.
Alles wat je moet weten over guerrillakweek
Guerrillakweek is als je cannabis buiten kweekt op een verborgen locatie die niet makkelijk te ontdekken is. Ontdek in deze handleiding hoe je met succes zo'n kweek volbrengt!
Niet iedereen is in staat cannabis te kweken in zijn eigen tuin. Sommige wiet enthousiastelingen hebben alleen de optie marihuana te telen op een geheime plek in de natuur. Als je stiekem ergens kweekt (waar je hoopt dat niemand je kostbare cannabis ontdekt) dan heet dat guerrillakweek. Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten om succesvol te zijn!
DE VOOR- EN NADELEN VAN GUERRILLAKWEEK
Het meest voor de hand liggende voordeel van guerrillakweek, is dat je planten op een geschikte plaats staan, maar dan ver van je woning. Het is zo inderdaad lastig je planten regelmatig te controleren. Maar je pakkans is wel veel minder. Op plaatsen waar de wetgeving rondom wiet nog niet zo ontspannen is als we zouden willen, biedt guerrillakweek de oplossing. Je hoeft dan niet bang te zijn voor agenten, woningeigenaren en buren die klagen over de geur of het zicht op jouw ‘duivelse sla’.
Maar het kweken van wiet op een willekeurige plek in de natuur brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Het grootste nadeel is natuurlijk dat iemand of een dier je kweek ontdekt. Dieren in het wild - herten, vogels en vervelende insecten - kunnen allemaal je kostbare planten aantasten. En natuurlijk zijn er mensen die zelf van wiet houden en je planten willen stelen. Bovendien moet cannabis in een guerrillakweek grotendeels voor zichzelf zorgen bij onvoorspelbare weersomstandigheden.
Denk je de guerrillakweek echter goed uit en doe je eerst genoeg basiskennis op? Dan is het een leuke ervaring die ook nog wat oplevert.
HOE VIND JE EEN GOEDE PLEK OM TE KWEKEN?
Als je een guerrillakweek wilt opzetten, ga je allereerst op zoek naar een geschikte locatie. Je zoekt natuurlijk naar een discrete plek. Daar is de kans immers klein dat iemand je planten ontdekt. Onderzoek de omgeving van de potentiële locatie. Kijk of er paden, voetstappen, afval of andere tekenen zijn dat hier af en toe mensen komen.
Kies dus voor een kweeklocatie op zekere afstand van straten, paden en gebouwen. Bedenk ook dat de geur van je planten zo’n 10-15m verderop nog is op te merken. Neem dat eveneens mee als je een plek uitkiest. Parken, publieke ruimtes en gebieden die eruitzien alsof ze worden onderhouden, zijn meestal niet erg geschikt. Hoe moeilijker het is om je geheime kweekplek te bereiken, hoe beter!
Bij het kiezen van een plek voor je guerrillakweek, zorg je ook dat er geen straatverlichting in de buurt is. De lichten brengen de natuurlijke donkere cyclus van je planten namelijk in de war. Daardoor worden ze mogelijk tweeslachtig of ontstaan er andere ongewenste effecten.
GA OP ZOEK NAAR WATER
Ervaren guerrillakwekers zeggen vaak dat een verborgen plek in de buurt van water optimaal is. Dus als er bij jou in de omgeving een meer of stroompje is, is dat een prettige bijkomstigheid. Het maakt het makkelijker bij het geven van water aan je wilde planten. Bovendien ziet het er best verdacht uit als je emmers over een zekere afstand moet vervoeren. Op een ideale locatie in de buurt van een meer of rivier, nemen je planten ook water op uit de bodem. Misschien hoef je ze dan niet eens te bewateren. Bovendien zijn locaties in de buurt van water ook warmer in de winter. Je loopt dus minder risico dat je planten last hebben van de vorst. Anderzijds loop je bij een kweek nabij water het risico op overstroming als het aan het eind van de zomer hevig regent. Houd hier rekening mee.
DENK AAN DE AFSTAND
Als je buiten gaat kweken, dan wil je je planten regelmatig controleren. Je moet ze daarbij vaak water geven. Ook moet je goed uitkijken voor plagen en andere problemen. Daarom is een kweekplek die heel ver weg ligt niet optimaal. Kies indien mogelijk voor een plek die per fiets of te voet bereikbaar is.
