.
Wiet en dwergcicaden: wat zijn het en wat kun je ertegen doen?
Bladspringers op je wietplanten zijn in principe geen reden tot paniek. Toch wil je ze liever niet tegenkomen. In dit artikel gaan we dieper in op deze beestjes. Lees snel verder, ontdek wat je moet doen bij een plaag en hoe je ze kunt voorkomen!
Niet alleen mensen houden van wietplanten, ook allerlei soorten insecten zijn er dol op!
In dit artikel ontdek je wat je kunt doen als je dwergcicaden, of bladspringers, op je wietplanten hebt. Het goede nieuws is dat ze in principe geen bedreiging vormen voor je oogst als je er op tijd bij bent. Je hebt daarbij een paar opties om het probleem op te lossen. Lees snel verder.
Inhoud:
- Wat zijn bladspringers?
- Tekenen van schade door bladspringers bij wietplanten
- Wat kun je tegen bladspringers op wietplanten doen?
- Bladspringers voorkomen
- Zijn bladspringers gevaarlijk voor wietplanten?
- Hoe verjaag je grote insecten?
- Bescherm je wiet tegen kleine insecten
- Houd je gewas vrij van hongerige dieren
Wat zijn bladspringers?
Bladspringers zijn kleine en best fascinerende insecten die zich met wietplanten kunnen voeden.
Er zijn meer dan 20.000 soorten bladspringers. In principe is 'bladspringer' de informele naam voor leden van de Cicadellidae-familie. Hoewel elke soort er iets anders uitziet, lijken de meeste bladspringers op elkaar. Hierover later meer.
Ze voeden zich door het sap uit de bladeren te zuigen. Met hun twee lange achterpoten bewegen zich voort en kunnen ze springen. Bladspringers beginnen hun leven als nimfen, die vervolgens een gedeeltelijke metamorfose ondergaan en uiteindelijk volwassen worden.
Hoe zien bladspringers eruit?
Bladspringers zijn vrij klein, maar je kunt ze nog steeds prima met het blote oog zien. Ze kunnen daarbij verschillende kleuren en patronen hebben. Je kunt ze echter vrij goed herkennen aan de hand van de volgende overeenkomsten:
- Korte antenne
- Twee ogen bovenop het hoofd
- Lichaam bestaat uit drie onderdelen
- Twee vleugels die over de lengte van het lichaam 'ingeklapt' worden
- Zes pootjes; de achterste twee kunnen onder het lichaam worden verborgen
Bladspringers vs. sprinkhanen
Bladspringers zien eruit en gedragen zich op dezelfde manier als sprinkhanen; toch zijn ze niet hetzelfde.
Ten eerste zijn sprinkhanen aanzienlijk groter dan bladspringers, en dit is meteen het grootste verschil. Een sprinkhaan kan enkele centimeters lang worden, terwijl een bladspringer niet groter wordt dan 1cm.
Bovendien kunnen sprinkhanen tot wel een meter hoog springen! Bladspringers springen daarentegen niet verder dan een paar centimeter.
Tekenen van schade door bladspringers bij wietplanten
Als je meerdere bladspringers op je planten ziet rondwandelen, is de kans groot dat je een plaag hebt. Daarnaast kun je het zien aan de schade die ze kunnen aanrichten.
Bladspringers doorboren de buitenste laag van wietbladeren om bij het sap te kunnen komen. Ze laten geen enorme gaten achter, maar wel witte en bruine vlekjes op het oppervlak van de bladeren.
Als je niet op tijd ingrijpt bij een plaag kan de schade dermate uit de hand lopen dat je bladeren geelbruin worden. In sommige gevallen kunnen ze zelfs verwelken en afsterven.
Bladspringers verschijnen meestal bij droog weer of als je je planten niet genoeg water geeft. Let daarom extra goed op in droge zomers!
Wat kun je tegen bladspringers op wietplanten doen?
Het goede nieuws is dat bladspringers geen ernstige bedreiging voor je kweekproject vormen. Als ze überhaupt al op je planten neerstrijken, dan hebben ze zelden een fataal effect. Bovendien is de schade die ze aanrichten minimaal in vergelijking met ander ongedierte. Maar ondanks dit, wil je ze liever niet op je planten hebben.
Er bestaan verschillende gebruiksvriendelijke producten om van bladspringers af te komen. En geen van deze middelen is schadelijk voor je planten.
