De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Over het algemeen maak je alles wat groen is eerst schoon voordat je het gaat eten.Zo spoel je groenten uit de winkel eerst af en krijgen geteelde producten uit de tuin een grondige wasbeurt. Op deze wijze kun je alle achtergebleven aarde en ongedierte verwijderen. Waarom zouden we niet hetzelfde met de cola's van onze wietplanten doen?

Het klinkt misschien vreemd om je toppen eerst onder te dompelen in water voordat je ze gaat drogen. Het is echter vrij logisch als je er langer over nadenkt. Tijdens de bloeifase kunnen er zich namelijk allerlei vuildeeltjes op de toppen ophopen, zoals stof of minuscule insecteneitjes. Als je koude rillingen krijgt van de gedachte dat deze in je joints of edibles belanden, lees dan vooral verder!

Wat is bud washing?

Bud washing is exact wat de term al doet vermoeden: je maakt je wiettoppen schoon door ze na de oogst in water onder te dompelen. Maak je geen zorgen als je hier nog nooit eerder van hebt gehoord. Weinig mensen zijn namelijk van deze methode op de hoogte. Maar ondanks dat het nog vrij onbekend is, passen veel commerciële bedrijven het steeds meer toe. Kleverige wiettoppen trekken namelijk stof, vuil, microben en andere levende en niet-levende deeltjes aan die gebruikers niet willen roken, vapen of eten.

Zowel binnen als buiten worden toppen aan allerlei verontreinigingen blootgesteld. Cola's die binnenshuis worden gekweekt, trekken met name stof aan. Toppen die buitenshuis groeien, zijn daarentegen een toevluchtsoord voor mijten en insecteneitjes. Door je toppen onder te dompelen in water voordat je ze verwerkt, weet je zeker dat ze schoon zijn!

Is bud washing contraproductief?

We begrijpen dat de term 'bud washing' wellicht allerlei vragen oproept. Zijn wiettoppen immers niet bedekt met kostbare cannabinoïden en terpenen? Worden deze samen met de trichomen door het onderdompelen niet losgeweekt, waardoor ze hun kracht en smaak verliezen? Deze zorgen zijn begrijpelijk. Maar gelukkig heeft het wassen van wiet geen invloed op de smaak en effecten. Cannabinoïden als THC en CBD zijn namelijk in vet oplosbaar en hydrofoob. Dit houdt in dat ze niet verdwijnen als je je toppen in water onderdompelt.

Bovendien bevinden de fruitige en bloemige terpenen zich in een kleverige harslaag. Zolang je het proces zorgvuldig en voorzichtig uitvoert, blijven ook deze belangrijke moleculen behouden.

Uiteraard duurt het wel langer om toppen te drogen die met water zijn doordrenkt. Desalniettemin is het altijd beter om ze langer te laten drogen dan wiettoppen te gebruiken die stofdeeltjes en andere verontreinigingen bevatten.

De voor- en nadelen van bud washing

Bud washing klinkt tot nu toe als een goede methode, maar kleven er ook nadelen aan? Hieronder vind je de voor- en nadelen.

  • Voordelen
Verwijdert mijten en eitjes
Wiettoppen zijn verre van glad en hebben veel hoekjes en gaatjes. Bovendien zijn ze met een harslaag bedekt. Er blijft dus gemakkelijk iets aan de toppen kleven. Door ze te wassen, verwijder je levende organismen, waaronder mijten en insecteneitjes.
Verwijdert stof en aarde
Hoewel stof en aarde geen levende organismen zijn, zijn ze wel onaangenaam om te roken of te eten. Door je wiettoppen te wassen, verwijder je de kleine deeltjes die je met het blote oog niet kunt zien.
Verbetert de smaak
Denk je dat je wiet goed smaakt? Wacht maar tot alle onzichtbare verontreinigingen zijn weggespoeld! Met bud washing wordt de smaak van je toppen niet meer door verontreinigingen beïnvloedt. Hierdoor proef je het ware terpenen profiel van de betreffende soort.
Verwijdert pesticiden en chemische resten
We raden altijd aan om thuis biologische wiet te kweken. Maar als je toppen koopt, weet je niet welke kweekpraktijken men heeft toegepast. Door ze te wassen, verwijder je eventueel achtergebleven chemische resten.
  • Nadelen
Langere droogtijd
Doordat je je toppen in water onderdompelt, duurt het langer voordat ze droog zijn. Je moet geduld hebben om er zeker van te zijn dat ze geen vocht meer bevatten.
Schimmelinfecties verdwijnen niet
Door te wassen, spoel je het vuil van je toppen, maar pathogene schimmels die plantencellen fysiek binnendringen, kun je hiermee niet verwijderen. Rook in ieder geval nooit wiettoppen die tekenen van een infectie vertonen, zoals echte meeldauw.
Toename van overtollig vocht
Door je wietplanten in water onder te dompelen, worden ze erg vochtig. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor schimmel als je ze niet goed droogt.

Bud washing: wat zijn de beste reinigingsoplossingen?

