By Adam Parsons Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Leer alles over aerocultuur en hoe je dit gebruikt voor de kweek van wiet.

Het kweken van wiet is volop in ontwikkeling. Geavanceerde kweektechnieken, zoals hydrocultuur, waren vroeger alleen het domein van deskundigen, maar zijn nu wereldwijd een trend onder hobby-kwekers. Met een aerocultuur kunnen gevorderde telers hun kweek naar een hoger niveau tillen. We gaan in dit artikel kijken wat zo'n systeem inhoudt en welke voor- en nadelen het heeft. Daarna leggen we uit hoe je zelf een aerocultuursysteem maakt en geven we tips hoe je het beste resultaat behaalt!

WAT IS EEN AEROCULTUUR?

Vanuit technisch oogpunt is aerocultuur een soort hydrocultuur en de twee worden soms ook wel door elkaar gehaald. Het belangrijkste verschil is dat je bij een aerocultuur geen groeimedium gebruikt. In plaats daarvan hangen de planten in de lucht en krijgen de wortels water en voedingsstoffen via een fijne nevel.

Aerocultuur en hydrocultuur hebben met elkaar gemeen dat je een gecontroleerde omgeving hebt waarbij de planten voedingsstoffen via een voedingsoplossing krijgen. Voor een succesvolle wietindustrie met hoge standaarden, is deze mate van precisie essentieel.

Er is nog iets waardoor het een interessante methode is: je gebruikt zo weinig mogelijk water en voedingsstoffen. Niet alleen bespaar je daarmee geld, maar je verbruikt ook minder water en energie. Hiermee is deze vorm van kweek veel duurzamer - een overtuigend argument om aerocultuur te gebruiken!

HOE WERKT EEN AEROCULTUURSYSTEEM?

Een aerocultuursysteem bestaat in de basis uit een reservoir en een verhoogd plantenbed. Het reservoir bevat, net als bij een hydrocultuur, een oplossing met voedingsstoffen.

De planten staan in netpotten en groeien boven het ‘bed’, waarbij de wortels naar beneden richting het reservoir hangen. Dit is ook het verschil met een conventionele hydrocultuur: de wortels bevinden zich in de lucht en maken gewoonlijk niet direct contact met de voedingsoplossing. In plaats daarvan zorgt een pomp dat een fijne nevel met voedingsstoffen de wortels bereikt via buizen en spuitkoppen. Overtollig water loopt via het plantenbed weer terug naar het reservoir.

Net zoals bij een hydrocultuur, staan de zaailingen gewoonlijk eerst in kubussen van steenwol. Daarna zet je ze in netpotten die op mandjes lijken en waar de wortels uit kunnen groeien. Rondom de basis van de stengel wordt een beschermkraag geplaatst om schade en verdamping te voorkomen. In het aerocultuursysteem groeien de planten vervolgens naar boven en de wortels naar beneden richting het reservoir.

WANNEER IS AEROCULTUUR UITGEVONDEN?

In de vroege 20e eeuw gebruikte men aerocultuur voor de studie van wortelsystemen. De Russische botanicus Vladimir Martinovich Artsikhovski omschreef een dergelijk systeem, dat hij ontwierp en succesvol gebruikte, in een artikel in 1911.

In de jaren ’40 gebruikten meer botanici de ‘luchtcultuur’ in onderzoek. De term 'aerocultuur' werd bedacht door de Nederlandse bioloog Frits Warmolt Went in 1957. Hij gebruikte de methode voor het kweken van tomaten en koffieplanten. Het eerste commercieel beschikbare aerocultuursysteem was het 'Genesis Rooting System', gefabriceerd door GTi in 1983.

Aerocultuur

VOORDELEN VAN AEROCULTUUR VOOR WIET

Nu we de basis hebben besproken, is het tijd ons te verdiepen in de voordelen en nadelen van aerocultuur voor het kweken van wiet. Zoals veel technieken, is aerocultuur niet voor elke kweker geschikt. Veel telers zullen het echter efficiënt en effectief vinden. Hieronder de voordelen van een aerocultuur.