Let op: bladspringers verschuilen zich vaak aan de onderkant van bladeren, dus vergeet hier vooral niet je product toe te passen!
Spinosad
Spinosad is een biologische insecticide met verbindingen die in de bacterie Saccharopolyspora spinosa voorkomen.
Spinosad is perfect voor een kleinschalig kweekproject. Het is namelijk giftig voor bladspringers, maar niet zozeer voor grotere, nuttige insecten. Bovendien is het volkomen veilig voor mensen, huisdieren en vogels. Spinosad heeft daarbij een zeer korte halfwaardetijd, en breekt binnen 24 uur volledig af. Dit betekent dat er geen insecticide op je planten of in je tuin achterblijft. Op deze manier minimaliseer je de kans op blijvende schade voor het milieu.
Meng het met water en spuit het met behulp van een spuitfles op de aangetaste planten. Bladspringers eten het op, en vervolgens tast het hun zenuwstelsel aan.
Andere beestjes die met Spinosad worden bestreden:
- Spintmijten
- Rupsen
- Tripsen
Zeep spray
Als je liever geen Spinosad gebruikt, kun je ook voor een zeepspray gaan. Hiermee verzwak je het buitenlaagje van de beestjes, waardoor ze uiteindelijk sterven. Ook dit is ongevaarlijk voor planten en dieren.
Deze zeep laat daarnaast praktisch geen residu achter. Voor een optimaal resultaat moet je echter wel je hele kweek benevelen, want zeep verdampt vrij snel.
Zelf een zeepspray maken is heel eenvoudig. Meng gewoon ongeveer 10ml afwasmiddel met 1 liter water en klaar is kees!
Neemolie
Neemolie is een ander effectief middel tegen bladspringers. Bovendien is het krachtiger dan de twee opties hierboven. Dat is meteen ook de reden dat je hiermee een stuk voorzichtiger te werk moet gaan. Daarnaast laat het een onprettige geur en smaak achter, dus voorkom dat je andere planten en wiettoppen besproeit!
Hoewel het veilig is als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan het naar verluidt wel een gevaar vormen voor mens en dier, ook al is het niet groot. Gebruik daarom beschermingsmiddelen bij gebruik en zorg ervoor dat kinderen en huisdieren uit de buurt blijven!
Ook met neemolie heb je een vernevelfles nodig. Zorg dat je goed schudt voor gebruik, want water en neemolie scheiden vrij gemakkelijk.
Nuttige insecten
Niet alle insecten zijn slecht voor je wietkweek. Sommige kun je zelfs als bondgenoten beschouwen, die het vuile werk voor je opknappen! Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld, gaan maar al te graag de strijd aan met bladspringers.
Helaas vertrekken lieveheersbeestjes meestal wel weer binnen een dag of twee naar hun volgende bestemming. Koop in het geval van een plaag dan ook een voorraadje lieveheersbeestjes waarmee je minstens een week vooruit kunt.
Andere nuttige insecten zijn:
- Netvleugeligen
- Sluipwespen
Bladspringers voorkomen
Hoewel het soms lastig kan zijn, kun je enkele preventieve maatregelen treffen om een plaag te voorkomen.
1. Vliesdoek
Zit je wat krap bij kas, dan is een vliesdoek een goede optie. Niet het effectiefst, wel betaalbaar. Vliesdoek voorkomt dat insecten en ongedierte over je wiet gaan kruipen, zonder in te dammen op zonlicht of luchttoevoer.
2. Combinatieplanten
Je kunt ook bepaalde combinatieplanten naast je wiet zetten. Bladspringers zullen dan minder snel bij je wietplanten op bezoek gaan, omdat ze een alternatief hebben. Hoewel dit het risico niet helemaal wegneemt, is de kans op een plaag wel een stuk kleiner.
Zijn bladspringers gevaarlijk voor wietplanten?
In de meeste gevallen vormen bladspringers geen echt gevaar voor wietplanten. Ze kunnen echter wel schade aanrichten, dus zorg dat je een plaag vermijdt.
Wanneer je wat schade van bladspringers op je planten ziet, is er geen reden tot paniek. Vaak waait het gewoon weer over; de beestjes zijn lang niet zo hardnekkig als andere plagen. Als de schade echter aanhoudt, maak dan gebruik van bovenstaande oplossingen en bescherm je kweek. Succes!