is moeilijk voor te stellen! En dat is precies waar je je met dit recept op kunt verheugen. Maak kennis met deze klassieker uit het noordoosten van de Verenigde Staten.
Ingrediënten
- 4 plakjes spek
- 4 eetlepels wietboter
- 50g ui
- 25g wortel
- 25g selderij
- 1 laurierblad
- 120g bloem
- 355ml bier (ale)
- 590ml melk*
- 400ml kippenbouillon
- 1 theelepel droge mosterd
- 450g gerijpte cheddarkaas
- zout en peper naar smaak
*Je kunt ook 100ml gewone melk vervangen door wietmelk.
Benodigdheden
- grote pan
- snijplank
- mes
- kleine schaal
- garde
Werkwijze
- Snijd de ui, wortel en selderij fijn. Hoe fijner, hoe beter.
- Bak het spek in een grote pan tot het knapperig, maar niet verbrand is. Haal het uit de pan en zet opzij in een kleine schaal. Als het afgekoeld is, verkruimel je het in kleine stukjes.
- Smelt de wietboter in de grote pan op middelhoog vuur. Voeg je fijngehakte groenten en je laurierblad toe. Bak de groenten gaar; dit duurt ongeveer 5 minuten. Vergeet niet te roeren.
- Voeg nu de bloem toe en roer goed om alle ingrediënten te mengen. Bak de bloem gaar gedurende een minuut of 3, waarbij je blijft roeren.
- Voeg het bier toe en blijf ongeveer 2 minuten kloppen om de soep in te dikken. Klop vervolgens de melk, droge mosterd en kippenbouillon erdoor. Breng het mengsel aan de kook en roer regelmatig.
- Zodra je een mooie, consistente soep hebt, verwijder je het laurierblad en voeg je de kaas toe, een handjevol per keer. Roer de kaas goed erdoor om het goed te verdelen. Zodra je alle kaas hebt toegevoegd, haal je de pan van het vuur.
- Het enige wat je nog hoeft te doen, is elke kom te garneren met verkruimeld spek en wat vers geraspte kaas om het helemaal af te maken!
Hartige, voedzame, groene roomsoep met wiet
Op zoek naar een geurig, kruidig gerecht boordevol groente? Probeer dan deze roomsoep met wiet. Deze soep is gevuld met groene heerlijkheid (inclusief wiet), maar bevat ook een flinke scheut slagroom om het extra verrukkelijk te maken.
Ingrediënten
- 750ml groentebouillon
- 150g gehakte broccoli
- 2 eetlepels wietboter
- 35g gehakte rode ui
- 150g gesneden bleekselderij
- 1 eetlepel bloem
- 500ml slagroom
- 2 teentjes fijngehakte knoflook
- handjevol gehakte verse koriander
- snufje zwarte peper
Benodigdheden
- grote pan
- middelgrote pan
- mes
- garde
Werkwijze
- Zet de grote pan op hoog vuur op het fornuis. Voeg de groentebouillon toe, gevolgd door de gehakte broccoli. Laat 5 minuten koken.
- Smelt de wietboter in een aparte pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, selderij en knoflook toe en fruit ze gedurende 3 minuten.
- Voeg nu de bloem toe aan de kleine pan en meng goed, zodat een dikke roux ontstaat.
- Voeg het bloemmengsel toe aan de grote pan en laat het geheel sudderen, waarbij je regelmatig roert. Zodra de soep kookt, voeg je de slagroom toe; verwarm je gerecht nog een minuut of 5.
- Serveer met gehakte koriander en zwarte peper.
Soep met wiet: dat is genieten geblazen
Zo, je bent vier recepten voor wietsoep rijker om aan alle smaken en voorkeuren te voldoen. Als je er nog nooit aan gedacht hebt om wiet aan soep toe te voegen, komt daar nu vast verandering in! Natuurlijk hebben we slechts enkele geweldige soepen besproken, maar we weten zeker dat de bovenstaande recepten in de smaak zullen vallen. Van welke ga jij het meeste watertanden?
DisclaimerBij inname wordt THC omgezet in 11-hydroxy-THC, wat via de maag en lever in het lichaam wordt opgenomen en een veel sterker effect heeft omdat deze metaboliet een hogere affiniteit voor CB1-receptoren in de hersenen heeft.
Zorg voor nauwkeurige portiecontrole. Begin met een kleine dosis en verhoog deze langzaam om tolerantie op te bouwen.
Let op: set en setting spelen altijd een grote rol.
Stay Cultivated.