VOLLEDIGE CONTROLE OVER VOEDINGSSTOFFEN EN OMGEVINGSFACTOREN

Aerocultuur biedt complete controle over voedingsstoffen en de pH. Door deze parameters zorgvuldig af te stemmen, kun je zorgen voor een optimale opname van nutriënten en een krachtige groei. Daarnaast behoud je controle over het licht, de temperatuur en luchtvochtigheid van je kweekruimte en kun je ook deze factoren perfect afstemmen. Deze mate van controle over de omgevingsomstandigheden is vooral handig met kieskeurige wietsoorten. Bovendien kun je de voedingsstoffen en andere hulpbronnen hiermee optimaal benutten.

MAKKELIJKE TOEGANG TOT ZUURSTOF

Omdat de wortels bij aerocultuur in de lucht hangen, hebben ze makkelijk toegang tot zuurstof. Als je in aarde kweekt of als de wortels direct in een voedingsoplossing hangen, moet je er speciaal voor zorgen dat de wortelzone voldoende zuurstof krijgt. Bijvoorbeeld met het juiste medium of luchtpompen in het hydro-reservoir. Dergelijke zaken hoef je niet te regelen bij aerocultuur. Kijk simpelweg hoe het wortelsysteem zich ontwikkelt en hoe je planten floreren.

MINDER WATER NODIG

Vergeleken met andere kweektechnieken gebruik je bij aerocultuur weinig water. Het water dat je gebruikt, kun je ook nog opnieuw gebruiken. Daardoor bespaar je geld en heb je over het algemeen minder water nodig. Wiet is niet altijd de efficiëntste plant qua energie- en waterverbruik, dus als je daarop kunt besparen, is dat mooi voor het milieu. Je planten krijgen echter nog wel al het water dat ze nodig hebben, maar nu in de vorm van een fijne nevel.

VOEDINGSSTOFFEN KOMEN DIRECT BIJ DE WORTELS

Naast optimale toegang tot zuurstof, worden de wortels ook direct blootgesteld aan water en voedingsstoffen. Die kunnen ze dus makkelijk opnemen. Er is geen grondmedium dat in de weg staat en de plant krijgt consistent voedingsstoffen binnen.

MINDER RUIMTE NODIG

Omdat je geen groeimedium nodig hebt, kun je aanzienlijk besparen op de ruimte en je kweekruimte optimaal benutten. Bij aerocultuur zie je vaak dat er veel planten dicht op elkaar hangen, zonder dat de wortels strijden om aarde of voedingsstoffen. Deze uniformiteit en het feit dat je niet met grond werkt, maken het oogsten ook makkelijker en minder rommelig.

MINDER RISICO OP ONGEDIERTE

Een ander voordeel van kweek zonder aarde: je hoeft niet bang te zijn voor ongedierte in de grond, zoals rouwvliegjes. Het feit dat je geen medium gebruikt, betekent ook dat je eventuele plagen meteen kunt zien.

VOORDELEN VAN AEROCULTUUR VOOR WIET

NADELEN VAN AEROCULTUUR VOOR CANNABIS

Net zoals bij alles, heeft ook aerocultuur nadelen. Allereerst is deze techniek niet geschikt voor beginners of mensen die alleen buiten kunnen kweken. Hieronder lees je alle nadelen.

NIET VOOR BEGINNERS

Bij aerocultuur moet je de omgeving consistent controleren. Zo moet je de concentratie voedingsstoffen, de pH van het water, de temperatuur en andere factoren voortdurend in de gaten houden. Er is weinig ruimte voor fouten en als die voorkomen, hebben planten daar vrijwel meteen last van. Daarom is aerocultuur alleen geschikt voor ervaren telers. Je kunt systemen wel automatiseren om het makkelijker te maken, maar je moet alsnog veel zaken in de gaten houden.

HOGE KOSTEN

Een aerocultuur kan tamelijk duur zijn. Naast de kosten van het systeem zelf, moet je ook die van de voedingsstoffen meewegen. Daarnaast moet je investeren in temperatuurbeheersing en het filteren van de lucht. Ook heb je apparatuur nodig om de pH en luchtvochtigheid te meten en mogelijk zelfs een noodvoorziening voor elektriciteit. Dat kan met elkaar behoorlijk in de papieren lopen! De investering is het zeker waard voor mensen met kweekervaring, maar niet als je voor de eerste of tweede keer kweekt.