BEGINNEN MET JE GUERRILLAKWEEK
Het is nu tijd om het over de leuke dingen te hebben: hoe begin je met een guerrillakweek? Professionals beginnen meestal niet met zaadjes. Het beste is om je zaden of stekjes binnen op te kweken. Daarna zet je ze op je geheime locatie buiten als de zaailingen een beetje groter zijn. Het is ook mogelijk zaadjes buiten te zaaien, maar dan krijg je niet hetzelfde resultaat als bij het planten van een reeds robuuste jonge plant.
Het beste moment om je cannabis zaailingen buiten te zetten, is na de laatste vorst in de lente. Zorg ervoor dat ze zijn voorbereid op de omstandigheden buitenshuis. Voordat je ze buiten plant, zet je ze elke dag een paar uur in de zon. Daardoor raken ze gewend aan natuurlijk zonlicht. Dit is ook een goed moment voor de voorbereiding van de locatie van je guerrillakweek!
HET VOORBEREIDEN VAN JE GUERRILLAKWEEK PLEK
Voordat je begint met planten, zou je een aantal dingen moeten doen op de plek waar je gaat kweken. Zo moet je misschien wat extra bescherming maken tegen dieren of je locatie camoufleren. Bovendien verbeteren de meeste kwekers de grond waarin ze hun planten kweken. De natuurlijke bodem is namelijk niet altijd ideaal voor het telen van gezonde en productieve soorten.
In dit geval ga je eerst een gat graven voor je plant. Dit vul je met een rijk groeimedium van grond, kokosvezel en perliet. Het gat moet groot genoeg zijn, zodat de wortels in staat zijn zich uit te spreiden in voedzame aarde.
De hierboven genoemde voorbereidende werkzaamheden zijn tijdens één bezoek uit te voeren. Maar bij het water geven ligt het wat ingewikkelder. Het is een hele uitdaging om je planten in het wild regelmatig te bewateren. Maar er is een goede manier om dat te doen; meng water-absorberende polymeren door je substraat. Deze lijken op met water gevulde gels en kunnen vocht absorberen en opslaan. Dat geven ze vervolgens geleidelijk af, zodat je planten in staat zijn te drinken als het droog is. Als je mulch toevoegt en je kweekplek bedekt met stro, verdampt het water bovendien minder snel. Daardoor blijft de grond op je kweeklocatie langer vochtig.
Het is ook mogelijk voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen aan je substraat toe te voegen. Het substraat, de polymeren en de noodzakelijke nutriënten zijn aan te schaffen in een tuincentrum of kweekshop.
Nadat je het gat hebt gegraven en het hebt gevuld met een geschikt substraat, is het eindelijk tijd om je zaailing of zaad in de grond te stoppen. Geef voldoende water, totdat de aarde en de ruimte rondom vochtig zijn.
HET CAMOUFLEREN VAN JE GUERRILLAKWEEK
Waarschijnlijk is het grootste risico bij guerrillakweek de pakkans. Daarom zou je moeten zorgen voor goede camouflage van je kweekplek.
Idealiter is je kweeklocatie zodanig verborgen dat je niet veel extra moeite hoeft te doen om die te verstoppen. Zo nodig, is het mogelijk de omliggende vegetatie te gebruiken om je planten te verbergen. Bijvoorbeeld door een natuurlijk hekwerk te maken. Je planten zijn dan alleen te bereiken als je die vegetatie aan de kant duwt.
Nogmaals, er is altijd een klein risico dat iemand je planten ontdekt, hoe goed je ze ook verstopt. Daarom verspreiden guerrillakwekers hun planten vaak over meerdere locaties en zetten ze niet alles op een locatie. Met andere woorden; wed niet op één paard! Als je je wiet op meerdere plekken zet, is niet je hele oogst overboord als het ergens onverwacht tegenzit.
HOE BESCHERM JE JE PLANTEN?
Buiten staan je planten aan allerlei gevaren bloot, omdat ze vatbaar zijn voor alles wat de natuur te bieden heeft. Bescherm je cannabis door eenvoudige kooien te maken van kippengaas. Daarmee houd je tenminste grote dieren, zoals vogels en herten, op afstand van je planten. Als je bij je guerrillakweek gaat kijken, maak er dan de gewoonte van te controleren op algemene tekenen van plagen. Sommige natuurlijke gewasbestrijdingsmiddelen, zoals neem olie, werken preventief. Daardoor loop je minder kans op veelvoorkomende plagen, zoals bladluis. Online, maar ook in kweekshops, vind je diverse producten ter bestrijding van herten, konijnen en andere dieren.
