.
Bloed Doneren Als Cannabisgebruiker
Kun je bloed doneren als cannabisgebruiker? Er zijn een aantal richtlijnen hieromtrent. Deze verschillen ook van regio tot regio. Over het algemeen is de vuistregel: nuchter zijn. In bepaalde Europese landen zijn er strengere richtlijnen. Zorg ervoor dat je ze in acht neemt.
Het doneren van bloed is een tijdloze en onbaatzuchtige daad. Maar wat als je een cannabisgebruiker bent? Kun je dan veilig bloed doneren? En zijn daar regels voor?
Over het algemeen is het goede nieuws dat geen enkele bloedbank het je automatisch verbiedt om te doneren als je eerder cannabis hebt gebruikt. Ze hebben strenge richtlijnen om nuchter te zijn. Behalve dat, is er echter geen cannabis test aanwezig bij bloedbanken.
BLOEDBANK REGELS ZIJN VERSCHILLEND, AFHANKELIJK VAN WAAR JE BENT
Alle bloedbanken zijn op zoek naar eventuele alarmerende zaken. Aan bloeddonoren wordt bijvoorbeeld gevraagd naar hun transfusie verleden. Blootstelling aan naalden is altijd een zorg. Dat omvat heroïnegebruikers, maar ook degenen die steroïden injecteren. Een tattoo verleden wordt soms eveneens bevraagd. Je kunt geweigerd worden als donor als je je tattoos door een ongereguleerd bedrijf hebt laten zetten. Zwanger zijn of net bevallen zijn, zijn ook overal factoren voor afwijzing. Net zoals een grote operatie. Verwacht ook te worden gevraagd naar gezondheidsproblemen in verband met HIV en onveilige seks.
WAAR WAT BETREFT CANNABIS?
In de VS zijn de bloedbanken eigenlijk alleen geïnteresseerd in het feit of je nuchter bent en niet blootgesteld geweest bent aan onreine naalden of onveilige seks. Je bloed wordt getest op het ijzergehalte. Je bloeddruk wordt ook gemeten. Er is geen cannabis test in de VS voor bloed donatie. Het Rode Kruis stelt: “Donoren moeten over het algemeen gezond zijn en zich goed voelen op het moment van donatie. Potentiële donoren dienen een goede nachtrust te nemen en een goede maaltijd te eten. Ook moeten ze voldoende drinken, minstens twee uur voor het doneren."
In Europa is dit echter heel anders. In landen als Ierland, waar zelfs acupunctuur een weigering kan betekenen, variëren de regels per regio. Er zijn enkele Europese landen die bloeddonatie verbieden als je positief wordt getest op cannabis. Hier wordt het gezien als "bloedvervuiling". Zo verbiedt Noorwegen wietrokers om te doneren. Je moet in feite één jaar geen wiet gerookt hebben voordat je weer bloed kunt geven.
Raadpleeg de plaatselijke autoriteiten en je arts voordat je bloed doneert om te zien wat de lokale vereisten zijn.
WAT BETEKENT DIT?
De populaties die bloedbanken overal willen uitsluiten, zijn onder meer degenen die aan onreine naalden zijn blootgesteld, mensen met een besmettelijke bloedgedragen ziekte en die met bepaalde stoffen in hun bloed. (Waaronder zwangere vrouwen en mensen met antibiotica in hun bloed van een recente operatie.)
Behalve dat? Wees nuchter. Wees verantwoordelijk.
Heel simpel.
KAN IK BLOED DONEREN ALS IK CANNABIS GEBRUIK?
Bloeddonaties zijn een belangrijk onderdeel van de burgerlijke plicht. Als je geweten je roept, ga er dan voor.
Dat gezegd hebbende, de wiet die je hebt gerookt, kan in je bloedbaan terechtkomen. En het kan uiteindelijk aan een kind of verpleegster worden gegeven. Omdat cannabinoïden ook het metabolisme en de bloedstroom kunnen beïnvloeden, gaat dit niet alleen om jou.
Als vuistregel? Rook niet net voordat je gaat doneren als je een recreatieve gebruiker bent.
Als je een medicinale gebruiker bent, vraag het dan altijd aan je arts. Onthoud dat je ook wegens andere redenen geweigerd kan worden.