FOUTEN KUNNEN LEVENSBEDREIGEND ZIJN (VOOR JE PLANTEN)

Zoals we al aangaven, moet je met een aerocultuur de opstelling steeds in de gaten houden. Zo moet je zorgen dat pompen en buizen allemaal goed blijven werken. Ook moet je in de gaten houden dat de planten de optimale hoeveelheid voedingsstoffen krijgen. Als er iets misgaat en ze de verkeerde oplossing of verontreinigd water krijgen, dan is dat al gauw funest. Wees je er bewust van dat fouten vaak grote gevolgen hebben als er geen aarde is als buffer voor onjuiste voeding.

JE MOET JE APPARATUUR IN DE GATEN HOUDEN

Het kan voorkomen dat je te maken krijgt met een stroomstoring of een pomp die opeens niet meer werkt en dat moet je waarschijnlijk zelf oplossen. Als het systeem een uur niet werkt, drogen de wortels al uit en lijden de planten daaronder. Wees dus ook op dit gebied voorbereid. Dat betekent onder andere dat je reserveonderdelen moet hebben, het juiste gereedschap en een plan van aanpak.

ZIJN AEROCULTUUR EN HYDROCULTUUR HETZELFDE?

Zoals we hierboven al aangaven, zijn aerocultuur en hydrocultuur niet hetzelfde, al brengen beide de voedingsoplossing direct bij de wortels. Waar hydrocultuur echter vele verschijningsvormen kent en vaak werkt met een inert groeimedium, zoals kleikorrels, perliet of steenwol ter ondersteuning van de planten, maken de wortels in een aerocultuur niet direct contact met het waterreservoir of een groeimedium. Ze hangen in plaats daarvan in de lucht boven het reservoir, waar ze via een nevel voedingsstoffen binnenkrijgen.

HOE INSTALLEER JE EEN AEROCULTUURSYSTEEM VOOR HET KWEKEN VAN WIET?

We noemden het al dat commerciële aerocultuursystemen niet goedkoop zijn. Mensen die niet bang zijn om zelf te knutselen, kunnen echter zelf ook zo'n systeem maken. Hieronder vind je instructies voor het bouwen van een simpel aerocultuursysteem met een emmer. Dit systeem is geschikt voor meerdere planten van gemiddelde omvang.

HOE INSTALLEER JE EEN AEROCULTUURSYSTEEM VOOR HET KWEKEN VAN WIET?

MATERIALEN EN GEREEDSCHAP

• Emmer van 20l met deksel
• Verlengstuk met schroefdraad voor sprinklers, van polyethyleen (lengte: 30cm, diameter: 1,25cm)
• Sprinklerkop 360°, 1,25cm
• Hydrocultuurpomp met een capaciteit van 1200l/uur, met passend schroefdraad van 1,25cm
• Elektrische timer waarmee je een constante cyclus kunt instellen van dertig min. aan, dertig min. uit
• Diverse netpotten, afhankelijk van het aantal planten
• Zaag (om het verlengstuk af te zagen)
• Elektrische boor
• Gatenzaag voor boormachine (moet qua diameter een beetje kleiner zijn dan die van je netpotten)
• Veiligheidsbril
• Stift

INSTRUCTIES

1. Boor eerst met de gatenboor 3–8 gaten in het deksel van je emmer. De gaten moeten enkele millimeters kleiner zijn dan de doorsnede van je netpotten, zodat deze goed passen. Hoeveel je er boort, is afhankelijk van hoeveel planten je wilt (en kunt) kweken. Zet vervolgens de netpotten in de gemaakte gaten.

2. Zet de pomp in de emmer: schroef het verlengstuk met schroefdraad op de pomp en zaag dit op de gewenste hoogte af met de zaag. Bevestig de sprinklerkop aan de bovenkant.

3. Om de pomp aan te sluiten, haal je de kabel ervan door een van de gaten van de netpotten en sluit je deze aan op de timer. Stel deze in op een constante cyclus van dertig minuten aan, dertig minuten uit. Zo zal de timer een halfuur sproeien, met een pauze tussen de voedingsbeurten in. Deze cyclus houd je tijdens de hele kweek aan.

4. Vul de emmer met ongeveer acht liter water/voedingsoplossing.

5. Zet je planten in de netpotten.

6. Voilà! Met dit makkelijke, goedkope en effectieve aerocultuursysteem kweek je fantastische wiet!

LAGE DRUK- VERSUS HOGE DRUK-SYSTEMEN

Als je je richt op aerocultuur, lees je vaak over lage druk-systemen en hoge druk-systemen. Maar wat is het verschil tussen deze systemen?

