.
Alles wat je moet weten over hydroponic wick systemen
Hydroponic kweeksystemen functioneren zonder aarde. Ze maken in plaats daarvan gebruik van een voedingsrijke oplossing om aan de behoeften van je planten te voldoen. Je vermijdt hiermee veel risico's van het kweken op aarde. Het installeren van een hydroponic systeem kost echter wel tijd en geld. Met hydroponic wick ligt dat anders.
Inhoud:
WAT IS EEN HYDROPONIC WICK SYSTEEM?
Wick systemen zijn gemakkelijk te begrijpen. De onderdelen zijn simpel, onderhoudsarm en goedkoop. Hoewel dergelijke systemen nog steeds onderdeel uitmaken van hydroponic kweken, heb je geen pompen of luchtstenen nodig. Hiermee is een wick systeem de simpelste vorm van hydrocultuur.
Het gehele concept van een wick systeem is gebaseerd op capillaire werking. Bij dit proces reizen vloeistoffen tegen de zwaartekracht in door een doek of stuk stof. De plant heeft daarbij de kracht om de oplossing via de wortels op te zuigen.
De plant bepaalt dus zelf hoeveel vloeistoffen ze opneemt. Om dit mogelijk te maken, moet de wick lang genoeg zijn om je voedingsoplossing te bereiken met het ene eind en tegelijkertijd met het andere eind in aanraking te komen met het wortelsysteem. In plaats van aarde, gebruik je hierbij een ander groeimedium. Zand, steengruis of perliet zijn goede alternatieven. Deze zijn namelijk allemaal in staat vocht op te nemen en vast te houden. Welk medium je kiest, hangt af van de werkzaamheid van je wick.
HYDROPONIC WICK SYSTEMEN ZIJN IDEAAL VOOR BEGINNERS
Standaard hydroponic systemen vereisen vaak dure apparatuur en veel kennis over het kweken van cannabis. Hoe dit verschilt van een wick systeem? Uiteraard moet je nog steeds weten wat je nodig hebt om cannabis te kweken. Maar met wick systemen voorkom je diverse complicaties die vooral lastig zijn voor beginnende kwekers.
Dankzij het gebrek aan aarde, behoren ongedierte, schimmels en besmetting tot het verleden. De wick zorgt voor een constante toevoer van voedingsrijk water. Een fout die beginners vaak maken, is het geven van te veel water uit angst voor een tekort. Wick systemen voorzien planten op passieve wijze van uitsluitend de benodigde hoeveelheid. Passieve systemen maken geen geluid en vragen geen elektriciteit. En hoewel er complete kits verkrijgbaar zijn, is een dergelijk systeem ook zelf te maken. Daarnaast zijn er geen bewegende onderdelen aanwezig, wat de kans op niet-werkende elementen zeer klein maakt.
HET BOUWEN VAN JE EIGEN HYDROPONIC WICK SYSTEEM
We hebben het concept en de voordelen van een hydroponic wick systeem inmiddels uitgebreid besproken. Hoog tijd om te leren hoe je er zelf een bouwt. Voordat we in de details duiken, eerst even dit: het belangrijkste aspect is de kwaliteit van je wick. Dit is tenslotte het meest cruciale onderdeel van een hydroponic wick systeem. Het materiaal van je wick bepaalt direct de snelheid en de hoeveelheid vloeistof die het kan opnemen en transporteren naar je plant.
Je kunt verschillende huishoudelijke artikelen gebruiken als wick. Denk aan nylon touw, de draden van een dweil, repen oude kleding of propyleen strips. Test vooraf in gekleurd water. Na een uur heb je een goede indicatie van hoever en hoe snel het water gaat. Tot slot is het aan te raden twee wicks per plant te gebruiken.
INSTRUCTIES
- Vul een emmer of container met water en voedingsstoffen. Idealiter gebruik je eentje die niet doorschijnt en die een iets kleinere omvang heeft dan je pot. De container werkt als reservoir en voorziet je plant van water en voedingsstoffen.
- Pak de pot die je wilt gebruiken voor je plant en plaats beide wicks in het midden. De bodem van de pot moet een klein gaatje hebben, zodat de wicks naar beneden hangen.
- Vul de pot met het door jou gekozen groeimedium. Zorg ervoor dat de wicks lang genoeg zijn om in contact te komen met het wortelsysteem van je planten. Daarbij moeten ze in de voedingsoplossing hangen.
- Soms moet je de lengte van je wick aanpassen. Als je tevreden bent, zet je de pot bovenop de container uit stap 1. De pot met de plant moet nu boven het water hangen, met de wicks deels erin.
- Om ongedierte en besmetting te voorkomen, sluit je het reservoir af. Je voedingsoplossing mag niet in contact komen met licht en lucht.
Je hebt nu je eerste hydroponic wick systeem gebouwd! De voedingsoplossing moet je regelmatig controleren en bijvullen. Hoelang dit duurt, hangt af van hoe dorstig je plant is.
NADELEN
In dit artikel hebben we de voordelen van een wick systeem besproken. Het systeem is simpel, maar niet zonder nadelen en beperkingen. Houd rekening met het volgende:
- Niet geschikt voor grotere, dorstige planten
- Het groeimedium kan voedingsstoffen vasthouden, waardoor er mogelijk giftige stoffen ontstaan
- Het water in het reservoir kan stilstaan
- Schimmelvorming is mogelijk als je het systeem niet regelmatig schoonmaakt
- Als het reservoir is afgesloten, is het soms moeilijk zuurstof naar de wortels te krijgen
- De oplossing moet je nog steeds met regelmaat testen op de juiste pH-waarde
Een aantal van deze nadelen is teniet te doen met een pomp, aangesloten op een luchtsteen. Deze zorgt voor zuurstof in het water en voorkomt door water overgebrachte ziekten. Dit verhoogt echter wel de opstartkosten en je wick systeem moet daarbij in de buurt staan van een stopcontact. Het toevoegen van een pomp maakt het systeem niet langer passief.
IS EEN HYDROPONIC WICK SYSTEEM GESCHIKT VOOR JOU?
Er kleven ongeveer evenveel na- als voordelen aan dit systeem. Dat maakt het gebruik van een hydroponic wick systeem een aantrekkelijk concept. Zeker voor beginnende kwekers, neemt deze manier van kweken een hoop complexiteit weg. Kortom, wick systemen zijn eenvoudig gebouwd, maar het is een uitdaging om deze kweekmethode goed onder de knie te krijgen.
De invloed van verschillende factoren zijn onbekend totdat je deze kweekmethode probeert en ermee experimenteert. Denk hierbij aan het materiaal en de lengte van je wick, de hoeveelheid voedingsoplossing en hoe vaak je bij moet vullen. Hoewel wick systemen niet geschikt zijn voor grote, commerciële projecten, zijn ze ideaal voor een klein aantal plantjes in je eigen huis. Gezien de lage kosten van een dergelijk systeem, is deze methode zeker het proberen waard. Wat heb je te verliezen?