Sommige telers gebruiken alleen water om de toppen van hun wietplanten te wassen. Anderen daarentegen gebruiken specifieke formules om te zorgen dat hun wiettoppen grondig worden gereinigd. Hieronder een aantal populaire reinigingsoplossingen:

  • Citroen en zuiveringszout

De combi van citroen en zuiveringszout klinkt misschien een beetje vreemd. Desalniettemin wordt dit voor veel verschillende doeleinden gebruikt. De zuurgraad van citroen en de alkaliteit van zuiveringszout maken de combinatie namelijk een nuttig natuurlijk schoonmaakmiddel waarmee je oppervlaktes goed schoon kunt krijgen en geuren kunt verbloemen. Wat betreft bud washing, kun je hiermee je toppen reinigen zonder van synthetische chemicaliën gebruik te hoeven maken.

  • Verdunde waterstofperoxide

Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen bevatten waterstofperoxide. Sommige kwekers gebruiken het echter ook wel na de oogst om hun toppen te reinigen. Het heeft namelijk een antimicrobiële werking en kan in kleine concentraties achtergebleven microben, zoals bacteriën, doden.

  • Osmose water

Het spreekt voor zich om schoon water te gebruiken als je je toppen gaat wassen. Als je ze met kraanwater reinigt, wordt het vuil wel verwijderd, maar je wiettoppen kunnen dan ook in aanraking met chemicaliën als chloor en fluoride komen. Bij een omgekeerde osmose filter loopt het water door een semipermeabel membraan, waardoor ongewenste moleculen worden verwijderd. Indien mogelijk, raden we voor het wassen van je toppen dan ook aan om omgekeerde osmose te gebruiken.

Hoe je bud washing toepast

Je bent nu op de hoogte van de voordelen en een aantal nadelen van bud washing. Bovendien ken je nu een aantal reinigingsoplossingen die men tijdens dit proces kan gebruiken. Dan is het nu tijd om dit proces stap voor stap onder de knie te krijgen. Lees hieronder hoe je het vuil van je toppen verwijdert en hierdoor hun ware smaak kunt ervaren.

Benodigdheden

  • 3 schone emmers (van 19 liter)
  • 45 liter water op kamertemperatuur (indien mogelijk osmose water)
  • 60ml citroensap
  • 25 gram zuiveringszout

Stap 1: zet de benodigdheden naast elkaar

Zet je emmers naast elkaar. Emmer 1 bevat de reinigingsoplossing, emmer 2 is de eerste spoelemmer, en emmer 3 dient als tweede spoelemmer.

Hoe je bud washing toepast

Stap 2: vul de emmers

Vul de emmers met 15 liter osmose water. Dit is voldoende om een hele tak volledig onder te dompelen en te wassen, zonder het risico te lopen dat het water overal naartoe spat. Voeg vervolgens aan emmer 1 60ml citroensap en 25 gram zuiveringszout toe en roer dit goed door.

Hoe je bud washing toepast

Stap 3: eerste onderdompeling

Dompel een tak met toppen voorzichtig in de oplossing van emmer 1 onder. Draai de tak gedurende ongeveer 30 seconden zachtjes in de emmer rond.

Hoe je bud washing toepast

Stap 4: eerste spoelbeurt

Dompel de tak onder in het water van emmer 2. Beweeg de tak 30 seconden op dezelfde manier in de emmer rond. Net als bij de eerste oplossing spoel je op deze wijze het vuil van de toppen.

Hoe je bud washing toepast

Stap 5: tweede spoelbeurt

Emmer 2 bevat nu vrijwel alle vuildeeltjes en de reinigingsoplossing, maar in emmer 3 kun je de overgebleven resten en verontreinigingen wegspoelen. Beweeg de tak nogmaals 30 seconden zachtjes door het water. Haal vervolgens alle toppen van de tak en doe ze in een kruidendroger, of hang de gehele tak aan een drooglijn op.

Hoe je bud washing toepast

Stap 6: begin met drogen

Ga verder met het drogen van je toppen zoals je dat normaal gesproken zou doen. Droog je gewassen toppen in een donkere kamer met een goede luchtcirculatie en een relatieve vochtigheid van 45-55%. Begin na ongeveer 12 dagen met het uithardingsproces om de smaak van je wiettoppen nog verder te verbeteren.

Hoe je bud washing toepast

Bud washing versus water curing

Hoe verhoudt bud washing zich tot water curing? In beide gevallen komt er water aan te pas, maar het doel verschilt wel iets. Bij bud washing worden de toppen van je wietplanten namelijk gereinigd, maar water curing heeft hoofdzakelijk als doel het verbeteren van de smaak. Water curing zorgt daarbij dat het uithardingsproces sneller verloopt doordat het in water oplosbare irriterende stoffen verwijdert die de smaak beïnvloeden. Je kunt echter ook beide methodes toepassen, door voorafgaand aan het water curen de toppen te wassen. Zo voorkom je dat je wiettoppen tijdens het water curen in hun eigen vuil 'rondzwemmen'.

Bud washing: een methode die steeds populairder wordt

Op het eerste gezicht lijkt het wassen van je toppen misschien wat dubieus en zelfs schadelijk. Zodra je echter weet wat het inhoudt, klinkt het juist als een hele logische keuze. We wassen namelijk ook ons fruit en groente voordat we ze eten, dus waarom ook niet onze toppen? Uiteraard leidt het wassen van wiet er wel toe dat de droogtijd iets wordt verlengd, maar het resultaat is het meer dan waard: schonere toppen met een betere smaak. Als je nog steeds twijfelt: kijk maar eens naar de bodem van de emmers na afloop van het wassen van je wiettoppen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 40481 reviews