Bij een hoge druk-systeem gebruik je een zeer fijne nevel met een klein druppelformaat. Bij dergelijke systemen is de nevelkamer voor de plant vaak afgezonderd van het reservoir.

De meeste thuiskwekers en zelfgemaakte systemen maken echter gebruik van een lage druk-systeem. Deze systemen verspreiden, net als ons zelfgemaakte systeem, een nevel met grotere druppels. Er zijn ook hybride 'faux'-aerocultuursystemen verkrijgbaar. Bij sommige van deze systemen wordt gebruikgemaakt van druppelaars die de planten van bovenaf voeden. Soms hangen de wortels ook wel in de voedingsoplossing.

AEROCULTUUR EN WIET: TIPS EN TRUCS

Ter afsluiting van deze handleiding geven we je een aantal tips en trucs om aan de slag te gaan. Hiermee haal je een geweldige oogst binnen!

AEROCULTUUR EN WIET: TIPS EN TRUCS

GEBRUIK KOELE KWEEKLAMPEN

In een hydro- en aerocultuur, mag het water in het reservoir niet te warm worden. Boven de 24°C kunnen algen en andere schadelijke microben de kop opsteken. Die zijn schadelijk voor je systeem en je planten.

Een krachtige HID-lamp kan de temperatuur snel opdrijven, waardoor het in je reservoir te warm wordt. Als dat gebeurt, moet je een koelunit installeren. Daarom is het beter om koelere lampen te gebruiken, zoals leds of CFL’s. Met name full-spectrum ledlampen kunnen je planten goed door de groei en bloei helpen, terwijl de temperatuur binnen de marges blijft.

STEM JE VOEDINGSSTOFFEN AF

Voordat je gaat kweken in een aerocultuur, is het verstandig onderzoek te doen naar welke voedingsstoffen je moet gebruiken en hoe je ze toedient. Je moet natuurlijk vloeibare nutriënten toedienen via het reservoir, maar houd er rekening mee dat fabrikanten de aanbevolen dosis vaak overdrijven. Begin dus met de helft of zelfs een kwart van de aanbevolen hoeveelheid en doe er pas wat bij als dat nodig is.

HOUD JE OPSTELLING GOED IN DE GATEN

Als je in een aerocultuur kweekt, bevinden je planten zich in een zeer gecontroleerde omgeving. Een verandering in de hoeveelheid voedingsstoffen, pH van het water of temperatuur kan ze al snel ziek maken. Let dus altijd goed op je planten en op je systeem, zodat je snel problemen kunt herkennen met de apparatuur, groei, voeding, etc.

Wanneer je ziet dat iets niet goed gaat en je bijvoorbeeld de hoeveelheid voedingsstoffen moet bijstellen, doe dat dan geleidelijk. Verander dus niet te veel in één keer. Door de aard van het systeem zijn je planten gevoelig voor schommelingen.

MEET, MEET, MEET (EC, TDS, PH)

Als je in een aerocultuur kweekt, is een EC- of TDS-meter misschien wel je belangrijkste hulpmiddel. Deze apparaten meten hoe sterk je voedingsoplossing is. Er komt een moment waarop je het water in je reservoir moet aanvullen of vervangen. Met een EC-meter weet je wanneer.

De ideale pH voor het water ligt tussen de 5,5 en 6,5. Je moet ook de temperatuur van het water in de gaten houden: tussen de 18 en 24°C is ideaal.

ZORG VOOR OPTIMALE OMGEVINGSOMSTANDIGHEDEN

Je wiet groeit het beste bij een kamertemperatuur van ongeveer 21°C. Als het kouder of warmer is, kan dat leiden tot minder toppen, maar ook tot ernstige groeiproblemen. Naast het controleren van de temperatuur in je kweekruimte, moet je ook zorgen voor goede luchtcirculatie.

Je hebt misschien genoeg aan één of twee staande ventilatoren voor verse lucht, maar om gezonde planten te krijgen die veel opbrengen, komt er een moment waarop je misschien een professioneel afzuigsysteem wilt installeren, bij voorkeur met een koolstoffilter.

Veel succes en geniet van het kweken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.