EXTRA TIPS OM JE GUERRILLAKWEEK ONDER DE RADAR TE HOUDEN
Je gaat waarschijnlijk vrij regelmatig op bezoek bij je verborgen cannabis plantage. Kies daarbij niet altijd voor dezelfde route. Een vers paadje in het wild is verdacht, dus neem zo vaak mogelijk een andere route. Als je merkt dat je voetafdrukken achterlaat, bedek ze dan met modder.
Het is ook handig om een geloofwaardig verhaal te verzinnen als iemand je misschien tegenkomt in de buurt van je locatie en vraagt wat je daar doet. Neem bijvoorbeeld een camera of verrekijker mee en zeg dat je naar vogels kijkt. En als er een meer of rivier in de buurt is, neem dan visspullen mee om te verhullen wat je daar eigenlijk doet. Het behoeft geen betoog dat als je met dat verhaal bent weggekomen, je zo snel mogelijk op zoek moet naar een andere kweeklocatie.
PLANTENVOEDING EN WATER GEVEN AAN JE PLANTEN
Tenzij je polymeren hebt toegevoegd aan je substraat, zoals hierboven genoemd, moet je de planten regelmatig bewateren. Daarvoor houd je gewoon het plaatselijke weer in de gaten. Als het een week of langer niet heeft geregend, dan is de kans groot dat je planten dorst hebben.
Maak je gebruik van voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen en die door je substraat zijn gemengd? Dan hebben je planten misschien helemaal geen extra nutriënten nodig tijdens hun levenscyclus. Zorg er anders voor dat je ze voldoende voedingsstoffen geeft, zodat ze goed groeien en gezond blijven. Als je nutriënten koopt voor cannabis, let er dan op dat ze geschikt zijn voor gebruik in buitengrond.
HOUD JE PLANTEN DROOG IN DE HERFST
Het is belangrijk om je planten regelmatig water te geven. Maar het is ook cruciaal om ze droog te houden als het regenachtig weer is aan het begin van de herfst. Met name in ons Europese klimaat vergroten lange dagen met regen het risico op schimmel aanzienlijk. Daardoor raakt mogelijk je hele oogst bedorven. Als je op bezoek gaat bij je planten, schud dan het overtollige water van de toppen af. Daarmee verminder je het risico op schimmel. Misschien lijkt het er niet op dat het weer aan het eind van de zomer verbetert. Of wellicht is de verwachting dat het wekenlang koud en regenachtig blijft. Dan is het vaak slim eerder te oogsten om te voorkomen dat je toppen gaan rotten.
TIPS VOOR HET OOGSTEN VAN JE GUERRILLA GEKWEEKTE CANNABIS PLANTEN
Het is eindelijk tijd om te oogsten. Raak echter niet te enthousiast en ga niet overhaast te werk. Weet dat het buiten oogsten van je guerrilla cannabis het lastigste onderdeel is van de hele kweek. Je neemt immers naar alle waarschijnlijkheid een heleboel sappige, aromatische toppen mee. Maar daarbij wil je geen ongewenste aandacht trekken.
De meeste guerrilla kwekers beginnen vroeg in de morgen met oogsten, voordat de zon opkomt. Je hebt ten minste één grote bak nodig waar je de toppen in doet. Zorg dat deze afsluitbaar is met een deksel, zodat mensen je oogst niet opmerken vanwege de geur. Knip de takken snel af en doe ze met de steel naar beneden in de bak. Daarmee houd je de toppen intact. Het hoeft niet veel tijd te kosten om alle takken af te knippen, zodat ze mee naar huis te nemen zijn.
KIES DE JUISTE STRAINS VOOR JE GUERRILLAKWEEK
Het buiten kweken van cannabis is spannend, maar ook een uitdaging. Er zijn namelijk veel factoren die bepalen of het uiteindelijk slaagt of niet. En die dingen hebben we niet altijd zelf in de hand. Moeder Natuur zegent je kweek misschien met optimale omstandigheden en top opbrengsten. Maar ze is soms ook humeurig en dan bederft ze je planten met slecht weer, regen en plagen.
Niet alles is te voorspellen, maar het is wel mogelijk je kansen op een succesvolle guerrillakweek te vergroten door de juiste strains te kiezen. Sommige cannabis cultivars zijn namelijk beter voor buiten dan andere. Ze zijn bijvoorbeeld meer resistent tegen schimmels en plagen of klein van stuk. Daardoor zijn ze ideaal voor kweken onder de radar. Deze 5 strains zijn perfect voor een succesvolle guerrillakweek.
TOP 5 CANNABIS STRAINS VOOR GUERRILLAKWEEK
QUICK ONE
Quick One van Royal Queen Seeds was een van de eerste en snelste autoflowering cannabis variëteiten op de markt. Deze formidabele indica-dominante autoflower is ook vandaag de dag nog steeds geweldig. Ze beloont je met nette opbrengsten. Daarbij wordt ze niet groter dan 50–60cm en daarmee is ze uitzonderlijk geschikt als guerrilla strain. Haar hele levenscyclus beslaat een korte 8 weken van zaad tot oogst. Perfect!
Quick One
Lowryder 1 x Old School Indica | |
275 - 325 gr/m2 | |
50 - 60 cm | |
5-6 Weken | |
THC: 13% |
Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30% | |
100-150 gr/plant | |
60 - 100 cm | |
9-10 weken na ontkiemen | |
Fysiek Ontspannend |
ROYAL JACK AUTO
Royal Jack Auto is de autoflowering variant van een ware cannabis klassieker, de legendarische Jack Herer. Ze is vernoemd naar de beroemde activist en schrijver Jack Herer. Het is nog steeds een van de meest populaire strains. De autoflowering variëteit is ideaal als je in het wild wilt kweken. Ze wordt slechts 40–90cm hoog en doorloopt haar hele levenscyclus in 10 weken. RJA is enigszins sativa dominant en heeft een motiverend en stimulerend effect!
Royal Jack Auto
Jack Herer x Ruderalis | |
350 - 400 gr/m2 | |
40 - 80 cm | |
7 - 8 weken | |
THC: 16% |
Sativa 40% Indica 30% Ruderalis 30% | |
70 - 120 gr/plant | |
60 - 80 cm | |
11 - 12 weeks after sprouting | |
Creatief, Motiverend |
NORTHERN LIGHT
Northern Light is ook een extreem populaire cannabis klassieker die er uitstekend uitziet, of je haar nu buiten of binnen kweekt. Deze pure indica is een goede keus voor guerrillakweek, omdat ze erg robuust is. Daarbij behoeft ze weinig onderhoud. Geef haar gewoonweg wat zon en prettige temperaturen. Dan beloont ze je met enorme opbrengsten van eersteklas toppen (tot wel 625g/plant). Een knock-out indica!
Northern Light
Northern Light S1 | |
500 - 550 gr/m2 | |
100 - 160 cm | |
8 - 9 weken | |
THC: 18% |
Sativa 0% Indica 100% | |
575 - 625 gr/plant | |
180 - 220 cm | |
Eind September | |
Gebalanceerd, Helder, Stoned |
WHITE WIDOW
Veredelaars ontwikkelen voortdurend nieuwe strains, maar niet veel soorten bereiken de legendarische status van White Widow. Ze dankt haar naam aan haar harsrijke karakter. Reken op een witte gloed van ijzige trichomen die aan het eind van de bloei verschijnen. Deze goed gebalanceerde hybride levert een stevig THC-gehalte van 19%. Daardoor ben je stoned voor je er erg in hebt. Maar wel op een alerte en geïnspireerde manier. Kweek deze meid, die weinig onderhoud vergt, buiten en verheug je op een respectabele opbrengst van wel 600g/plant!
White Widow
White Widow S1 | |
450 - 500 gr/m2 | |
60 - 100 cm | |
8 - 10 weken | |
THC: 19% |
Sativa 50% Indica 50% | |
550 - 600 gr/plant | |
150 - 190 cm | |
Begin Oktober | |
Krachtig, Stoned |
SHINING SILVER HAZE
Gewoonlijk groeien Hazes niet echt snel, waardoor ze minder geschikt zijn om buiten te kweken. Met name onder turbulente omstandigheden. Shining Silver Haze van Royal Queen Seeds is een van de weinige Hazes die behoorlijk snel bloeit (slechts 9–11 weken). En dat maakt haar zeer geschikt voor guerrillakweek. Ze bereikt een hoogte van maximaal 200cm, waardoor ze niet heel makkelijk te verbergen is. Maar haar super-krachtige toppen bevatten 21% THC en zorgen voor een ongelooflijke head-high. En dan hebben we het nog niet eens over haar zoete smaak en zeer goede opbrengsten. Het kweken van deze dame is dan ook meer dan de moeite waard!
Shining Silver Haze
Haze x (Skunk x Northern Light) | |
600 - 650 gr/m2 | |
80 - 120 cm | |
9 - 11 Weken | |
THC: 21% |
Sativa 75% Indica 25% | |
600-650 gr/plant | |
180 - 220 cm | |
Eind oktober | |
Zwaar |